• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Jó! - Közepes! Leülhetsz... 60l

K.László

Főkertész
Még soha nem csináltam BO-t, de amit a fórumon a nagyoktól láttam, a szerint a 3 nap ehhez kevés lesz. 5-7nap az átlag, ha jól emlékszem. 3 napos egyiptomi éjszaka még nem hoz olyan látványos javulást. Szerintem. 🙂 Kijavítanak, ha tévedek. @Gyukker, @cs_z_ ?
Szia! Maximum visszacsomagolom... Nem nagyon akarom sokat hagyni, mert nem túl jó állapotú növényekkel indítottam, és ez nyilván okozója is az algának.... Nem szeretném, hogy több levél induljon foszlásnak. Egyébként úgy tűnik, hogy minden meggyökeresedett és szépen hoz új hajtást, levelet. - ezért is mertem megmetszeni a növényeket.
 

Gyukker

Legenda
Én 4napig hagytam becsomagolva az akvát, egész jó hatást értem el ennyi idő alatt is. A növények kicsit megnyúltak, de elég hamar regenerálódtak.
Sztem kezdésnek itt is elég kell legyen 4 nap, ha már csak a sötétkúra jelenthet megoldást a problémára.
 

K.László

Főkertész
Ma egy hónapos az akvárium. Véget ért a blackout és bár némi alga maradt a helyzet nem reménytelen (végül 4 és fél napig bírtam, hogy le legyen takarva). A világítás most 6 órában fog menni, Co2 ehhez igazítva, de csak szolidan. Szombaton vízcsere és nyírás. Most ilyen:

IMG_20211007_164417.jpg
 

K.László

Főkertész
Megtörtént a vízcsere és a nyírás. Közben kiderűlt az oka is az algásodásnak kálium hiány....-lyukas levelek kerültek elő. A lámpám fényében nem bízva (bár kerestem nem sok adat van erről a típusról a neten, Beams Work 400+) nem mertem teljes adagot nyomni a GA tápokból és a Co2 ből sem, a növények viszont gyorsan növők, hogy segítsék az indulást, na meg nagyok is, táptalaj meg nincs (JBL tápgolyó van).

Szóval tápozás 3-3 nyomás Mic-Mac +1 Carbo, világítás 7 óra.

És egy kép a megtépázott dzsungelről
akvarium.jpg
 

K.László

Főkertész
Ma beszereztünk kislányommal 3 db. hagyma- és 2 db. sün csigát. A beengedést követően serényen munkához láttak. Mennek körbe az üvegen.

Megrendeltem és meg is érkezett a Buce deep blue (bár olyan mint a Reineckii mini-ami lehet nem mini, ez meg lehet nem deep blue), be is ültettem, még éledezik.-a szombati képen már rajta van.

Nézegetve az akváriumot, lehet valami pirosat be kéne rakni hátra középre, Ludwigiát talán...

OFF --ON

A csapvizemet pedig addig méricskéltem, hogy komolyan elgondolkodtam, hogy a 100 literes (nettó 96) akváriumomat átállítom Tanganyika tavi sügéresre, már majdnem megegyezik a vízkeménység (GH és KH is) az üvegben és a tóban. Elfelejthetném a vízlágyítást, csak állot vízet cserélnék hetente és az élőlények meg élveznék- a szűrőhomok aljzatban a Valesneria sem menne világgá..... HMMMM...

OFF --OFF

IMG_20211011_143445.jpg IMG_20211011_143420.jpg
 

K.László

Főkertész
Most egy kicsit elkenődtem.

Addig nézegettem a zöld algát illetve a barna ecsetet az egyik fa oldalán, hogy nekiálltam lefogkefézni az algát. Egyből világos lett, hogy az egyik fa sajnos már nem való víz alá többet, szépen felpuhult (ez egy gyűjtött fadarab, a többi vasfa). Tehát ez a bomlás is okozhatja az algásodást.

Arra jutottam, hogy egy hasonló színű alakú lávakövet, vagy többet, turkálok a kőturkálóban és kicserélem a fát kőre :D (fából vaskarika helyett).

Különben minden szépen növöget.
 

K.László

Főkertész
Ma megvolt a heti vízcsere, nyírás, üveg tisztítás. Kivettem a vizipetrezselyem szerű növényt, mert túl gyorsan nőtt. - átraktam egy lowtech akváriumba, ahol próbálhat gyorsan nőni. Két szál Ludwigiát és egy szál Bakopát beültettem helyette. Algából közben amennyit tudtam kiszedtem.

Az Amanda lazacokból egy eltűnt, egyet pedig az utolsó percében likvidáltam, a felszín közelében vergődött gyakran hátra fordúlt.
A többi hal jól van. Harnélák petések, boldogan kapirgálnak. A csigák pedig mindenhonnan eszik az algát, csak nem onnan ahonnan szeretném.
IMG_20211016_183212.jpg
 

K.László

Főkertész
Mostanában szép napos az idő, ki is derűlt, hogy hol éri nap az akváriumot.... Három oldalon takarást alkalmazok. Venni fogok műanyag lapot éz azzal körberakom az üveget. Mindenütt - mindenféle alga kijöt, ahol plussz fény éri. Máskülönben növekednek a növények.

Tegnap vízcsere, ablaktisztítás, Co2 reagens csere megvolt. Világítás most 6 órában megy (Co2 hozzá igazítva).
Képet csak kicsibe és félve (nem szép, de ilyen is van.)

IMG_20211023_184951.jpg
 
Oldal tetejére