• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Iron Islands

ClassicLook

Főkertész
Lassan 2 hónapos az akvárium.
Történt néhány kisebb változás. Betettem még néhány követ a középső vasfa alá, mert túl szabályosnak éreztem a kőfalat. Egyelőre még elég steril, de majd "beérik".
Érkezett 10 db fátyollazac a helyi kereskedésbe és nem tudtam otthagyni őket! :D Így jelenleg 17 db van. Kicsit félek, hogy túltelepítettem a medencét... Van még 8 db neon, 4 Oto, 5 Amano garnéla és 1 db Sakura garnéla. A fátyollazac elvileg 3-3,5 cm-esre nő csak meg. Mivel döntően csak pontylazacok úszkálnak, talán még elbírja a setup... csak elég sok a növény is, a szűrő meg csak 4,4 l... Gondolkoztam, hogy megválok a neonoktól, de azért hiányoznának... viszont elegáns lenne a medence önmagukban a fátyollazacokkal is.
Szerintetek nem lesz sok a hal?
Úgy tervezem, hogy adok egy hetet a bandának, meglátjuk, mennyire jön az alga, ami azért akad egy kevés. Főleg ecsettel küzdök az Anubias és Buce leveleken, de erősen hígított carbóval szépen karban tartható. Van barna és zöld is a köveken, de ez nem zavar annyira. A kis tányércsigák (sajnos) egyre többen vannak, de legalább a köveket is pucolják.
Mindenesetre a flow-t egy kicsit feljebb emeltem, hogy nagyobb legyen a vízhozam. A makroszintek még mindig a béka :asshat: alatt vannak, de talán a foszfát most már kimutatható valamilyen szinten. Jelenleg kb. 4,5-4,5 ml Mac-Mic megy 2,5 ml bekevert foszfáttal (8 g/l-es oldat) és 4 ml Carbóval. Nem tudom, hova tűnik el ez a sok táp, pedig heti 30%-nál biztos nem cserélek több vizet, a világítás pedig igen alaplángon megy a 0,45 W/l-rel és napi 7 órával... Úgy tűnik, bátran emelhetem még a Mic-Mac adagot legalább 0,5-ml-rel. 5 ml/nap fölé azért (főleg anyagi okok miatt) nem nagyon szeretnék menni, de az előző berendezésnél is ez volt a plafon és ott elég volt. A fokozatos tápanyag emeléssel párhuzamosan egyébként a növények is szebbek; Stau magához tért, Ludwigia pompázik, hippuridoides szépen megerősödött. A polysperma nem az igazi még, leveleivel jól jelzi a makro-hiányt (lyukasak).
Az összkép szerintem egyre jobb, de azért lehetne még finomítani a részleteken. Ez inkább szabadidő kérdése, ami most nem sok van, de legalább mindig van kicsit min agyalni, mikor az akváriumot nézem. :)
Így néz ki jelenleg. Csövek kitisztultak. :) A sessiliflora még nem érte utol a hippuridoidest.
IMG_6039 másolat.jpg
Köszi, hogy benéztél!
 
Utoljára módosított:

ClassicLook

Főkertész
8. hét.
Kicsit engedtem nőni a növényeket. Az új halakkal tovább nőtt az ecset, úgyhogy elajándékoztam a neonokat.
Tápozás jelenleg 5-5 ml Mac-Mic. Láthatóan szebb minden. Próbálkozok egy kis Stau növesztésen az előtéri homokban.
A palustris brutálmód beindult, már kettesével ültettem vissza őket. Még néhány Bucét elbírna a scape, de kezd összeállni.
Nyírás előtt:
IMG_6058 másolat.jpg
... és után:
IMG_6065 másolat.jpg
Köszi, hogy benéztél!
Algamentes B.Ú.É.K. Mindenkinek!
 

Z1234

VIP kertész
A makroszintek még mindig a béka :asshat: alatt vannak, de talán a foszfát most már kimutatható valamilyen szinten. Jelenleg kb. 4,5-4,5 ml Mac-Mic megy 2,5 ml bekevert foszfáttal (8 g/l-es oldat) és 4 ml Carbóval. Nem tudom, hova tűnik el ez a sok táp, pedig heti 30%-nál biztos nem cserélek több vizet, a világítás pedig igen alaplángon megy a 0,45 W/l-rel és napi 7 órával... Úgy tűnik, bátran emelhetem még a Mic-Mac adagot legalább 0,5-ml-rel. 5 ml/nap fölé azért (főleg anyagi okok miatt) nem nagyon szeretnék menni, de az előző berendezésnél is ez volt a plafon és ott elég volt.
Az biztos, hogy a sok tápot nem ez a pár növény tüntette el. Ráadásul Anubias nem túl gyors. Az "eltűnt" táp esetleg a talajban illetve a kiöntött vízben van. Ha tolod be az N és P-t egy low tech akváriumba, akkor lehet, hogy az algával több gondod lesz.

8. hét.
Az új halakkal tovább nőtt az ecset, úgyhogy elajándékoztam a neonokat.
Tápozás jelenleg 5-5 ml Mac-Mic. Láthatóan szebb minden. Próbálkozok egy kis Stau növesztésen az előtéri homokban.
Kár, ha csak az algásodás miatt passzolod le a halakat... Nem ezen múlik. Mi volt a gondolatmeneted? Esetleg azért passzoltad le a halakat, mert úgy gondoltad, hogy az ammónia okozza az algásodást amit a szűrőd sem tud elég gyorsan kiszedni?
 
Utoljára módosított:

ClassicLook

Főkertész
Az biztos, hogy a sok tápot nem ez a pár növény tüntette el. Ráadásul Anubias nem túl gyors. Az "eltűnt" táp esetleg a talajban illetve a kiöntött vízben van. Ha tolod be az N és P-t egy low tech akváriumba, akkor lehet, hogy az algával több gondod lesz.
Valószínűleg a talaj szívja el jelentős részét. Vízcsere, mint írtam nem olyan nagy mennyiség, ennél ritkábban nem merek cserélni. Nem hinném, hogy attól nőne az alga, hogy több tápot öntök, miközben alig mérhető a szintjük a vízben.

Kár, ha csak az algásodás miatt passzolod le a halakat... Nem ezen múlik. Mi volt a gondolatmeneted? Esetleg azért passzoltad le a halakat, mert úgy gondoltad, hogy az ammónia okozza az algásodást amit a szűrőd sem tud elég gyorsan kiszedni
Igen, szerintem a szűrőm relatíve kevés volt ennyi halhoz, így jobbnak láttam redukálni a létszámot. A neonok egyébként sem passzoltak ehhez a scape-hez, ráadásul már 4 éve tartom őket, így kicsit már untam is őket. Szerencsére jó helyre kerültek.
 

ClassicLook

Főkertész
Lassan megnyerem a harcot az ecsetalga ellen, de az Anubias leveleinek széleiről igen nehéz kiírtani... Most inkább a kövek barnulása, zöldülése kezd zavarni, de fogkefézni nem szeretnék.
Ezt a képet @Rebal Kollégának hoztam. Ez lett a 2 szál palustrisból!
IMG_6091 másolat.jpg
Remélem tovább dúsul. Kösz még egyszer!
 

Rebal

VIP kertész
Örülök, hogy ilyen jó helyre került!(y) Nálam nem ilyen gyors. Vissza is keresem mit adsz neki:cautious::)
 

ClassicLook

Főkertész
Örülök, hogy ilyen jó helyre került!(y) Nálam nem ilyen gyors. Vissza is keresem mit adsz neki:cautious::)
Láthatóan jól érzi magát, bár nem olyan piros, inkább vöröses-barnának mondanám. Kicsit nagyobbak a levelei is, mint amikor kaptam. Az előző akvában lassabban nőtt.
Itt az akvárium egyik legvilágosabb részére részére ültettem. Alul Power Sand, felette Amazonia van és Carbo, GA Mac-Mic megy extra foszfáttal. Anélkül hoz oldalhajtást, hogy nyírnám, de próbálom koordinálni.
 

ClassicLook

Főkertész
Sziasztok!
Jövök egy aktuális képpel. 3 hónapos múlt az akva. Az üvegcsövek már nagyon barnultak, átestek egy alapos pucoláson, így most már vállalható a helyzet.
IMG_6115 másolat.jpg
Az egy hónappal korábbi állapothoz képest nincs túl sok változás. Tettem egy kis Marsilea hirsutát az előtérbe, hogy ne legyen olyan steril a homok. Úgy néz ki, hogy megmarad. Akár csak a Stau, aki lassan, de biztosan fejlődik. Tolom is neki a foszfátot rendesen, de az Amazonia még mindig nyeli, jelenleg 0,2 mg/l mutatható ki a vízben 10 mg/l nitrát mellett.
A többi növényre sem lehet panasz. Talán a polysperma nem mutatja az igazi formáját, kb. 3 héttel az ültetés után az alsó levelek kilyukadnak, majd lehullanak, így túl sok nyírást nem enged meg, kb. 6 hetente újra kell ültetnem, hogy szép maradjon. Szerencsére elég sűrűn helyezem vissza, így dús hatású marad. A Mycrosorium terjeszkedik, a Lymnophylák és a Ludwigia szépen bokrosodnak. Az Anubiasok és a Bucék gyarapodnak, sajnos az ecset állandó vendég náluk, de carbózással kordában tartható. A homok a kezdődő barnulás ellenére szerencsére egyszerűen tisztán tartható, hála @A. Kavicsos által javasolt hurkapálcikás "kevergetésnek". A tisztántartásban segítségemre vannak az Amanok is, akik éjt-nappallá téve kapirgálnak, valamint egy túlélő csigaevő csiga, aki fel-alá mászkál benne apró tányércsigák után kutatva (szerencsére meg is csappant azok létszáma). A kövek egyre zöldülnek, ami még jól is áll nekik helyenként, de a jobb oldali kupac középen nekem már kicsit zavaró... Itt lehet, hogy megpróbálok kicsit fogkefével javítani a helyzeten.
Tervek szerint még bekerül majd pár Buce ide-oda. Tápozás terén átállok a Seachem Excelre, mert ritkán érek haza lámpagyújtásra. A gazdaságosabb makró adagolás érdekében pedig GA-s makro porokat tervezek használni a jövőben.
Egyébként sok örömöm lelem ebben az akvában, nagyjából összeállt, persze mindig lehet finomítgatni itt-ott, hogy ne unja meg az ember. Szerencsére könnyen fenntarthatóra sikerült, bízom benne, hogy sokáig (min. 2 évig) sikerül ilyen állapotban működtetnem. Most arra kell figyelnem, hogy mikor telítődik az Amazonia, nehogy túltoljam a foszfátot.
Köszi, hogy benéztél!
 

ClassicLook

Főkertész
Sziasztok!
4 hónapos az akvárium. A rutin karbantartás mellett esedékessé vált az éves fénycsőcsere, talán ennek köszönhetően picit több most a zöld pont alga, de nem zavaró mértékben (fogkefe még nem került elő :cool:). Akad ecset is, de kezelhető.
Megtörtént a 2. nagyobb szűrőtisztítás is, amely során végre lecserélhettem a gyári szivacsot Matrixra, így most kb. 3 l biológiai szűrőanyagom van.
A növények szépen növekednek. A Marsilea lassan, de terjeszkedik. A Stau is adaptálódott a homokban történő életmódhoz, most nyírtam vissza először. Sajnos jobb oldalon árnyékban van az Anubiasok alatt, itt elég csiga tempóban nő, de amíg bírja, addig nem vágom ki. Bővült a scape még néhány Bucéval, valamint néhány meglévőt is áthelyeztem esztétikai okokból. Egy barátomtól kaptam 2 tő pinnatifidát kipróbálásra, gondoltam adok neki egy esélyt. A bal oldali vasfa kisebbik csúcsához ragasztottam őket, hogy minél több fényhez jussanak. Elég hamar gyökeret eresztettek és elindultak felfelé, úgy tűnik megmaradnak. A jobb oldali vasfa "lágyítása" érdekében szereztem @evavigh Kolléganőtől Fissidens mohát, amit szintén ragasztásos technikával rögzítettem. Nem lett tökéletes, de bízom benne, hogy megtapad. Főleg a fa középre nyúló részére szerettem volna valamit, mert nem hagyott nyugodni, amit @ZoleeG írt, hogy túl szabályos a vágás. Ez főleg fotókon volt szembetűnő. Jávait nem szerettem volna, azzal elég sok macera van, nehéz kordában tartani.
Így állunk jelenleg:
IMG_6188 másolat.jpg
A fauna. Sajnos volt elhullás a fátyollazacoknál, aminek okát nem tudom egyértelműen meghatározni. Lehet, hogy már eleve beteg volt némelyik, de az is közrejátszhatott, hogy megsérülhettek az akváriumban történő matatáskor. Ezek ugyanis annyira félénk halak, hogy amint benyúlok a vízbe, máris menekülnek a növények közé, természetesen az akváriumüveg mentén. Csakhogy a széli kövek körül éppen akadt annyi hézag, hogy oda többen is beúsztak és csak pipettával tudtam őket visszatoloncolni. Ennek megoldására szürke polifoamból farigcsáltam kis formákat, hogy azzal tömítsem ki a réseket. Nem volt egyszerű víz alatt bejátszani ezeket, de sikerült! Bal oldalon látható pl. 2 db, közvetlenül az üveg mellett. Kicsit még világos, de idővel talán ezt is benövi az alga. Szóval néhány hal szerintem ily módon sérülhetett meg.
Mindazonáltal nem mondhatom, hogy nincsenek rosszul tartva, sajnos a minap szemtanúja voltam egy tömegmészárlásnak a vízcsere után. Nagyobb mennyiségű hideg vízzel cseréltem, majd az egyik petés Amano intenzíven fötörni kezdett. Először azt hittem hogy a homokot kavarja fel, de közelebbről megnézve kis garnélák úsztak mindenfelé! Sajnos egy részüket a szűrő egyből beszívta, másik felüket a halak mohón felfalták. Nem hinném, hogy megmaradnának ilyen körülmények között, de azért jó érzés tudni, hogy szaporodnak.
A vízparaméterek: nitrát 10 mg/l, foszfát 0,6 mg/l, TDS 140-150, ezekkel megelégszem.
Túl sok módosítást már nem tervezek az összképen, ezt az állapotot szeretném mostantól fenntartani. Ha a pinnatifida megmarad, akkor abból szeretnék még többet rögzíteni bal oldalon, mert nagyon tetszik.
Köszi, hogy benéztél!
 
Utoljára módosított:

Cheesee

Főkertész
. Nagyobb mennyiségű hideg vízzel cseréltem, majd az egyik petés Amano intenzíven fötörni kezdett. Először azt hittem hogy a homokot kavarja fel, de közelebbről megnézve kis garnélák úsztak mindenfelé! Sajnos egy részüket a szűrő egyből beszívta, másik felüket a halak mohón felfalták. Nem hinném, hogy megmaradnának ilyen körülmények között, de azért jó érzés tudni, hogy szaporodnak.
Köszi, hogy benéztél!
Ha Amano volt akkor sajnos nem fognak megmaradni. Az ő szaporodásuk speciális a neocardiniákkal ellentétben. Ami azt jelenti h kis lárvákat eresztett el nem pedig kis rákokat, és ahhoz h átalakuljanak majd rákká sós vízre van szükségük. Aztán utána már újra édes vízre a további élethez.
De irigyellek, h te láttad ahogy elengedi őket, nekem még nem sikerült pedig volt többször is petés Amanom.
 

ClassicLook

Főkertész
Ha Amano volt akkor sajnos nem fognak megmaradni. Az ő szaporodásuk speciális a neocardiniákkal ellentétben. Ami azt jelenti h kis lárvákat eresztett el nem pedig kis rákokat, és ahhoz h átalakuljanak majd rákká sós vízre van szükségük. Aztán utána már újra édes vízre a további élethez.
De irigyellek, h te láttad ahogy elengedi őket, nekem még nem sikerült pedig volt többször is petés Amanom.
Már vagy 3 éve tartom őket, de nekem is csak most sikerült elcsípnem. Valóban csak nagyon kis pici utódok voltak. Azt mondjuk nem értem, hogy miért pont a szűrő befolyócsöve előtt engedte el őket... Szinte egyből mentek a szűrőbe... :( Köszi az infót, akkor nem is erőlködök, hogy megmaradjanak.
 

Z1234

VIP kertész
Már vagy 3 éve tartom őket, de nekem is csak most sikerült elcsípnem. Valóban csak nagyon kis pici utódok voltak. Azt mondjuk nem értem, hogy miért pont a szűrő befolyócsöve előtt engedte el őket... Szinte egyből mentek a szűrőbe... :( Köszi az infót, akkor nem is erőlködök, hogy megmaradjanak.
Ha sötétben egy zseblámpával világítasz, akkor odamennek a lárvák a fényre. Nagyon kicsik, alig lehet őket látni. Nálam rendszeresen vannak, de lehet, az is közrejátszott, hogy nem volt erős szűrő, ami beszívta volna őket. Zseblámpával és egy levegőztető csővel könnyen ki lehet szedni őket az akváriumból.
 

Cheesee

Főkertész
Már vagy 3 éve tartom őket, de nekem is csak most sikerült elcsípnem. Valóban csak nagyon kis pici utódok voltak. Azt mondjuk nem értem, hogy miért pont a szűrő befolyócsöve előtt engedte el őket... Szinte egyből mentek a szűrőbe... :( Köszi az infót, akkor nem is erőlködök, hogy megmaradjanak.
Ő valószínűleg nem tudta h az ott egy szűrő befolyó cső és ott nem kéne. :) valahol itt a fórumon van egy topic h hogyan lehet őket szaporítani. Azt hiszem logemann módszer néven (linkelném csak telefonról lusta vagyok megkeresni, bocsi :):rolleyes:) fut.
 

ClassicLook

Főkertész
Felteszek egy-két kiegészítő képet. Nem a legjobb minőségűek, pár helyen tükröződnek, így sikerültek...
Az emers jávai "sziget". Azért próbálkozik felfelé nőni, de egy bizonyos távon túl barnulni kezd... mindenesetre egyre dúsabb.
IMG_6194 másolat.jpg IMG_6197 másolat.jpg
A megtapadt pinnatifida. Aktívan növeszti a gyökereit a dekorfára.
IMG_6193 másolat.jpg IMG_6201 másolat.jpg IMG_6198 másolat.jpg
Végül néhány technikai kép. Itt láthatóak azok a bizonyos szivacsdarabok, amelyekkel utólag tömítettem a réseket az üvegnél. Így legalább az Amazonia sem gördül lefele. A kőfal szépen tartja a talajt, bár utóbbi meredeksége kicsit csökkent, de még így is elég magas.
IMG_6190 másolat.jpg
Mivel az akvárium az ágy mellett van, a délutáni sziesztáknál zavaró volt oldalról a fénycső. Ezt egy oldalfalra állított papírlappal sikerült megoldani.:D
IMG_6191 másolat.jpg
 

ClassicLook

Főkertész
A rendhagyó képek után most jöjjön egy "szokásos" szemből lőtt fotó. :)
Úgy alakult, hogy egyszerre kellett nyírnom a polyspermát, a sessiliflorát és a hippuridoidest, így hirtelen elég nagy miomasszát távolítottam el az akváriumból, ami lehet, hogy egy kicsit az egyensúly megbomlásához vezetett (nő az ecset). Ebben a 2 héttel korábbi szűrőtisztítás is szerepet játszhatott (szivacs helyett Mátrix). Mintha a halállomány is mintha megcsappant volna, népszámlálást kell tartsak. Időnként látok 1-1 betegnek kinéző halat, aztán lassan eltünedeznek. Úgy látom, hogy a hát és farokúszó között jelennek meg összefolyó foltok, de mindig csak 1-2 halnál. Sajnos karantén nem jön szóba, esélytelen kifogni őket. Először azt gondoltam, hogy valami sérülés érte őket. Ha nem változik a helyzet, akkor ki kell derítsem, milyen betegség támadja meg őket. A leírások alapján talán neonbetegség lehet...
IMG_6203 másolat2.jpg
Pinnatifida alsó levelein lyukacsosodást látok, fényhiánynak biztos nem tudható be, valami más nem netszik neki... A Ludwigia is mintha kicsit gyengélkedne, nem olyan húsosak a levelei és haloványabb, mint volt, de nem vészesen. Tápanyagszintek kicsit alacsonyabbak (NO3 10 mg/l, PO4 0,2 mg), ezeket igyekszem kicsit feljebb tornászni.Kálium elvben nem olyan rossz, JBL teszttel >15 mmol/l. Az Anubiasok viszont brutálmód beindultak, főleg jobb oldalon, lassan nyírnom kell őket. :) A Stau is jól érzi magát, jobb szélen egész besűrűsödött, ezt próbálom megőrizni azzal, hogy nem hagyom fölénőni a hippuridoidest.
Köszi, hogy benéztél!
 

ClassicLook

Főkertész
Elatint milyennek érzed?
Fissik és bucék úgy tűnik jól elvannak együtt. Egyelőre!:D
A Marsileára gondolsz? Lassan növöget a homokban, levélváltáson esik át, úgy néz ki, megmarad. Sajnos a régi leveleken kevés staghorn alga jelent meg, amit nyírással próbálok uralni. A mulm is megül a szárak közt, valószínűleg ez is provokálja, de igyekszem vízcserekor porszívózni.
A Bucék és a Fissi is szépen nőnek, mindegyik jól bírja a nyírást. Előbbi még gyorsabban is nő tőle. Most már nem sajnálom levágni az algás/sérült leveleket, de azért mindig megvárom, hogy hozzon egy újat. :) Úgy látom, hogy nem lesz nehéz a Fissit kordában tartani. Egyelőre azt szeretném, ha megtapadna a fán. Most még a ragasztó tartja helyben. Figyelek rá, hogy ne érje el a Bucékat! ;)
 
Oldal tetejére