• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Ki milyen GH/KH+-t használ?

A cbs-nek biztos, hogy nem, de nálam a neocaridina Red fire sakurák is szaporodnak 0kh körüli vízben. Caridina garniknak 0-1 körüli Kh szint az ideális. És az RO víz vissza sózáshoz shrimp Gh+ növelő sót javaslom, hogy vegyél inkább. (Pl. Saltyshrimp, denerle shrimp, Tima) A GA Gh+ só nem a legjobb a cbs tartásához.
CRS és CBS között nincs egetverő különbség.
Nálam soha, semmilyen gondot nem okozott a GA GH+ sója. Annyira nem, hogy évek óta minden akváriumban azt használom és nem csak garnéláknál, halaknál is.

Ami plusz ásványi anyagot kapnak, az szépia és GG Mineral. A garnélák köszönik, jól vannak. ;)
 
Ismerősi körben sem hallottam még olyat, hogy a caridinákkal a gh+ por miatt lett volna probléma.

Ha valami gond van velük akkor minden egyéb tényező már inkább esélyes... Meg hát itt is komplex rendszerben kell és érdemes gondolkodni.
 
hmm nem 😀
De a fenti hozzászólásokra reagáltam ahonnan indult a dolog. dz és a te bejegyzésed alapján.
OK. És egyben Huhhh is :) 🫶
És ha legközelebb még a megfelelő szöveget is idézed majd, akkor én sem zavarodok össze, ígérem.
Így pl. nem vettem volna magamra:

Mert szerintem a garnélák fejlődéséhez nem megfelelő arányban, ill. mennyiségben tartalmaz megfelelő ásványi anyagokat, nyomelemeket.
Lehet velem van a baj, de a GH és KH porok alapvetően vízkezelésre valók. Ez inkább a vedlésben játszhat szerepet és persze hogy ne ugráljon a pH amit szintén nem szeretnek a garnélák.
Bármilyen más ásványi anyag problémát amit az életminőségük javítására való általában külön adagolunk, vagy más formában juttatjuk be.
 
Idézem HarPetit, nekem ezt írta a garnélák végett:
"sokkal fontosabb, hogy egy jó visszasozoval legyen vissza állítva a víz, pl tima, Salty shrimp, mert ezek tartalmaznak ásványi anyagokat is amikre szükségük van a garniknak. Illetve a legfontosabb a táplálék, hiszen ebből tudjak a legtöbb ásványi anyagot kinyerni. Egy jó kaja sokkal többet ér mintha 5 másik gagyit adunk. De ajánlok Neked egy ásványi anyagot “mironekuton” por. Én ezt használom vízcserekor az akváriumba adagolva."
 
Srácok, ha már ennyire ki lett hegyezve a visszasózás, akkor mit kezdetek azzal, hogy a különböző aktív talajok változtatnak a víz kálcium és magnézium arányán. (És még ki tudja min.) Igen érdekes kísérlet sorozatot játszott le Nagy Viktor a talajokkal. Nem garnélás, hanem növényes szemmel vizsgálta, de a Taiwanok igényeibe lehet beleszól ez is.
 
Srácok, ha már ennyire ki lett hegyezve a visszasózás, akkor mit kezdetek azzal, hogy a különböző aktív talajok változtatnak a víz kálcium és magnézium arányán. (És még ki tudja min.) Igen érdekes kísérlet sorozatot játszott le Nagy Viktor a talajokkal. Nem garnélás, hanem növényes szemmel vizsgálta, de a Taiwanok igényeibe lehet beleszól ez is.
Hmm. Hasznos olvasmány volt, de a végeredményt már korábban is tudtuk.
 
Sziasztok!
Elnézést a késői reakcióért, sajnos nem néztem mostanában a fórumot.
Jól esik, hogy kíváncsiak vagytok páran a véleményemre.

Nem szeretnék senkivel konfliktusba kerülni, illetve nem szeretném névvel együtt negatívan minősíteni egyik gyártó termékeit sem, ezért próbálom korrekten, és anonim módon leírni az álláspontom visszasózók terén.

Használtam már sokféle gyártó porait, bele értve “növényes és garnélás visszasózókat” is.

Szerény véleményem szerint érdekes kifejezetten garnis változatot használni, mert van bennük plusz ásványi anyag (legalább is ezt állítják a gyártók).

Észrevételeim alapján minden termék más, mondanám, mindegyikkel más értékre érdemes visszasózni, de ezt csakis mindenkinek a személyesen tapasztalatára bízom.

Alapvetően bármelyik GH+ alkalmas caridina garnélák tartásához, minimum 4-es GH-t érdemes tartani a szaknyelv szerint, bár nekem mindig szimpatikusabb volt a GH 6-8 közötti érték.

Ugyan ezt mondanám a GH/KH+ porokról is, bármelyik “nagyobb” gyártó terméke abszolút megbízható.

Hogy valami negatívat is említsek.. mostanában egy bizonyos oldalról származó, termékcsalád “új” visszasózó porait használó garnisok körében megnőtt a problémás esetek száma, és sokszor párosul ugyan ilyen “márkájú” növénytápokkal, és egy eltérő, de a piacon újnak mondható talajjal. Tömeges pusztulás, egyéb gondok jelentkeznek.

Nem szeretnék konkrét megnevezéseket használni, mivel a reklám sem engedett, akkor úgy gondolom, hogy a negatív is anonim legyen.

Remélem, hogy hasznos infókkal tudtam szolgálni a kérdező számára.
 
Sziasztok!
Elnézést a késői reakcióért, sajnos nem néztem mostanában a fórumot.
Jól esik, hogy kíváncsiak vagytok páran a véleményemre.

Nem szeretnék senkivel konfliktusba kerülni, illetve nem szeretném névvel együtt negatívan minősíteni egyik gyártó termékeit sem, ezért próbálom korrekten, és anonim módon leírni az álláspontom visszasózók terén.

Használtam már sokféle gyártó porait, bele értve “növényes és garnélás visszasózókat” is.

Szerény véleményem szerint érdekes kifejezetten garnis változatot használni, mert van bennük plusz ásványi anyag (legalább is ezt állítják a gyártók).

Észrevételeim alapján minden termék más, mondanám, mindegyikkel más értékre érdemes visszasózni, de ezt csakis mindenkinek a személyesen tapasztalatára bízom.

Alapvetően bármelyik GH+ alkalmas caridina garnélák tartásához, minimum 4-es GH-t érdemes tartani a szaknyelv szerint, bár nekem mindig szimpatikusabb volt a GH 6-8 közötti érték.

Ugyan ezt mondanám a GH/KH+ porokról is, bármelyik “nagyobb” gyártó terméke abszolút megbízható.

Hogy valami negatívat is említsek.. mostanában egy bizonyos oldalról származó, termékcsalád “új” visszasózó porait használó garnisok körében megnőtt a problémás esetek száma, és sokszor párosul ugyan ilyen “márkájú” növénytápokkal, és egy eltérő, de a piacon újnak mondható talajjal. Tömeges pusztulás, egyéb gondok jelentkeznek.

Nem szeretnék konkrét megnevezéseket használni, mivel a reklám sem engedett, akkor úgy gondolom, hogy a negatív is anonim legyen.

Remélem, hogy hasznos infókkal tudtam szolgálni a kérdező számára.
Én megnevezem. Tulajdonképpen teszek a pc-re. Az invitálos termékekről van szó. Ezért csinálta Nagy Viktor is a tesztet.
 
Ha már picit aktívabb a téma, tök jó lenne részleteiben is beszélni. Pontosan mi a gond? Tapasztaltabb szemmel mit láttok?
Vedlési gondok vannak? Kevés a szaporulat? Vagy egyáltalán nincs? Nem aktívak a garnélák? Esetleg túl sokat "pattognak" amikor használod? Nem elég telt a szín a garnin?
Szóval valami konkrétum tényleg jó lenne. És mondjuk mit figyeltetek meg a váltás után? Mennyi idő múlva javult ha volt ilyen. Közvetlen az akváriumba sóztok vagy külön cserevízbe?
Milyen általános közegben nevelitek? Nem is a márka a lényeg, hanem pl hogy aktív talajos, bazaltos. Lágy, keményebb víz stb. Növénytápok mellett vagy semmi más nem megy az akváriumba?

Nem könnyű topik ez és nem véletlen írtam a tapasztaltabb szemet. Garnéláknál azért mindig benne van, hogy egyszer-kétszer nem jön össze. Én is futottam már ilyenbe bele korábban.
Azon meg viccelődtünk régen is, hogy minél jobban akarjuk, minél többet piszkáljuk őket annál több probléma is lesz. Minél jobban beletojunk annál több szaporulat van.
Gyakran a siker mögött egyszerűen annyi van hogy nem babráljuk a vizet. Hagyjuk, hogy haladjon minden a maga medrében. Állandó paraméterek mellett hirtelen változások nélkül.

Más vonal ugyan, de ilyen tapasztalások miatt került bele több foszfát anno a saját növénytápjainkba. Hogy kompenzáljuk az aktív talajok foszfát éhségét.
Visszasózóknál ilyet nem tudok, de elképzelhető, hogy valami kis apróság miatt még eredményesebb lenne a dolog.

Szóval beszélgessünk róla, ha van idő és kedv. A boltban én is megintejúvolom Sanyi kollégánkat mégis ő aki nagyüzemben tenyészt garnélát nálunk, hasonlóan pl HarPetihez.
De írjatok többen is, akik régebb óta garniznak. Esetleg említsük meg milyen garnélával történtek az esetek vagy a sikerek.

Így került közelebb anno a Taiwan garnéla is Tibi beszámolóiból (Taiwan Hotel). És ma már egyáltalán nem számít különlegesnek a tartása vagy épp a tenyésztése.
 
Korábban Mike kollégánk csinált ilyen kísérleti akváriumot a boltban. Hogy kipróbáljunk néhány megfigyelést.
Remélem még mindig megvan, ha nem, max csinálunk egy másikat. De pl ilyen kísérletekre is jó lehet, ha belátható időn belül van eredmény.

1700943976735.png

 
Ha már picit aktívabb a téma, tök jó lenne részleteiben is beszélni. Pontosan mi a gond? Tapasztaltabb szemmel mit láttok?
Vedlési gondok vannak? Kevés a szaporulat? Vagy egyáltalán nincs? Nem aktívak a garnélák? Esetleg túl sokat "pattognak" amikor használod? Nem elég telt a szín a garnin?
Szóval valami konkrétum tényleg jó lenne. És mondjuk mit figyeltetek meg a váltás után? Mennyi idő múlva javult ha volt ilyen. Közvetlen az akváriumba sóztok vagy külön cserevízbe?
Milyen általános közegben nevelitek? Nem is a márka a lényeg, hanem pl hogy aktív talajos, bazaltos. Lágy, keményebb víz stb. Növénytápok mellett vagy semmi más nem megy az akváriumba?

Nem könnyű topik ez és nem véletlen írtam a tapasztaltabb szemet. Garnéláknál azért mindig benne van, hogy egyszer-kétszer nem jön össze. Én is futottam már ilyenbe bele korábban.
Azon meg viccelődtünk régen is, hogy minél jobban akarjuk, minél többet piszkáljuk őket annál több probléma is lesz. Minél jobban beletojunk annál több szaporulat van.
Gyakran a siker mögött egyszerűen annyi van hogy nem babráljuk a vizet. Hagyjuk, hogy haladjon minden a maga medrében. Állandó paraméterek mellett hirtelen változások nélkül.

Más vonal ugyan, de ilyen tapasztalások miatt került bele több foszfát anno a saját növénytápjainkba. Hogy kompenzáljuk az aktív talajok foszfát éhségét.
Visszasózóknál ilyet nem tudok, de elképzelhető, hogy valami kis apróság miatt még eredményesebb lenne a dolog.

Szóval beszélgessünk róla, ha van idő és kedv. A boltban én is megintejúvolom Sanyi kollégánkat mégis ő aki nagyüzemben tenyészt garnélát nálunk, hasonlóan pl HarPetihez.
De írjatok többen is, akik régebb óta garniznak. Esetleg említsük meg milyen garnélával történtek az esetek vagy a sikerek.

Így került közelebb anno a Taiwan garnéla is Tibi beszámolóiból (Taiwan Hotel). És ma már egyáltalán nem számít különlegesnek a tartása vagy épp a tenyésztése.
A garnélázás mindig is egy inkább a tapasztalatokra alapozott, találgatós része volt az akvarisztikának és az is lesz. Természetesen az alapszabályokhoz nem árt ragaszkodni, de azon felül nagyon széles körben elmozdítható bármilyen mért érték vagy használható eszköz, kiegészítő.

Mindenki arra fog esküdözni és azt fogja ajánlani ami Neki bevált, és ez szerintem így van jól. Ha valaki tőlem kérdezi, hogy mit használjon, sosem hivatkozok egy adott termékcsaládra, független attól, hogy nekem lenne bármi Önös érdekem..mindig azt javaslom, hogy próbáljon ki többfélét és legyen egy saját tapasztalatokra alapult véleménye.

Meg lehet kérdezni számtalan garnélákkal kicsit is komolyabban foglalkozó társunkat, valószínű mindenkinek más véleménye lesz.
 
De írjatok többen is, akik régebb óta garniznak. Esetleg említsük meg milyen garnélával történtek az esetek vagy a sikerek.
Jól elkanyarodtunk a csigáktól :) De a választ legalább megkaptam, valszeg 0 KH a víz, és ez az oka annak, hogy a csigák szublimáltak (házak is eltűntek!). Bár a pajzscsiga bírja. Fura.
Nem érzem magam garnéla profinak, de 10+ éve tartok már minden különösebb gond nélkül CBS garnikat.
Lágyvíz, Dennerle GH+ sóval 120-130 ppm-re visszasózva. KH, GH, Ph mérés évek óta nem volt, az akváriumot sem hűtöm, fűtöm, nyáron 26-27°C a víz, télen 20-22°C, vízcsere 1-2-3 hetente 30-40%, ahogy sikerül.
Egyik akváriumban Amazonia + CO2, másikban Dennerle és nincs CO2, mégis mindkettőben eltűntek a csigák, a garnélák meg köszönik, jól vannak.
Az aktív talajok több évesek, 2-3 évente építek át, akkor kerül bele felső rétegnek pár centi friss Amazonia.
A garnélák szaporodnak, mint a nyulak. (ld. a fotók).
Ha már só, korábban SaltyShrimp volt, utána az olcsóbb nagy kiszerelés miatt a Dennerle, 3 kg elfogyott már (225l+40l akvárium).
Amikor kezdtem a lágyvizes témát, kb. a 2010-es évek elején, talán nem is volt még GA GH+ só :) (ha igen, elnézést, tévedtem)
Mivel a Dennerle bevált, és jó áron is jutottam hozzá, azt vettem újra, nem volt kedvem kísérletezni másikkal. De csak ezért :) Megvagyok csigák nélkül.
 

Attachments

  • 1701010554984.jpg
    1701010554984.jpg
    348 KB · Megtekintések: 25
  • 1701010554988.jpg
    1701010554988.jpg
    361.5 KB · Megtekintések: 25
  • 1701010554980.jpg
    1701010554980.jpg
    345.2 KB · Megtekintések: 24
Jól elkanyarodtunk a csigáktól :) De a választ legalább megkaptam, valszeg 0 KH a víz, és ez az oka annak, hogy a csigák szublimáltak (házak is eltűntek!). Bár a pajzscsiga bírja. Fura.
Nem érzem magam garnéla profinak, de 10+ éve tartok már minden különösebb gond nélkül CBS garnikat.
Lágyvíz, Dennerle GH+ sóval 120-130 ppm-re visszasózva. KH, GH, Ph mérés évek óta nem volt, az akváriumot sem hűtöm, fűtöm, nyáron 26-27°C a víz, télen 20-22°C, vízcsere 1-2-3 hetente 30-40%, ahogy sikerül.
Egyik akváriumban Amazonia + CO2, másikban Dennerle és nincs CO2, mégis mindkettőben eltűntek a csigák, a garnélák meg köszönik, jól vannak.
Az aktív talajok több évesek, 2-3 évente építek át, akkor kerül bele felső rétegnek pár centi friss Amazonia.
A garnélák szaporodnak, mint a nyulak. (ld. a fotók).
Ha már só, korábban SaltyShrimp volt, utána az olcsóbb nagy kiszerelés miatt a Dennerle, 3 kg elfogyott már (225l+40l akvárium).
Amikor kezdtem a lágyvizes témát, kb. a 2010-es évek elején, talán nem is volt még GA GH+ só :) (ha igen, elnézést, tévedtem)
Mivel a Dennerle bevált, és jó áron is jutottam hozzá, azt vettem újra, nem volt kedvem kísérletezni másikkal. De csak ezért :) Megvagyok csigák nélkül.
Nem lennék nálad garnéla...
 
Ennyi garnéla láttán: nem lehet, hogy a csigák egyszerüen éhenhaltak? (Tapasztalataim szerint a pajzscsigák jobban birják hosszú távon kevés kajával, vagy csak kevésbe tünik fel, ha néhány elpusztul.)
Bármi lehet, de akkor hol a ház? Elég sok kaját kapnak, de azt látom, hogy a microt is megrágják.
Nem én akartam ennyit. :)
 
Back
Oldal tetejére