• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Jó! - Közepes! Leülhetsz... 60l

Még soha nem csináltam BO-t, de amit a fórumon a nagyoktól láttam, a szerint a 3 nap ehhez kevés lesz. 5-7nap az átlag, ha jól emlékszem. 3 napos egyiptomi éjszaka még nem hoz olyan látványos javulást. Szerintem. 🙂 Kijavítanak, ha tévedek. @Gyukker, @cs_z_ ?
Szia! Maximum visszacsomagolom... Nem nagyon akarom sokat hagyni, mert nem túl jó állapotú növényekkel indítottam, és ez nyilván okozója is az algának.... Nem szeretném, hogy több levél induljon foszlásnak. Egyébként úgy tűnik, hogy minden meggyökeresedett és szépen hoz új hajtást, levelet. - ezért is mertem megmetszeni a növényeket.
 
Én 4napig hagytam becsomagolva az akvát, egész jó hatást értem el ennyi idő alatt is. A növények kicsit megnyúltak, de elég hamar regenerálódtak.
Sztem kezdésnek itt is elég kell legyen 4 nap, ha már csak a sötétkúra jelenthet megoldást a problémára.
 
Megtörtént a vízcsere és a nyírás. Közben kiderűlt az oka is az algásodásnak kálium hiány....-lyukas levelek kerültek elő. A lámpám fényében nem bízva (bár kerestem nem sok adat van erről a típusról a neten, Beams Work 400+) nem mertem teljes adagot nyomni a GA tápokból és a Co2 ből sem, a növények viszont gyorsan növők, hogy segítsék az indulást, na meg nagyok is, táptalaj meg nincs (JBL tápgolyó van).

Szóval tápozás 3-3 nyomás Mic-Mac +1 Carbo, világítás 7 óra.

És egy kép a megtépázott dzsungelről
akvarium.jpg
 
Ma beszereztünk kislányommal 3 db. hagyma- és 2 db. sün csigát. A beengedést követően serényen munkához láttak. Mennek körbe az üvegen.

Megrendeltem és meg is érkezett a Buce deep blue (bár olyan mint a Reineckii mini-ami lehet nem mini, ez meg lehet nem deep blue), be is ültettem, még éledezik.-a szombati képen már rajta van.

Nézegetve az akváriumot, lehet valami pirosat be kéne rakni hátra középre, Ludwigiát talán...

OFF --ON

A csapvizemet pedig addig méricskéltem, hogy komolyan elgondolkodtam, hogy a 100 literes (nettó 96) akváriumomat átállítom Tanganyika tavi sügéresre, már majdnem megegyezik a vízkeménység (GH és KH is) az üvegben és a tóban. Elfelejthetném a vízlágyítást, csak állot vízet cserélnék hetente és az élőlények meg élveznék- a szűrőhomok aljzatban a Valesneria sem menne világgá..... HMMMM...

OFF --OFF

IMG_20211011_143445.jpgIMG_20211011_143420.jpg
 
Most egy kicsit elkenődtem.

Addig nézegettem a zöld algát illetve a barna ecsetet az egyik fa oldalán, hogy nekiálltam lefogkefézni az algát. Egyből világos lett, hogy az egyik fa sajnos már nem való víz alá többet, szépen felpuhult (ez egy gyűjtött fadarab, a többi vasfa). Tehát ez a bomlás is okozhatja az algásodást.

Arra jutottam, hogy egy hasonló színű alakú lávakövet, vagy többet, turkálok a kőturkálóban és kicserélem a fát kőre :D (fából vaskarika helyett).

Különben minden szépen növöget.
 
Ma megvolt a heti vízcsere, nyírás, üveg tisztítás. Kivettem a vizipetrezselyem szerű növényt, mert túl gyorsan nőtt. - átraktam egy lowtech akváriumba, ahol próbálhat gyorsan nőni. Két szál Ludwigiát és egy szál Bakopát beültettem helyette. Algából közben amennyit tudtam kiszedtem.

Az Amanda lazacokból egy eltűnt, egyet pedig az utolsó percében likvidáltam, a felszín közelében vergődött gyakran hátra fordúlt.
A többi hal jól van. Harnélák petések, boldogan kapirgálnak. A csigák pedig mindenhonnan eszik az algát, csak nem onnan ahonnan szeretném.
IMG_20211016_183212.jpg
 
Mostanában szép napos az idő, ki is derűlt, hogy hol éri nap az akváriumot.... Három oldalon takarást alkalmazok. Venni fogok műanyag lapot éz azzal körberakom az üveget. Mindenütt - mindenféle alga kijöt, ahol plussz fény éri. Máskülönben növekednek a növények.

Tegnap vízcsere, ablaktisztítás, Co2 reagens csere megvolt. Világítás most 6 órában megy (Co2 hozzá igazítva).
Képet csak kicsibe és félve (nem szép, de ilyen is van.)

IMG_20211023_184951.jpg
 
Ma ismét rájöttem, hogy mennyire nem szeretek vízet szerelni. 6. alkalommal sikerült megfelelően felkócozni a meneteket. Valahol mindig szivárgott. A lényeg, van RO szűrőm. Innentől kicsit könnyebb lesz a víz csere, és a növények is valószínűleg meg fogják hálálni.
 
Ma ismét rájöttem, hogy mennyire nem szeretek vízet szerelni. 6. alkalommal sikerült megfelelően felkócozni a meneteket. Valahol mindig szivárgott. A lényeg, van RO szűrőm. Innentől kicsit könnyebb lesz a víz csere, és a növények is valószínűleg meg fogják hálálni.
A fokozatos lágyításra kell figyelni csak 😉
 
Már 2 hónapos is elmúlt az akvárium. Vannak állapotok... A Hagyma csigák nem bírták a kiképzést, lehet öregek voltak??? -3 -ból 1 maradt, a Süncsigák jól vannak, a Postakürt és a Hólyagcsigák meg szaporodnak :S -sajnos. A kezdeti 11 Amanda lazacból 8 maradt, 1 Blue dream garnéla meghalt. Ottók szuperül vannak, Amanók is....
Ma mértem egy GH-t 11 -en van most (8 Gh-s vízzel cserélek vizet hetente 14 litert).

A növényzet viszont egészen hihetetlen... nagyon kevés növényből lett rengeteg.

Alga még van, de nem vészes.

A mai karbantartáson nem tudtam rávenni magam egy perlon cserével egybekötött csőtisztításra, pedig érik a dolog, majd jövő héten.
akvarium11.20.jpg
 
Back
Oldal tetejére