• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Kerti zöldséges

Ha már elmentünk paradicsom témában...
Tudtok valahol megbízható helyet, ahol lehetne venni FÍNOM paradicsomot? (nem palántát)
Most már nem csak a multiknál nem lehet normális paradicsot kapni, de a piacon, az őstermelőknél sem. Sőt, már az Asszony is ugyan olyan palántát kapott és ugyan olyan paradicsom lett belőle. :(
Mi a problémám? A paradicsom héja alatt egy 4-5 mm vastag fehér réteg van, és az egész paradicsiomnak se íze, se bűze. Íztelen. :confused:
Egyébként gyönyörű, majd' meg szólal, csak olyan mintha januárban vettem volna, nem nyáron...
Szóval, hol lehet jó paradicsomot kapni?
Hunyadi téri piac szombat
 
Én is minden évben paradicsomozok. egy darabig ment a saját magról, de egyre gyengébben sikerült.
Idén újítottam és a legjobb választás a Pomodoro Lucciola F.1 "Szentjánosbogár" paradicsom volt :)
IMG_20210808_163617.jpg
Eddig semmi nem támadta meg, nem feketedett az alja, finom egészséges minden szem.
A többit azért kikezdték kicsit a büdösbogarak, és akad feketedő aljú is. ahogy minden évben. De azért bőven kezelhető mennyiségben, dicsekedtem is vele...
(ezek kecskeméti, lugas, stb. nem emlékszem pontosan mert őket palántaként vettem. csak a "szentjánosbogár" paradicsomot neveltem magról idén)
Aztán jöttek az eozinbogarak a napokban... Feleségem szereti őket mert szépek. ez igaz is... csak :D
IMG_20210808_164002.jpg
(Ez jutott eszembe miközben megkegyelmezve odébb tessékeltem őket)

Szerk: idén teljesen permetezés mentes vagyok, még bio lé sem volt. bár ez utóbbi inkább lustaságnak mint sem elveknek tudható be 🤣 A gyümölcstermésen meg is látszott...
 
Utoljára módosított:
Én is minden évben paradicsomozok. egy darabig ment a saját magról, de egyre gyengébben sikerült.
Idén újítottam és a legjobb választás a Pomodoro Lucciola F.1 "Szentjánosbogár" paradicsom volt :)
View attachment 153029
Eddig semmi nem támadta meg, nem feketedett az alja, finom egészséges minden szem.
A többit azért kikezdték kicsit a büdösbogarak, és akad feketedő aljú is. ahogy minden évben. De azért bőven kezelhető mennyiségben, dicsekedtem is vele...
(ezek kecskeméti, lugas, stb. nem emlékszem pontosan mert őket palántaként vettem. csak a "szentjánosbogár" paradicsomot neveltem magról idén)
Aztán jöttek az eozinbogarak a napokban... Feleségem szereti őket mert szépek. ez igaz is... csak :D
View attachment 153028
(Ez jutott eszembe miközben megkegyelmezve odébb tessékeltem őket)

Szerk: idén teljesen permetezés mentes vagyok, még bio lé sem volt. bár ez utóbbi inkább lustaságnak mint sem elveknek tudható be 🤣 A gyümölcstermésen meg is látszott...
Sajnos elég nehéz védekezni a bogarak ellen. Rendszeresen össze szoktam szedni a poloskákat. A rózsabogarat egy kicsit nehezebb megfogni. A lárvája nagyon hasznos a komposztban, de a kifejlett példányok károsítják a növényeket.
 
Ha már elmentünk paradicsom témában...
Tudtok valahol megbízható helyet, ahol lehetne venni FÍNOM paradicsomot? (nem palántát)
Most már nem csak a multiknál nem lehet normális paradicsomot kapni, de a piacon, az őstermelőknél sem. Sőt, már az Asszony is ugyan olyan palántát kapott és ugyan olyan paradicsom lett belőle. :(
Mi a problémám? A paradicsom héja alatt egy 4-5 mm vastag fehér réteg van, és az egész paradicsomnak se íze, se bűze. Íztelen. :confused:
Egyébként gyönyörű, majd' meg szólal, csak olyan mintha januárban vettem volna, nem nyáron...
Szóval, hol lehet jó paradicsomot kapni?
Piacon ritkán járok mert elég messze van tőlünk, inkább a helyi zöldségeseknél vásárlunk.
A sparban a "csallóközi vidám paradicsom" néven futót szoktuk venni. néha "bugaci"-t. általában nem rosszak szerintem.
 
Sajnos elég nehéz védekezni a bogarak ellen. Rendszeresen össze szoktam szedni a poloskákat. A rózsabogarat egy kicsit nehezebb megfogni. A lárvája nagyon hasznos a komposztban, de a kifejlett példányok károsítják a növényeket.
Egy kicsit bízom benne, hogy a rózsabogarak odébbálnak belátható időn belül. nem volt még ekkora problémám velük.
Mivel nem szeretek permetezni, ezért inkább túltermelek. így jut nekünk bőven, ehetnek a bogarak is egy keveset... csak ne essenek túlzásba :D
A salátát meg úgy meguntuk pár hónap alatt, hogy már csak az éticsigák és a garnélák eszik... 🤣 ja meg a postakürtök :D

A Cherolla-t felírtam, köszi! :) jövőre megpróbáljuk.
 
Piacon ritkán járok mert elég messze van tőlünk, inkább a helyi zöldségeseknél vásárlunk.
A sparban a "csallóközi vidám paradicsom" néven futót szoktuk venni. néha "bugaci"-t. általában nem rosszak szerintem.
Köszönöm, ezt ismerem. A feleségem vesz ilyet állandóan a lidiben. :) Meg is eszi, mert nekem nem jön be, bármilyen kívánatos is a kinézete, a csomagolása.
Közben kicsit utánanéztem (a neten), hogy mit is keresek? Igazából csak emlékképeim vannak róla, mert amikor még az volt "a paradocsom", nem foglalkoztam vele, hogy mi a fajtája, csak egyszerűen finom volt. Nos, olyasmit keresek, mint pl. az "ökörszív" fajta. Volt még olyan is régen, amit Anyukám "lukullusz"-nak hívott (hosszúkás nagy termés). Az érdekesebb volt (leginkább a formája miatt), de nem volt olyan jó ízű.
Viszont a fentiek közül egyiket sem találom sehol. :-( A közelünkben van ugyan piac (~3km), járunk is oda rendszeresen, de kereskedőknél is és az őstermelőknél is ugyan azt az íztelen vacakot lehet csak kapni.

Persze, így utólag belátom, az eredeti kérdésem is kicsit bugyuta volt, mert milyen válasz jöhetett volna rá?
" - A Juliska néninél, Mohácson, a Nefelejcs utcában lehet kapni..." :rolleyes:
Sorry.
 
Utoljára módosított:
Nos, olyasmit keresek, mint pl. az "ökörszív" fajta. Volt még olyan is régen, amit Anyukám "lukullusz"-nak hívott (hosszúkás nagy termés). Az érdekesebb volt (leginkább a formája miatt), de nem volt olyan jó ízű.
Ha magad neveld ki, akkor próbáld ki a "san marzano" -t. Édesanyám hosszú évek óta termeszti, a fő előnye, hogy a savproblémás(refluxos) emberek gyomrát se bántja. Nem futó, nem is óriási termésű, de a héja keményebb egy kicsit. Az egyetlen baja, hogy érzékenyebb az UV sugárzásra, le szokott perzselődni a levele. (jobban elvan félárnyékban) Egy keleti, vagy nyugati állású erkélyen ez még jól is jöhet.
 
Köszönöm, ezt ismerem. A feleségem vesz ilyet állandóan a lidiben. :) Meg is eszi, mert nekem nem jön be, bármilyen kívánatos is a kinézete, a csomagolása.
Közben kicsit utánanéztem (a neten), hogy mit is keresek? Igazából csak emlékképeim vannak róla, mert amikor még az volt "a paradocsom", nem foglalkoztam vele, hogy mi a fajtája, csak egyszerűen finom volt. Nos, olyasmit keresek, mint pl. az "ökörszív" fajta. Volt még olyan is régen, amit Anyukám "lukullusz"-nak hívott (hosszúkás nagy termés). Az érdekesebb volt (leginkább a formája miatt), de nem volt olyan jó ízű.
Viszont a fentiek közül egyiket sem találom sehol. :-( A közelünkben van ugyan piac (~3km), járunk is oda rendszeresen, de kereskedőknél is és az őstermelőknél is ugyan azt az íztelen vacakot lehet csak kapni.

Persze, így utólag belátom, az eredeti kérdésem is kicsit bugyuta volt, mert milyen válasz jöhetett volna rá?
" - A Juliska néninél, Mohácson, a Nefelejcs utcában lehet kapni..." :rolleyes:
Sorry.
A problémádat szerintem az okozza, hogy ma már gazdaságtalan hagyományos módon termelni nagyobb mennyiséget. A magyar piac különösen árérzékeny (bármilyen szemetet el lehet adni, ha az olcsó vagy akciós). Emiatt súlyos versenyhátrányba kerül, aki nem használja a "korszerű" módszereket. A hajtatott, üvegházban nevelt, vegyszerrel érlelt paradicsom íze soha nem lesz olyan, mint amit gyerekkorunkban megszoktunk. Mivel éretlenül szedik le, könnyen szállítható és sokáig eltartható. Sajnos dekoratív, egyforma paradicsomokra van igény. Az íz másodlagos. Amíg az emberek megveszik ezeket a termékeket, nem fog változni semmi. Ez sajnos minden élelmiszernél így van.
Igyekszem egy zsebkendőnyi területen megtermelni, amit csak lehet. 10 éve lakunk kertes házban, azóta nem nagyon vettünk zöldséget :)
 
A problémádat szerintem az okozza, hogy ma már gazdaságtalan hagyományos módon termelni nagyobb mennyiséget. A magyar piac különösen árérzékeny (bármilyen szemetet el lehet adni, ha az olcsó vagy akciós). Emiatt súlyos versenyhátrányba kerül, aki nem használja a "korszerű" módszereket. A hajtatott, üvegházban nevelt, vegyszerrel érlelt paradicsom íze soha nem lesz olyan, mint amit gyerekkorunkban megszoktunk. Mivel éretlenül szedik le, könnyen szállítható és sokáig eltartható. Sajnos dekoratív, egyforma paradicsomokra van igény. Az íz másodlagos. Amíg az emberek megveszik ezeket a termékeket, nem fog változni semmi. Ez sajnos minden élelmiszernél így van.
Igyekszem egy zsebkendőnyi területen megtermelni, amit csak lehet. 10 éve lakunk kertes házban, azóta nem nagyon vettünk zöldséget :)
Minden szóra adnék egy like-ot, ha lehetne...
Még annyival egészíteném ki, hogy eljutottunk odáig, hogy ma már a polcokon/pultokon nem is nagyon találkozunk minőségi alapanyagokkal. Már beszerezni és kirakni se gazdaságos ezeket, mert 90%-a ott rohadna el, akkora az árkülönbség a "szemét"-hez képest.
 
Piac... Milyen szép is egy piac vagy vásárcsarnok.
Vannak dolgok, amik itt nem elérhetöek: pl. Tejföl, túrórudi, tarhonya, tökfözeleknek való tök, és piac.

Amikor a barátnöm elment velem Magyarországra, akkor nagyon tetszett neki az Andrassy út, az épüketek, a kisfoldalatti, az állatkert, az ételek; de legjobban mégis a piac tetszett neki, mert ilyet azelött nem látott.
Anno Margaret Thatcher is így volt a Vásárcsarnokkal. :ROFLMAO:
 
Ha magad neveld ki, akkor próbáld ki a "san marzano" -t. Édesanyám hosszú évek óta termeszti, a fő előnye, hogy a savproblémás(refluxos) emberek gyomrát se bántja. Nem futó, nem is óriási termésű, de a héja keményebb egy kicsit. Az egyetlen baja, hogy érzékenyebb az UV sugárzásra, le szokott perzselődni a levele. (jobban elvan félárnyékban) Egy keleti, vagy nyugati állású erkélyen ez még jól is jöhet.
Köszönöm az info-t.
Igazából nem én nevelem, hanem a feleségemé a kerti munka. Sajnos szöges ellentétben áll világnézetünk a kertműveléssel kapcsolatban, így nem tudunk összedolgozni. Ráhagyom. Csinál, amit csinál, nem bosszantom magam. Minden évben rak el magokat az általa szépnek vélt paradicsomokból, meg vesz is magot, meg vesz is paláltát (ez utóbbit inkább azért, hogy legalább pár szem termés legyen). Ezért kerestem inkább paradicsomot (a termést), és nem magot meg palántát.
A kertben egyébként egész nap sütné a nap, így (bármilyen szép is) talán nem a legjobb választás lenne ez a fajta.
 
A problémádat szerintem az okozza, hogy ma már gazdaságtalan hagyományos módon termelni nagyobb mennyiséget. A magyar piac különösen árérzékeny (bármilyen szemetet el lehet adni, ha az olcsó vagy akciós). Emiatt súlyos versenyhátrányba kerül, aki nem használja a "korszerű" módszereket. A hajtatott, üvegházban nevelt, vegyszerrel érlelt paradicsom íze soha nem lesz olyan, mint amit gyerekkorunkban megszoktunk. Mivel éretlenül szedik le, könnyen szállítható és sokáig eltartható. Sajnos dekoratív, egyforma paradicsomokra van igény. Az íz másodlagos. Amíg az emberek megveszik ezeket a termékeket, nem fog változni semmi. Ez sajnos minden élelmiszernél így van.
Igyekszem egy zsebkendőnyi területen megtermelni, amit csak lehet. 10 éve lakunk kertes házban, azóta nem nagyon vettünk zöldséget :)
Én adnék érte többet, ha lenne. Azt nem állítom, hogy ötszörös árat is kifizetnék, de talán nem is kerülne ötször annyiba. Nem tudom.
Görögdinnyéből is megveszem a drágább magyart, ellentétben az olcsóbb magszegénnyel.
Mondjuk, azt nem értem, hogy miért sokkal olcsóbb a külföldi, ahol 2x-3x magasabbak a jövedelmek, drágább a termelés, 1000km távolságról kell ide szállítani, de mindegy... :(
 
Anno Margaret Thatcher is így volt a Vásárcsarnokkal. :ROFLMAO:
Ja... :) eltudom képzelni, kis köténykében, fakanállal a kezében, miközben magyaráz a parlamentben. Nyakában a Vásárcsarnokban kapott parikafüzérrel. 😄
A róla szóla filmben, nem éppen ilyen benyomást keltett. ;)

Ha a látogatása ideján Merkelt is inkább oda vitték volna, talán most másképp állnának a dolgaink. :cool:
 
Köszönöm, ezt ismerem. A feleségem vesz ilyet állandóan a lidiben. :) Meg is eszi, mert nekem nem jön be, bármilyen kívánatos is a kinézete, a csomagolása.
Közben kicsit utánanéztem (a neten), hogy mit is keresek? Igazából csak emlékképeim vannak róla, mert amikor még az volt "a paradocsom", nem foglalkoztam vele, hogy mi a fajtája, csak egyszerűen finom volt. Nos, olyasmit keresek, mint pl. az "ökörszív" fajta. Volt még olyan is régen, amit Anyukám "lukullusz"-nak hívott (hosszúkás nagy termés). Az érdekesebb volt (leginkább a formája miatt), de nem volt olyan jó ízű.
Viszont a fentiek közül egyiket sem találom sehol. :-( A közelünkben van ugyan piac (~3km), járunk is oda rendszeresen, de kereskedőknél is és az őstermelőknél is ugyan azt az íztelen vacakot lehet csak kapni.

Persze, így utólag belátom, az eredeti kérdésem is kicsit bugyuta volt, mert milyen válasz jöhetett volna rá?
" - A Juliska néninél, Mohácson, a Nefelejcs utcában lehet kapni..." :rolleyes:
Sorry.
Soha tobbet nem fogsz olyan paradicsomot kapni mint regen. Ez helytol fuggetlen, a kerti sem lesz mar olyan.
Az oka pedig se nem a tultenyesztes es az uj tipusu termesztesek sajnos.
Egy bizonyos matematikus fejtette meg a neve Iraki Loladze. Egy laborban dolgozott, ahol zooplanktonokat tenyesztettek. Az zooplanktonok algat esznek, igy ha sok az alga sok lesz a zooplankton. Mesterseges vilagitassal noveltek a fenymennyiseget, ami miatt elszaporodtak az algak es igy a zooplanktonok is. Viszont egy ido utan hiaba volt alga a planktonok eppen csak tuleltek. Az emberunk rajott, hogy bar hiaba gyorsitja az alganovekedest az, a tobblet hatasara, kevesebb tapanyagot tartalmazott. Az alga szepen atvaltozott olyan etelle, amibol a planktonnak sokkal tobbet kellett fogyasztania, hogy hozzajusson az eszencialis tapanyagokhoz, ami miatt meg egyeb tapanyagokbol (kaloria) viszont tul kellett fogyasztania. A jelenkor hivja ezt junk foodnak a mi esetunkben.

Az egyik olyan anyag, ami serkenti a haszonnovenyek novekedeset pontosan az, amit mi is hasznalunk az akvariumban: co2.
Az 1990es evekhez kepest a mai levegoben 16%kal tobb van. Az emberunk tobb kiserletet vegzett es genbanki mintahoz hasonlitva (azt elvetve) kimutatta, hogy a legtobb mikrotapanyag szintje csokkent a termesben. A tovabbi co2 emelkedes hatasara az elegendo rizsmennyiseg ellenere tapanyaghiany lesz az olyan orszagokban, ahol a rizs az elsodleges tapanyagforras. A gyumolcsok tobb cukrot, a gabonafelek tobb kemenyitot tartalmaznak a vitamin es asvanyi anyagokhoz kepest. Ez a csokkenes hatassal van az izre is. Ha lenne azonos magod, amit elultetsz 1990ben meg 2020ban ugyanolyan foldbe, a 2020as termese nem lenne olyan finom, mint a 1990es, mert egyszeruen egy csomo mindenbol kisebb aranyban van benne. Akit erdekel a kutatasa es a tanulmanyai rakereshet nyugodtan. Sajnos ebben az esetben tenyleg igaz a regen jobb volt es nem csak a nosztalgia miatt. :(
 
Vannak dolgok, amik itt nem elérhetöek: pl. Tejföl, túrórudi, tarhonya, tökfözeleknek való tök, és piac.
mikor látogatóba mentem Svájcba ismerősökhöz akkor a következő dolgokkal volt teli a bőröndöm kifele:
Páciens egy:
- GA-ból egy kis növénytáp és egyéb akvarisztikai termék (ez itt most nem is érdekes),
- Túró rudi,
Páciens kettő:
- Vaníliás karika,
- Szilvalekvár (szilvás derelyének való),
- Pálinka (ezt nem kérték csak a lány férje svájci és gondoltam meglepem vele. Persze akinek magyar a felesége az már úgyis ismeri és mosolyog amikor kapja)
Páciens három:
- Tök (főzeléknek való),
- Fehérrépa
- Két karton cigi (ez sem érdekes csak az ára miatt kérték hogy vigyek innen).
Szerintem ha nincsenek korlátozások a húsokra, akkor még néhány kiló füstölt sonka és hasonló is lett volna a listában.

Még jó hogy nem állítottak meg a határon (bár vannak kétségeim hogy van a reptéren bármilyen határellenőrzés, mert még véletlenül is be lehet tévedni Svájcba a tranzit-ból), mert hülyének néztek volna ilyen csomaggal :D:D:D
 
Soha tobbet nem fogsz olyan paradicsomot kapni mint regen. Ez helytol fuggetlen, a kerti sem lesz mar olyan.
Az oka pedig se nem a tultenyesztes es az uj tipusu termesztesek sajnos.
Egy bizonyos matematikus fejtette meg a neve Iraki Loladze. Egy laborban dolgozott, ahol zooplanktonokat tenyesztettek. Az zooplanktonok algat esznek, igy ha sok az alga sok lesz a zooplankton. Mesterseges vilagitassal noveltek a fenymennyiseget, ami miatt elszaporodtak az algak es igy a zooplanktonok is. Viszont egy ido utan hiaba volt alga a planktonok eppen csak tuleltek. Az emberunk rajott, hogy bar hiaba gyorsitja az alganovekedest az, a tobblet hatasara, kevesebb tapanyagot tartalmazott. Az alga szepen atvaltozott olyan etelle, amibol a planktonnak sokkal tobbet kellett fogyasztania, hogy hozzajusson az eszencialis tapanyagokhoz, ami miatt meg egyeb tapanyagokbol (kaloria) viszont tul kellett fogyasztania. A jelenkor hivja ezt junk foodnak a mi esetunkben.

Az egyik olyan anyag, ami serkenti a haszonnovenyek novekedeset pontosan az, amit mi is hasznalunk az akvariumban: co2.
Az 1990es evekhez kepest a mai levegoben 16%kal tobb van. Az emberunk tobb kiserletet vegzett es genbanki mintahoz hasonlitva (azt elvetve) kimutatta, hogy a legtobb mikrotapanyag szintje csokkent a termesben. A tovabbi co2 emelkedes hatasara az elegendo rizsmennyiseg ellenere tapanyaghiany lesz az olyan orszagokban, ahol a rizs az elsodleges tapanyagforras. A gyumolcsok tobb cukrot, a gabonafelek tobb kemenyitot tartalmaznak a vitamin es asvanyi anyagokhoz kepest. Ez a csokkenes hatassal van az izre is. Ha lenne azonos magod, amit elultetsz 1990ben meg 2020ban ugyanolyan foldbe, a 2020as termese nem lenne olyan finom, mint a 1990es, mert egyszeruen egy csomo mindenbol kisebb aranyban van benne. Akit erdekel a kutatasa es a tanulmanyai rakereshet nyugodtan. Sajnos ebben az esetben tenyleg igaz a regen jobb volt es nem csak a nosztalgia miatt. :(
Köszönöm, ez nagyon tanulságos volt. Az életben nem gondoltam volna, hogy a CO2 ilyen hatással van az élővilágra. Azt sem tudtam, hogy a CO2 16%-al több, mint 30 éve! Ez Q-va sokkk!!!
Másrészt, ha nem lenne több (akár rossz minőségű) kaja, az emberiség többsége már rég éhen halt volna, vagy legalábbis az éhhalál szélén lenne. A hagyományos módszerekkel termelt élelmiszer mennyisége már réges-régen nem lenne elég az emberiség táplálkozására.
.... és csak szaporodunk... szaporodunk. Ráadásul Kínában el is törölték az szaporodásról szóló törvényt. De Afrika országaiban rendületlenül nő a népesség. :(
Viszont a hozzászólásod tükrében, a továbbiakban meg se próbálom keresni a jóminőségű kaját, mert felesleges. Az annak hirdetett termékek BIO termékek is csak átverés, mert a jelek szerint fizikai lehetetlenség jót termelni. Maximum a permetezés és vegyi trágyázás káros hatását kerülhetjük el vele. :( (Végül ez is több, mint a semmi.)

... de, hogy valami pozitív is legyen a dologban: Legalább nem az ízlelő bimbóimmal van a baj! ;)
 
mikor látogatóba mentem Svájcba ismerősökhöz akkor a következő dolgokkal volt teli a bőröndöm kifele:
Páciens egy:
- GA-ból egy kis növénytáp és egyéb akvarisztikai termék (ez itt most nem is érdekes),
- Túró rudi,
Páciens kettő:
- Vaníliás karika,
- Szilvalekvár (szilvás derelyének való),
- Pálinka (ezt nem kérték csak a lány férje svájci és gondoltam meglepem vele. Persze akinek magyar a felesége az már úgyis ismeri és mosolyog amikor kapja)
Páciens három:
- Tök (főzeléknek való),
- Fehérrépa
- Két karton cigi (ez sem érdekes csak az ára miatt kérték hogy vigyek innen).
Szerintem ha nincsenek korlátozások a húsokra, akkor még néhány kiló füstölt sonka és hasonló is lett volna a listában.

Még jó hogy nem állítottak meg a határon (bár vannak kétségeim hogy van a reptéren bármilyen határellenőrzés, mert még véletlenül is be lehet tévedni Svájcba a tranzit-ból), mert hülyének néztek volna ilyen csomaggal :D:D:D
... és visszafelé mi volt a bőröndben? Órák? Aranyrudak? 😄
 
Back
Oldal tetejére