• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

LED szalag vs Power LED

Számolgattam, nézelődtem és a következőre jutottam:

- 30db CREE XR-E 7090 3W hidegfehér LED (esetleg keverten natural white vagy pár pirossal),
- hűtőborda,
- gyári vagy saját áramgenerátor max. 1,5-2W-tal hajtanák a LED-eket.

Az akvárium 60x30-as. 3x10 sorban lennének a LED-ek.
Most tervezem, hogy a három sort milyen távolságra helyezzem el egymástól, illetve az elhelyezési mintán.
Ennek az egésznek 30ezer HUF-ba bele kell férni. Jó lenne ha tudnám dimmelni. Esetleg mikrokontrollerrel csinálom meghajtóáramkört, de így romlik a hatásfok a plusz tápegység miatt. Jobb lenne, ha elfogadható áron lehetne kapni dimmelhető meghajtót. Ez leginkább a fokozatos bekapcsolás/kikapcsolás miatt kell (jelenleg is így üzemel a LED szalag).
 
dimmelhető meghajtót. Ez leginkább a fokozatos bekapcsolás/kikapcsolás miatt kell (jelenleg is így üzemel a LED szalag).

valószínüleg nem ebbe a topikba való, de kifejtenéd bővebben hogyan oldottad meg a napfelkeltét naplementét. Én kompak fénycső dimmelhető elektronikus előtétjéhez keresek alkalmas eszközt.
 
valószínüleg nem ebbe a topikba való, de kifejtenéd bővebben hogyan oldottad meg a napfelkeltét naplementét. Én kompak fénycső dimmelhető elektronikus előtétjéhez keresek alkalmas eszközt.
LED szalagnál egyszerű volt a megoldás. Egy Attiny13 egyik PWM kimenete kapcsolódik egy kb 10A-es N-FET-re. Továbbá van egy poti az egyik ADC bemeneten, ezzel lehet szabályozni a fényerőt. Bekapcsoláskor lassan növeli a fényerőt. Kikapcsolás előtt pedig csökkenti. Ha több perc az eltérés az előző világítási idő és az aktuális között, akkor elmenti a mért időt az EEPROM-ba, mielőtt teljesen megszűnik a mikrokontroller tápellátása. Egy másik ADC bemenettel figyeli a tápfeszültséget, ami ha 4V alá esik, elvégzi a mentéssel kapcsolatos műveleteket.

A kérdés, hogy a dimmelhető előtétnek milyen bemenete van a dimmeléshez?

A CREE LED-es lámpámhoz a fent leírt áramkörből készítek egy másikat, de FET nélkül. A PWM kimenetet pedig a dimmelő bemenetre kapcsolom.
 
Az előtéten 0-10 V egyenárammal lehet a dimmelést vezérelni.
Én úgy csinálnám, hogy a meglévő vezérlőm után kapcsolok egy diódát és kondenzátort. 12V helyett 10V-tal táplálnám. Így a kondenzátoron 0-10V lehetne. Hirtelen ez jutott eszembe.
A DIM bemenet ellenállásától függ a kondenzátor kisütése.
Dióda helyett egy megfelelő értékű ellenállás is megfelel szerintem. Sőt, inkább ez utóbbival oldanám meg.
 
Köszönöm a válaszod, nem vagyok egy elektronikai barkácsoló, ezért csak sejtem miről beszélsz, de ha találok valakit, engedelmeddel hivatkozni fogok a Te felvetéseidre. Ha jól értelmezem a 10V bekapcsolása után a kondenzátor és az ellenállás jó megválasztásával hosszú felfutási idővel 0-ról 10-re futtatom a feszültséget, illetve kikapcsolva a kondenzátor elhuzza a "naplementét". Vagy így túl egyszerű?
 
Köszönöm a válaszod, nem vagyok egy elektronikai barkácsoló, ezért csak sejtem miről beszélsz, de ha találok valakit, engedelmeddel hivatkozni fogok a Te felvetéseidre. Ha jól értelmezem a 10V bekapcsolása után a kondenzátor és az ellenállás jó megválasztásával hosszú felfutási idővel 0-ról 10-re futtatom a feszültséget, illetve kikapcsolva a kondenzátor elhuzza a "naplementét". Vagy így túl egyszerű?
Lehet egyszerűen is: egy sorba kötött kondi és ellenállás, erre kötni egy max 10V-ot adó adaptert. A kondenzátor két kivezetése az előtét dim bemenetére. Előbb a lámpa (előtét) kap áramot, utána bekapcsolná egy másik kapcsolóóra az adaptert és az lassan feltölti a kondenzátort, így a dim bemeneten lassan növekszik a feszültség. Tudni kéne a dim bemenet ellenállását. Ha ez kellően nagy és jól választjuk meg a kondi és ellenállás értékét, akkor lassan nőne a fényerő.
Lekapcsolás előtt az adaptert kell kikapcsolni. Ekkor lassan kisül a kondenzátor (függ a dim bemenet ellnállásától) és csökken a fényerő. Nem tudom ez működne -e, mert nem próbáltam, de érdemes utána járni.

Az én elgondolásom abban különbözik, hogy egy kis mikrokontroller egyik kimenete több kHz frekvencián ki-be kapcsol. Be lehet állítani, hogy egy perióduson belül mennyi legyen a ki-be kapcsolás aránya (kitöltési tényező moduláció, angolul PWM). Ezt megszűrjük egy ellenállással és kondenzátorral, így a kimeneten egy átlag feszültséget kapunk. Ebben az esetben a mikrokontrollerben futó program szabályozza a fényerőt tetszés szerint.
 
Az elmúlt hetekben kitapasztaltam valamennyire a LED szalagokat, ugyanis a 40 literes(40*40*25cm) első növényes nanomra szerettem volna saját világítást készíteni. Úgyhogy buzgón rendeltem is egyet külföldről, mert ott sokkal olcsóbb mint itthon.

Elsőnek egy 5m meleg fehér szalagot választottam 60led/m-es változatot, akkor még nem tudtam hogy a növényeknek a hideg fehér jobb, de nem volt drága, kb 1500HUF-ba került 5m 3528-as. Amint megérkezett, nekiálltam felszabdalni 25cm-es hosszokra, majd egymás mellé téve összeforrasztottam őket, 8db csíkot(2m), többet nem mertem mert csak egy 0.5 amperes adapterem volt itthon és 0.3-at fogyaszt méterenként a szalag, legalábbis ennyit írtak rá, valamint kb 300 lument tud szintén méterenként. Rögtön ki is próbáltam és egyből láttam hogy ez kevés lesz, illetve elkezdtem utána olvasgatni fórumokon, mégis hány watt vagy lumen szükséges egy high-tech nanohoz. Ekkor realizáltam magamban hogy szükségem lesz még egy rendelésre, azonban most hideg fehéret választottam, és 5050-es szalagot (aminél ugye 3led van összesűrítve egy világító "pöttyben", szemben az előzővel, ahol csak 1darab van), ami azt jelenti hogy háromszor olyan erős mint az előző 3528-as.

Ehhez az 5m-es gurigához 3ezer FT környékén jutottam hozzá, viszont mellé már rendelnem kellett egy adaptert is, 5ampereset választottam, hogy biztos elég legyen, ez 2ezer FT volt. Eléggé vártam, hogy megjöjjön minden, hiszen addig a növények csak szenvednek. Amint megjött, ismét szabdalás következett 25cm-enként, mostmár viszont 14db-ot tettem rá, ami 3 és fél méter, így a szalagok a 25×25ös tetőben körülbelül 2-3cm-re helyezkedtek el, és ha figyelembe vesszük a szalag szélességét, ami 1cm, akkor könnyű kiszámolni, hogy a szalagok között nem sok hely maradt, tehát gyakorlatilag majdnem be van fedve a teljes tető területe.

Amint kész volt jött a próba megint, az adatok szerint ez a típus 1.2A-et eszik méterenként 800-900lumen teljesítmény mellett. Mindjárt más volt az akvárium képe, szépen bevilágított mindent, és azt kell mondjam ég és föld a különbség egy 40w-os halogénhez képest... A színe egy picit kékes, körülbelül 7000K körül lehet, azonban ez a típus ellentétben az előzővel már melegszik rendesen, főleg ha ilyen közel vannak egymáshoz. Persze nem fog megolvasztani semmit, de az élettartama miatt egy kis aluminium lap vagy borda kell neki. Két hét elteltével a tapasaztalaok: a parvula és acicularis is szépen nő, jönnek a szép új hajtások, és a HC is gyarapszik, de szerintem lassan. Főleg a HC. A szalag foygasztásának utána mértem, és mondanom se kell, nem egyezett meg a leírt adatokkal. a 3és fél méter 2A-t fogyasztott a megadott kb 4A helyett, ugye méterenként 1.2A elvileg, tehát így most az egész mivel 12V-os, így 24W-ot fogyaszt. Ami elvileg elégnek kellene lennie, LED-ről lévén szó, de valami mégsem okés, mert nem robbantak be a növények. Ha azt nézzük, hogy 1W led kb 100lumen, akkor ez a 24W nálam körülbelül 2400 lumen kicsit kevesebb mint 40 literre, ami 60lumen/litert jelent.

Úgyhogy most én is kicsit gondban vagyok, nem tudom hogy ez még mindig kevés teljesítményben, vagy a színe nem jó a szalagnak, és kifejezetten 6500K-s szalagot kéne rendelnem? Annyit még hozzáteszek, nekem pár centire van a vízfelszíntől a világítás, ha följebb emelném sokat veszítene az erejéből, de ez abból is adódik, hogy nincs úgy összesűrítve, mint egy spot lámpa, tehát nem egy pontban adja le azt a sok lument, hanem szétosztva 25×25cm-en. Esetleg pár ilyen lehet hogy jobb választás lenne? Bocsi a linkért ha nem lehet kiszedem, csak nem tudom másképp megmutatni, megkérdezni.
18W 1710~1890lm 6500K LED White Light Bar - Silver + Yellow (12~14V) - Free Shipping - DealExtreme

Mindezt azért írtam le, mert remélem a tapasztalataimmal segíteni tudtam annak aki ilyenben gondolkozik.

szerk: kimaradt h jbl táptalaj, ada amazónia általános talaj, GA mikro&makró, valamint megy a co2, tehát ezekkel nincs gond

üdv. Geri
 
1w ledszalag jó esetben is csak 70lm. de inkább 60. ezzel számold újra.
egyébként én high-techet szalaggal semmiképp nem csinálnék.
 
bármivel, ami nem epoxigyantába van öntve:) spot ledekkel, gx53as foglalatú ledekkel, power led modulokkal, cob led modulokkal... van sok lehetőség. utóbbiakhoz persze többet kell barkácsolni.
 
Olvasom itt az ampereket, wattokat a LED szalagokkal kapcsolatban, és felvetődik bennem a kérdés, hogy ezekhez nem kell kimondottan LED tápegység mint a power led-ekhez, vagyis olyan táp aminek a feszültsége némileg változik, viszont fix az áramerőssége, ami persze kisebb mint amennyivel a szalag meghajtható, így kímélve azt.
 
Én egy 12V/8A-est rendeltem. De legközelebb szalaghoz egy jó torroidot szereznék. Igaz egy kapcsolóüzeműtől nagyobb, nehezebb, talán drágább is, de élettartama, megbízhatósága jobb.

Vajon típus azonos LED szalagból a drágább jobb? Az enyémrl pár LED belsejéből levált a foszfor(?) helyenként.
 
Ha nem szalaggal akkor mivel? Amit betettem az jó lehet?


Én most építettem egy low tech kis akváriumot amihez 5630-as led szalagot használtam, de ha komolyabb dologban gondolkodsz akkor a COB ledeket ajánlom.
 
Haladok a CREE LED-es világítással. :D Már csak a PT4115 és a további 25 LED-re várok. Az biztos, hogy a pille könnyű szalagostól jóval nehezebb. Máris kb 2kg az 500mm x 150mm -es hűtőborda. Mondjuk ezt lehet túlzásba vittem és elég lett volna vékonyabb is, de sok választás nem volt. (Egy 1 méterest bordát vágtam ketté.) Igazán meditatív tevékenység volt elkészíteni a 60db furatot kézi fúróval és menetet vágni bele 3 fokozatban. Kap 2mm vastag plexi-t a LED-ek alá. A többi meg menet közben kiderül. A rögzítést ki kell találnom, mert ezt a súlyt nem merném az akváriumra tenni.
Kíváncsi vagyok a végeredményre.
 
Sziasztok. Kicsit fel eleveníteném ezt a témát. :) Valaki használ esetleg ilyen LED spot ot? Esetleg vélemények? És Ha megfelelne kb mennyi ilyen spot kellene egy 200l es akihoz mert ezek egyenként 1x3w osak és itt szerintem nem érvényes a 24WPG szabály mivel durvajó fényt adnak ezek a spot ok.

Paraméterek:
MR16 3X1 WATT LED SPOT LIGHT

Fényforrás: 3 db 1W
LED Hosszú élettartam: több mint 50.000 óra
Sugárzási szög: 38 °
alacsony hő, kevesebb, mint 130 ° F
nincs UV és infravörös fény sugárzás
azonnali "ON", hogy 100%-os fényerő
Nem tartalmaz higanyt vagy más szervetlen
Legnagyobb optikai hatásfok: 80lm/watt
1 év korlátozott garancia
Biztonsági szabvány: CE
Súly: 50 ± 2 g

Lumen:
CW: 150
WW: 140

Vélemények? :)
 
valami ezzel nem stimmel - gondolom csájníz.
ez egyrészt power led, másrészt írja, hogy 80lm/w - bár hogy "optikai hatásfok" azt nem tudom értelmezni:)
aztán a végén meg 150 lumen... ez sehogyse jön ki. ha 80lm/w, akkor ennek 240 lumennek kéne lenni. ha 150, akkor az nagyon kevés viszont - te is ki tudod számolni, 200*20 lumen kellene MIN. ráadásul 38 fokos sugárzási szög, emiatt is sok kell.
nem ajánlanám.

(27 darab kéne, ha csak a lument nézed...)
 
Hali.
Mi nem kinai ma màr? Mindent ott gyàrtanak :) Ha valamit mégsem akkor csak valamelyik alkatrészét. :)) 240 lumen akar az lenni az a 150 nem hozzà tarozott szerintem csak bele csuszott. :) 1500 egy ilyen izzo 27db huzos lenne. Vettem egyet próbàbol.. bele se lehet nézni olyan erős a fénye azért gondoltam erre. A 4db t5 ös neonom sehol nincs hozzà fény erőben... gondoltam 5-6ilyennel kivàltanàm. Darabszàm is csak azért mert elég koncentràlt a fény.
 
20 lumen/liter a minimum, ahogy fent nebula is írja. így 200 literre 4.000 lumen, 240-el számolva 17 db spot. (150-el lenne 27)
 
hiába nem tudsz belenézni - az nem azért van, mert annyira jó a fénye, hanem mert a nagyon pici felületen leadott fénymennyiség vakítást eredményez. tedd sötétben egymás mellé a t5-tel, tegyél egy méterre tőlük egy fehér lapot, és látni fogod a különbséget.
ha tényleg 240 lumen, akkor úgy már lehet jó, de akkoris kell belőle a megfelelő mennyiség - 5-6 darab semmire nem lesz elég. én szóltam :)
 
Back
Oldal tetejére