• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

In the long run

ZaCK

Legenda
Sziasztok!

Hosszas készülődés,spórolás,infószörfölés,tanulás,fórumozás,eszmecserék és még ki tudja miegymás után kezd célegyenesbe érni egy akvárium indítása.
Ehhez nyitom ezt a topicot,ami talán még korai,mert sok minden egyenlőre nem fog történni,inkább talán magamnak egy áttekintés,összegzés,hogy hol is tartok jelen pillanatban.
Hátakkor lássuk:

Akvárium adatai: 50x32x26cm 41 l
Világítás: DIY függesztett armatúra, 36w power compact 6500K
Szűrés: Eheim 2224
Szűrőanyagok: Eheim substrat pro,kerámiagyűrűk,perlonvatta (végtére is a gyári töltet)
Fütés: Jäger 50w / talajfűtő lap DSM résznél
Talaj: ADA Amazonia 1, 5l (+ JBl kugeln golyók,de ez még nem tuti :) )
Co2: Nagynyomású rendszer: 10kg-os Linde palack,üvegdiffi ..stb
Bútor: Saját gyártású,állítható lábakkal
Dekoráció: az biztos,hogy Iwagumi lesz a stílusát tekintve,de a kövek még kérdésesek...?

Növények: Hemianthus Callitrichoides 'Cuba',Echinodorus Tenellus, Eleocharis Parvula (a tervek szerint)
Leendőlények: Nanosstomus Marginatus,Caridina Multidentata,Otocinclus Affinis

Ha odafent(..hehe,nem a szomszédok :D) is úgy akarják,januárban indul a mandula DSM-mel tervezem a HC gyepet összefüggő focipályává kertészkedni..remélhetőleg hideg sem lesz a növényszállítás szempontjából és addigra talán a kő kérdést is sikerül megoldanom.
 
Nah..

Mai nap folyamán beültetésre került egy cserép HC. Tropicas a drága és le a kalappal előtte! :clap:
Talajfűtő lappal lett installálva,szal kezdetét vette a DSM szakasz..remélhetőleg 2 hónap múlva összefüggő gyepet ábrázoló képpekkel jegyezhetek bejegyzést.Majd közben megpróbálok egy-két képet készíteni..hajrá DSM HC :ugeek: :D

ui.: voltam olyan csendesbolond,hogy kb fél óra alatt leszedegettem óvatosan az összes ültető vattát a HC ről,presze ügyelve arra ,hogy ne séróljön a sok apró gyökerecske,hát,mit ne mondjak,ez is egy külön sport.Persze láttam nem egy embernél,hogy ültetésnél rajta hagyják,de valahogy ezt nem érzem helyesnek :oops:
Remélem,hamarosan bebizonyosodik,hogy megérte a fáradtságot :? :)
 
A fényképek minőségéért bocsi,telefonos csodaképek... :lol:
Ültetés előtt:
10497815_e19703b5265d235579d69d7fadd7b37e_m.jpg

Beültetve: 2011. 01. 11.
10497817_48dcfa58d98eea8cc8360ad887e2a5fb_m.jpg
 
A képeket nézve igazi Déjá vu érzésem támadt. :) Szép lesz az a gyöp,csak türelem kell hozzá és kitartás.Viszont nem kevés az 1 cserép? :eh: Így szerintem hosszú idő fog eltelni,míg eléred a kellő hatást.
Sok sikert!
 
Hát..bevallom,2 cseréppel akartam indulni,csak sajnos a másik cserepet,amit rendeltem eladták..meg azért hozzá kell tennem,hogy a pénzhiány is nagy úr..
Türelem híjjjjjján nem vagyok,mert már 1,5 éve tervezgetek,gyüjtögetek..de lehetséges,hogy majd rendelek még egy cseréppel,ha úgy hozza..szal a türelem és a kitartás megvan,a növények 4-5 cm-re vannak ültetve egymástól,szerintem 3 hónap alatt ezek a hézagok eltűnhetnek..nah de majd meglássuk'!
Köszönöm a bíztatást,sajnos rám fér..:)
 
Most nézem csak,hogy elég keményen fogy az ioncserélt víz..még egy hete sincs,hogy elkezdtem,de már majdnem elfogyott 5 liter víz..és még csak agyon sincs fűtve (22-24 fok Celsius között ingadozik).Egy 25 w-os talajfűtő lap melegíti alulról a medencét.
 
Addig nem látom értelmét,amíg a dekorokat teljesen nem szereztem be,ami ha minden jól megy,meg is történik a következő héten..amint ez meglesz,kattintok pár képet. :)
 
Helyzetjelentés:Ma elkészültek a szűrő be és kifolyó ágak.Továbbá a HC szép ütemben növekszik,egyre inkább úgy tűnik,hogy elég lesz egy cserép,Blasio :)
Gyanítom,hogy a talajmelegítő sokat segít,mert szinte minden nap lehet látni a növények fejlődését.
Képek,hamarosan :D :silent:
 
Gondoltam,beszúrok egy képet,hogy mennyire sokat nőtt a HC..egyre inkább láthatóan a talajfűtőnek.Abból gondolom,hogy ahol a polifom van az akva és a talajfűtő között,ott mintha nem lenne olyan ütemű a növekedés..
Világítás terén történt annyi változtatás,hogy már csak egy réteg folpakkal van letakarva az akvárium,vagyis több fényt kapnak a növények.
Szóval,íme egy kép az ültetés utáni 17. napon:

10620215_904b6b1d4893c105595e6a95f9c0c8d6_m.jpg
 
ZaCK said:
Továbbá a HC szép ütemben növekszik,egyre inkább úgy tűnik,hogy elég lesz egy cserép,Blasio :)

Szia ZaCK!
Igazad van tényleg elég lesz 1 cserép! :thumbup: Szépen alakul a HC gyeped,viszont figyelj arra,hogy egy-két alkalommal áraszd el a talajt teljesen,még mielőtt véglegesen feltöltöd vízzel. A CO2 adagolásra pedig az elejétől fogva figyelj oda,nehogy a meződ bánja.
Gratulálok! Csak így tovább! :clap:
 
Köszönöm szépen :D
A bacik és a növények átalakulása miatt kell elárasztani a talajt,vagy a felhalmozódott plusz dolgok miatt kell a feltöltés?
Csak simán feltöltöm talajszintig,aztán leengedem,vagy hagyjam is úgy pár napig?
 
A felhalmozódott dolgok miatt,kell! Nigro blogján anno így olvastam és bevált.Sőt a 2. akvámat is így indítottam és az alga abszolút elkerült.(Tehát ezen nem érdemes spórolni. ;) ) Egyébként óvatosan "elmeríted" a talajt,majd leengeded a vizet.Érdemes 10-15 cm vízoszlopot rátölteni,mert egyszerűbb a leengedés.
 
Rendben,köszi,akkor majd megejtek egy ilyet hamarosan,mert a frontüvegnél már keményen látszik,hogy felgyűlt valami nem oda való közeg. :thumbup:
Naplózod a másik tankodat,vagy valami hasonló? :) :arrow:
 
Sajnos lehet,hogy hamarabb kellett volna csinálnom egy ilyen vízcserét,mert a frontüvegnél lévő HC egy kisebb algatámadás áldozata lett,gondolom,a felhalmozódás miatt,illetve arra gyanakszom még,hogy a fény lett hirtelen sok,ahogy eltávolítottam sok réteg fóliát..
Arra gondoltam,hogy egy liter vízben feloldanék 1-2 csepp Easy Carbot..és azzal permeteznék egy sort a frontüveghez,úgy,hogy leszívok minden vizet.
Mit gondoltok,nagyon megviselné a növényeket?
 
ZaCK said:
Sajnos lehet,hogy hamarabb kellett volna csinálnom egy ilyen vízcserét,mert a frontüvegnél lévő HC egy kisebb algatámadás áldozata lett,gondolom,a felhalmozódás miatt,illetve arra gyanakszom még,hogy a fény lett hirtelen sok,ahogy eltávolítottam sok réteg fóliát..
Arra gondoltam,hogy egy liter vízben feloldanék 1-2 csepp Easy Carbot..és azzal permeteznék egy sort a frontüveghez,úgy,hogy leszívok minden vizet.
Mit gondoltok,nagyon megviselné a növényeket?

Az Easy Carbo nálam a HC-t ugyan úgy megviselte mint az algát, pedig vízbe fecskendeztem a HC között lévő kőre. A leveleit leirtotta, de a növény egy-két hét alatt talpra állt.
 
Amennyire lehetett,leszívtam az algákat..most várok egy pár napot,hetet,ha nem durvul vissza a helyzet..akkor nem kockáztatom meg a Carbot.
Még azon gondolkoztam,hogy a világítás időtartamát kicsit csökkentem,lehet,hogy túl hirtelen zúdult rá a növényekre a sok fény..és ez a felhalmozódással együtt okozott algásodást..hát,pár napon belül kiderül,hogy smint..
 
Sikerült megoldani az alga dolgot,úgy tűnik,elég volt a vízcsere,úgyhogy szerintem minden héten be fogok iktatni egyet,míg fel nem lesz töltve a medence.
Hihetetlen kis bolondgomba ez a Hemianthus,térhódítását már a kövekre is kezdi kiterjeszteni. :)
 
Back
Oldal tetejére