• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Kerti zöldséges

mikor látogatóba mentem Svájcba ismerősökhöz akkor a következő dolgokkal volt teli a bőröndöm kifele:
Páciens egy:
- GA-ból egy kis növénytáp és egyéb akvarisztikai termék (ez itt most nem is érdekes),
- Túró rudi,
Páciens kettő:
- Vaníliás karika,
- Szilvalekvár (szilvás derelyének való),
- Pálinka (ezt nem kérték csak a lány férje svájci és gondoltam meglepem vele. Persze akinek magyar a felesége az már úgyis ismeri és mosolyog amikor kapja)
Páciens három:
- Tök (főzeléknek való),
- Fehérrépa
- Két karton cigi (ez sem érdekes csak az ára miatt kérték hogy vigyek innen).
Szerintem ha nincsenek korlátozások a húsokra, akkor még néhány kiló füstölt sonka és hasonló is lett volna a listában.

Még jó hogy nem állítottak meg a határon (bár vannak kétségeim hogy van a reptéren bármilyen határellenőrzés, mert még véletlenül is be lehet tévedni Svájcba a tranzit-ból), mert hülyének néztek volna ilyen csomaggal :D:D:D
Növeremet meglátogatom következö heten Bécsben.
Ö is kérdezte hogy miket vegyen nekem Magyarországon.
Ezeket kértem:
Tök, túrórudi, sóska, tejföl, milli mia krémtúró, tarhonya.

Ami még érdekes, hogy itt lehet kapni pick szalámit, de más az ize.
A vanilias karikat, mega pilota kekszet már el is felejtettem. 🥺
 
Köszönöm, ez nagyon tanulságos volt. Az életben nem gondoltam volna, hogy a CO2 ilyen hatással van az élővilágra. Azt sem tudtam, hogy a CO2 16%-al több, mint 30 éve! Ez Q-va sokkk!!!
Másrészt, ha nem lenne több (akár rossz minőségű) kaja, az emberiség többsége már rég éhen halt volna, vagy legalábbis az éhhalál szélén lenne. A hagyományos módszerekkel termelt élelmiszer mennyisége már réges-régen nem lenne elég az emberiség táplálkozására.
.... és csak szaporodunk... szaporodunk. Ráadásul Kínában el is törölték az szaporodásról szóló törvényt. De Afrika országaiban rendületlenül nő a népesség. :(
Viszont a hozzászólásod tükrében, a továbbiakban meg se próbálom keresni a jóminőségű kaját, mert felesleges. Az annak hirdetett termékek BIO termékek is csak átverés, mert a jelek szerint fizikai lehetetlenség jót termelni. Maximum a permetezés és vegyi trágyázás káros hatását kerülhetjük el vele. :( (Végül ez is több, mint a semmi.)

... de, hogy valami pozitív is legyen a dologban: Legalább nem az ízlelő bimbóimmal van a baj! ;)
A levegő CO2 tartalmának növekedése csak az egyik tényező. Attól még lehetne jó minőségű élelmiszert termelni. Ha valaki kóstolt már háztáji ÉRETT gyümölcsöt (a paradicsom is annak számít), az tudja, mi a különbség. Attól, hogy valami bio minősítésű, még nem lesz feltétlenül jó is. Az érett gyümölcs puha, sérülékeny, hamar megromlik, ezért az eladásra szántat korábban leszedik. Könnyen előfordulhat, hogy a boltokban kapható gyümölcs a világ másik felén termett, hónapokkal korábban. Paradicsomnál van arra technológia, hogyan lehet a zöld termést néhány óra alatt pirossá "varázsolni". Ettől még nem lesz érett, csak úgy néz ki.

Szívemből szóltál. Én is a túlnépesedést tartom a legnagyobb problémának. Nem tudom, mi kellene ahhoz, hogy az átlagemberek szintjén is tudatosuljon, hogy k... nagy baj van a világgal. Gondolok itt például a napokban kiadott ENSZ-klímajelentésre. Most sem fog emiatt történni semmi, és rohanunk tovább a vesztünkbe...
 
A levegő CO2 tartalmának növekedése csak az egyik tényező. Attól még lehetne jó minőségű élelmiszert termelni. Ha valaki kóstolt már háztáji ÉRETT gyümölcsöt (a paradicsom is annak számít), az tudja, mi a különbség. Attól, hogy valami bio minősítésű, még nem lesz feltétlenül jó is. Az érett gyümölcs puha, sérülékeny, hamar megromlik, ezért az eladásra szántat korábban leszedik. Könnyen előfordulhat, hogy a boltokban kapható gyümölcs a világ másik felén termett, hónapokkal korábban. Paradicsomnál van arra technológia, hogyan lehet a zöld termést néhány óra alatt pirossá "varázsolni". Ettől még nem lesz érett, csak úgy néz ki.

Szívemből szóltál. Én is a túlnépesedést tartom a legnagyobb problémának. Nem tudom, mi kellene ahhoz, hogy az átlagemberek szintjén is tudatosuljon, hogy k... nagy baj van a világgal. Gondolok itt például a napokban kiadott ENSZ-klímajelentésre. Most sem fog emiatt történni semmi, és rohanunk tovább a vesztünkbe...
Dej'szen épp azt írta tsokee (ha jól értettem), hogy a megnövekedett CO2 tartalom miatt, a növények szépen nőnek, csak nem veszik fel azokat a tápanyagokat, amik az ízt adnák.
Nekem elég hihető amit írt, mert nálunk háztáji, érett paradicsomot lehet szüretelni a kertből (nem kényszerérett) és mégsem olyan, mint amire emlékszem. Eddig arra gyanakodtam, hogy a magok (fajták) mások, de mivel több fajta is van a kertben, és egyik sem az igazi, mégiscsak valami közös pontot kell keresni...
 
Növeremet meglátogatom következö heten Bécsben.
Ö is kérdezte hogy miket vegyen nekem Magyarországon.
Ezeket kértem:
Tök, túrórudi, sóska, tejföl, milli mia krémtúró, tarhonya.

Ami még érdekes, hogy itt lehet kapni pick szalámit, de más az ize.
A vanilias karikat, mega pilota kekszet már el is felejtettem. 🥺
Eddig úgy tudtam, a bécsi tarhonyatermés messzeföldön híres! Ez a tarhonyafa kitűnő alkalmazkodó képességének köszönhető. Még a havasi legelőkön is jól érzi magát.
 
Dej'szen épp azt írta tsokee (ha jól értettem), hogy a megnövekedett CO2 tartalom miatt, a növények szépen nőnek, csak nem veszik fel azokat a tápanyagokat, amik az ízt adnák.
Nekem elég hihető amit írt, mert nálunk háztáji, érett paradicsomot lehet szüretelni a kertből (nem kényszerérett) és mégsem olyan, mint amire emlékszem. Eddig arra gyanakodtam, hogy a magok (fajták) mások, de mivel több fajta is van a kertben, és egyik sem az igazi, mégiscsak valami közös pontot kell keresni...
A levegő CO2 tartalmának növekedése sok problémát okoz. Olvastam én is korábban, hogy a növények anyagcseréjét is befolyásolja. Hogy ez a dolog mennyit ront a növények ízein, nem tudom. Szerintem nem sokat. Az biztos, hogy most is nagyon jóízű paradicsomfajták vannak. Boltban ilyet nem kapni. Több évtized távlatából nehéz megmondani, milyen ízek voltak régen. Csak emlékek vannak, amik megszépülnek, ahogy telik az idő :)
 
Dej'szen épp azt írta tsokee (ha jól értettem), hogy a megnövekedett CO2 tartalom miatt, a növények szépen nőnek, csak nem veszik fel azokat a tápanyagokat, amik az ízt adnák.
Nekem elég hihető amit írt, mert nálunk háztáji, érett paradicsomot lehet szüretelni a kertből (nem kényszerérett) és mégsem olyan, mint amire emlékszem. Eddig arra gyanakodtam, hogy a magok (fajták) mások, de mivel több fajta is van a kertben, és egyik sem az igazi, mégiscsak valami közös pontot kell keresni...
10 éve még nem volt ilyen jó világ. Rá voltam kényszerülve a kerti gyep feltörésére, mert másra nem tellett. Termeltem sokféle zöldséget, és tanúsíthatom, hogy most is van finom paradicsom. A munkatársaimnak pénzért vittem ezt, azt, úgy örültek neki, mint gyerek a cukornak. Mostanában több a pénzem, kevesebb az időm. A kert hanyagolva van, fontosabb projektek vannak a ház körül. De én is készülök az időm visszaszerzésére, mert szeretek jót enni. Visszatérnek majd a tyúkok is, mert 10 éve azt is tartottam. Hiányzik. 🙂
 
10 éve még nem volt ilyen jó világ. Rá voltam kényszerülve a kerti gyep feltörésére, mert másra nem tellett. Termeltem sokféle zöldséget, és tanúsíthatom, hogy most is van finom paradicsom. A munkatársaimnak pénzért vittem ezt, azt, úgy örültek neki, mint gyerek a cukornak. Mostanában több a pénzem, kevesebb az időm. A kert hanyagolva van, fontosabb projektek vannak a ház körül. De én is készülök az időm visszaszerzésére, mert szeretek jót enni. Visszatérnek majd a tyúkok is, mert 10 éve azt is tartottam. Hiányzik. 🙂
Nálam egy kicsit más a helyzet. Nagyon sokáig panelben laktam. Mindig vágytam rá, hogy legyen egy kis kert, ahol kiélhetem magam. Mikor ez végre megvalósult, úgy éreztem, hogy itt a Kánaán :) Kezdetben sokféle növényt ültettem, de nem mindegyik vált be. Évek alatt kiderült, hogy mit érdemes termelni. Mivel nincs sok hely, nagyon meg kell gondolni, hogy mit ültetek. Ezért is figyelek nagyon oda a szaporítóanyagra. Ez számomra kikapcsolódás a napi munka után. Olyan dolgokat lehet megtermelni, amihez nem nagyon lehetne másként hozzájutni.
 
Soha tobbet nem fogsz olyan paradicsomot kapni mint regen. Ez helytol fuggetlen, a kerti sem lesz mar olyan.
Az oka pedig se nem a tultenyesztes es az uj tipusu termesztesek sajnos.
Egy bizonyos matematikus fejtette meg a neve Iraki Loladze. Egy laborban dolgozott, ahol zooplanktonokat tenyesztettek. Az zooplanktonok algat esznek, igy ha sok az alga sok lesz a zooplankton. Mesterseges vilagitassal noveltek a fenymennyiseget, ami miatt elszaporodtak az algak es igy a zooplanktonok is. Viszont egy ido utan hiaba volt alga a planktonok eppen csak tuleltek. Az emberunk rajott, hogy bar hiaba gyorsitja az alganovekedest az, a tobblet hatasara, kevesebb tapanyagot tartalmazott. Az alga szepen atvaltozott olyan etelle, amibol a planktonnak sokkal tobbet kellett fogyasztania, hogy hozzajusson az eszencialis tapanyagokhoz, ami miatt meg egyeb tapanyagokbol (kaloria) viszont tul kellett fogyasztania. A jelenkor hivja ezt junk foodnak a mi esetunkben.

Az egyik olyan anyag, ami serkenti a haszonnovenyek novekedeset pontosan az, amit mi is hasznalunk az akvariumban: co2.
Az 1990es evekhez kepest a mai levegoben 16%kal tobb van. Az emberunk tobb kiserletet vegzett es genbanki mintahoz hasonlitva (azt elvetve) kimutatta, hogy a legtobb mikrotapanyag szintje csokkent a termesben. A tovabbi co2 emelkedes hatasara az elegendo rizsmennyiseg ellenere tapanyaghiany lesz az olyan orszagokban, ahol a rizs az elsodleges tapanyagforras. A gyumolcsok tobb cukrot, a gabonafelek tobb kemenyitot tartalmaznak a vitamin es asvanyi anyagokhoz kepest. Ez a csokkenes hatassal van az izre is. Ha lenne azonos magod, amit elultetsz 1990ben meg 2020ban ugyanolyan foldbe, a 2020as termese nem lenne olyan finom, mint a 1990es, mert egyszeruen egy csomo mindenbol kisebb aranyban van benne. Akit erdekel a kutatasa es a tanulmanyai rakereshet nyugodtan. Sajnos ebben az esetben tenyleg igaz a regen jobb volt es nem csak a nosztalgia miatt. :(
Ez mind igaz, de a mostani paradicsomok azért teljesen más ízűek, mert soha nem láttak földet - amit a boltban megveszel -, tápanyagdús vízben, izoláltan termesztik őket.

A piacon néha kaphatsz földben növesztett poloska csípett parit.

Vagy, ha 400km utazol dél felé. A többi bullshit.
 
A levegő CO2 tartalmának növekedése sok problémát okoz. Olvastam én is korábban, hogy a növények anyagcseréjét is befolyásolja. Hogy ez a dolog mennyit ront a növények ízein, nem tudom. Szerintem nem sokat. Az biztos, hogy most is nagyon jóízű paradicsomfajták vannak. Boltban ilyet nem kapni. Több évtized távlatából nehéz megmondani, milyen ízek voltak régen. Csak emlékek vannak, amik megszépülnek, ahogy telik az idő :)
"Csak emlékek vannak, amik megszépülnek, ahogy telik az idő"
Ez is lehet egy magyarázat, igazság tartalma is van, viszont ez esetben, jobban hajlok @tsokee okfejtésére. Bizonyos alapízekre, határozottan emlékszem:
- amikor még nem érett meg teljesen, kicsit savanykás volt
- amikor érett / piros volt, akkor édes+savanykás volt
- amikor zölden szedtük le (összel, a be nem értett szemeket, savanyúságnak vagy csalamádénak elrakva) akkor fanyar, kissé kesernyés volt.
Ezeket az ízeket most nem találom. (ja... és 2019 előtt pár évvel sem találtam... ;) )
 
És hogy fogod nekik előkészíteni?

Eddig úgy csináltam, hogy leforráztam, botmixerrel szétcsapattam, kipréseltem belőle a nedvességet és addig szárogattam míg gyúrható masszát nem kaptam. Sablonba préselve apró korongokat készítettem, amit kiszárítottam.
Most megpróbálom majd nyersen, húsdarálóval ledarálni, valamint a nedvességtől úgy megszabadulni, hogy nem kipréselve a sok vitaminnal együtt.

IMG_20210810_191712.jpg
 
Eddig úgy csináltam, hogy leforráztam, botmixerrel szétcsapattam, kipréseltem belőle a nedvességet és addig szárogattam míg gyúrható masszát nem kaptam. Sablonba préselve apró korongokat készítettem, amit kiszárítottam.
Most megpróbálom majd nyersen, húsdarálóval ledarálni, valamint a nedvességtől úgy megszabadulni, hogy nem kipréselve a sok vitaminnal együtt.

View attachment 153104
Köszi
 
Eddig úgy csináltam, hogy leforráztam, botmixerrel szétcsapattam, kipréseltem belőle a nedvességet és addig szárogattam míg gyúrható masszát nem kaptam. Sablonba préselve apró korongokat készítettem, amit kiszárítottam.
Most megpróbálom majd nyersen, húsdarálóval ledarálni, valamint a nedvességtől úgy megszabadulni, hogy nem kipréselve a sok vitaminnal együtt.

View attachment 153104
Nagyon szép az ültetvényed. Esetleg megpróbálhatnád télre bevinni a lakásba. Nálam cserépben van a sóska, és egész évben frissen kapják. Persze, amikor a kertben is van, akkor abból kapnak. Nagyobb is, szebb is a szabadban termett, mint a cserepes, de... ... és nem kell a tablettázással se foglalkozni.
 
Tanácsot szeretnék kérni. Sejtem a választ a kérdésemre, de még bízom abban, hogy esetleg nem lesz igazam.
Néhány éve nevelgetek egy füge bokrot. Tavaly elfagyott, nem volt rajta termés (még korábban sem). Idén viszont gyönyörűen berakódott kis fügékkel:
DSC00892.JPG

Sajnos mikor a termések elérik a diónyi nagyságot, lepotyognak. Az ilyen termés száraz és ízetlen. Még egy sem érett be ezen a bokron.
DSC00931.JPG

Az a teóriám, hogy egy olyan fajtát sikerült kifognom, amely nem öntermékeny, hanem beporzásra van szüksége. Mivel a beporzó fügedarázs nem él meg Magyarországon, nem lesz termés sem. Sajnos nem tudom, hogy néz ki egy megtermékenyítetlen füge. Hátha találkozott már valaki hasonló jelenséggel.

Két kérdésem lenne:
1) Jól gondolom-e, hogy azért nem érnek be a termések, mert nincsenek megtermékenyítve?
2) Van-e lehetőség mesterséges beporzásra? Erről nem találtam egyértelmű információt.

Hálásan köszönöm, ha valaki tud tanácsot adni :)
 
1) Jól gondolom-e, hogy azért nem érnek be a termések, mert nincsenek megtermékenyítve?
Szerintem ha nem termékenyülnének meg akkor nem lenne termés.
De, hogy ha nem ez akkor mitől lehet azt nem tudom sajnos. Lehet hogy cserépben nem érzi jól magát? vagy nincs elég/megfelelő tápanyag neki?
Kicsit sok a termés a méretéhez képest, lehet hogy nem tud ennyi beérni. nálam a kb 2méter magas bokron van ennyi, bár az enyém meg árnyékban van és tuti nem érzi jól magát...
Szerintem a tiéd (a levele alapján) a finomabb fajta. jó lesz egyszer :) tervezed kiültetni a kertbe?
 
Tanácsot szeretnék kérni. Sejtem a választ a kérdésemre, de még bízom abban, hogy esetleg nem lesz igazam.
Néhány éve nevelgetek egy füge bokrot. Tavaly elfagyott, nem volt rajta termés (még korábban sem). Idén viszont gyönyörűen berakódott kis fügékkel:
View attachment 153189

Sajnos mikor a termések elérik a diónyi nagyságot, lepotyognak. Az ilyen termés száraz és ízetlen. Még egy sem érett be ezen a bokron.
View attachment 153190

Az a teóriám, hogy egy olyan fajtát sikerült kifognom, amely nem öntermékeny, hanem beporzásra van szüksége. Mivel a beporzó fügedarázs nem él meg Magyarországon, nem lesz termés sem. Sajnos nem tudom, hogy néz ki egy megtermékenyítetlen füge. Hátha találkozott már valaki hasonló jelenséggel.

Két kérdésem lenne:
1) Jól gondolom-e, hogy azért nem érnek be a termések, mert nincsenek megtermékenyítve?
2) Van-e lehetőség mesterséges beporzásra? Erről nem találtam egyértelmű információt.

Hálásan köszönöm, ha valaki tud tanácsot adni :)
Ültesd ki, lehetőleg épület védelmébe, ha északi irányból van épület, ami védi, akkor jó lesz. Kicsi neki a cserép. Bár meleg éghajlati növény, azt nem szereti, ha felforrósodik a gyökere, ugyanis az oázisokban a talajban mélyen hideg víz van, ellentétben a sötét színű cseréppel. Nem szereti az aszályt itthon, olyankor éréskor elfonnyadnak az éppen érő szemek. (locsolni egy beásott dréncsővel nem hülyeség) A lila termésű a nemesebb, a teljesen zöld termésű fajta viszont jobban bírja a mi klímánkat. Ha rendesen megkötött a kinti földben, akkor elfagyás esetén is újra hajt gyökérről rövid idő alatt.
 
Back
Oldal tetejére