• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Jó! - Közepes! Leülhetsz... 60l

K.László

Főkertész
Sziasztok!
Új akváriumot kellett indítanom a nappalinkban a feng shui miatt. :LOL:(-nyilván)


A következő legó elemek álltak rendelkezésre, tehát így indul a dolog. Cél egy tiszta, csillogó növényes életközösség kialakítása és fenttartása (amíg győzöm nyesni).

Indítva: 2021.09.08-án, akvárium vízzel

Akvárium:
60x30x35 cm kb. 60 liter, sima üveg, feketével ragasztva

Szűrő:
Eheim 250, 440l/h, 3 liter térfogat, zöld ki és befolyók

Töltet: szívacsok
tervben: 2 liter mátrix

Világítás:
Beamworks 400+ Led 60 cm, 24W (de ha mérem csak 21W) kb. 35 lumen/liter-re számoltam jelenleg 10 óra megvilágítás, + némi napfény délután 2 körül

Tápozás:
JBL tápgolyók (bal hátul 2 db)
Neptun folyékony szén 1 nyomás
Green Aqua Micro, Macro 2-2 nyomás
Co2:
Oxiturbo, mágnesszelep, Tropica buborékszámlálós porlasztó 10 mg Co2/liter indítva világítás előtt egy órával, lekapcsolva 1és fél órával hamarabb int a világítás.

Talaj:
JBL Manado Dark 8 liter
Dekor:
Vasfa, lávakő (csak ami itthon volt elfekvőben)

Növények:
Cryptocoryne Parva
Cryptocoryne Wendtii
Rotala
Anubias Nana
Lilaeopsis Brasiliensis
Vallisneria
Bucephalandra
Hygrophila Difformis
Hydrocotyle Tripartita

Állat:
Neocaridina Davidi (Heteropoda) Var. Blue Dream 5db
Hyphessobrycon Amandae 11db
Tervben:
Amano Garnéla 5db

Törpe Szívóharcsa 3db
Süncsiga 4-5db
Víz:
GH: 16 jelenleg (10-11 a cél)
Ro-nincs (még)
kevertágyas műgyantával lágyítva (GH 22-ről 6-10 re)
vízcsere még napi, majd heti 14 liter (egy vödör)

Köszi, hogy benéztél!
IMG_20210911_191748.jpg
 
Szia! Miért a napi vízcsere? A Manado nem csinál ammónia csúcsot, mint az aktív talajok. (én is használok Manadot) Nem lenne elég a heti csere? 🙂
Szia! Így tudom beállítani a víz gh-t, mármint leszorítani 22-ről indultunk 10-11 a cél, tegnap még 16 gh volt. Csak szépen lassan... -nehogy valami vagy valaki aki a vízben lakik megsértődjön a vízminőség javuláson :).

De elég a heti vízcsere, szerintem is.
 
Az egész sztori úgy volt... hogy ez az akvárium egy kicsi 25 literes helyére került, a szűrő Eheim Classic 250 a kis üvegnek volt a szűrője vagy 2 évig. A vízet pedig egy 100 literes csapvízes virágföldes akváriumból szívtam le - tehát akvárium víz volt, de nagyon kemény, itt 22 gh-s a csapvíz. Amikor indítottam a konfigot már csak 20 gh volt a friss kezelt (antiklór, kevert ágyas műgyanta) víznek köszönhetően, amit hozzátettem a meglévőhöz. Mentő körülmény még az 5 éves lányom akarata a halakkal és garnélákkal kapcsolatban...-merek én nemet mondani?
 
Ma csinálok utoljára napi vízcserét! Ennek egyik oka, hogy vízcsere előtt GH=14, utána már 12-11 körül lesz, a másik, hogy reaktiválnom kell a műgyantámat -amire így marad egy hetem (már elfelejtettem, hogyan is kell pontosan, de utána kutatok, szétválaszt, lúg, sav stb...).

A szűrőt kitisztítottam és észrevettem, hogy Eheim mac és valami másik kerámiagyűrű is volt a kék szivacsok között. Ezen felbuzdulva alulról felfelé az új szűrőtöltet (amiben az eheim mac és egy kék szivacs a régi) a következő az Eheim Classic 250 ben:

kosár alatt: egy sor Eheim mech kicsi kerámi gyűrű (a flow-t nem fogja meg, de a nagyobb darabok pl.: garnéla, alga, levél fennakadnak)
kosárban: kék vastag szivacs 1db, 1 liter Matrix, majdnem 1 kiló lávakő
kosár tetejében: 1 réteg perlonvatta

Illetve ma emelem a halakkal való betelepítettség mértékét 3 db törpe szívóharcsával -van némi előző akváriumból megszökött dekoron ragadt alga... (Amanót ma nem kaptam, ott ahol voltam)
 
Sziasztok!

Mióta beültettem azon agyalok, hogy az alább kép formájában csatolt növény nem az aminek hittem, de nem igazán tudom, hogy mi ez, pedig napok óta keresem...de kép alapján nehéz, nu meg ez sincs makulátlan állapotban (Az új hajtások szépek, elég satnya volt szegényke.). A kétfajta levélzet jól látszik rajta, de melyik az emersz? Mind a kettő nő és formálódik a víz alatt is.

Ha tudod hogy mi ez, kérlek írd meg!

én Ceratopteris thalictroides -re tippelek.

Köszi, hogy benéztél!
IMG_20210914_141619.jpeg
 
Eljátszottam a gondolattal, hogy milyennek szeretném.

Az már látszik, hogy mind a két oldalra kell valami kicsi piros... Alternanthera reineckini mini pl
A fa alatt pedig kell hagyjak egy kis lyukat.
A Rotalát narancsra kell nevelni.
Még egy kis Bucephalandra brownie blue kéne a fa bal oldalára a lávakövek közé... Nem tudjátok honnan lehet szerezni?
IMG_20210914_195745.jpg
 
Szia!

Valami ilyesmire gondolok, de most deep blue néven találtam képet... Nehéz mert élőben még nem láttam és kék színű növényként szeretnék (már amennyire lehet kék egy növényke).

Nagyon szép növényed van, oldalról is kékesen irrizál??

Bucephalandra_deep_blue.jpeg
 
Akkor most félénken megkérdezem 😁 , nincs véletlenűl egy kis felesleges töved? Egy egészen kicsi elég lenne nekem.
 
A mai napon végre sikerült reaktiválni (legalábbis remélem) a műgyantámat, csak egy liter háztartási sósav kellett még hozzá -lúgnak való volt itthon.
Ma egy hetes az akvárium, minden szépen növekedésnek indult, még az alga is. Némi zöld pont az üvegen és némi barna alga a Lilaeopsis levelein, majd elmúlik, ahogy mindig is szokott.
A vízfelszínen még mindig ott a filmréteg, bár naponta szorgosan leszedem úgy döntöttem, hogy berakok egy Dennerle scapers flow Lily Pipe -ot (csak a felét), hogy jobban mozgassa a felszínt a visszatérő víz.

1631819676889.jpg
 
Megcsináltam a hétvégi karbantartást.
Sikerült a kevertágyas gyanta lágyítás.12 liter vízcsere, üvegtisztítás, co2 diffúzor (hypo-ban áztatva 20 másodperc alatt kitisztúlt). A dropcsekkerbe új GA -s reagens került.
A Rotala kezd szép vízszintes hosszúkás leveleket hozni és pirúlni. A Valesnéria már elkúszik és költözik (nem sokáig fogom hagyni neki az illegális területfoglalást). A barna alga szépen terjed és egészséges!! -nincs elég algaevő a kordában tartására (amint tudok intézkedek). Amanó garnéla és Süncsiga beszerzése folyamatban!
 
Ma ebéd után, amikor csend volt itthon, egy kicsit rendezgettem. Kíváncsiságból ráraktam az aranymetszés vonalakat, Fibonacci spirált -illetve kettőt. Az átlós erővoval is majdnem metszi az aranymetszés pontokat. A kompozíció tehát derékszögű háromszög lett. A növényzettel még ki kell egészíteni az összképet, abban sem vagyok biztos, hogy ennyire nyilvánvalónak kell lennie a látvány szerkezetének.

Rendeltem Alternanthera minit, ami a feljebb lévő akvarellen jelzett helyre kerül majd, bár ott még nem volt átrendezve, de akkor is oda kerül!

Mondjuk a tartós CO2 tesztet rátehettem volna az aranymetszés vonalra... 😁
akváriumaranymetszés.jpg
 
Back
Oldal tetejére