• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

LED szalag vs Power LED

viktorlantos

Alapító
Admin
A boltban építgetjük a halas állványt és szóba jött, hogy ott is LED világítást alkalmazzunk, mint a garnis tárolók felett.

Persze a garnis akiknál simán feltettük a TMC LED csíkokat. 60 literenként 1 csíkot. Halasnál kicsit több világításra lenne szükség és gondoltunk teszünk egy próbát LED szalag ügyben.....

A végeredmény szerintem siralmas ;)

A TMC LED 2-3 powerleddel simán 2x olyan erős világítást biztosít mint az SMD csík. A baj az, hogy ha ezt a LED szalagot 55cm-re felvisszük az akváriumot már alig világítja meg, ellenben a TMC Power LED világítással, ami még ilyen magasségban is elég jó fényt biztosít.

2 LED szalagot is kipróbáltunk. Az egyikben 30LED volt a másikban több. A két szalag táppal már nem is olyan olcsó, de sokkal nagybb baj, hogy fényben nagyon karcsú....

A történet vége, hogy vagy TMC-hez hasonló power led működhetne. LED szalag nem. Mivel kész megoldások drágák, marad a T5 egy ilyen rendszerhez.
 
Szia Viktor!

Épp gyáritető tuning-on gondolkozom mert nem elég az egyszer 15 W T8-as fénycső (980 lumen gyári adat) a növényeshez. Hosszú kutakodás után én is a led-szalagra bukkantam, amiből kevés fényspektrumban a választás, de van 5500K-s hideg fehér. Amit kinéztem a fénycső kiegészítéseként az 120 ledet tartalmaz méterenként, mivel 60 cm hosszú az akvárium az egy méter két csíkban épp megtenné. Ennek gyári adat szerint 540 lumen a fényerőssége ,igen ám de ez 120 fokra van megadva, nem 360-ra ahogy a fénycsöveknél adják meg, ezért állítólag az értéket kétszerezni lehet. Ez azt jelentené, hogy a 15W 980 lumen mellé jön 2*540 lumen ami kb 2000 lument jelent a nettó 50 literre igaz 5500K (led-ek) és 12000K (fénycső) fényspektrumban.

Kérdésem lenne, hogy szerinted jó-e ez a növénykéimnek, és neki vágjak-e (nagy villanyszerelési szaktudást nem igényel) nem is túl drága 12 V-os trafóval se. Ráadásul vízálló. Szóval megfelel-e a HC kubának, és a többi igényes növénykéknek egy ilyen tuning? Mivel vízálló, ezért közvetlenül a tetőbe szerelném a fénycső két oldalára, így közel van a vízhez (ergo nem vész el a fény amit írtál), és a ledek is igen közel vannak egymáshoz, ezért nem "pontokban" világítanak.

köszönöm előre is bárkitől a választ.

Kisvido

a led-szalag:

http://www.anrodiszlec.hu/product_info. ... ts_id/5153
 
Hát, LED szalag és LED szalag között is van különbség. Ahogy LED és LED között. Szalagoknál az elterjedt típusok között jelenleg a leghasználhatóbbak az 5050-esek (ez a dióda mérete), közel 50%-kal jobb a fényerejük azonos áramnál. Az 5500-7000K körüliek fényereje durván 1000 lumen körül szór, a vízhatlanoké kb. egy százassal kevesebb. Rendes specko, adatlap, spektrális adatok egyikhez sincsenek - így azért nem egyszerû az összehasonlítás.

Kis kitérôként megemlítem, hogy az akvarisztikai fénycsövek azonos áramfelvétel mellett - most nincs elôttem a táblázat - kb. 40%-ot szórnak, és akkor még a viszonylag gyors öregedésbôl adódó fényerôcsökkenésrôl nem is beszéltünk. Szoktam is csuklani, mikor olvasom a W/l-eket. :) Cserébe nagyon komoly háttér van mögöttük akvarisztikai szemmel - a legtöbbnél használható egyensúly van az általunk természtesnek vélt és a növényeknek hasznos hullámhosszok között. A LED-ek általában szûkebb spektrumúak, szóval zömmel a 450-es tartományt kapják ôk, a többit mi. Itt a vonaton nincs táblázatom, de úgy rémlik, ez kb. kioltja a sugárzási szögbôl megnyert fényerôt.

Szóval akkor LED szalagból nem lehet akvárium világítást csinálni? Hogy a manóba ne lehetne! Mivel DIY ezért lesznek kompromisszumok. Például nem lesz olyan szép mint egy ADA Solar. Nem lesz olyan jó sem. És tizedébe sem fog kerülni. Én kísérleti jelleggel világítok egy nano akit 80cm 60 LEDes /m 3528-as strippel. Melegfehér (szóval messze nem ideális), szûrés elhanyagolható Aquael mini. A mohák és a 3 anubias nô mint a bolond - utóbbi 4-5x-re nôtt. No táp, és kb. ez így 0,2W/l.

Szóval most ki fogom próbálni egy 240 literesben, 6500K-s szalaggal "1W/l" környékére belôve. Dimmerrel, mert low tech növények lesznek benne. A 180W-os dimmer drágább mint a 2x5m szalag. :)
 
Sziasztok!

Egyéb hozzászólás híján megrendeltem a LED szalagot mindennel együtt, ami szükséges hozzá.
Ha megérkezik a csomag (már nagyon várom) összszerelem és igérem készítek róla dokumentációt. Ha rájövök, hogy hogy lehet ide képeket feltölteni, akkor írok egy beszámolót is. :)

Kisvido
 
Sziasztok!

Akkor egy kis segítség másoknak akvárium tetőtuningra!
Jó hír! Hétfőn megrendeltem, és tegnapra (szerdára) meg is érkezett a csomag. Nagyon izgatott voltam, így mára már kész is vagyok.
Tehát ami érkezett:
- 1m 3528-as 120LED/m-es IP68-as szabványú LED szalag (Gyári adatok: 540lumen/m 120fokban, 5500K színhőmérséklet, 9,6W teljesítmény felvétel)
- 3db forrasztásmentes toldó elem
- 8g szilikon ragasztó
- 1m két eres kábel
- 1db 12V-os (12VDC/1A/12W) tápegység
- 1db tápegység átalakító
És adott volt az én gyári tetőm egy páramentes foglalattal rendelkező T8-as 15W-os fénycsővel. Ezt kiegészíteni akartam, nem lecserélni, ezt hangsúlyoznom kell!
Ez került postaköltséggel együtt összesen 7000 magyar ropogós forintba.

kezdet.jpg


Amikor megérkezett a csomag láthatjátok, a LED szalag egyik felére ráforrasztottak egy betáp kábelt, aminek nagyon örültem, így az egyik toldó elem, amelyet a betápozáshoz akartam felhasználni feleslegessé vált, ezzel azonban később adódtak problémák! :D
Tudni kell, hogy a LED szalagoknak 3 fajtája létezik: beltéri (tök csupasz nem javaslom, mert víz érheti tulajdonképpen bárhol), kültéri (elegendő) és vízálló (elvileg víz alá is lehet helyezni). Én ez utóbbit vettem, mert közvetlen a víz főlé helyeztem, valamint azért mert le volt árazva, és olcsóbb volt mint a kültéri. :)

Felhívták a figylememet, hogy a szalagokon fél méterenként forrasztási pont van, itt nem lehet alkalmazni a toldó elemeket, de amúgy 3 ledenként (ugye nekem 120 van) van toldási pont. Mivel nem akartam forrasztgatni, bár van pákám, két lehetőség maradt: vagy két nem azonos hosszúságú méretre vágom, vagy mégis megpróbálom a forrasztási pontnál toldani. Természetesen ez utóbbi mellett döntöttem :D Mondanom sem kell, nem sikerült, mert közben az is kiderült, hogy egy vágási helynél vagy az egyik oldalát tudom toldani az elemmel, vagy a másikat, de mindkettőt nem. Ebbe most nem mennék bele. A lényeg, hogy emiatt 3 db LED kiesett a rendszerből (minusz 13,5 lumen. nem tűnik soknak, de megsirattam :cry: ).

Lényeg a lényeg, hogy a szilikon borítást óvatosan lebontva a LED szalagvégekről, a toldó elemet ráhelyeztem és a toldó elem másik végébe egy kéteres kábelt helyeztem ügyelve a polaritásra (itt jegyzem meg, hogy a toldó elemet nem arra tervezték, hogy kábelt helyzzenek bele tehát meggyűlt a bajom velük). Ez volt a művelet talán legidőigényesebb része.

a%252520k%2525C3%2525A9t%252520LEDszalag%252520told%2525C3%2525A1sa.jpg


A tápegység átalakítót a betáp kábellel egyszerűen összeszigszalagoztam, természetesen a két eret elkülőnítve.

szigszalag.jpg


Minden igyekezetem ellenére a sok művelet alatt a betáp kábel gondatlan forrasztása következtében az egyik drót letört a szalagról. Sajnos hosszas keresés alatt sem találtam meg a forrasztópákámat, így feleségem javaslatára (már nagyon éhes volt, és vacsoráig el akartam készülni :mrgreen: ) egy ragasztópisztoly segítségéhez nyúltam. Elvileg forrasztani is lehetne vele, mert felforrósodik annyira, de a végső megoldás az lett, hogy megfelelő érintkezési pozicióban beragasztottam a LED szalag egész végét szilikonnal, egy lépésben szigetelve is a véget. :clap:

szigetel%2525C3%2525A9s%252520%2525C3%2525A9s%252520forraszt%2525C3%2525A1s.jpg


Végül elkészült a mű:

k%2525C3%2525A9sz%252520term%2525C3%2525A9k.jpg


A LED szalag hátulján 3M öntapadós kétoldalú ragasztó van. Egyelőre jónak néz ki. Tehát semmit nem kellett mahinálni, csak felragasztottam a két csíkot, ahogy a fényképen is látszik. Bármely részét szilikon ragasztóval, vagy ragsztópisztolyos szilikonnal szigetelni lehet. Az első LEDszalag nem illeszkedik tökéletesen a vájatba, de egyelőre fenn marad.

felragasztva%25252C%252520m%2525C5%2525B1k%2525C3%2525B6dik.jpg


Hát ennyi. És az eredmény:
Kb. 7000 HUF, 2 munkaóra, és már világít is a az új kiegészítő. Persze a puding próbája az evés, majd meglátjuk.
Egy kis összehasonlítás, bár így a fotókon nem nagyon jön ki, és sajnos nem is sikerültek jól a fotók, pedig már vacsora után készítettem őket! :lol:

Csak fénycső:

csak%252520f%2525C3%2525A9nycs%2525C5%252591.jpg


Fénycső és LED:

f%2525C3%2525A9nycs%2525C5%252591%252520%25252B%252520LED.jpg


Nos, remélem segítettem másnak, aki szeretne gyári tetőtuning-ot.

Kisvido
 
Köszi a részletes leírást. Még egy kérdés felmerül a hosszútávú használhatóságon kívül. Nem melegszik nagyon?
 
Ez engem is érdekelne.

OFF
Az utolsó képen a háttér jobb oldala nem úgy néz ki, mintha egy nagy cyano-függöny lenne?
:D
 
Nézegettem egy boltban RGB led szalagot. Ez elemenként 3 különböző színes LEDet tartalmaz, és ezeknek lehet egyenként váltogatni a fényerejét, így keveri a színeket. Tehát ha fehérre állítja az ember, akkor piros, zöld és kék LEDek világítanak egyszerre, egész jó fényerővel. Ez spektrumban sokkal kedvezőbbnek hangzik, mint a hagyományos fehér LEDek fénye, ami egyedül kékben erős. A kék és a vörös jót tesz a fotoszintézisnek, a zöld meg a látványnak. Én végül elvetettem ezt a megoldást, mert pico akvárium fölé kerestem világítást, és ezt bajos lenne kis méretben esztétikusra megoldani. Némileg drágább is, mint a hagyományos LED szalag, és meg kell venni hozzá egy párezer forintos irányító panelt. Viszont estére lehet bármilyen színű gyenge hangulatfényt is keverni belőle, ami éjszakai állatok megfigyelésére ideális. Ti mit gondoltok a dologról?
 
Sziasztok!

A melegedést majd lecsekkolom, de egyelőre nem okozott problémát.
A háttéren nem cyano függöny, hanem még 10 évvel ezelőtt amikor kezdtem ezzel az akival, akkor ragasztottam egy papírhátteret, amit a boltokban lehet kapni ilyen növényeket ábrázol. Sajnos azt máig lusta voltam leszedni, és ha a háttér meg az aki közé kerül víz, akkor ilyen foltban látszódik, de ez kívülről van.

Az RGB LED-et én is néztem, szerintem nagy lehetőségek vannak benne, főleg inkább a spektrum keverésének lehetősége miatt. Itt a LED-ekhez 3 chip van, ami vezérelheti. De nem mertem belefogni, mert ehhez túl kevésnek éreztem magam.

Kisvido
 
kisvido said:
A háttéren nem cyano függöny, hanem még 10 évvel ezelőtt amikor kezdtem ezzel az akival, akkor ragasztottam egy papírhátteret, amit a boltokban lehet kapni ilyen növényeket ábrázol.

Persze, csak vicceltem. :)
 
Sziasztok!
Kisvido,megtennél egy szivességet,töltenél fel két képet,az egyik amin csak ledekkel világitasz, s a másik amin csak az eredeti fénycsövel.Mert én is igen gondolkozok ezen a ledes technológián...
 
Halihó!

A melegedésről annyit, hogy nem melegít jobban, mint a fénycső. Nem mondom, hogy hideg a LED csík, de nyilván végtelen mennyiségben nem érdemes felszerelni, mert annál melegebb lesz, vagy el kell emelni a vízfelszíntől. Mindenesetre az én esetemben max 0,5 celsius fok emelkedést okoz a tapasztalatok alapján, ha ég a világítás.

Amit hozzátennék a beszámolóhoz rögtön az elején, hogy az öntapadós hát nagyon jó, azonban ha a fénycső előtétjeit rejtő dobozra ragasztod (mint én a hátsót), a melegtől és a párától elenged a ragasztó, és a vízben találod a LEDszalagot másnap, mint én (ezért kellett hát a vízálló kivitel ( :lol: )). Itt ismét nagy segítséget jelentett a szilikon ragasztópisztoly. Ezzel már tartós (biztos ami biztos az első szalagot is odaszilikonoztam, bár az nem engedett el).

Eddig a növények növekedésén nem látszik nagy különbség a fényerő miatt, persze csak 4 napja. Még várok, és remélek.

És akkor összehasonlításkép:

csak fénycső:

f%2525C3%2525A9nycs%2525C5%252591.jpg

csak LED:

LED.jpg

üdv:

Kisvido
 
nagyon OFF:

kisvido, szerintem azt a mészkövet vedd ki, mert nagyon keményíti a vizet!! afrikai sügis aksikban használják inkább (ahol ez csak jó), növényeshez nem túl ideális!!
 
Hát jó, átteszem az afrikais-ba. Csak úgy a képhez nőtt már nekem. :-D
Épp most csináltam egy nagyobb átrendezést, de egyelőre benn maradt. De akkor kiszedem. Kösz a hozzászólást!

Kisvido
 
Sziasztok!

Pár hónap távlatában beszámolnék egy-két fejleményről a LED-szalag világítással kapcsolatban.
A szalagok színe kicsit megbarnult. nem tudom, hogy a melegedéstől, vagy ez normális-e. A fényerejéből vesztett méghozzá elég hamar, amitől megijedtem, de később ez nem bizonyult folyamatosnak, így megbarátkoztam vele. Egy méter LED szalag a fénycső kiegészítésére abszolút elfogadható, DE nem elég igényesebb növények számára, mint amilyen a HC cuba. Ehhez hozzátartozhat az is, hogy nem használtam speciális tápföldet, a többi követelmény nagyjából megvolt (Co2 ugye palackos, és itt a szorgalmam is lankadt néha egy icipicit, de még bírom a költözés utáni nagynyomású rendszerig).
A többi növény mind meghálálta a dolgot, a jávait alig győzöm nyírni, úgy elburjánzott, illetve az Echinodorus is.

Tanulság: Igényes növényeket csak minden követelmény lelkiismeretes betartásával. A nem igényes növények azonban kis Co2, egy kis világítás turbó, és növénytáppal csodálatos mondjuk úgy low-techet ad.

Ha lesz időm fotózok, és össze lehet hasonlítani az indulással.

KV
 
kisvido said:
Sziasztok!

Pár hónap távlatában beszámolnék egy-két fejleményről a LED-szalag világítással kapcsolatban.
A szalagok színe kicsit megbarnult. nem tudom, hogy a melegedéstől, vagy ez normális-e. A fényerejéből vesztett méghozzá elég hamar, amitől megijedtem, de később ez nem bizonyult folyamatosnak, így megbarátkoztam vele. Egy méter LED szalag a fénycső kiegészítésére abszolút elfogadható, DE nem elég igényesebb növények számára, mint amilyen a HC cuba. Ehhez hozzátartozhat az is, hogy nem használtam speciális tápföldet, a többi követelmény nagyjából megvolt (Co2 ugye palackos, és itt a szorgalmam is lankadt néha egy icipicit, de még bírom a költözés utáni nagynyomású rendszerig).
A többi növény mind meghálálta a dolgot, a jávait alig győzöm nyírni, úgy elburjánzott, illetve az Echinodorus is.

Tanulság: Igényes növényeket csak minden követelmény lelkiismeretes betartásával. A nem igényes növények azonban kis Co2, egy kis világítás turbó, és növénytáppal csodálatos mondjuk úgy low-techet ad.

Ha lesz időm fotózok, és össze lehet hasonlítani az indulással.

KV

Szia,

Én is megrendeltem a LED sort. Szeretnék érdeklődni, hogy a világítás időtartamán kellett változtatnod (alga miatt)? Nálam is 1x15W van jelenleg, erre segítek majd rá 120 LED IP68 hideg fehér (6000-7000K) 510lm/m led szalaggal.
Esetleg újabb fotók, tapasztalatok?
Köszi az infot!
 
Megérkezett a rendelés, így hétvégén előszedtem kisvido leírását és elkészítettem én is építgetni házi led világításomat.
A forrasztásos megoldást választottam, így nem veszett el 3 led a 120-ból, igaz elég macerás levakarni az IP86-at :D hogy forrasztani lehessen. Forrasztás után teszt, majd bemaszatoltam szilikonnal.

led01.jpg


A másik 2 vége szebb, mert gyárilag így küldték. Köszönet érte. :clap:

led02.jpg


A tetőbe szerelésnél ugyan azt a technikát alkalmaztam, mint kisvido.
Látványos lett az eredmény, hozzászólás hiányában továbbra is 10 órát világítok, csak most megszakítás nélkül. Az elmúlt 1 évben reggel világítottam 3 órát, utána szünet, majd délután még 7 órát.
Laci
 
Sziasztok! Egy közel 190L-es akváriumot jelenleg 3x36W T8-al van megvilágitva,kb 42cm-s vizoszlopot világit meg. Közeljövőben szeretnék egy teljesen új világitást össze épiteni és most ezaz SMD 5050-es Led Szalag jött szóba. Van valakinek az 5050-es Leddel valami tapasztalata? Én kb, ugy számoltam hogy vennék belőle 8-9m(6500K,Cool White,14,4W/m,820Lm/m) és keverném 1m kék és 1m piros szalaggal.Mennyire lehetne egy ilyen fény mellett Komolyabb növényeket tartani?(HC gyep?) és ugy hogy azok szép egészségesen fejlődnek.:) Hány %-al adna nagyobb fényt mint a mostani 3x36W-os T8-asom?
SZivesen meghallgatok más véleményt is, hátha okosabb leszek.:)
 
Back
Oldal tetejére