• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Paludárium Ikerház sisakos kaméleonoknak

drukkolok neked, küzdj meg az információáradattal... egyszer a távoli jövőben még szükségem lesz erre a naplóra.
Nekem is bejönnek a kaméleonok :)
 
Köszi @Mardifunk! Kérdés: sima háztartási 54W-os izzót adtak a kaméleonokhoz, nyilvána akkor ez csere. Viszont par-30as helogén izzóban csak 75W-osat találtam mint legkisebb, mehet az helyette? 3-4 fokkal lehet melegebbre szerintem mint most az még belefér, de nem tudom mennyivel durvább egy par-30 mint ez sima ECO halogén OBI-s.
Lehet érdemesebb lenne melegítőnek inkább egy Arcadia Basking Solar Flood 75W? Még olcsóbb is mint a lumenetes halogén par-30 Osram.

Zsolt, küzdök, küzdök, de eléggé sok az egymásnak ellentmondó infó, de van időm! :)
 
Utoljára módosított:
Küldtem PM-et a kontaktokkal. Ne háztartásit használj, inkább kérdezd meg, akit megadtam. Lumenetes Osram Concentra 50W PAR38-at használok, de nyitott térben, 35cm távolságról. Ez egy tenyérnyi teknősnek kiváló. Most, hogy ez a formátum megszűnt itthon, még keresem a megoldást. A Sylvania PAR30 egy “hosszúnyakú” változatát ajánlgatták brit specialisták, de még nem sikerült felhajtanom. A Basking Solar Flooddal szerintem jól jársz.

Még egy ötlet: az általános világításnak az E27-es foglalatú Jungle Dawn led-izzó. Baromi erős fénye van, 6500K, növényezéshez nagyon jó. Bura nem kell hozzá, csak egy foglalat a tetőre rögzítve. Lehet, hogy 2db 40W-os elvinné az egészet a vállán. Akkor meg elég lehet T5-ből csak egy UVB-t beüzemelni.
 
Az már akkor 4 izzó/fénycső: 1 melegítő, 2 jungle dawn, 1 uvb fénycső... kizárt hogy ez befét a 60*40-es tetőbe szerintem. :(
 
Szerintem befér cuppanósan. [emoji11] Ami fixen kell, az a melegítőizzó és a 24W-os UVB T5: ezekhez kell majd felhozni a napozó ágakat kellő magasságba. A többi fényforrást meg köréjük kell sakkozni, ahogy a hely engedi. Izgi lesz [emoji39]
 
Nézegettem, itthon 55/60 centis hosszban nem nagyon van T5 UVB legalábbis nem találtam, de nem kizárt hogy még keresnem kell. Az is lehet, hogy feljebb megyek a terrárium szélességében a T5 miatt, lehet hogy 70-es lesz.

Kezd fejben összeállni a cucc. :D T5 UVB, melegítő izzó (azt majd szakember megmondja hogy mekkora kell egy ekkora terráriumba), és ahogy belefér a tetőbe 1 vagy 2 aliexpresses COB LED T27/G23/G24 15W 6500K led pilács, ez már bizonyított nekem akvárium fölött (cca 1300 lument tud egy, elég jó fénye van) sajna irgalmatlan drága az arcadia jungle led izzója.
Az nagy kérdőjel, hogy szellőző nyílások megoldása hogyan lesz, ha a tető ennyire tele lesz világítással, nagyobb szellőzők kellenek rá vagy nem tudom... Nyilván a terrárium tetejére meg frontüveg aljához kell rács. A legjobb lenne a tetőt magamnak megcsinálni, de nincs se műanyagos, se alumíniumos tudásom/ismerősöm sajna.
 
Jó terv. Írtam korábban, hogy van ekkora uvb cső:
Arcadia Reptile D3+ 24W, ebből tudtommal a kaméleonoknak elég a 6%-os. Ez a legjobb cucc most fénycsőben.

Alternatíva: Zoomed ReptiSun 10.0 24W
Minden más márka kerülendő.
 
Jaja, csak nincs a tm reptile-nél sajna, vagy csak én vagyok a totál vak. :(
Mondjuk nem is most kell. :D
 
Ha nincs a webshopban, írj nekik egy üzenetet, szerintem van raktáron. Amúgy meg januárban jön a szállítmány, az sincs messze szerencsére.
 
A párásítás nem megoldható elektromos párologtatóval időkapcsolóra kötve?
Az cca 1l vizet "párologtat" el 2-3 óra alatt, mondjuk igaz hogy ultrahangos technológiával. És kb fillérekbe kerül.
 
Back
Oldal tetejére