• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Fontos Kövek, és sziklák

Sziasztok!

Szerintetek merrefelé találhatnék ilyesmi köveket? És mi a véleményetek ezeknek az akváriumi felhasználásáról?

00038_mainebeach_1440x900.jpg
 
Engem a Hollókői utacskákra emlékeztet. Igaz az Nemzeti kulturális örökség, tehát valszeg csúnyán néznének, de nem tudom :D Esetleg olasz tengerparton vannak még hasonló partszakaszok :twisted:
 
És mi a véleményetek ezeknek az akváriumi felhasználásáról?

Attól függ, mit értesz akváriumi felhasználáson.
Ha csak dekor célból tennéd bele (előtérbe, vagy folyómedret imitálva) akkor jó.
Ha viszont a teljes akit ezzel szeretnéd befedni, az nem szerencsés. Túl nagy a szemcseméret. A növények nehezen nőnének ki belőle és a mulm is könnyen közé szorul.
 
Szerintem a Dunán is találsz, feltéve ha a közelében laksz, csak siess! Ki tudja mit művel majd a zagy.... :(
 
Először érdemes átkefélni egy körömkefével a köveket csapvíz alatt, hogy a kis homok, és porszemcsék nagyja lehetőleg lejöjjön róla. Ezután sima étkezési ecetet szoktam ráönteni a kövekre. Az ecet is éppen megfelel a célnak, de persze lehet sósavat is használni. A Seiryu keményíti a vizet, de sokkal minimálisabban, mint például egy mészkő, vagy márvány keményítené. Savazásra pezsegni is fog.
 
Arra figyelj, ha savazol, hogy a kövek texturája, rajzolata változni, erősödni fog.
 
atti76 said:
Arra figyelj, ha savazol, hogy a kövek texturája, rajzolata változni, erősödni fog.

Közben megtaláltam a fórumon ahol írva van erről, de még mindig nem derült ki hogy akkor tömény sósav vagy valamilyen hígítást kell alkalmazni mint pl. amit fent írtam....
 
A sósavról nem tudok nyilatkozni sajnos. Az ecetet én közvetlenül rá szoktam borítani, de van úgy is, hogy hígítom egy kis vízzel, és abban áztatom. Amit Atti ír, arra tényleg érdemes odafigyelni. Szerintem egyébként a Seiryunak elég egy alapos csutakolás is.
 
Üdv mindenkinek!

Mostanában szeretném összerakni növényes akváriumomat, de a kövekkel hadilábon állok...
Meg tudná valaki mondani, hogy a köv. videóban használt kő milyen, és kb hány kiló lehet? Jó tipp lehet a Seiryu? ;)

5KL8PZeX9os

Valami hasonló elrendezést szeretnék én is, és bár esélyes hogy az első akváriumom nem működik majd úgy, ahogy kellene, viszont a maradandó, mindig újra használható dolgokat (így követ is) jót szeretnék venni.
Az akváriumom ezzel majdnem megegyező méretű, alapterületre 120x45 cm.

Előre is köszönöm a segítséget! :)
 
Sziasztok. Dragon Stone megtisztításával kapcsolatban van valami okosság, amit érdemes megcsinálni? Vagy elég csak simán csapvízben megcsutakolni? Tegnap zuhannyal öbligettem egy darabig, elég szépen jött ki belőle a szutyok. Most áznak a kövek egy vödör vízben. Ecet, savazás, nem kell neki remélem.
 
Gabcsika said:
Sziasztok. Dragon Stone megtisztításával kapcsolatban van valami okosság, amit érdemes megcsinálni? Vagy elég csak simán csapvízben megcsutakolni? Tegnap zuhannyal öbligettem egy darabig, elég szépen jött ki belőle a szutyok. Most áznak a kövek egy vödör vízben. Ecet, savazás, nem kell neki remélem.
Savazás nem kell, sósavra nem reagál. Érdemes egy régi fogkefével a lyukakat és repedéseket átsikálni, mert elég sok por/homok van bennük.
 
Hello!
Vettem ma követ 30kg-ot. Készülő 300l-esbe Mikor hazaértem szépen megmosogattam. Előtűntek halvány fehéres és kissé csillogó apró foltok. Kezdtem ideges lenni mert a blokkot se hoztam el siettem. Ahol vettem csak annyi volt rá írva: sötétzöld dekorkő. Most már kezdem egyre jobban márványnak nézni főleg, hogy ahol szárad kissé fehéredik is :evil: Bezzeg a kereskedésben sötét volt (és nedves.)
Pedig annyira tetszik!
Előszö 15%-os étkezési ecetel öntöttem nyakon de meg se nyikkant. Aztán 20%-os háztartási sósavval :( kicsit pezsgett. Na, de azért pezsgésnek is vannak fokozatai (pl. plussz tabletta...) Ez csak annyira pezsgett ami csak éppenhogy halható volt, de buboréknak semmi nyomát nem láttam még nyakon öntés után sem. A pezsgés 30-40 mp után csendesedett 1 perc után abbamaradt.
Szóval vmi. kevés vagy kemény mésztartalmú márványféleség lehet. (Előző 112l-es akimban is volt néhány kagyló az sem keményítette fel a vizet.)
Itt egy kép:
http://www.kephost.com/images3/hh6bro5wfefofz7iviif.jpg
(Előző 112l-es akimban is volt néhány kagyló az sem keményítette fel a vizet.)
Valaki mondja hogy betehetem gond nélkül!?
Valaki tudja milyen kő lehet mert én csak tippelgetek?
Egyébként van itt olyan közületek aki kicsit éppen csak pezsgő követ rakott be növényes akiba?
Köszi!
 
Az enyém mesterségesen koptatott és réteges volt.Szerintem ez nem olyan.
Eqinox a kőszakértő.
 
Kivettem a mostani 112l-esből az próbaképp az egyik kagylót azt is lesavaztam, hogy leteszteljem a sósavat na az durván pezsgett durvábban mint a pezsgőtabletta.
 
DLaci said:
Kivettem a mostani 112l-esből az próbaképp az egyik kagylót azt is lesavaztam, hogy leteszteljem a sósavat na az durván pezsgett durvábban mint a pezsgőtabletta.

Nem meglepő!
A kagylók héja kalcium-karbonátból (CaCO3) van főként, ami nem más mint mész. A vízkő is mész és ez okozza a víz keménységét is többek között. A sósav heves reakcióba lép vele és lebontja. :ugeek:

A kövek:
Kellene egy jobb kép a pontosabb beazonosításhoz. ez alapján sok minden lehet még. Ránézésre azt mondanám, hogy dolomit, de az sósavra pezseg, mert karbonátkőzet, mint a mészkő. Esetleg lehet finomszemcsés homokkő, kövesedett agyag stb. Ha tudsz csinálj róla olyan képet ami világos, tűéles és makro módban készült. Esetleg, ha több van belőle akkor egyet megpróbálhatnál eltörni, a friss törési felületről jobban lehet határozni mint erről a kopott felszínről. :oops: Ha nem pezseg már, akkor a vizet nem fogja keményíteni, de ha bizonytalan vagy rakd egy kis akiba valamilyen csigával (maláji tornyos esetleg). Azok érzékenyek a vízminőségre, ha valami olyan oldódik ki a kőből ami nem jó, azt jelezni fogják. :geek:

Az első linked egyébként nekem nem jön be. :oops:
 
Back
Oldal tetejére