1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Low-tech - amikor már más nem megy, avagy az utolsó híd!

Kategória: 'El Natural & Low Tech témák', témanyitó: A. Kavicsos, téma nyitása: Jan 18, 2012.

 1. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos Legenda

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,368
  Kedvelik:
  3,498
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Map
  Sziasztok!

  Szomorúan olvasom (sajnos egyre sűrűbben), hogy a hobbi felhagyására kényszerülnek akvarista társaink!
  Egyre, másra jelennek meg komplett eladó akváriumok, CO2 rendszerek, adják tudtunkra hogy befejezik, vége.

  Kérdések merültek fel bennem:
  - nem bírják anyagilag
  - nem tolerálja a család (féltékenység a ráfordított pénz és idő miatt, vagy csak mert a másik jól érzi magát nélkülük is)
  - nagy tervekkel indultak, de kifogott rajtuk a nem is olyan egyszerű természet (kiderült hogy hiába a méregdrága felszerelés arzenál, az algát ez nem érdekli)
  - vagy csak rájött, hogy nem erre szeretné a szabadidejét fordítani, esetleg úgy érzi nem tud eleget????

  Bár legtöbbször nem látunk rá, kíváncsi lennék mik a legsűrűbben előforduló indokok!

  Nekem volt egy másfél éves kihagyásom egy költözést követően.
  Nagyon nehéz volt!
  Minden utamba eső Díszállat kereskedésbe betértem (volt hogy napjában többe is), akváriumokról, halakról álmodtam!
  Aztán a pincében kezembe került egy viseletes 8 literes!
  Innen a történetet sokan már ismeritek (aki nem annak: http://www.akvakertesz.hu/viewtopic.php?f=24&t=1955).

  Arra gondolok, hogy talán fel sem merül sokakban hogy így is lehet, nem is tudják hogy nem csak full technikás akvarizálás létezik?!
  Pedig lehet hogy megoldást jelentene pár lépcsőfokot visszalépni, kevesebb idő, pénz ráfordításával megtartani a hobbit (a családi békét !), s gyönyörködni az élet "egyszerűségében"!
  Kevesebb stressz, - költekezés, -nyírás (-mármegintcsakazakváriumoddalfoglalkozol!), kicsit több alga és öröm - lehet hogy így is megéri folytatni!
  Talán az ismerősök között is többen kezdenének bele az akvarizálásba, ha látnák hogy lehet ezt egy szerűbben is!

  Majd később amikor már megy, újra rálépni a gázra (esetleg megtartva az egyzserűbbet is)!

  Ilyesmik jutottak az eszembe.
  Nektek mi a meglátásotok erről?!

  A.ttila
   
 2. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,487
  Kedvelik:
  58,918
  Hely:
  Budapest
  Map
  Nem hiszem, hogy ilyen jellegű probléma lenne túlnyomó részben. Évek telnek el míg fórumozunk, mióta elkezdtük.
  Családalapítás, csajozás, más érdekeltség, költözés, meló, válság, kiégés, csalódottság stb mindenhol előjön.

  A low technek nem kell reklámot csinálni. Hiszen néhány évvel ezelőttig csak ez a vonal létezett.

  Rengetegen vagyunk sokféle érdeklődéssel. Nem mindenki 10-20 éves akvarisztikai múlttal érkezik, lehet csak kirándulást tesz a hobbiban. Az akvakertész és a nature akvárium vonal egy teljesen más irányzata miatt kapott el jónéhányunkat. Ha nekik odateszel egy félhomály akit egy anubiassal ez nem fogja kárpótolni őket. ;)

  Itt az évek alatt sok dolgot láttunk már. Sokan jöttek, mentek vagy éppen ideiglenesen szöneteltették a hobbit.
  Nyílván ami új és jó vagy divatos, azt sokan szeretnék kipróbálni. De nem biztos, hogy a hobbi meg is tudja őket tartani.
  Low techben is lehet félelmetes csodákat alkotni, amivalóban dísze a lakásnak. Legutóbb Tomi és Atibva mutatta meg nekünk hogyan is. Persze lehet akkor meg megint az idő és már nem is annyira olcsó az az olcsó...
   
 3. LGA
  Épp nem fórumozik ...

  LGA Kertész szaki

  Tag:
  Júni 7, 2011
  Hozzászólások:
  436
  Kedvelik:
  115
  Szerintem a low-tech is tág fogalom, s mint ilyen nagyon szép akváriumok hozhatóak ki. Kint egyébként - legalábbis egy rövid kitekintés alapján - van is némi vita, hogy mi is a low-tech illetve gyakran ekvivalensen használják a low-energy kifejezést is, ami nem csak azt jelzi, hogy valamivel környezetbarátabb az aki, hanem, hogy a tulajdonosnak is kevesebb energiát kell ráfordítania.

  Az viszont tévhit, hogy csak homályos Anubiasos akit lehet kihozni low-techbôl. Nyilván a töredék növekedési sebesség miatt nehezebb kicsit, kisebb az utólagos szabászat jelentôssége és persze egy csomó divatos növény nem tartható. Viktor kihagyta pl. Keymaker abszolút low-maint low-tech akváriumait (ok, ez most nem az Anubiasmentesre példa :)), sôt még nekem is majdnem sikerült egy jót kihoznom (mondjuk élôben nyilván jobban néz ki, ahogy a legtöbb akvárium).

  A felhagyást sok minden okozhatja... van aki másba szeret bele pl. - sôt az itt található eladó akik és felszerelés tulajdonosainak egy része egyszerûen nagyobbra vált. Azok akik azt hitték elég rákölteni egy va..ag pénzt és attól már szép lesz... nos ôk nem itt hirdetnek... ;)
   
 4. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,487
  Kedvelik:
  58,918
  Hely:
  Budapest
  Map
  Nagyon szép akváriumokat is lehet építeni ezért is említettem fent példát. Csak az már nem az a kategória, hogy találunk otthon egy 5 literes akit öntünk bele kavicsot rákapcsoltunk egy asztali lámpát, hogy a víz a "közelünkben maradjon".

  A szép akváriumokkal ott is foglalkozni, törődni kell. Aki türelmetlenség, csalódottság miatt feladja a növényezést pont az hiányzik belőle, amitől majd egy ilyen akváriummal is sikeres lehetne.

  Azt látni kell, hogy nem mindenki az akvarisztika szeretetéért választja ezt a hobbit. Akinek a vérében van ott előbb vagy utóbb újra megjelenik majd egy akvárium a lakásban.
   
 5. Victor
  Épp nem fórumozik ...

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,463
  Kedvelik:
  1,945
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Nekem kb 6 éve van akváriumom, kezdetben 22,majd 72 és kb 5 éve a 240 literes, ami már a harmadik újraindítását éli meg.Nálam is voltak hullámvölgyek, sőt amikor bejött a recesszió, akkor kb 1 évig üresen is állt, de nem adtam el. Saját tapasztalatom, hogy a sok csalódás veszi el az ember kedvét az akvarizálástól. Ki ne hallotta volna az a mondatot egy társaságban, amikor szóba jön az ember hobbija," hogy nekem nem kell, mert sokat kell takarítani". Persze ezt azok terjesztik, akik mindenféle segítség, tapasztalat, és utánaolvasás nélkül vágnak bele az akvarisztikába. Ilyenkor elképzelem magam előtt, hogy megveszik a boltban a gyári szettet, amiben van egy alul méretezett szűrő, 1 csöves világítás stb, feltöltik, és egyből beteszik a halakat. persze 1-2 nap múlva beolpálosodik a víz, ahogy kezd beállni az akvárium, erre nagy pánik, és gyors vízcsere, ezt egy darabig csinálják, közben esetleg még azt is elviselik, hogy pár hal elpusztul. aztán idővel abba hagyják. De tudok olyan esetről is, hogy a szűlők veszik a gyereknek, azzal a céllal, hogy a gyerekeket gondoskodásra neveljék, de persze idővel a szülőkre marad
  A 240-esem már a harmadik újraindítását éli meg, és volt, hogy megfordult a fejemben, abbahagyom. Nagy csalódás, amikor az ember jól szeretné csinálni, és ezért sok pénzt költ erre a hobbira. Én is beruháztam palackos CO rendszerre, nyomáscsökkentőre és mágnesszelepre nem kellett költenem, de a palack és a sera basic set ami a beoldást végzi, így is 30 ezer volt, aztán amikor beüzemeltem elkezdett algásodni az akvárium, amikor kikapcsoltam kezdett eltűnni az alga. Gondolhatjátok, hogy mekkora kudarcként éli meg ezt az ember. Ráadásul a reduktor is eresztett, így pár hét alatt kiürült a 10 kilós palack. Akvaristán felvetettem a problémát a CO után megjelent algásodásra, erre az a választ kaptam, hogy kevés a szűrésem. na nekem több se kellet, gondoltam építek egy szűrőhordót, erre is ráköltöttem egy csomó pénzt, és itt is megjött a kudarc, mert a csatos hordóknak baromi sz..r a tömítése hiába a szilózás, 1 hónap után folyt belőle a víz, úgyhogy kikötöttem. és maradt az EVO önmagában.
  Viszont az akváriumom CO nélkül, és 2x54 wattos csövekkel is szépen működött, amíg tartott a tőzeges táptalajban a tápanyag, volt némi alga, de már nem foglalkoztam vele.
  [​IMG]
  Viszont a sok ezer forintnyi kidobott pénz megtette a hatását, teljesen elment a kedvem foglalkozni az akváriummal, és kezdett teljesen más érdekelni, már megfordult a fejemben, hogy abba is hagyom és eladom, mivel beütött az újabb tragédia, a tornyos csiga invázió kezelhetetlen mértékeket öltött, valószínűleg a tőzeggel laktak jól, mert a halak, csak 1x kaptam enni akkor is keveset.
  Szóval úgy volt, hogy abbahagyom, viszont nálunk a párom nem engedte, tehát nekiálltam teljesen újraindítani az egészet és ahogy tervezgettem, ismét megfogott az akvarisztika, és ismét van palackos CO rendszerem is, de már nagyobb szűrővel, még van egy kis alga, de gondolom ahogy az új szűrő kezd beállni az is eltűnik, vagy a garnélák féken tudják tartani.
  Szerencsére nálunk párom megértő a mániáimmal szemben, ő pozitív oldaláról nézi a dolgot, amikor szóba hozom hogy mi mennyibe kerül, csak annyit mond, még mindig jobb mintha elinnám, vagy játékgépbe szórnám a pénzt. Pedig aztán mi sem vagyunk anyagilag eleresztve, párom gyesen van az ikrekkel, én meg három műszakban pakolom a CNC marógépet.
  Saját tapasztalatom alapján azt gondolom, hogy lehet szép low tech akváriuma az embernek, viszont a növények számára szükséges tápokat meg kell venni, és itt van sajnos a másik buktató, hogy a átlag kisállat kereskedésekben, az eladóknak fingjuk sincs a tápozásokról. Főleg a sera-t forgalmazzák, és ha bemegy az ember növénytápért, akkor csak annyit kérdeznek tablettást, vagy folyékonyat kérsz, pedig a sera-nak négyfajta tápja van, és mindet egyszerre kell használni, ennek függvényében nem is tartják mindegyiket.
   
  törpesügér és dag kedvelik.
 6. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos Legenda

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,368
  Kedvelik:
  3,498
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Map
  Szia Victor!

  Örülök hogy megosztottad velünk az élményeidet!
  Hasonló dolgokra gondoltam én is mikor felmerült bennem a kérdés, hogy miért hagyják sokan abba, mint amiket leírtál.
  De mint szintén ikres apuka, Te sem adod fel könnyen!

  Jó hogy vannak ilyen tapasztalat cserélési lehetőségek (fórum), mert ha csak a helyi díszállatosra lennénk bízva, már sokkal többen abba hagytuk volna a hobbit (természetesen vannak hozzáértő kereskedők, eladók, de sajnos kevesen (többször kérdeztem már rá eladóra, hogy neki milyen akváriumai vannak otthon- a standard válasz:"Van itt az üzletben elég! Nincs kedvem még otthon is naponta akváriummal bajlódni!") ennyit az elkötelezettségről, szakma szeretetről)!

  A.ttila
   
  Victor kedveli.
 7. Nagy Attila
  Épp nem fórumozik ...

  Nagy Attila Vendég

  Nagyon örülök ennek a témának. Szerintem is nagyon jó megoldás lehet a lowtech akvárium azoknak akiknek - most fogalmazzunk így, nincs ideje de szereti - és azzal egyáltalán NEM értek egyet hogy ez nem olcsó... jóval olcsóbb, jóval kevesebb időt kell ráfordítani. Üveghez gyakorlatilag minden lomtalanításon hozzá lehet jutni... Manapság annyi lakás felújítás van hogy armatúrát is találsz előbb-utóbb... veszel bele csövet, nem is feltétlen kell akvarisztikai... kis okoskodással egy fakerttel még széppé is varázsolhatod. Szerintem elég 1-2 anubias ;)(y) pár moha ami szereti a lowtech körülményt, Pár gyűjtött kő és mehet a banzáj... Persze úgy egy újoncnak is nehéz (személyes tapasztalat) hogy felteszed az akid az akasztós szűrővel és jön rögtön egy ADA-s BruceLee és beolt diszkréten hogy az mennyire GERONIMO... Ez a hobbi NEM a pénzről szól (de arról sajnos... marketing pénz - még több pénz), lehet neked bármennyi pénzed ha nem érzed berohad a több 100000 Ft-os akvád is. Sok sok példa a fórumokon. ;)(y)
  Na de :) ... hogy gondolataim tereljem vissza pozitív irányba, építettem egy lowtech akváriumot. Imádom. Szerintem szép (bár lehet hogy ez még nem "az a kategória" ;)(y)) szerintem lehetne a lakás dísze.
  Mocskos anyagiak:
  Üveg: turkált
  Szűrő, használt: 3500 Ft
  Armatúra: turkált
  Kövek: természetből gyűjtött
  Anubias: 1500 Ft
  Riccia: 600 Ft
  Fontinalis antipyretica: 1500 Ft
  Hol van ez akár egy átlag 60000 Ft-os szettől...

  Szerintem ez az akva sok mindenkinél jól mutatna legalábbis nálunk "földi halandóknál" ;)(y) ez is öröm forrás lehet.

  [​IMG]
   
  Tomyhu, törpesügér, Pecás és 13 mások kedvelik ezt.
 8. Klaudia
  Épp nem fórumozik ...

  Klaudia Kertész szaki

  Tag:
  Júli 3, 2013
  Hozzászólások:
  109
  Kedvelik:
  86
  Hely:
  Sopron
  Eleinte nekem is voltak ilyen gondjaim:) Kezdve ott, hogy nincs, és nem is tervezek olyan spéci fényképezőgépet venni, amivel igazán szép fotókat lehet csinálni. Én az akváriumozást akarom megtanulni, nem a fotósmesterséget. Tudom, ez egy bizonyos szinttől összefügg, viszont engem ennek egyenlőre nem kell foglalkoztatnia :D

  Tedd túl magad ezen, ahogy írtad sokan még drága dolgokból sem tudják "azt a kategóriát" kihozni a dologból ;)

  Biztos lesznek olyanok is, akik azt mondják majd, hogy persze lehet ezen a szinten is csinálni, csak akkor nem erre a fórumra való vagy, hanem egy másikra.......... De ne érdekeljen, engem sem érdekel, és szerintem a fórum kezelőit sem, a lényeg, hogy minél szélesebb körben terjedjen ez a hobby.

  Megmondó emberek meg mindig vannak, ahogy kimagasló tehetségek is. Azokkal kell foglalkozni, akikről úgy érzed, hasznos neked a véleményük! :happy:
   
  Babar, Nagy Attila és T. Endre kedvelik.
 9. Peger
  Épp nem fórumozik ...

  Peger Nézelődő

  Tag:
  Júli 24, 2014
  Hozzászólások:
  16
  Kedvelik:
  4
  Hely:
  Budapest
  Mostanában Én is agyalok egy akvárium összerakásán.Most hagytam abba a terráriumozást 14 év után. Jelenleg szünetet tartok. Viszont nálam is az körvonalazódik hogy minimál összegből összerakok egy low-tech akváriumot és ha tetszik akkor csinálom. Mindenesetre nem kapkodom, olvasok, tanulok aztán majd összerakok valami nekem tetszőt. Ami biztos a szűrésen nem fogok spórolni és gondolkodom valami modulos rendszerben amit könnyen fejleszthetek ha itt ragadok...
   
 10. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,393
  Hely:
  Tatabánya
  Mudulos rendszer csak néhány belső szűrőnél van tudtommal, azok meg nem sokat érnek, mindenképp külsőt vegyél.
   
 11. Peger
  Épp nem fórumozik ...

  Peger Nézelődő

  Tag:
  Júli 24, 2014
  Hozzászólások:
  16
  Kedvelik:
  4
  Hely:
  Budapest
  félreértettél arra, gondoltam azonos méretben építve cserélem jobbá az akváriumomat
   
 12. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,393
  Hely:
  Tatabánya
  Mi az, ami már megvan az induláshoz, és milyen paraméterekkel?
   
 13. Peger
  Épp nem fórumozik ...

  Peger Nézelődő

  Tag:
  Júli 24, 2014
  Hozzászólások:
  16
  Kedvelik:
  4
  Hely:
  Budapest
  Van egy hetven cm széles helyem és áram :)
   
  dexkill kedveli.
 14. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,393
  Hely:
  Tatabánya
 15. Peger
  Épp nem fórumozik ...

  Peger Nézelődő

  Tag:
  Júli 24, 2014
  Hozzászólások:
  16
  Kedvelik:
  4
  Hely:
  Budapest
  nagyon köszönöm. Amit még néztem az a 60*45*45, mivel valahol a a növényezés és a halazás között szeretném félúton, viszont azt nem tudom ez mennyire méretarányos? mennyire néz ki jól...
   
 16. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,393
  Hely:
  Tatabánya
  Az már kicsit magas, szerintem max 40 cm-ig nézelődj magasságban. 45-ös mélység jó egy 60-as akváriumhoz, nagyon szép mélységet lehet vele elérni. 48W fény alá 65-100 liter közötti akváriumot nézz.
   
 17. Peger
  Épp nem fórumozik ...

  Peger Nézelődő

  Tag:
  Júli 24, 2014
  Hozzászólások:
  16
  Kedvelik:
  4
  Hely:
  Budapest
  Akkor marad a standard méret azt legalább könnyű pakolni a lakásban kezdésnek ideális lesz, és így legalább nem az akvárium fogja uralni a teret ráadásul ez a legolcsóbb is
   
 18. Dhrawson
  Épp nem fórumozik ...

  Dhrawson Kertész tanonc

  Tag:
  Okt 2, 2014
  Hozzászólások:
  70
  Kedvelik:
  11
  Hely:
  Budapest 1096 Thaly Kálmán utca 22-24
  Nagyon szép és büszke lehetsz rá ;)
   
  dexkill kedveli.
 19. Nagy Attila
  Épp nem fórumozik ...

  Nagy Attila Vendég

  Nagyon köszi :) ... Remélem sokan látják, hogy nem kell vagyonokat költeni... és vagy annyi időt elkúrni ezzel a hobbival, hogy bármilyen gondunk legyen belőle :) ... Lowtech nagyon jó kis témakőr.
   
 20. törpesügér
  Épp nem fórumozik ...

  törpesügér Főkertész

  Tag:
  Dec 9, 2013
  Hozzászólások:
  769
  Kedvelik:
  321
  Map
  A CO2-t is a fényhez kell igazítani?
  Lehet kevesebb megvilágítással is CO2 használni vagy ennek nem volna értelme?
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése