• Külső szűrőt keresel?

  Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

  Tudtad, hogy az EHEIM 2075-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

  Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

  Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

  További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

 • Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

Külső szűrők összekapcsolása

MR.

Új regisztrált
Két Eheim Prof. szűrő nyomó ágát tervezem összekötni egy T-elosztóval. Kérdésem, hogy szerintetek terheli-e ez a két motort, csökkenti-e jelentősen a teljesítményt?
 

MR.

Új regisztrált
Nem feltétlenül. De megfordítom a kérdést: miért jobb ha sorba kötöm? Amúgy egy 2026-2326 párosról van szó. Vagyis az egyiknél mindkét ág 22/16-os, a másiknál a szívó 22/16, a nyomó 16/12, és róla menne a fűtés is, már ha ezek befolyásolnak bármit is.
 

tibicuk

Legenda
Legjobb napló
Éppen most valamelyik nap láttam olyat,hogy sorba voltak kötve a szűrők.De ott nem volt T elágazó.Úgy voltak kötve,ahogy a karácsonyfa égők.Tehát gondolom az egyik befolyóág és a másik kifolyóágával volt összekötve,a maradék "csonkokon az egyiken a pipa,a másikon az esőztető.
 

Nigro

Alapító
Admin
tibicuk said:
Éppen most valamelyik nap láttam olyat,hogy sorba voltak kötve a szűrők
Én is szoktam ilyet itthon látni ;)Azért Tom Barrék ennél valamivel komolyabb sorbakötést is művelnek :)

ehiemfiltersx6.jpg
 

MR.

Új regisztrált
Hát, a kérdések terén nem léptünk előbbre. Még az is eszembe jutott, hogy ha nem sorba kötöm, akkor két helyen tudok szívni ( :lol: ) + ami fontosabb, hogy a két szűrő egymástól függetlenül üzemelhet.
 

asebestyen

Kertész tanonc
Szia! Akkor ennyivel nem is kell egy nyomóágra tenni a két szűrőt. Két esőztető hátfalra egymás mellé aztán kész. Én is próbáltam ezt, de ahalak nem csípték, akkora volt az áramlás, hogy mindig az "áramlásmentes" helyeken gubbasztottak. Persze ez a szűrők teljesítményétől is függ. Nekem 160L-re egy 1200 és egy 1500 L/h-s. Úgyhogy nekem marad a sorbakötés és a változatlan áramlás, de nagyobb szűrőfelület. A T elágazó nem igazán lehet jó, max. az Y, de az is levesz a teljesítményből, az egészen biztos.
Majd Key lektorálja, amit írtam, már biztos hazaért... :-D :lol:
 

MR.

Új regisztrált
950 + 950l/h - 250l
Az áramlás belefér. A két esőztetőt kizárom. Tulajdonképpen szívem szerint az egyet is eltüntetném - ez az egyetlen látható technika az akiban. Ilyen méretezésű Y elosztóról sajnos nincs tudomásom.
 

keymaker

Alapító
Admin
Moderátor
asebestyen said:
Két esőztető hátfalra egymás mellé aztán kész. Én is próbáltam ezt, de ahalak nem csípték, akkora volt az áramlás, hogy mindig az "áramlásmentes" helyeken gubbasztottak.
Ez érdekes megfigyelés! Milyen halaid vannak? Én pl. azt vettem észre, hogy nem a flow, hanem a flow által hordozott CO2 zavarja a razbóráimat, és inákább olyan helyen tanyásznak, ahol a flow - valójában a CO2 !!! - alacsonyabb.
asebestyen said:
Persze ez a szűrők teljesítményétől is függ. Nekem 160L-re egy 1200 és egy 1500 L/h-s.
A 16x-os flow nem sok, ez nem kellene gondot jelentsen.
asebestyen said:
Úgyhogy nekem marad a sorbakötés és a változatlan áramlás, de nagyobb szűrőfelület. A T elágazó nem igazán lehet jó, max. az Y, de az is levesz a teljesítményből, az egészen biztos.
Valamiért nem tetszik nekem ez a sorbakötésesdi. Talán azért, mert nem tetszik nekem, hogy a gyártók által egy bizonyos flow-ra tervezett szűrőanyag és vödör keresztmetszet arányt megerőszakoljuk egy másik szűrő teljesítményével... :) Értitek... :) Ha egy adott flow-ra van tervezve a 1200 lph szűrőd akkor nem vagyok biztos abban, hogy a szűrő vödrében található flow rásegítésével (az 1700-as szűrő miatt) jobb szűréses lesz. Mivel a szűrőben ilyenkor gyorsabban fog mozogni a víz, mintha önmagában használnád, a baktérium-kolónia másként fog tenyészni. Tartok tőle, hogy ez nem jó megoldás. Az Eheim a denitfifikációt elég pontsosan lemérte a laborjában, én ezet a méréseket most nem kívánnám újra elvégezni itthon, a sorbakötés után.

asebestyen said:
Majd Key lektorálja, amit írtam, már biztos hazaért... :-D :lol:
Hazatértem, és remek élményekkel / Green Aqua kövekkel gazdagodtam (és ti is), ha végre lesz időm akkor összedobok nektek egy post-ot a Nigro blogra szép képekkel!

MR. said:
950 + 950l/h - 250l
Az áramlás belefér. A két esőztetőt kizárom. Tulajdonképpen szívem szerint az egyet is eltüntetném - ez az egyetlen látható technika az akiban. Ilyen méretezésű Y elosztóról sajnos nincs tudomásom.
11x-es, valóban rendben van. A két esőztető pedig valóban zavaró lehet adott esetben. Dolgozom egy üveg estőztető koncepción, ez sokat fog segíteni a látványon.
 

asebestyen

Kertész tanonc
Szia Key!
Én is idegenkedem a sorba kötéstől, nem is csináltam még meg. Egyenlőre egy szűrő szűri. Viszont az egyel kipróbáltam, hogy az esőztetőt áttettem a rövid oldalról a hosszúra, hogy megnézzem, hogy reagálnak a halak. Hát arra a területre sose úsztak és láthatóan stresszelte őket.. 1 napig csak a fél vízoszlopot mozgattam. :oops: Miután egy olyan hosszú esőztetőt tettem a rövid helyére, ami végigér az akváriumon, ez egyből megszűnt, minden hal láthatóan "felszabadult". Egyébként az én akváriumom nem növényes, inkább amolyan vegyes, olyan is-is, de Nektek inkább se-se. :lol:
http://akvarista.hu/?oldal=37&uid=13662#akarmik
A sorba kötésnél nem hiszem, hogy gondot okozna az a 300L/h különbség, mert mind a kettő "gagyi kínai" és a szűrőanyagok "koszolódásával" és a csövek belsején történő lerakódásokkal szerintem olyan mértékben csökken a vízhozam, hogy nem lesz jelentősége ennek a kis különbségnek. Ideális persze az egyforma szűrők lennének, és nagyon rossz egy 500 és egy 1500 sorba kötése. Ez még talán elmegy, de nekem se tetszik igazán...
CO2-m még nincs sajnos, csak folyékony formában. De úgy 2 féle is: 5kg-os palackban, még nem használom, és Easy Carbo. :lol:
Nagy flowhoz vékony halakat kell választani, mert ha mondjuk fúj a szél se mindegy, hogy egy lapos Ferrarival mész, vagy egy dobozos teherautóval úttartás szempontjából. :D
 

viktorlantos

Alapító
Admin
A nagy flow szerintem csak szokás kérdése. Bármivel bolondítod meg az akid, nagyobb fény, nagyobb szűrő ami a halaknak szokatlan elsőre, bujkálni fognak. Lassan hozzászoknak az áramlatokhoz és már nem lesz gond.

A 120-as akimat balról 950 jobbról 1150 liter/órás szűrővel tolom. A nanoba a hátfalon jet beömlővel 300liter/óras megy a 20 literbe. Mindkét akiban szépen úszkál mindenki. Mondjuk ez csak az én észrevételem, de ezek még nem olyan extrém esetek ahol kifújná a halat az akiból. ;)
 

tibicuk

Legenda
Legjobb napló
viktorlantos said:
A nagy flow szerintem csak szokás kérdése. Bármivel bolondítod meg az akid, nagyobb fény, nagyobb szűrő ami a halaknak szokatlan elsőre, bujkálni fognak. Lassan hozzászoknak az áramlatokhoz és már nem lesz gond.
;)
Ezt én is meg tudom erősíteni.Megszokás kérdése.A 30 literes nanoban egy 800l/h-s akasztós megy.Eleinte bujkáltak a halak,de ez már a múlté.
 

outro

VIP kertész
Legjobb napló
Érdekes ez. Nekem egy Eden 501es külső szűrő forgatja a 30 lityósomat. Nemrég vettem egy két új növényt és a beültetésnél kicsit felkavartam a növénytáptalajomat (SERRA :? ) Gondoltam belehajítom az akiba a régi shark (300 l/h) belsőszűrőt hogy gyorsabban kitisztuljon a víz. Hát kitisztulni kitisztult de volt olyan áramlás hogy a garnélák alig tudtak fedezékbe vonulni : :lol: A galaxy razbóráim meg nem bírtak egy helyben megállni. Szóval nem is erőltettem a dolgot...
De ahogy Viktor is írta lehet hogy mindez csak szokás kérdése, és ha bennhagyom egy két napig a szűrőt, megszokták volna a halak is.
 

MR.

Új regisztrált
keymaker said:
11x-es, valóban rendben van. A két esőztető pedig valóban zavaró lehet adott esetben. Dolgozom egy üveg estőztető koncepción, ez sokat fog segíteni a látványon.
Na nekem pont erre lesz szükségem. Nem is értem, hogyhogy senki nem hozott ki sima esőztetőt üvegből.

Key! Az alapkérdésemre van valami nyilatkozatod?
 

keymaker

Alapító
Admin
Moderátor
MR. said:
Key! Az alapkérdésemre van valami nyilatkozatod?
A hidrodinamika elve szerint egy kis "visszanyomás" mindkét ágon keletkezni fog, a szűrők egymás ellen fognak dolgozni. Én nem kötném össze a nyomó ágakat, de az esőztető közepét viszonylag könnyű egy dugóval eltömni - vagy két esőztetőt egy dugóval összekötni, és máris megoldottad a problémát.
 

Dyin

Tapasztalt kertész
Szervusztok!

Hírtelen visszatérésemmel rögtön ebbe a témába kérdeznék bele.
Nem tartom elégségesnek a jelenlegi szűrésemet egy Atman 3338-assal a 112 literes akváriumomban. Ez a szűrő 1200 litereket forgat meg óránként (valójában töltve hullámvonal 600-at mértem) és a némi szivacson kívül 6 liter Sera Siporax-ban tenyésztek élőlényeket akaratuk ellenére. Van algám, pedig CO2 szint minden miliméteren kiváló, tápozás EI (Macro) és GA (Micro) szerint. Növények látszólag nem mutatnak hiánytüneteket. Nőnek, szépek. A Lotus is.

A segítséget egy Tetratec EX 1200-assal oldanám meg (egyelőre gyári szűrőanyaggal). Ha addon, akkor ne csak egy 700-as szüttyügjön ott hobbiból.. :D

Najó, de hogyan applikáljam? Zárt tető fedi az akváriumot. A jelenlegi külső szűrő csöveit is hardware-megbontással sikerült belelógatni a vízbe, nem hiszem, hogy elegánsan megoldanám az EX 1200-as telepítését, ha bántani kéne a tetőt. Kapcsoljam sorba a szűrőket? Vagy egyetlen befolyó de két kifolyó ágra? Ez még talán elférne a "tetőben". Vagy tépjem szét a tetőt? :( Az érdekelne, hogy melyik megoldás a leghatékonyabb abban az esetben, ha nem egymástól függetlenül telepíteném őket (hanem valamilyen összekapcsolásról lenne szó).

Nagyon szépen köszönöm a segítséget. :)
 

atti76

Főkertész
Legjobb napló
Nálam ugyanekkora akiban 3 külső szűrő (br. 3700lph) van.
Én szétvágtam a tetőt... :D
 

CKPeter

Kertész szaki
Ha a tető szétvágása az egyetlen megoldás, akkor inkább a szűrők összekötésén gondolkodnék. De nekem most épp 1 EVO és egy 2080-as Eheim van az akiban és a gyári tetőn keresztül pont sikerült őket bevezetni az akiba. Valahogy nem lehetne kilegózni?
 

Dyin

Tapasztalt kertész
Ki lehet legózni szerintem minimális bontással. Csak akkor is ha leveszem a tetőt, akkor jönne minden csővezés vele együtt.. Most is jön néha..

Idővel megrendelem a GA-tól a szűrőt, aztán majd megpróbálom a tetőn keresztül elvezetni. Csak én ugye 2 naponta legalább belenyúlok az akváriumba..
 

Dyin

Tapasztalt kertész
Éjen.. :)

Mai napon - születésnapomra - megjött a GA-tól a Tetratec EX 1200-as. Délelőtt 10-re jött meg a csomag, de attól az időponttól egészen idáig mókultam az akváriumon. Kipucoltam a másik szűrőt, alkottam a növényeken, kitakarítottam a tetőt, telepítettem az új szűrőt és még száz műveletet hajtottam végre egészen idáig.. Mivel nemsokára partizni megyek, gyorsan leírom, hogy mit találtam ki a két szűrő esetében..

Ez a befolyó ág:Így összesen 3 csövet lógatok bele a vízbe. Az egyik szippant együttes erővel a két szűrőbe, a másik kettő pedig hordja vissza a vizet. Az Atman esetében némi teljesítmény visszaesést érzékelek. Nem tudom megítélni, mert eléggé meg van tömve Siporax-al. A Tetratec viszont (a gyári szűrőanyaggal) csak úgy pacsálja a vizet. Van aki kötötte már így össze a szűrőit? Tényleg van/lehet visszaesésem a teljesítményt illetően, vagy csupán beképzelem.

A napokban remélem időmből futja majd az akváriumom naplójának írására is. Sokat tanultam és fejlesztettem azóta, de úgytűnik nem eleget.. :D Van mit mesélnem.. :oops:
 
Oldal tetejére