Soha tobbet nem fogsz olyan paradicsomot kapni mint regen. Ez helytol fuggetlen, a kerti sem lesz mar olyan.
Az oka pedig se nem a tultenyesztes es az uj tipusu termesztesek sajnos.
Egy bizonyos matematikus fejtette meg a neve Iraki Loladze. Egy laborban dolgozott, ahol zooplanktonokat tenyesztettek. Az zooplanktonok algat esznek, igy ha sok az
alga sok lesz a zooplankton. Mesterseges vilagitassal noveltek a fenymennyiseget, ami miatt elszaporodtak az algak es igy a zooplanktonok is. Viszont egy ido utan hiaba volt
alga a planktonok eppen csak tuleltek. Az emberunk rajott, hogy bar hiaba gyorsitja az alganovekedest az, a tobblet hatasara, kevesebb tapanyagot tartalmazott. Az
alga szepen atvaltozott olyan etelle, amibol a planktonnak sokkal tobbet kellett fogyasztania, hogy hozzajusson az eszencialis tapanyagokhoz, ami miatt meg egyeb tapanyagokbol (kaloria) viszont tul kellett fogyasztania. A jelenkor hivja ezt junk foodnak a mi esetunkben.
Az egyik olyan anyag, ami serkenti a haszonnovenyek novekedeset pontosan az, amit mi is hasznalunk az akvariumban: co2.
Az 1990es evekhez kepest a mai levegoben 16%kal tobb van. Az emberunk tobb kiserletet vegzett es genbanki mintahoz hasonlitva (azt elvetve) kimutatta, hogy a legtobb mikrotapanyag szintje csokkent a termesben. A tovabbi co2 emelkedes hatasara az elegendo rizsmennyiseg ellenere tapanyaghiany lesz az olyan orszagokban, ahol a rizs az elsodleges tapanyagforras. A gyumolcsok tobb cukrot, a gabonafelek tobb kemenyitot tartalmaznak a vitamin es asvanyi anyagokhoz kepest. Ez a csokkenes hatassal van az izre is. Ha lenne azonos magod, amit elultetsz 1990ben meg 2020ban ugyanolyan foldbe, a 2020as termese nem lenne olyan finom, mint a 1990es, mert egyszeruen egy csomo mindenbol kisebb aranyban van benne. Akit erdekel a kutatasa es a tanulmanyai rakereshet nyugodtan. Sajnos ebben az esetben tenyleg igaz a regen jobb volt es nem csak a nosztalgia miatt.