• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Iron Manten

ClassicLook

VIP kertész
Végre összeállt minden az új setuphoz. Low-tech vonalon haladok tovább, de a felszerelést illetően próbáltam a minimál stílus irányába menni. Tanuló akváriumnak szánom, az előző akinál szerzett tapasztalatokat igyekszem továbbvinni egy-két új növény kipróbálásával. A cím a dekoráció elemeit tükrözi.

Az alapanyag egy egyedi, 75x35x40 cm-es (105 l) akvárium, hagyományos 8 mm vastag üvegből, átlátszó ragasztással a GA jóvoltából.

Talaj:
- JBL Aquabasis Plus
- ADA Aquasoil Amazonia

Dekoráció:
- Iron wood
- Manten stone

Technika:
- Eheim Professionel II 2026 (1050 l/h) külső szűrő, kb. 5 l gyári töltettel (kerámia -> szívacs -> Substrat pro -> perlon) + 100 ml Seachem Purigen
- Odyssea Quad 2x24 W T5 6500 K
- fűtés: EHEIM Jager 100 W (csak télen)
 
Utoljára módosított:
A hardscape nagyjából összeállt. Gondoltam rá, hogy az előtérbe rakok kisebb köveket, de úgy döntöttem, inkább meghagyom a növényeknek. Amúgy sem tudtam eltörni a Manten köveket...:)

View attachment 1703

A növényesítés terve:
- Cryptocoryne parva (CP)
- Echinodorus tenellus (ET)
- Echinodorus quadricostatus (EQ)
- Echinodorus red diamond (ER)
- Crypocoryne becketti (CB)
- Cryptocoryne wendtii brown (CWB)
- Cryptocoryne wendtii (CW)
- Microsorium pteropus (Mi)
- Anubias barteri var. nana (A)
- Vesicularia dubyana (Mo)
- Valisneria fajok (V)
- Hygrophyla polysperma (H)
- Bacoba caroliniana (B)

View attachment 1701
View attachment 1702

Meglátjuk hogy sikerül! (y)
 
Utoljára módosított:
Feltöltés után egy nappal...
View attachment 1819
Azért az Amazoniába nem olyan egyszerű ültetni, főleg, ha már víz van felette. Jobb lett volna csak benedvesíteni. Azért megooldottam. Nagyjából sikerült az elképzelésnek megfelelő ültetést kivitelezni. Elégedett vagyok az eredménnyel.
Világítás jelenleg 6 óra, a lámpa 20 cm-re van a vízszinttől. A víz 70%-a régi akváriumvíz, bejáratott szűrővel. Az ásványvizes palack befolyó miatt bocs, egyelőre nem telik üvegre.
Tápozást hogy csináljam? Egyelőre 2,5 ml/nap Carbo és 2 ml/nap GA Mac-Mic megy.
 
Utoljára módosított:
Szia!
Jó lesz ez nagyon!;)
Szerintem a tápozás jó lesz így low-ban. (Dupláját adom 200l-hez)
Sok sikert, algamentest kívánok!
 
Szia!
Jó lesz ez nagyon!;)
Szerintem a tápozás jó lesz így low-ban. (Dupláját adom 200l-hez)
Sok sikert, algamentest kívánok!
Köszi. Most kezd kitisztulni a víz, a szűrő szépen teszi a dolgát, növények még algamentesek. Remélem így is marad!
Tápozást folytatom, hetente mérek makro-szinteket és figyelem a hiánytüneteket. Az előző akimban a világítást 6 órára minimalizáltam az algaképződés miatt, de most, hogy nincs 3D háttér és állíthatom az armatura magasságát, így szeretnék elmenni 8 óráig, amihez majd lehet, hogy hozzá kell igazítanom a tápozást.
 
A fauna kiegészült 4 Amano garnélával (költöztetés alatt sajnos 2 elpusztult).
Jelenlegi állás:
- 10 db neon
- 8 db fekete neon
- 1 pár kakadu tarkasügér
- 5 db Oto
- 3 db törpe Cory
- 6 db Amano garnéla
 
3 hete cseréltem perlont a külső szűrőben, most az indítás után egy héttel tervevem tisztítani. Seachem Purigen szerintetek mikor menjen bele? Most, vagy 3 hét múlva a teljes takarításnál?
 
Köszi! Már be is raktam. Annál is inkább szükség volt rá, mert elég sok surface scum képződött és skimmerem még nincs (de folyamatban).
 
Egy hetesen...
Day7.jpg
Túl az első (30%-os) vízcserén. Lekopogom, de minimális algám van csak. Van egy kevés ecset és staghorn, de ezeket inkább az öreg levelekkel örököltem, igyekszem fokozatosan megválni tőlük.
A Hygrophylák durván megindultak, a Bacopa is kezdi elérni a felszínt és a Micro is megrázta magát. Az Echinodorusok jól érzik magukat, szépen hozzák az új leveleket, vízcsere után még bubiztak is! :) A Valisneriák gyorsan terjeszkednek. Jó, hogy a V. a. natansra esett a választás, ez pont optimális méretűre nő meg. Köszönöm @viktorlantos tanácsát! Remélem a géles E. tenellus is beváltja a hozzá fűzött reményeket, egyelőre szépen növöget. Az Anubiasokat láthatóan nem viselte meg az átépítés, de a Cryptok még nem tértek magukhoz. Bár vannak pici új levelek, a régiek sorra kilyukadnak, szétmállanak. Bízom benne, hogy ez csak átmeneti és megerősödnek majd.
Történt egy kis módosítás a scapen; bekerült 2 db kisebb és egy nagyobb Manten kő az előtérbe az üres helyekre, mert kicsit hiányérzetem volt. A középső kő kicsit feltűnőbb lett, mint szerettem volna, de sajnos kisebb nem volt. Azért talán az összképet nem módosítja túlságosan...
Köszi, hogy benéztél!
 
Ma bekerült egy Eheim skimmer. Tapasztalatok: kicsit hangos, rossz a kábelelvezetés, ellenben élőben szebb, mint képeken. Szépen dolgozik, gyorsan megtisztítja a vízfelszínt. Még a legalacsonyabb fordulaton is elég erős flow-t csinál, úgyhogy semmiképp sem fogom folyamatosan üzemeltetni. Egyelőre benthagyom, napi 4x30 percre időzítem.
 
Utoljára módosított:
Sziasztok!
A 2. hét végi karbantartás előtt állok. Fényt megemeltem napi 7 órára, Carbo 3 ml/nap, GA Mac-Mic 2,5-2,5 ml/nap. A szűrő áramlása felére van visszafojtva (450-500 ml/h). Stemek, Valisneria, Erchinodorusok szépen nőnek, Micro és Anubias is gyarapodik. Cryptok intenzív levélváltáson esnek át, az egyik tő szinte minden levelét elvesztette, de látszanak apró, új hajtások. Az elhaló leveleket igyekeztem naponta eltávolítani. Az üvegen megjelent kevés pont és zöld szőr, valamint a lassú növekedésű növények öreg levelein kevés agancs és ecset. Helyi Carbot már kaptak 2x. Ammóniaszintet sajnos nem tudok nézni. Makroszintek: nitrát 5-10 mg/l, foszfát <0,02 mg/l, kálium 15 mg/l. Mit javasoltok, változtassak-e valamit, hogy az algásodás ne fokozódjon?
A, Lámpa magasabbra emelése (+2-3 cm)
B, Világítási idő csökkentése (-0,5-1 h/nap)
C, Nagyobb vízcsere (50%) - itt félek a csapvíz magas oldott CO2 tartalmától (ennyi vizet nem tudok "pihentetni")
D, Foszfát adagolás
 
Helyzetjelentés. Történt egy nagyobb vízcsere (kb. 40%), a mulm nagy részét "kipórszívóztam". A Hygrophylák utolérték a Bacopákat, mindketten átestek az első nyíráson. Egy hétre visszaveszem a világítást 6,5 órára, az végül is egy hét alatt fél napi világításcsökkenés, meglátjuk mi lesz. Remélem lassan megerősödnek a Cryptok, a többi növényre nem lehet panasz.
week2.JPG
 
Tetszetős lett! Én is hasonló cipőben vagyok, mint te az előző akvárium elején. (tető, háttér...)
Szerintem hasonló folytatást szeretnék, így várom a további leírást és tapasztalatot!
 
Helyzetjelentés. Történt egy nagyobb vízcsere (kb. 40%), a mulm nagy részét "kipórszívóztam". A Hygrophylák utolérték a Bacopákat, mindketten átestek az első nyíráson. Egy hétre visszaveszem a világítást 6,5 órára, az végül is egy hét alatt fél napi világításcsökkenés, meglátjuk mi lesz. Remélem lassan megerősödnek a Cryptok, a többi növényre nem lehet panasz.
View attachment 2461
Már csak valami előtéri növény kell és szupi! (y)
 
Back
Oldal tetejére