1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Keymaker a vízminőségről...

Kategória: 'Oktatóanyagok, cikkek', témanyitó: keymaker, téma nyitása: Júni 16, 2010.

?

Használsz lágy vizet az akváriumodban?

 1. Igen, használok

  109 szavazat
  42.7%
 2. Nem, nem használok

  92 szavazat
  36.1%
 3. Nem, de már régóta fontolgatom

  54 szavazat
  21.2%
 1. mintor
  Épp nem fórumozik ...

  mintor VIP kertész

  Tag:
  Dec 18, 2015
  Hozzászólások:
  1,527
  Kedvelik:
  752
  Hely:
  Budapest, XV. ker.
  Ezért használok én is Millipore víztisztítót, :)
  Simán leszürtem a lényeget. ;)
   
 2. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Kedves Lipitusz!

  Azt hiszem, hogy nem személyeskedtem, kérlek Te se tedd! Ha mégis tiszteletlen voltam, szíves elnézésedet kérem!

  Amikor egy fórumon valakit "ki akarok osztani", előtte megnézem, hogy ki ő, mit mutatott már fel eddig. Megkeresem a bemutatkozóját, stb. Biztos vagyok benne, hogy Nálad ez csak az időhiány miatt maradt ki. Itt az enyém, hogy a további felesleges köröket megússzuk és baráti hangon folytassuk.

  Azokat amiket itt - és nagyon sok másik topicban is - kérdéshalmazként leírtál, már nagyon sokan megkérdezték, nagyon sokan megválaszolták. Ez nem "a nem segítség" vagy a "Magyarországon így megy" problémakör része. Összehalmozol egy kupac infot, tördelés, szerkesztés nélkül, nem egyszer olyan helyesírási hibákkal tarkítva, hogy az egész olvashatatlan lesz, majd konkrét kérdés nélkül odaírod, hogy nem érted. Többedik alkalommal az első 4-6 új hozzászólás a Tiéd hasonló módon, csak éppen másik topicban. Jelzem, hogy ezt nem így szoktuk.

  A GA nem árul rossz műszert, csak a felhasználók veszik félvállról a műszer igényeit. Nem tudom, hogy mikor dolgoztál a multinál, amikor víztisztítót árultál - ami ráadásul témába is vág (elvileg) -, de annak azért szerinted is van oka, hogy az Adwa csupán 6 hónap garanciát vállal az elektródra, igaz?! Ha már a gari is bőven lejárt, nem ártana legalább ellenőrizni, hogy valós-e, amit mér, nem?! :)

  Nem TDS-t mérsz, hanem elektromos ellenállást. Amikor vezetőképességet (EC) mérsz, akkor is elektromos ellenállást mérsz. A vezetőképesség az ellenállás reciproka, ezt számolja át a műszer.

  TDS-t (teljes oldott anyag tartalmat) úgy határozunk meg, hogy pontos mérlegen lemérünk egy kiszárított üvegedényt, belemérünk minél pontosabban kb. 100 g vizet, majd 95-100°C-on a vizet elpárologtatjuk, és az edény tömegét visszamérjük. A második mérés értéke magasabb lesz az elsőnél, a kettő különbsége a 100 g víz teljes oldott anyag tartalma. Innét számítással határozzuk meg a mg/kg (=ppm) értéket. De ez nem a keménység, hanem az összes oldott szilárd anyag.

  A műszer gyártója viszont fog egy vezetőképességi standard oldatot (leginkább KCl-oldat, ritkábban NaCl-oldat), amiről pontosan tudja, hogy hány mg oldott anyag van 1 kg oldatban (=mg/kg, ppm), és azt mondja, hogy ha az én műszerem x értéket mér ismert mennyiségű KCl-ot tartalmazó KCl-oldatban, akkor a váltószám y (általában 0,5-0,8 közötti tetszőleges szám), amit beprogramoz a műszerbe, és amikor legközelebb, amikor valaki (most éppen Te) mérsz egy ismeretlen vizet, akkor kiírja azt, hogy "ha ez az oldat tisztán KCl-oldat lenne, akkor a mért vezetőképesség alapján ebben literenként x mg KCl lenne feloldva".

  De ez csak elmélet, és lehetne még árnyalni, de szükségtelen.

  Ami a Te esetedben fontos, hogy megmérted a csapvized "TDS" értékét, miközben a csapvízben túlnyomó részben Ca/Mg/hidrogénkarbonát/szulfát/kloridionok szállítják a töltést. Az akváriumodban - amiben növelted a CO2-t és betápoztad -, a töltés jelentős részét a növénytáp oldott anyagai szállítják + az oldott CO2-ből keletkező szénsav. Egy GH 5°nk vízben 20-22 mg/l a Ca-ion, miközben a 20-30 ppm CO2 az 20-30 mg/l-t jelent. Bőséges tápozásnál van úgy kb. 20-30 mg/l nitrát, meg 10-30 mg/l kálium... folytassam?!

  Summázva: egészen más keménységet jelent a csapvízben mért "TDS" érték, mint az akváriumvízben mért "TDS" érték.

  Olyan, hogy gyárilag hiteles műszer, nincs. Pont. Olyan van, hogy a szükséges mérési pontosságot (amire nekem, mint mérést végző személynek szükségem van), eléri a műszer, de a Te esetedben simán el tudom képzelni, hogy az a 169 ppm valójában 141, vagy éppen 188. Egy max féléves cseppteszt, körültekintő módon tárolva és kezelve messze pontosabb, mint egy kalibrálatlan digitális műszer.

  Mit csinálj? Vegyél egy Gh tesztet (a JBL-t javaslom, GA-ban kiváló áron megveheted) mérd meg a csapvizedet legalább 3x (reggel, amikor állt a vezetékben), mosás vagy tusolás után (amikor sokat kiengedtél), meg még egyszer tetszőleges időben, napközben. Átlagold a három értéket, és bármikor engedsz csapvizet, nagyot nem fogsz hibázni. Ráadásul a csapvíz nem is állandó, évszakonként változik, dunai víznél függ a folyó aktuális vízmagasságától (aszály, árvíz), meg még jó pár tényezőtől. Így ha még pontosabb akarsz lenni, akkor 3 havonta érdemes ellenőrizni (de ez igazából nem szükséges, én is csak évente 1-2x ellenőrzöm a csapvizet).

  Itt egy hevenyészett keverési arány a Gh függvényében:

  Csapvíz GH (°nk) / Csapvíz l / RO l / keverék víz Gh (°nk)

  5 / 10 / 0 / 5
  8 / 10 / 10 / 4
  10 / 10 / 10 / 5
  12 / 10 / 15 / 4,8
  15 / 10 / 15 / 6
  15 / 10 / 20 / 5
  18 / 10 / 25 / 5,14
  20 / 10 / 30 / 5
  22 / 10 / 35 / 4,89
  25 / 10 / 40 / 5
  28 / 10 / 50 / 4,67

  Kiegészítés 1: sokkal izgalmasabb kérdés a TDS-en túl, hogy van-e elég magnézium a vízben, ami ugye a növényeknek elengedhetetlen...?! :) Ez már a Gh-n is túlmutat, nemhogy a TDS-en.

  Kiegészítés 2: ha ennyire összezavar a csapvizes keverés, akkor hagyd a fenébe, annyit úgysem spórolsz vele, ott a RO, használd azt, és sózd vissza pl. Salty-val vagy akár DIY módon. Ezzel nem hibázhatsz.
   
  Utoljára módosított: Júni 19, 2016
  Victor, oRphEus, Lipitusz és 3 mások kedvelik ezt.
 3. mintor
  Épp nem fórumozik ...

  mintor VIP kertész

  Tag:
  Dec 18, 2015
  Hozzászólások:
  1,527
  Kedvelik:
  752
  Hely:
  Budapest, XV. ker.
  Szia @Lipitusz ! Helló

  Na, mit mondtam!!! Ííígy legyen ötösöm a lottón!!!! Igaz én Serra-t említettem, de összecseréltem a JBL-el.
   
 4. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Srácok, egy szóval sem mondtam, hogy a műszert vettem, a cég "ajándéka" a hétvégére, nem is utaltam rá azt hiszem. Kár ezen megütközni! :)

  Egyébként akár meg is vehetném, mert nem költök gyári szűrőkre és un. minőségi szűrőanyagokra, de nem csinálok viccet azokból, akik ezt tartják fontosnak ;)

  A pontosság relatív fogalom. Ám ha egy üvegelektróddal felszerelt műszer fél éve szárazon áll a szekrényben (vagy éppen RO-vízbe lógatva, ami a másik tipikus hiba!), akkor teljesen felesleges a mért értékére hivatkozni, mert semmilyen szinten nem megbízható (mondjuk ez inkább a pH mérőre igaz, de a vezetőképesség mérő sem "úszható meg" gondos kezelés, tárolás nélkül).

  Egy ADWA pH mérő volt nálam tavaly, a tulajdonosa ki akarta dobni/lecserélni, felajánlottam, hogy regenerálom és ellenőrzöm, hogy tényleg rossz-e. Szakszerű regenerálás után a pH 9-es standardra mért 5,4-et és 8,6-ot is. pH 4-nél 5 felett és 4 alatt is. Ha mérünk, mérjünk körültekintően, mert csak magunkat vezetjük félre és feleslegesen idegeskedünk egy-egy rossznak tűnő, de valójában csak hibás mérési eredmény ismeretében.
   
 5. mintor
  Épp nem fórumozik ...

  mintor VIP kertész

  Tag:
  Dec 18, 2015
  Hozzászólások:
  1,527
  Kedvelik:
  752
  Hely:
  Budapest, XV. ker.
  Én nem is vitattam, hogy honnan van :)
  Csak annyit megjegyeznék, hogy ha nekem lenne fél millám TDS mérőre, akkor már nem is mérném. Kötnék szerződést a GA-val karbantartásra. ;)
  S, bár én is tudnék igénybe venni fél millás műszert, sajnos nem tehetem, mert ahol ilyen van, azok full CFR 21Part11-es környezetben mozognak, s hova számolják el a mérést? Akvárium vízre? A neves gyógyszergyárat februárban bezáratta az amerikai hatóság helytelen mintakezelés miatt.
   
 6. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Igen, ismerem a történetet, bár úgy tudtam, hogy csak importtilalmat rendelt el. Igaz, ha főként az USA piacra termelsz, akkor az egyenlő a bezárással. Jaj, de szívesen megnézném azt az auditjegyzőkönyvet :p
   
 7. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Kedves viktorlantos@ rendben a türelemmel nem lesz gond, a személyeskedést nem Én kezdtem közvetett módon mert közvetlen módon jogilag egyikünk sem személyeskedett. Ellenben Bükike@ légyszíves neki is írj egy ilyen szép nyilvános levelet, hogy nekem ne keljen rá válaszolnom, nagyon köszönöm. Mikor Ő még új regisztrált volt már rég máshol jártam itt a fórumon miután töröltettem magam általad. Még is segítettem neki nem alázgattam. Köszönöm szépen.
  Könyv helyett a fórumotokat olvasom amellett több időm nincs de miután kiolvasok egy topikot s nem kapok választ elnézést ha kérdezek napi 2-3 alvással kb.

  Visszatérve az eredeti témához. Igen emlékszem sajnos arra is ami 20 éve történt mindenben. Semmit! Annyit mondott, hogy tartsam itt ha lágyítok.
  Tudom, 100 alatt csigák , garnélák etc pusztulnak mivel a biológiai felépítésükből következvén nem tudnak vedleni, házat növeszteni mert alacsony lesz a Gh azaz a Ca/mg ion mennyiség / liter. :)
  A sima növényes is világos a leírásaidból a topikokban köszönöm.
  Megvan az összes csepp tesztem SERA és TETRA. Kálium nincs meg Vas de az nem is annyira lényeges egyenlőre.

  Sokan ppm-ből megmondják az Nk--t, akkor erre kell lennie egy szorzónak vagy táblázatnak nemde?

  Ami nem világos, hogy amennyiben x paraméterű az akvárium, ppm, gh, kh, co2 és y paraméterű az Ro és z adatokkal rendelkezik a csapvíz akkor mit kell tennem, hogy optimális szinteket kapjak.
  A dekoráció változása végett van az pontosan, hogy erősen Nő a Ca/Mg arány a vízben és 13 kh-ra felkeményedett ami ugye nem az optimális.
  Bárki csak mondja meg miből mennyit használjak mit adjak meg s azt fogom tenni kizárólag jó lenne tudni mit tegyek.

  Mivel 3 opciót írnak,
  1, full ro és booster. Ok = állandó méregetés + pocsékolás.
  2, . csapvíz= nem megy 13 nk val már nem megy meg bylxával, pogestemonokkal etc.
  3, 26 fajta arányú Ro/ csapvíz keverés.

  Én személy szerint a 3.-at preferálom de nem tudom, hogy mi az Én receptem az Én paramétereim szerint. ennyi a problémám ebben kérem a segítséget jelenleg. Sok másban Én is tudok és fogok segíteni másoknak.

  Tiszteletben tartom kérésed s nyugtáztam utólagosan is elnézését kérem a fórum társaknak, sajnos kénytelen voltam hasonló hangnemben válaszolni és generálni az interakciót.

  Köszönettel
   
  Dannó kedveli.
 8. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Ez nem probléma ez jó csak amikor le sz ozzák, a 10-20 ezres műszereket azzal a cégetek repertoárját is a sárba döngölik valamint Mi "hobbi kertészek" is kb le vagyunk ozva. Javíts ki ha nem jól gondolom. Köszönettel
   
 9. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Tegnap már a karbantartáson gondolkoztam de komolyan. Lehet ez a cél csak viccelek. :D A gyógyszeriparról lehetne egy külön fórumot nyitni és a differenciál iparokról csak akkor mindenki el lenne hantolva. :( Úgyhogy ebbe inkább Én itt írásban nem mennék bele. :D Azért egy kis dolog belefér, a placebo 3 hatásosabb mint magára a betegségre kifejlesztett gyógyszer az összes kutatás szerint és a Harward University orvosi tanszékének az oldal szerint is.
   
 10. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Az auditjegyzőkönyvet Amerikában Én is :) Európában el is felejtheted, hogy bárki nem szívroham kartonnal megy tepsibe kb és összezárnak a kampók a kölcsönös nem korrumpálódott egymást fedő nem írott protokoll szerint. ;-p
   
 11. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Kedves Barnapl@ nagyon szépen köszönöm kedves segítőkész hozzászólásod. Nekem annyi ezzel a problémám, hogy más az aksink paramétere. Tele vagyok kövekkel. Így amennyiben 120-as vizet cserélek s 5 napon 210-es a vizem. Úgy mindig 150 ppm felett leszek és az nk is magasabb lesz mint 4-5. A Gh félek tíz felett. 60%-os ro val kezdtem 22 pmm-el ( régi szűrő) szerintem elég lúgos volt mert a co2 beoldást a kétszeresére követelte a lime-hoz. Azt követően 25%-75% csapvíz-Ro val cserélem 50% ot melynek értéke 69-70 ppm volt vadonatúj szűrővel 4 lépcsővel 1 mikronos útőszűrövél az Ro előtt. Ezért vagyok totálisan összezavarodva. Volt aki azt ajánlotta 1 egység csap 3 ro, vagy 50-50%. Szóval Ezért szeretnék egy megközelítőleg fix receptet mert ennek így nem lesz jó vége csak alga özön. Köszönettel
   
 12. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Kedves mintor@ neptunt mondtál nemde? :D Illetve azt is, hogy nem mérsz Gh-t. :D ??????? Üdv
   
 13. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Kedves dexkill@ nekem fémelektródás van kalibrálható illetve gyárilag csak 999 ppm-ig mér. Én személy szerint költök minőségi szűrőanyagokra és kezdeném a vízzel is mivel azt tapasztaltam, hogy hosszútávon kell. A rosszabb minőség bármiből mindig drágább hosszútávon.
  ezt igazolja az általad használt műszer is. Igazad van nem vitatom csak a brutális berobbanó leszóló hangvétel durva volt. A többiben teljes mértékben egyetértek veled. Én egyiket sem csináltam attól még ez egy plusz változó ami bonyolítja a dolgokat a ponttalan műszer. üdv
   
 14. Barnapl
  Épp nem fórumozik ...

  Barnapl Legenda

  Tag:
  Jan 6, 2014
  Hozzászólások:
  2,103
  Kedvelik:
  3,248
  Hely:
  Szeged
  Map

  Ha sok a kő akkor miért nem cserélsz full RO val ( többen full RO-val cserélnek itt a fórumon még aGA-ban is)és figyeled az akvárium vizét. A PH más tészta, ha jól emlékszek @dexkill fejtette ki egyszer, hogy azért nem jó csap vízzel keverni mert valami pufferelő hatás van vagy nincs:) és a PH fel fog menni.
  Amúgy @dexkill nagy méreg keverő :D mindig el olvasom az írásait maximum nem értem mi miért van de működik.
   
  Lipitusz és dexkill kedvelik.
 15. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Kedves dexkill@ közvetve nem közvetetten igen és ez fordítva is igaz úgy gondolom. Semmi probléma Én is a tied s ezen túl is léptünk.
  Nálam ez nem maradt ki, Én létoröltettem magam még 2013 környékén. Jelenleg a két hét nem telt le.

  Nos, köszönöm, hogy leírtad részletesen a dolgokat! Odáig minden tiszta, hogy a csapvíz mit tartalmaz. Miért használunk RO-t. Az is, hogy mennyire fontos a Gh booster adagolása amennyiben túl alacsonyra sikeredne. A többi nem volt 100%-ig tiszta nagyon köszönöm!

  "De ez csak elmélet, és lehetne még árnyalni, de szükségtelen." Után Jön az igazi tudatlanságom. Általánosban mi 280 és 450 ppm közötti Budapesti csapvizeket mértünk. Ezért is fura nekem ez az alacsony érték bár központi szűrőrendszeres kazán ház van s viega csövek szóval az onnan leszakadó vas, szennyeződés, alumínium, arzén, Ca, Mg etc ami lerakódik az esetemben nem áll fent mint más ötvözött csövezésű telepítésnél. Bár minél távolabb van valaki a víztisztítótól annál magasabb az érték a vezetékezés miatt értelemszerűen. Igazad van abban is, hogy több és kevesebb is lehet s őt a műszer is elromolhatott. Van egy kalibrálható is de nem tudom azt , hogy kellene mert a leírásban semmi nincs 999 pm ig mér s egy kis hozzákapott állító ceruzával kalibrálható. Hogy ezt hogy állítom egy oldathoz fogalmam nincsen.

  Rendben köszönöm átlagolni fogom! ezentúl mindent 3x mérek s átlagolom. A táblázatot nagyon köszönöm!!!!! erre volt szükségem. Ezek szerint amennyiben pl ezt a módszert alkalmazom : 15 / 10 / 20 / 5, amennyiben a csapvizem 15 gh-s és 50%-ot cserélek 180 aksiban, akkor 30 liter csapvizet és 60 liter Ro-t cserélek és % gh-t kapok!? Ez így is történt ez volt 69-70 ppm -es keverék. ( 2 darab 12 literes térfogatú szűrővel melyet nem tudom beleszámoljak e hasznos térből 9 et 2x. Mivel ugye ott szűrőközeg van max pár literről beszélünk a 2 darab esetében tehát nem hiszem, hogy számít. ) Gh-t mérek majd újra ha visszajöttem vidékről az aksiban a csere előtt és után is valamint megmérem a keverék Gh-t is.

  Kieg 1-re, Igen de a kalcium is sőt ha sok az is. Így akkor beszerzek Ilyen tesztet is. Elnézést azért, hogy írtam, hogy a csepptesztek pontatlanok de mindenki azt írta a fórumon és Én is láttam már csodákat teszt és teszt között. Van aki a Serát szidja van aki a Tetrát olyanok is akadnak akik Istenítik ezt vagy azt s van aki csak a neptunra szavaz! Netán Jbl. nekem mindegyikre más van neptun nincs.

  Kieg 2-re, Köszönöm ezen is gondolkoztam de így, hogy megvan a táblázat már keverem tovább. Így mindent értek és hálásan köszönöm!

  A kérdés számomra még mindig az, hogy amennyiben ezt tartom, hogy lesz 4-6 os Kh-m? Illetve, hogy Miért zabál 3x annyi co2-őt lassan az akvárium? Szétlúgosít az RO?

  Köszönettel,
   
 16. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Ez lemaradt de elolvasom majd, köszönöm a kiegészítésed így marad a full ro szerintem majd erről még elbeszélgetek dexkill@-el. Ez is összezavart mert sokan írták, hogy lágyítás után kevesebb co2 kell. van még a hőmérséklet is ami aztán végképp megdarálja az egészet.
  Nagyon köszönöm ezen rendkívül hasznos hozzászólásod is. :D Hasonló a hasonlót vonzza :D További kellemes hétvégét és még egyszer mindenkinek nagyon köszönöm remélem megyünk tovább ahogy nyitom a naplót s adatokat közlök.;)
   
  Barnapl kedveli.
 17. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Szívesen!

  Először is mérj Gh-t a csapvízből, utána számold ki, hogy hogyan kell keverni, és onnantól kezdve mindig így csináld, ne variálj. A növények/állatok elfogadják a nem tökéletes körülményeket is, ha azok állandóak, de a gyakori variálás, változtatás nem tesz jót nekik. Nem fogsz hátrányt szenvedni, ha Gh 8°nk lesz az akváriumban Gh 4°nk helyett.

  Az, hogy "feles vízcsere" igazából csak jelzés értékű. A talaj, dekor, szűrőközeg nagyon sok térfogatot elvesz, a 180 literesben nem 180 liter van, a dekor mennyiségétől függően lehet, hogy csak 150... vagy akár kevesebb is. Adagold a tápot úgy, mintha 180 liter víz lenne benne, és cserélj 90 litert. Persze csinálhatod máshogy is, de az már nem EI, mert ahogy kiveszem, erre törekszel.

  Az a 4-6 Kh az nem Gh akart lenni? (Változó keménység versus összes keménység.)

  Ha igen, Gh, akkor úgy, hogy leírtam a keverési arányokkal. pH-t érdemes még mérni, mert 8 alatt van, akkor nem szikes a vized. (Látod, még egy problémaforrás: a vizek szikessége... :) )

  A CO2 fogyasztást ne keverd ide. Annak ezer más oka is lehet. Először tedd rendbe a vízcsere kérdéskört, utána lehet azzal foglalkozni. (Az indikátor a DC-ben friss, vagy régi?)
   
  Lipitusz kedveli.
 18. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,128
  Kedvelik:
  50,777
  Hely:
  Budapest
  Map
  Nem volt sértés @dexkill eredeti hozzászólása.
  Tudomásul kell venni, hogy a tesztek között rengeteg szórás van, de egy pont után nem lehet professzionálisabb szintre vinni a dolgokat mert nincs az a hobbista aki megvenné a műszert.

  De van igény az eldobható gyorstesztekre, csepptesztekre, olcsóbb digit tesztekre (én a pH-t ebből nem szeretem ezt minden alkalommal emondom)
  Ezek után jönnek a kókány fotométeres tesztek és a professzionális labor tesztek.

  Ez utóbbi kettő nem a mindennapos hobbi használatra való ezen a szinten. Nem reális, hogy 50-100x annyit költs egy műszerre.

  Egy 10-15 ezres pH műszer nyilván kanyarban sincs egy 100+ vagy éppen egy több százezres pH műszerhez képest pontosságban. Viszont mindkettő haszontalan az állandó kalibrálás és a rendszeres szonda csere nélkül.
  A laborokban a tárolásra is figyelnek. A hobbi akvarista legtöbbször bedobja a szekrénybe, neki ez csak egy teszt, nem munkaeszköz.

  Ettől még nem érzem, hogy rossz megoldásokat kínálnánk, hiszen aki komolyabb labor műszerekre vadászik, vagy laborban tesztelne alkalmanként 10-20 ezerért az most is megteheti.
  Vannak fokozatok és ez tök jó. Mi is használunk külső méréseket, de olyan a géppark, amit sosem tudnánk megfizetni, ráadásul ott a műszerekhez kapcsolódó laboros szaktudás is egész más jellegű.
   
 19. mintor
  Épp nem fórumozik ...

  mintor VIP kertész

  Tag:
  Dec 18, 2015
  Hozzászólások:
  1,527
  Kedvelik:
  752
  Hely:
  Budapest, XV. ker.
  Én sem éreztem sértőnek @dexkill postját, de semmiképp sem tartanám elegánsnak lesza..ozni mások eszözeit.
  Azokra a célokra, amire nekünk kell, pont elég a 10-20 ezres kategória, sőt, a párszázas cseppteszt is.
  Tds, pH, s nyílván TOC mérésére alkalmas százezres eszközre messze nincs szükség, max jó látni, hogy van aki ennyire komolyan veszi.
   
  Lipitusz kedveli.
 20. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Neked sem ment át... :(

  A hangsúly nem az áron van, hanem azon, hogy ha egy félmillás asztali készüléket is kalibrálni kell minden mérésnél, akkor egy pár tízezres műszer értékét miért fogadjuk el evidenciaként, ráadásul sok éves tárolás után, illetve helytelen mérési környezetben?!

  Ha végigolvastad, amit írtam, én is egy JBL csepptesztet ajánlottam, nem egyebet. Pontosan azért, mert nekünk ez is megfelel.

  Ismétlem: inkább ne mérjünk, mintsem hibás eredményekből vonjunk le teljesen helytelen következtetéseket. Ez pedig független attól, hogy mit sz*rozunk le és mit nem.

  Hozzáteszem, hogy sajnálatosnak gondolom, hogy a hozzászólásom szakmai részére egyetlen reakció sem érkezett, de azt már alaposan kitárgyaltuk, hogy sértő voltam-e, vagy nem.

  A TOC mit keres itt, csak túlozni akartál, gondolom?!

  @mintor, egy párhuzamot engedj meg, kérlek: ha valaki a munkahelyén, vagy annak révén készít/készíttet szálcsiszolt rozsdamentes lemezből HQI/T5 kombinált világítást, tesz bele ventit meg tudomisénmégmit, akkor megveregetjük a vállát, hogy király csávó vagy, vagy pedig leoltjuk, hogy nekünk földi halandóknak jó az Odyssea Dual is akciós áron?! A kérdés költői.
   
  Utoljára módosított: Júni 19, 2016
  oRphEus, Lipitusz és Barnapl kedvelik.

Aktuális oldal megosztása