• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Island of Solitude

DávidHorváth

Főkertész
Sziasztok!

Ez itt az új nano projektem naplója. Azt hiszem engem is beszippantott ez a hobbi, már tervezem a harmadik indítását is...
Sikerült itt a fórumon nagyon jó áron hozzájutnom @abelszilard kollégátol egy Dennerle nano cube 20-ashoz, teljes felszereléssel. Szóval indulhatott a tervezgetés. Mindenképpen szerettem volna valami gyepet alkotni jó ötletnek tűnt hogy a @Luigi13 - tól kapott Montecarlo gyeptéglát ami a másik akváriumban kevés fény mellett csak senyvedt megmentsem ebben a nanoban. Alapvetően iwagumiban gondolkodtam de a gyerekek szerettek volna bele fát is, így az eredeti iwagumi görgeteget elvetettem és jött a sziget a fával. A seiryu kő már régóta tetszett így erre esett a választásom.

Akvárium:25*25*30 cm, azaz kb 18,7 liter
Világítás: gyári 11 W-os kompakt cső
Szűrés: gyári sarokszűrő Matrix töltettel
CO2: zselés DIY
Talaj: 1 adag Dennerle Nano Deponitmix és 5 liter Tropica Aquarium Soil
Seiryu kő és red moor

Lakók még nincsenek, garnélák és süncsigák lesznek

Víz: csapvíz Seachem Prime-mal kezelve

Tápozás: Green Aqua Micro Macro

Indítás: 2018.03.30

Az elején többször átrendeztem a köveket és a fákat, de végül találtam egy nekem tetsző elrendezést. FBS ragasztóval véglegesítettem a beállítást.
A Montecarlot apró darabkákra szedtem ekkor már jól látszott hogy tényleg nem érezte jól magát a régi helyén, sok volt a barnuló rész. A kövek közé anubiasok (nana mini vagy petite) és egy rakat buce (Velvet leaf 4, belinde mini needle leaf, red gang purple, brownie purple) került, a fákra pedig riccardia gombócokat kötöztem. Köszi @Micro és @Luigi13 !
A Montecarlo az elején elég rosszul nézett ki csak olvadt el folyamatosan, de mostanra rengeteg új, apró levelet látok szóval remélem túléli.
A legnagyobb kérdés jelenleg a CO2 Egyelőre nem tudok nagy nyomású rendszert indítani, de tervben van. Így a fórumon található recept alapján összedobtam egy saját zseléset. 5 literes palack a gyár dupla adag zselével és egy 1,5 literes a buborék számláló. Viszont ez így nagyon durván termel alig 1-2 órát tud csak menni, mert a dropchecker nagyon hamar sárga felé kezd hajlani. Az elején nem volt teszt, de Luigiék adtak egyet amikor buceért náluk jártam. Először beraktam egy Helenát a másik akváriumból, mint egy expendablest, de szegény csak lihegett a kis csápjával a víz felszínén... Nem szeretnék sokat áldozni erre a rendszerre inkább egy nagynyomásúra spórolok, de ez így nem működik. Ötletek?

Köszönöm hogy végig olvastad!

Üdv,

David
 
Kaptam egy jó adag statikusan tapadó opál fóliát háttérnek. Tök jól feltapadt, de feltöltéskor láttam hogy csomó buborék maradt, pedig szivaccsal és kártyával is simogattam rendesen. Nyilván már nem volt kedvem leengedni és újratenni akkor, de most eléggé zavar. Valami tipp hogyan csináljam legközelebb?
 
Kaptam egy jó adag statikusan tapadó opál fóliát háttérnek. Tök jól feltapadt, de feltöltéskor láttam hogy csomó buborék maradt, pedig szivaccsal és kártyával is simogattam rendesen. Nyilván már nem volt kedvem leengedni és újratenni akkor, de most eléggé zavar. Valami tipp hogyan csináljam legközelebb?
Szia!
Valószínű porszemcse maradt a fólia és az üveg között.
 
Az ablakmosót ne sajnáld legközelebb, jusson bőven az üvegre és akár a fóliára is. Így csúszni fog a fólia felületen, könnyebben helyre is igazítod és a buborékokat is könnyebb kiterelgetni a szélekre.
 
Az ablakmosót ne sajnáld legközelebb, jusson bőven az üvegre és akár a fóliára is. Így csúszni fog a fólia felületen, könnyebben helyre is igazítod és a buborékokat is könnyebb kiterelgetni a szélekre.
Síkosítással nem volt gond szerintem tocsogott rendesen a víztől, de előtte papírtörlővel letöröltem az ablakmosót. A papírtörlőből kerülhetett oda valami?Nagytakarításnál újra megpróbálom, még úgysincsenek állatok benne, a növényeknek csak nem lesz bajuk a Clintől, max cserélek párszor vizet.
 
Kezdeti stádiumba ha nincs zselés növény ültetve , nem is tápoznék, még nem látnám hogy kezdenek magukhoz térni a növények. A növényeket megviseli egy kicsit a átültetés. Kell nekik egy kis idő még magukhoz térnek.
Ok, akkor hagyom pár hétig a Mic-Mac-ot. A Montecarlo elkezdett új élénk zöld leveleket hozni, de még sok régi rohad. Nem volt semmi zselés növény. Ma este úgyis takarítok, a sziget egyben kivehető, kap egy Carbos fürdőt.
 
Na megvolt a takarítás. A sziget kapott egy 10 perces Carbo fürdőt (1,5 ml/l adagban). Kíváncsi vagyok mi lesz, ilyet még nem csináltam. Az üveg tisztítása során jöttem rá, hogy szép ez az íves sarok, de nem túl jól takarítható... Na mindegy, majd a csigák!
 
Sziasztok!

Tegnap este bekerült 20 (+3 nagyon baba) red sakura az akvárium @Etele -től. Még egyszer köszönöm, nagyon szép jószágokat kaptam! A nagy akvából átraktam 4 süncsigát, itt nagyobb szükség van rájuk. Végre van élet, mozgás itt is, már nagyon hiányzott!
Sajnos úgy tűnik van 2 ászkarákom, vagyis már csak 1, mert sikerült az egyiket megfogni. Ezek mennyire szaporák? Nem túl szépek, nem szeretnék sokat belőlük...
Úgy tűnik itt is és a nagy akváriumban is megjelentek a planáriák. Egyelőre nem tervezek semmit ellenük, max ha nagyon sokan lesznek.
D322f0148d0d73437406ea839b6f227d9.jpg
 
Csattintsál többször a csipesszel közvetlen mellé, mert megijed és lelassul és utána könnyebben meg tudod fogni.
Na sikerült elkapni. Nekem is ez volt a tapasztalatom, tökre megrémült és alig mozdult utána. Remélem több nincs... Bár holnap egész nap itthon leszek, szóval legfeljebb vadászok!
 
Back
Oldal tetejére