• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

In the long run

ZaCK

VIP kertész
#1
Sziasztok!

Hosszas készülődés,spórolás,infószörfölés,tanulás,fórumozás,eszmecserék és még ki tudja miegymás után kezd célegyenesbe érni egy akvárium indítása.
Ehhez nyitom ezt a topicot,ami talán még korai,mert sok minden egyenlőre nem fog történni,inkább talán magamnak egy áttekintés,összegzés,hogy hol is tartok jelen pillanatban.
Hátakkor lássuk:

Akvárium adatai: 50x32x26cm 41 l
Világítás: DIY függesztett armatúra, 36w power compact 6500K
Szűrés: Eheim 2224
Szűrőanyagok: Eheim substrat pro,kerámiagyűrűk,perlonvatta (végtére is a gyári töltet)
Fütés: Jäger 50w / talajfűtő lap DSM résznél
Talaj: ADA Amazonia 1, 5l (+ JBl kugeln golyók,de ez még nem tuti :) )
Co2: Nagynyomású rendszer: 10kg-os Linde palack,üvegdiffi ..stb
Bútor: Saját gyártású,állítható lábakkal
Dekoráció: az biztos,hogy Iwagumi lesz a stílusát tekintve,de a kövek még kérdésesek...?

Növények: Hemianthus Callitrichoides 'Cuba',Echinodorus Tenellus, Eleocharis Parvula (a tervek szerint)
Leendőlények: Nanosstomus Marginatus,Caridina Multidentata,Otocinclus Affinis

Ha odafent(..hehe,nem a szomszédok :D) is úgy akarják,januárban indul a mandula DSM-mel tervezem a HC gyepet összefüggő focipályává kertészkedni..remélhetőleg hideg sem lesz a növényszállítás szempontjából és addigra talán a kő kérdést is sikerül megoldanom.
 

ZaCK

VIP kertész
#3
Nah..

Mai nap folyamán beültetésre került egy cserép HC. Tropicas a drága és le a kalappal előtte! :clap:
Talajfűtő lappal lett installálva,szal kezdetét vette a DSM szakasz..remélhetőleg 2 hónap múlva összefüggő gyepet ábrázoló képpekkel jegyezhetek bejegyzést.Majd közben megpróbálok egy-két képet készíteni..hajrá DSM HC :ugeek: :D

ui.: voltam olyan csendesbolond,hogy kb fél óra alatt leszedegettem óvatosan az összes ültető vattát a HC ről,presze ügyelve arra ,hogy ne séróljön a sok apró gyökerecske,hát,mit ne mondjak,ez is egy külön sport.Persze láttam nem egy embernél,hogy ültetésnél rajta hagyják,de valahogy ezt nem érzem helyesnek :oops:
Remélem,hamarosan bebizonyosodik,hogy megérte a fáradtságot :? :)
 

ZaCK

VIP kertész
#4
A fényképek minőségéért bocsi,telefonos csodaképek... :lol:
Ültetés előtt:

Beültetve: 2011. 01. 11.
 

Blasio

Tapasztalt kertész
#5
A képeket nézve igazi Déjá vu érzésem támadt. :) Szép lesz az a gyöp,csak türelem kell hozzá és kitartás.Viszont nem kevés az 1 cserép? :eh: Így szerintem hosszú idő fog eltelni,míg eléred a kellő hatást.
Sok sikert!
 

ZaCK

VIP kertész
#6
Hát..bevallom,2 cseréppel akartam indulni,csak sajnos a másik cserepet,amit rendeltem eladták..meg azért hozzá kell tennem,hogy a pénzhiány is nagy úr..
Türelem híjjjjjján nem vagyok,mert már 1,5 éve tervezgetek,gyüjtögetek..de lehetséges,hogy majd rendelek még egy cseréppel,ha úgy hozza..szal a türelem és a kitartás megvan,a növények 4-5 cm-re vannak ültetve egymástól,szerintem 3 hónap alatt ezek a hézagok eltűnhetnek..nah de majd meglássuk'!
Köszönöm a bíztatást,sajnos rám fér..:)
 

ZaCK

VIP kertész
#7
Most nézem csak,hogy elég keményen fogy az ioncserélt víz..még egy hete sincs,hogy elkezdtem,de már majdnem elfogyott 5 liter víz..és még csak agyon sincs fűtve (22-24 fok Celsius között ingadozik).Egy 25 w-os talajfűtő lap melegíti alulról a medencét.
 

ZaCK

VIP kertész
#9
Addig nem látom értelmét,amíg a dekorokat teljesen nem szereztem be,ami ha minden jól megy,meg is történik a következő héten..amint ez meglesz,kattintok pár képet. :)
 

ZaCK

VIP kertész
#11
Helyzetjelentés:Ma elkészültek a szűrő be és kifolyó ágak.Továbbá a HC szép ütemben növekszik,egyre inkább úgy tűnik,hogy elég lesz egy cserép,Blasio :)
Gyanítom,hogy a talajmelegítő sokat segít,mert szinte minden nap lehet látni a növények fejlődését.
Képek,hamarosan :D :silent:
 

ZaCK

VIP kertész
#12
Gondoltam,beszúrok egy képet,hogy mennyire sokat nőtt a HC..egyre inkább láthatóan a talajfűtőnek.Abból gondolom,hogy ahol a polifom van az akva és a talajfűtő között,ott mintha nem lenne olyan ütemű a növekedés..
Világítás terén történt annyi változtatás,hogy már csak egy réteg folpakkal van letakarva az akvárium,vagyis több fényt kapnak a növények.
Szóval,íme egy kép az ültetés utáni 17. napon:

 

Blasio

Tapasztalt kertész
#13
ZaCK said:
Továbbá a HC szép ütemben növekszik,egyre inkább úgy tűnik,hogy elég lesz egy cserép,Blasio :)
Szia ZaCK!
Igazad van tényleg elég lesz 1 cserép! :thumbup: Szépen alakul a HC gyeped,viszont figyelj arra,hogy egy-két alkalommal áraszd el a talajt teljesen,még mielőtt véglegesen feltöltöd vízzel. A CO2 adagolásra pedig az elejétől fogva figyelj oda,nehogy a meződ bánja.
Gratulálok! Csak így tovább! :clap:
 

ZaCK

VIP kertész
#14
Köszönöm szépen :D
A bacik és a növények átalakulása miatt kell elárasztani a talajt,vagy a felhalmozódott plusz dolgok miatt kell a feltöltés?
Csak simán feltöltöm talajszintig,aztán leengedem,vagy hagyjam is úgy pár napig?
 

Blasio

Tapasztalt kertész
#15
A felhalmozódott dolgok miatt,kell! Nigro blogján anno így olvastam és bevált.Sőt a 2. akvámat is így indítottam és az alga abszolút elkerült.(Tehát ezen nem érdemes spórolni. ;) ) Egyébként óvatosan "elmeríted" a talajt,majd leengeded a vizet.Érdemes 10-15 cm vízoszlopot rátölteni,mert egyszerűbb a leengedés.
 

ZaCK

VIP kertész
#16
Rendben,köszi,akkor majd megejtek egy ilyet hamarosan,mert a frontüvegnél már keményen látszik,hogy felgyűlt valami nem oda való közeg. :thumbup:
Naplózod a másik tankodat,vagy valami hasonló? :) :arrow:
 

ZaCK

VIP kertész
#17
Sajnos lehet,hogy hamarabb kellett volna csinálnom egy ilyen vízcserét,mert a frontüvegnél lévő HC egy kisebb algatámadás áldozata lett,gondolom,a felhalmozódás miatt,illetve arra gyanakszom még,hogy a fény lett hirtelen sok,ahogy eltávolítottam sok réteg fóliát..
Arra gondoltam,hogy egy liter vízben feloldanék 1-2 csepp Easy Carbot..és azzal permeteznék egy sort a frontüveghez,úgy,hogy leszívok minden vizet.
Mit gondoltok,nagyon megviselné a növényeket?
 

egedzs

Kertész szaki
Legjobb napló
#18
ZaCK said:
Sajnos lehet,hogy hamarabb kellett volna csinálnom egy ilyen vízcserét,mert a frontüvegnél lévő HC egy kisebb algatámadás áldozata lett,gondolom,a felhalmozódás miatt,illetve arra gyanakszom még,hogy a fény lett hirtelen sok,ahogy eltávolítottam sok réteg fóliát..
Arra gondoltam,hogy egy liter vízben feloldanék 1-2 csepp Easy Carbot..és azzal permeteznék egy sort a frontüveghez,úgy,hogy leszívok minden vizet.
Mit gondoltok,nagyon megviselné a növényeket?
Az Easy Carbo nálam a HC-t ugyan úgy megviselte mint az algát, pedig vízbe fecskendeztem a HC között lévő kőre. A leveleit leirtotta, de a növény egy-két hét alatt talpra állt.
 

ZaCK

VIP kertész
#19
Amennyire lehetett,leszívtam az algákat..most várok egy pár napot,hetet,ha nem durvul vissza a helyzet..akkor nem kockáztatom meg a Carbot.
Még azon gondolkoztam,hogy a világítás időtartamát kicsit csökkentem,lehet,hogy túl hirtelen zúdult rá a növényekre a sok fény..és ez a felhalmozódással együtt okozott algásodást..hát,pár napon belül kiderül,hogy smint..
 

ZaCK

VIP kertész
#20
Sikerült megoldani az alga dolgot,úgy tűnik,elég volt a vízcsere,úgyhogy szerintem minden héten be fogok iktatni egyet,míg fel nem lesz töltve a medence.
Hihetetlen kis bolondgomba ez a Hemianthus,térhódítását már a kövekre is kezdi kiterjeszteni. :)
 
Oldal tetejére