• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Iron Islands

Mi a történés a Pinnatifida lyukasodásával? Rá sikerült jönni a miértre?
Sajnos nem. Továbbra is mutatja a tüneteket. Ugyanakkor láthatóan növekszik; hozza az új leveleket és a fára ragasztva dús gyökérzetet fejleszt. Valamiért azonban felülről a 3. levéltől kezdve elkezdődik a lyukacsosodás, majd szép lassan az egész levél besárgul, elhal. Ráadásul oldalhatást sem hoz, így dúsítani sem tudom. Próbáltam, félbevágtam, hátha a gyökeres szárból újrahajt, de az is csak szétmállott.
Nem sok reményt fűzök hozzá. Valami nem tetszik neki. Azért még próbálkozok, amíg szépen mutat, de nem fogok miatta változtatni a vízparamétereken. A többi növény egészséges.
 
Utoljára módosított:
Sajnos nem. Továbbra is mutatja a tüneteket. Ugyanakkor láthatóan növekszik; hozza az új leveleket és a fára ragasztva dús gyökérzetet fejleszt. Valamiért azonban felülről a 3. levéltől kezdve elkezdődik a lyukacsosodás, majd szép lassan az egész levél besárgul, elhal. Ráadásul oldalhatást sem hoz, így dúsítani sem tudom. Próbáltam, félbevágtam, hátha a gyökeres szárból újrahajt, de az is csak szétmállott.
Nem sok reményt fűzök hozzá. Valami nem tetszik neki. Azért még próbálkozok, amíg szépen mutat, de nem fogok miatta változtatni a vízparamétereken. A többi növény egészséges.
Érdekes, mert szinte nálam is ugyan ez van. Én az alacsony kálium szintre gondolok, de ez csak egy halvány megérzés...
 
Helyzetjelentés.
Az akvárium ketyeg a maga komótos tempójában. Kevés alga mindig van, de nem feltűnő. Az ecset és a zöld pont állandó vendég, most megjelent kevés staghorn is a Marsileán. A kövek zöldülése már kezdett zavarni, így beszereztem 4 süncsigát, akik 5 nap alatt igen látványos munkát végeztek. Gyakorlatilag a jobb oldali kőhalmot lepucolták és már a bal oldalt is megkezdték!
IMG_6229 másolat.jpg
Így láthatóvá váltak a "rejtett" ecset pamacsok, amik egy részét csipesszel el tudtam távolítani. A frontüvegen is egyre erősebb algásodás van a homok szintjén, ezt egy hurkapácikával elkezdtem levakarni, de csak a feléig jutottam...:ROFLMAO: Szerencsére nagy darabokban, hártyaszerűen vált le, így egyszerű volt összegyűjteni. Majd következő vízcserénél befejezem a többi részt. Az algásodásban szerepe lehetett a szűrőcsövek jelentős koszolódásának is, amelyből szűrő leállítás, majd újraindítás során jelentős törmelék jutott a vízbe. Megtörtént hát a komplett csőpucolás is. :yuck: Gyanítom, hogy a bomló kéregdarabok is közrejátszanak, sajnos az építésnél nem voltam eléggé körültekintő, de szerencsére nem olyan nagy mennyiség.
Az Anubiasok igen szépen megerősödtek, a jobb oldalt ritkítottam is, a bal oldalt sűrítettem. Hamarosan újabb hajtások lesznek vágásérettek, mert nem arra nőnek, amerre szeretném. :) Egyelőre nem szeretném teljesen elengedni őket. Az is baj, hogy minél nagyobb a tő, annál nagyobb leveleket hoz.
A Bucék is szépen fejlődnek, de a fényhez és az áramlathoz közel sajnos jobban ecsetesednek a kelleténél. A carbozás is csak részlegesen hatásos, így elég sűrűn kell algás levelektől megválnom. Szerencsére ez a növekedésüket serkenti. Tény, hogy azok a legszebbek, akik a félárnyékban vannak.
A többi növény rendben van, kivéve a pinnatifidát. Tőle lehet, hogy hamarosan búcsúznom kell.
Annyi történt még, hogy áttértem a makro porokra és kezdem bevezetni a Seachem Excelt. A GA "gyári" Macro tápjával megegyező összetételű oldatot kevertem. A kiegészítő foszfátoldatom koncentrációja 14 mg/l (2x-ese a Green Aqua Macro-énak). Az Excelt jelenleg felváltva adom a Carboval, amíg az utóbbi el nem fogy.
Jelenleg így tápozok (napi szinten): 5 ml Green Aqua Macro (házilag kevert), 5 ml Green Aqua Micro, 2 ml KPO4, 4 ml Carbo-2 ml Excel felváltva, heti 1x40-50% vízcsere mellett.
Mértem is egyet. Nitrát 10 mg/l, foszfát 0,4 mg/l. Káliumot nem mértem, legutóbb 15 mg/l felett volt, így nem tudom pontosan meghatározni, de hiány nem valószínű, főleg úgy, hogy az extra foszfáttal is viszek be.
Távolabbi tervek között szerepel a CO2 rendszer beüzemelése legalább "alaplángon" (fényem, szűrésem kevés lenne a csövig tolt gázhoz), ennek most leginkább anyagi okok szabnak gátat. Szeretném viszont a jelenlegi állapotot sokáig megőrizni és lehetőségek szerint a jövőben teljes színpompájában élvezi.
Köszi, hogy benéztél!
 
Utoljára módosított:
Sziasztok!
Egy ideje nem jelentkeztem, kicsit kevesebb időm jut most az akvára és a fórumozásra a 4 hónapos gyerkőc és a meló mellett.
Azért jó, hogy most már figyeli az akváriumot a kölyök: :)
IMG_20180503_201525.jpg
Lassan fél éves az akvárium, szépen ketyeg, nagyobb gond nélkül.
Volt egy nagyobb talajtisztítás és nyírás. A legtöbb Anubias tövet ritkítottam, hogy maradjon az eredeti forma. Kb. 2-3 hét múlva jöttek is az új hajtások. A pinnatifida sajnos kiveszett.
Így állok jelenleg:
IMG_6270 másolat.jpg
GA porok mennek. Áttértem az Excelre.
Próbáltam bővíteni az Oto brigádot 2 fővel, de egyik sem maradt meg. Ennek kapcsán megnőtt az ecset, de sikerült visszaszorítani csipeszelgetéssel, és carbos ecseteléssel, injekciózással. A 4 db süncsiga és jó munkát végez, tisztán tartják a köveket, de a növényeket sem hagyják figyelmen kívül, így gyakorlatilag csak elvétve látok zöld pontalgát! :cool:
Megvolt a 2. nagyobb szűrőpucolás is, így végül teljesen kicserélődött a biológiai szűrőanyag Mátrixra.
Azt kell mondjam, szépen beállt az egyensúly, nem kell sokat foglalkoznom az akvával (átlag heti 3 óra).
Végül egy kép a kis emers jával szigetről. Gyakorlatilag teljesen benőtte a kilógó vasfát. Kicsit barnul itt-ott, de így is elég hangulatos lett.
IMG_6278 másolat.jpgKöszi, hogy benéztél.
 
A wabi tálban az egyik Higropyla polysperma gyengélkedett, ezért kivágtam. Gondoltam ne vesszen kárba, beletűztem az emers jávai moha szigetbe, hátha megmarad. Kevés fény alatt nőtt, így kb. akkora, mint egy Staurogyne, de legalább nem olyan feltűnő. Napi RO vizes spriccelést kap. 2 nap után különösebb változást nem látok.
IMG_20180523_205540 másolat.jpg
 
Sziasztok!
Majdnem 2 hónapja nem posztoltam. Fél éves kisfiam és a nyári szabadságolás, helyettesítések, ügyeletek mellett kicsit háttérbe szorult az akvárium. Naplózni meg végképp nem volt időm. Kb. 9 hónapos az akvárium.
Azért igyekszem fenntartani a rendet, de van, hogy 10 naponta cserélek csak vizet. A két hetet azért nem várom meg, inkább közbeiktatok egy "villámvízcserét", de egy hónapban min. kell egy 2-3 olyan alkalom, hogy kicsit jobban kinyalom az akvát.
Ez egy nagyobb nyírás utáni kép:
IMG_6317 másolat.jpg
Ilyenkor mindig üde zöldek a stemek! Az Anubias bokrok is kezdenek regenerálódni a csonkítások után, tele vannak új, elágazó hajtásokkal! A Bal oldal még kicsit le van maradva, de az is alakul. Sajnos a Bucék nincsenek jó formában, az áramlásnak kitett helyeken ecsetesednek rendesen, alig bírom rendbetenni őket. Szerencsére alul, árnyékban van 3-4 tő, amik szépen, algamentesen fejlődnek, ezek kárpótolnak az algáért.
Amint látjátok, a homokra is ráférne egy újabb felújítás, de eddig nem tudtam beiktatni.
Most fogyott el az első 500 ml porokból kever Green Aqua Macro, úgyhogy újabb koktél keverés lesz! :D Szerintem jól működik.
GA megnyitós látogatásnál jó volt látni a sok kristálytiszta vizű, egészséges növényzetű akváriumot, ez kellő motivációt adott, hogy legalább valami közelítőt sikerüljön elérni.
Persze nem tudtam üres kézzel eljönni, hoztam egy csapat zöld neont, nagyon megtetszettek, így színesebb lett a medence, de nem zavaró módon.
Végül két kép az emers részről:
IMG_6318 másolat.jpg
IMG_6319 másolat.jpg
Nem veri le a lámpát de jó hangulatot kelt, sokat hozzátesz az összképhez, kicsit életközelibbé teszi a berendezést. Pár helyen néha berohad a moha, de aztán visszanő.
Köszi, hogy benéztél!
 
Utoljára módosított:
Sziasztok!
Úgy tűnik, hogy ráállok a 6 hetes posztolásra, most tényleg kicsit háttérbe szorult az akvárium...
Közelítünk az egy évhez. Azért igyekszem rendben tartani, de vannak időszakok, hogy kicsit elhanyagoltabb.
Komolyabb megingás azért nem volt, összességében sikerült megőrizni az eredeti formát.
Ilyen most:
IMG_6425 másolat.jpg
Különösebb változás nem volt. Világítás, tápozás ugyanaz. Bucékat pakolászom ide-oda, hogy jobban mutassanak, közben kapnak egy carbos fürdést. Anubiasok szépen bebokrosodtak. Sajnos a homokban lévő Stau leveleit rágja valami, én az Amanokra tippelek. Még annyival próbálkozok, hogy a kövek üveggel érintkező részeihez nyomkodtam egy kis jávai mohát, hogy fogják a talajt, mert a süncsigák gyakran lerombolták a kisebb építményeket. Egyelőre úgy tűnik, hogy beválik.
Időközben eltűnt a maradék 2 db Otom, de alig vettem észre, hogy nincsenek, tetemet nem találtam, alga meg nem lett több. Nem is tudom, hogy vegyek-e újat, sokat nem tettek hozzá az összképhez, de kicsit azért hiányoznak, aranyos halacskák.
Tehát szépen ketyeg az akvárium, még nem untam rá, de néha kicsit sóvárgok egy minimál stílusú scape-ért, mert úgy gondolom, hogy azzal talán kevesebb meló lenne, ami most kényelmesebb lenne. Meglátjuk... Fél évig még biztos nem építek újat, de utána erősen gondolkodok a high-tech-re váltáson, minimál stílusban.
Köszi, hogy benéztél!
 
Sziasztok!
Egy hét múlva (10.28-án) lesz 1 éves az akvárium!
Szerencsére azt kell, hogy mondjam, komolyabb negatív esemény nélkül sikerült működtetni ez idő alatt.
Tápozás, fény, szűrés, vízcsere a bevált recept szerint megy. Jó lenne mérni is egy macro szintet, nehogy túladagoljam a tápokat, de nem nagyon szeretek pepecselni mostanság... :D
A stemek nyilván már nem olyan húsosak, mint a legelején, de elvannak. A hátsó sarkokba tervezek is kis Amazonia töltést a következő nagy nyíráskor, lassan meg jöhetnek a táprudak.
Most a "kapaszkodó" növények (Micro, Anubias, Buce) kezdenek igen szépen megindulni. A fissidens is megvan még, bár most a ragasztó helyén megritkult kicsit. Sajnos a Stau nincs formában; az Amazoniában még elvan, de a homokban már alig nő... Ehhez az is hozzájárult, hogy valaminek igen megtetszett, mert szinte az összes levél meg van rágva... Még nem sikerült kiderítenem, hogy ki lakmározik belőle. Meglátjuk. Ha nem bírja, akkor a helyére kitalálok valami mást (kavicsok, Marsilea). A széleken a jávai kezd teret hódítani, ezzel sikerült a talaj diszkrét omlását megfékezni.
Halak, Amanok, süncsigák jól elvannak. Vettem 4 Otot, hogy teljes legyen a takarítóbrigád. Egy el is pusztult, de 3 még dolgozik. Szépen lepucolták a lily pipe-t belülről. :)
Hogy hogyan tovább? Úgy gondolom, kis ráfordítással még elműködhet újabb egy évig. De lehet, hogy nem várok addig... Szerintem jövő nyáron átrendezem. Lehet, hogy új üveg is lesz. Opti-white-ot szeretnék, de még nem tudom, hogy standard vagy egyedi méretűt (a jelenlegi nem az, így a szekrény sem). Mint írtam korábban, szeretnék CO2-t is, de lehet, hogy nem egy új scape-nél kellene nekifogni, hanem mondjuk kis gázzal ebben kipróbálni. Nagyjából ezek az elképzelések. Addig meg élvezem a jelenlegi látványt:
IMG_6435 másolat.jpg
Az emers rész sajnos nem az igazi, a moha berohadt, de már újra terjed. Látható néhány szál a wabi-tálból megmentett Ludwigiából és egy megnyesett tő polysperma is:IMG_20181009_201343 másolat.jpg
Köszi, hogy benéztél!
 
Feleségem nagyon szeretett volna már egy komolyabb fényképezőt a gyerekfotózáshoz, így hát beadtam a derekam! :D
vettünk egy tükörreflexes Nikon gépet (paramétereinek majd utánanézek). Így az akvárium bal oldalának nyírása után lőttem is néhány képet kézből, időzítő nélkül. Sajnos a Microsorium elég bubis lett. Az élességen is lenne még mit állítani (talán kisebb ISO-val), de a fényerő határozottan jobb és a színek is élethűbbek:
DSC_0172 másolat.jpg
Kezdésnek jó lesz. Majd beszerzek egy állványt is. Lesz még mit tanulni!;)
 
Amennyire jól sikerült az előző posztom, annyira sikerült mélypontra kerülni most. Egy kisebb krízishelyzet volt, amely kezd megoldódni. Az Oases topikban már írtam róla. Ereszteni kezdett a szűrőm, így 1 hétig külső szűrő nélkül ment az akva... Csak az Eheim skimmer ment, amit 2 naponta pucoltam. Átmenetileg csökkentettem a tápozást és a világítási időt egyaránt kb. 20%-kal. Most próbálom helyreállítani a károkat. Persze a szűróbaciknak annyi. 2 hal és egy garnéla esett áldozatául a skimmernek. A dekor és a lassú növények kb. 1/4-e ecsetes. Jönnek a sűrűbb vízcserék, mulmozás, nyírás, carbózás. Egyelőre képet nem töltök fel. Addig is próbálkoztam néhány makró képpel, messze nem tökéletesek, de nekem már ez is nagy eredmény.
Hippuridoides (nálam narancs :D):DSC_0521 másolat.jpg
Jobb oldalsó szegély:
DSC_0516 másolat.jpg
Emers L. palustris - ennyi maradt a wabi tálamból. Sajnos a moha néhol penészedik...
DSC_0529 másolat.jpg
 
Friss kép a vízcsere után (bocsi a bubikért) kézből fotózva (állvány még nincs). Gyakoroltam kicsit a manuális módot és kipróbáltam a fénycsöves fehéregyensúlyt. Kicsit mesterkélt, de szépek a színek.
Anubiasok, Bucék kicsit meg lettek nyírva. Talajt igyekeztem átpucolni. Sajnos a Stau a homokban kiveszett. A növények egyébként egészségesek. A víz a szűrő újra üzembe helyezése után 2 nappal kristálytiszta lett. Sajnos a dekor még elég ecsetes. Kéne carbózni, de lusta vagyok...:p
Azért megerőltetem magam, mert közelről eléggé zavaró. Szerencsére a fotókon annyira nem látszik:
DSC_0572 másolat.jpg
 
Friss kép a vízcsere után (bocsi a bubikért) kézből fotózva (állvány még nincs). Gyakoroltam kicsit a manuális módot és kipróbáltam a fénycsöves fehéregyensúlyt. Kicsit mesterkélt, de szépek a színek.
Anubiasok, Bucék kicsit meg lettek nyírva. Talajt igyekeztem átpucolni. Sajnos a Stau a homokban kiveszett. A növények egyébként egészségesek. A víz a szűrő újra üzembe helyezése után 2 nappal kristálytiszta lett. Sajnos a dekor még elég ecsetes. Kéne carbózni, de lusta vagyok...:p
Azért megerőltetem magam, mert közelről eléggé zavaró. Szerencsére a fotókon annyira nem látszik:
View attachment 67891

Nekem bejött! Gratula![emoji846]
 
Azért az a háttérben úszó halcsapat 5*-ös!(y)
Köszi, azokat nem is figyeltem! :) Sajnos kicsit megcsappant a létszám, majd idővel bővítem a csapatot, de addig is úgy tűnik összeverődve mozognak a fátyollazacok és a zöld neonok...
 
Csinosítgatom az akvát. Untam már a kiálló fán lévő penészes, berohadt mohát, úgyhogy ahelyett, hogy valamilyen vegyszeres kezelést alkalmaztam volna, egyszerűen lecsipeszelgettem. Szépen egyben lejött. Alulról már jönnek a friss, egészséges mohalevélkék.
DSC_0594 másolat.jpg
DSC_0591 másolat.jpg
Most hogy a Stau kiveszett a homokban, arra gondoltam, hogy apró kövekre mohát rögzítve lágyítom kicsit a kőfal és a homok átmenetét, ahol nagyon éles. Eleinte nem akartam mohákkal bíbelődni, de egy év zavartalan működés után muszáj variálni valamit. :D A nyírással nem fogok sokat szórakozni, amit nem érek el, egyszerűen kiveszem majd a kővel együtt. Előbb-utóbb úgyis visszanő! :)
 

Hasonló topikok

Back
Oldal tetejére