1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Keymaker a vízminőségről...

Kategória: 'Oktatóanyagok, cikkek', témanyitó: keymaker, téma nyitása: Júni 16, 2010.

?

Használsz lágy vizet az akváriumodban?

 1. Igen, használok

  109 szavazat
  42.7%
 2. Nem, nem használok

  92 szavazat
  36.1%
 3. Nem, de már régóta fontolgatom

  54 szavazat
  21.2%
 1. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy

  Kedves mindenki!
  Én 999 PPM ig mérő kalibrálható TDSt használok. Beállítható e Ga álltal forgalmazott TDS kalibrálóval? Kedves @viktorlantos Én türelemmel lennék de nem szeretnék 5 x rendelni inkább egyben mindent. Be tartom @dexkill táblázatát s minden szavát amint házértem. Azt jó lenne tudni, hogy gh/ kh boostert vagy csak kh booster kellene vennem Én DIY kálcium és magnézium klóridot preferálnám. Aztán majd szépen türelemmel beállítjuk igy a ght és mindent a már meglévő eszközökkel. A kh miként fog változni nem tudom de elvileg ugye ez beáll egy szintre. ??? A ph az bruti igy vissza kell savasítani mert szétpörög a palack fogyasztás óra :-d A kálcium szint mérését nem tudom, hogy oldom meg kivéve ha tengeri boltban veszek csepp tesztet bár jó lenne nálatok. Ezen esetben tengeri tájékoztatót találok. Ezen táblázatokat hol keressem? ( gondolok itt ideális szintekre növényes tank esetében ) Az Ro- m valamiért agyon lúgosít két dropchecker is van bent egy üveg s jbl gyári friss folyadékkal van töltve válaszolván @dexkill-nek is. Nem szivárog sehol mágneskapcsolóval és időkapcsokóval installált 5 éve hibátlanul megy 3-4 éve reaktorral. Nagyon sok kép már elérhetetlen helyre hivatkozik mint ezen topikban is keymarker képei. Egy nagy X. Bocsi nem tudok most válaszolni a többire pótolom amint csak időm engedi viszont rendelnék légyszíves írjátok le mire van szükségem egyben. Köszönöm!
   
  Utoljára módosított moderátor által: Júni 20, 2016
 2. eMZé
  Épp nem fórumozik ...

  eMZé Legenda

  Tag:
  Júni 1, 2011
  Hozzászólások:
  4,647
  Kedvelik:
  7,410
  Hely:
  Budapest, XIII. kerület Rokolya utca
  Map
  Próbálj meg megnyugodni!

  Írtad, hogy olyan köveid vannak amik egy hét alatt jelentős mértékben megemelik a TDS értéket. Ebben az esetben nem kell semmi csak RO víz és egy kalibrált TDS mérő. Csapvizet felejtsd el, mert az is keményít. A kövek miatt mindenképp komoly ingadozást fogsz mérni a TDS mérővel.
  Két dologra kell figyelni:
  1. Nem menjen vízcserekor a TDS érték 70 alá. Ha alá menne, akkor valamilyen GH+ -al fel kell tolni legalább 70-re.
  2. Ha nagyon gyorsan emelkedne a TDS értéked. Például vízcserekor 100, majd 7 nap múlva 210, akkor sűríteni kell a vízcseréket, annak érdekében, hogy ne legyen ekkora ingadozás, mert az érzékenyebb növények nem bírják. Ezt ki kell tapasztalni, én pl. 4 naponkénti vízcserével indítanék(csináltam már ilyet).

  Nem vagyok kémikus, sem biológus, de feleslegesnek is tartom nagyon mélyen beleásni magamat ezekbe a dolgokba. Egy-két összefüggéssel tisztában kell lenni és akkor nem érhetnek nagy meglepetések. Ehhez viszont sokat kell olvasni. Itt a fórumon minden le van írva, ráadásul többször is.
  Javaslom, hogy nézz át pár a tiedhez hasonló naplót.
   
  Lipitusz kedveli.
 3. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Szia! @eMZé! Teljesen nyugodt vagyok csak valaki a kérdéseimre válaszoljon már.:) Hogy rendelni tudjak.
  Régen voltam Én itt fent örülök, hogy írtál mert régen is itt és személyesen a boltban is egy kedves, segítőkész, jószívű krapekk voltál s olvasva a topikokat az elmúlt napokban ez semmit sem változott.
  Igy kezdtem amit írtál másik topikban mindenki elhajtott a TDS el.
  Mindenféleképpen fog kelleni ph mínusz! Van egy gyárilag kalibráló TDS em s egy kalibrálható. Egyik 20k s történet másik Simillar like green works made in there. :-p Tudom e Én ezt kalibrálni az oldatotokkal?
  Annyira iszonyat sok kő ebben a teknőben nincsen csak pár nagyobb sneak rock. Volt 7 kh m fél márvány aljzattal s ilyen mennyiségű kövekkel sima csappal csodálatos akvárium volt HAC 12 vagy 13 ban megtalálod bár az még az indulás után pár hónappal volt utána brutális lett. Oasis of The Jungle volt talán a neve.

  Visszakanyarodva a fordított ozmózis topikban leaírtam a paramétereket. Lassan tudok naplót is nyitni.

  Igen nagyon gyorsan emelkedik sőt valamiért a co2 már 3x nagyobb gázon pörög.

  Kitérünk a TDS dologra s köszönöm végre ezt a receptet TDS vonalon. Igy már ez is megvan!

  Jelenleg vidéken vagyok hétfőig biztos igy ide kellene rendelnem mindent, hogy amire hazaérek minden meg legyen. Ezért érzékeled, hogy mindenáron gyors válaszokra törekszem. Másrészről indítottam egy 200 ast, a 180 as és 95 literes mellé amellett a magánéletben is igen komolyan kell teljesítenem( építkezés etc )
  Én preferálnám @dexkill módszerét. A Gh végett. A tiéden is gondolkoztam mint itt írtam. Kérlek abban segíts, hogy ezen bejegyzésem s előző tekintetében mit rendeljek?! Az álltalad leírt dolgokhoz is ezer kérdés kapcsolódik. Vannak garnélák, anatolék, halak 70 az nem túl alacsony? 100 at olvasok mindenhol! Mikor cseréljék? 150 felett? Majd milyen arányban tápozzak vissza heti táp esetében? Normál melyet kétlek vagy részarányos= heti adag -pl 3/7 ( nekem idáig bevált a heti easy life, Ga t is használtam sokáig...de már megvettem a DIY t meg régről is van de az EI keverés megtanulására időt kell szánnom azt majd egy jóval magasabb szint számomra) Mennyi a normális kálcium szint, magnézium csere után? Nincs Kálcium teszt igy ugyan hogyan? Mivel rendben, hogy kell gh booster ok no de mennyit adok hozzá majd hétfőn majd azt követően ha fogalmam nincsen mennyi van az akváriumban? Mivel ugye a TDS fogja mutatni a tápot, s mindent! Po4, no3 szintek kiválóak, stabilty megy mindig bele, etc Értem, hogy Gh boostert 0 RO vízzel a te módszereddel s úgy annyi egység, hogy 5 gh legyen. Csak mi az alap? A CA túladagolás ugyan úgy növényt nyír es jobban mint az olló:-p Én sem vagyok egyik sem de 6 év alatt Én már nagyon beleástam magam ebbe az egészbe, előtte 15 éve lassan sügerezve s tengeriztem is. Igy nekem csak táblázat, nyers adat, s tanács szükséges, hogy mit tegyek RO ügyben. GH tesztet rendelek újat, Széles spektrumú Ph t is, a többi mind meg van! MG és CA nincs. DIY PORT vennék abból mit kevernék nem tudom GH tekintetében. Fontos lenne tudni, hogy dobjam ki a kukába a két darab TDS mérőt vagy kalibrálható e a GA oldattal ami ADWA hoz való mert ugye az majdnem kétszer akkora tartományban mér, hogy csak egy különbséget említsek netán vegyek adwat s cserélgessek szondát úgy, hogy dexkill is írja javított is egyet s olyat mért, hogy ihaj. Ph mínusz is kell mert a cserék óta egyre több co2 kell. Nekem egy a lényeg, hogy minden ideérjen vidékre csütörtökig, hogy amint hazaértem remélhetőleg a látványtól agyvérzés mentes állapotban nekiálljak minden eszközzel minden beállitásnak. Sorry csak telefonról tudtam írni! Köszönettel és hálával várom válaszod, válaszotok.
   
  Utoljára módosított: Júni 20, 2016
 4. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,255
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  @Lipitusz, bocsáss meg, de úgy érzem, hogy ugyanazok a köröket futod meg újra és újra. Nagyon sok tanácsot, iránymutatást kaptál, az enyém tudományos(abb) alapokon nyugszik, @eMZé meg nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik. Konkrét terméket is írtunk többen is (SaltyShrimp Gh+). A Kh-t ne keverd ide, pH mínuszra nincs szükséged, ha abbahagyod a csapvizes cseréket az megoldja, habár arról még nem is írtál, hogy mennyi a pH az akváriumban. A CO2-t tutira nem a magas(?) pH viszi el, de ezt is leírtam már :)

  Vegyél:

  Saltyshrimp Gh+
  Gh teszt (JBL) VAGY egy új elektródot ("szondát") a TDS műszeredhez, ha ragaszkodsz hozzá.
  Nitrát teszt (nem tudom, hogy melyik márka... a JBL-t szeretem, de nekem most 1 flakon 4 hónap alatt "megromlott", kérj tanácsot a srácoktól a boltban)
  Foszfát teszt (JBL!)
  Vas teszt (JBL)
  GA-s DC indikátor

  Illetve ruházz be előbb-utóbb egy új RO membránra.

  Ez a recept.

  Ami nem kell:

  Kh teszt
  pH minusz (hidd el, hogy nem kell!!! - ha a köved ennyire nyomja fel a TDS-t, akkor mészkő, vagy homokkő, ha így öntesz pH mínuszt, akkor csak jobban fog oldódni, és pH 7 felett amúgy is sokkal könnyebb akvarizálni, mint 6-7 között ;) )

  Aztán nyiss egy naplót, mert már szétoffoljuk ezt a topicot. Ne majd, most! Hajrá!

  Edit: ne akarj DIY porozni, messze vagy még attól, előbb az alapok legyenek meg. Ca/Mg teszt sem kell, ha salty-val csinálod a vizet.
   
 5. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  S
  Kedves @dexkill nem tudom nem olvasol? Írtam, hogy vadonatúj diy 4 lépcsős Ro van az első vízcsere volt a régivel. po4, no3 szintek tökéletesek. Ez a harmadik indított akvárium de köszi az EI re való kedvességedet igazán ismersz. Mint írtam 6 éve kezdtem növényezni nem most. Nem ugyanazokat a köröket futom mivel mindenki mást mond. Egyetlen egy kört futok, hogy nem a kérdéseimre kapom a választ. Köszönöm hollandi típusú akváriumok azért úgy mentek 100-ban csapvízzel, egyedi feljesztésű Világítással, hűtéssel, szűréssel etc. De tűnci vagy! Egy vas cseppteszt minek? Nem tartok jelenleg sem vörös növényt kettő túladagolom a tápot! Minden teszt van otthon. A TDS m nem cserélhető elektródás a green works sem! De ezt is leírtam. Azt is , hogy mikyen kő igy tudhatnád nem meszes brutálba. 7 felett max a halaknak könnyű szerintem 6.8 az ideàlis! Ga dc indikátor mistansàg fényre kuka 1 hét után ugyhogy ott meszesedik el a szekrényben! Nekem megfelel a gyári JBL! A többit köszönöm de mind meg van! Neked Tetrát ajánlok no3 bol az sokáig jó és pontos! Co2 nélkül nem mértem mert adtam rá azonnal, hogy a növények a csere utàn ne algásodjanak szanaszéjjel. Most elég sok dolgom, tárgyalásaim vannak igy nem tudok itt jelenleg ezzel foglalkozni ami kell berendelem aztán majd mérek.üdv
   
  Utoljára módosított: Júni 20, 2016
 6. inadsz
  Épp nem fórumozik ...

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,426
  Kedvelik:
  8,339
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Ez mindig is így lesz. :)
   
  mintor és Lipitusz kedvelik.
 7. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Semmi sem tart örökké.;)
   
 8. dexkill
  Épp nem fórumozik ...

  dexkill VIP kertész

  Tag:
  Máj 7, 2014
  Hozzászólások:
  1,255
  Kedvelik:
  845
  Hely:
  Pécsvárad
  Na, én itt fejeztem be. Az én türelmem is véges :) Menjél tárgyalni... a többit meg old meg, ahogy akarod! ;) "Üdv!"
   
  Luigi13, ZoleeG, eMZé és 2 mások kedvelik ezt.
 9. oRphEus
  Épp nem fórumozik ...

  oRphEus VIP kertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  1,260
  Kedvelik:
  650
  Hely:
  Budapest, II. kerület Adyliget, Tel: 0620 473 1513
  Map
  Zsenialis, itt mar szakadtam. :D

  Szoval nem olvasol, @dexkill ... :) Ez van, azert figyelemremeltoan turelmesen probaltad meg. :)
   
  Luigi13, dexkill, meleagris és 3 mások kedvelik ezt.
 10. eMZé
  Épp nem fórumozik ...

  eMZé Legenda

  Tag:
  Júni 1, 2011
  Hozzászólások:
  4,647
  Kedvelik:
  7,410
  Hely:
  Budapest, XIII. kerület Rokolya utca
  Map
  Mindenben egyetértek.

  Én egyszerűen csinálom, mint egy faéket. Lehet bonyolítani, de ha mélységében nem ért hozzá az ember - mint ahogy én sem - akkor legjobb, ha követi az ember a bevált tanításokat.
   
  dexkill kedveli.
 11. Luigi13
  Épp nem fórumozik ...

  Luigi13 Legenda

  Tag:
  Ápr 4, 2013
  Hozzászólások:
  2,466
  Kedvelik:
  6,304
  Hely:
  Bp.XI. Torbágy u. 8.
  És ami a legfontosabb: MŰKÖDIK!!!
   
 12. inadsz
  Épp nem fórumozik ...

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,426
  Kedvelik:
  8,339
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Az csak valami humbuk.
   
 13. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Megvolt köszi! Te magad javasoltad a DIY visszatápozást CA irányban, ezt megelőzően következtetve írtad, hogy EI re törekszem?!Ezt követően közölted, hogy EI t meg se próbáljam. Hidd el megfogom oldani azért köszönöm az időt nem kímélő gyötrelemmel teli segítőkészséged! Minden jót!:)))))


  Az én iPhone készülékemről küldve a Tapatalk segítségével
   
 14. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Akkor már vagyunk páran! Még mindig jobb mint sírni.:-D


  Az én iPhone készülékemről küldve a Tapatalk segítségével
   
 15. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Melyik a három közül a vegyített? :-d


  iPhone 6s plus készülékről küldve a Tapatalk segítségével
   
 16. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Tehát full RO csere s adunk amennyit gondolunk GH boosterből mert EI vel nem foglalkozunk. Tényleg mükődni fog majd linkelem a videót mennyire!:-d Amúgy jó lett a power LED lámpád.;-)


  iPhone 6s plus készülékről küldve a Tapatalk segítségével
   
 17. Jopet
  Épp nem fórumozik ...

  Jopet Legenda

  Tag:
  Jan 9, 2015
  Hozzászólások:
  3,553
  Kedvelik:
  6,064
  Hely:
  Budapest XIII. kerület
  Map
 18. Lipitusz
  Épp nem fórumozik ...

  Lipitusz Kertész szaki

  Tag:
  Júni 8, 2016
  Hozzászólások:
  175
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Budapest, 3. kerület, Hármashatárhegy
  Én is köszönöm, hogy belinkelted bár írtam itt. Így legalább mindenki látja mennyi s mennyi féle recept s nyílt kérdés van. ;)


  iPhone 6s plus készülékről küldve a Tapatalk segítségével
   
 19. mintor
  Épp nem fórumozik ...

  mintor VIP kertész

  Tag:
  Dec 18, 2015
  Hozzászólások:
  1,527
  Kedvelik:
  752
  Hely:
  Budapest, XV. ker.
  Gratula!
   
 20. mintor
  Épp nem fórumozik ...

  mintor VIP kertész

  Tag:
  Dec 18, 2015
  Hozzászólások:
  1,527
  Kedvelik:
  752
  Hely:
  Budapest, XV. ker.
  Egy valami azért átjött, idézlek, s aláhúztam: "Miért hiszi el mindenki, hogy az a sz*r 10-20 ezer ft-os műszer pontosan mér?!"
  Költői kérdésre csak költőien... :)
   

Aktuális oldal megosztása