• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

BoMa

VIP kertész
Sziasztok!

Szeretett red cherry garnéláim mellé azt tervezem, beszerzek valamilyen másik fajt is, mivel nagyon megtetszett ez a garnélázás. :) Babaulti stripes a kiszemelt faj, amit elméletileg össze lehet tenni az RC-vel, azonban a legjobb ha külön akváriumban tudnak éldegélni.

És erre találtam ki ezt:

upload_2016-11-21_19-1-5.png

Igazából ez csak egy kósza ötlet lenne, de mindenképp kíváncsi lennék hozzáértők véleményére.

A pumpa egy Atman AT-102, a szivacs (kék csíkok az ábrán) pedig 3 centi vastag TM20-as. Lényegében most is ezekkel az elemekkel működik a garnélás 25 literes akváriumom, és látszólag minden okés vele. A pumpa bőven elbírná ezt a rendszert szerintem.

Érdemes ezen a vonalon elindulnom? Ha igen akkor igazából szívesen veszek bármilyen jó tanácsot, a megvalósítás az úgyis váratna magára, mert jelenleg a diák pénztárca nem túl vastag. :D

Ami lényeges, hogy egy ilyen paraméterekkel rendelkező akváriumot milyen vastag üvegből kellene csináltatnom? Az árat igazából ez határozná meg, ugyanis a pumpa, a szivacs adott, gyakorlatilag csak maga az üveg és a ragasztás költségével kell számolnom.

Mit gondoltok? :)
 
Szia. Ha jól értelmeztem a rendszert: nyernél vele egy - amúgy szükséges - plusz pumpát, de szerintem ennél többet veszítenél. A közös víz nem adna lehetőséget arra, hogy két - igényeikben eltérő - garnéla fajnak egyéni vízparamétereket biztosíts. És miért választanál egy nagyobb - nehezebben áthelyezhető - akváriumot a két egymás mellé helyezett kicsi helyett (amiből egy már meg is van ;) ).
A szivacsréteg amúgy nem tudom mit fogna és nem fogna meg, meg amúgy is csak ötletelek veled.
Lehet, láttad talán @TZ első és második rendszerét és az inspirált? Ha nem, akkor örülni fogsz a linkelt olvasmánynak ;)
Nála is közös a 4(5) medence vize, de abból van viszont 3 emelet, így tud variálni a vizekkel. Ha konkrét kérdésed van, biztosan szívesen segít..
 
Utoljára módosított:
Szia!

A pumpat tekintve nem kellene ujat venni, mert az mar megvan. Jelenleg is az mukodik a garnelas akvariumban. :)

Az nekem is eszembe jutott, hogy ha esetleg megprobalkoznek mondjuk tigrisekkel, vagy CRS garnikkal akkor ezt a rendszert elashatnam. Szoval ebben teljesen egyetertek, mivel azt kijelenteni, hogy tobb, vagy mas fajta garnela ugy se lesz az eleg naiv dolog lenne. :D

Egy masik kicsi akvariumot azert nem szeretnek beuzemelni, mert annyira bejott ez a mattenfilter, hogy nem inditanam be a szivacsszuros megoldast, mar csak a hangja miatt se. :(

Es igen, lattam mar a belinkelt naplokat, es igen, innen az otlet is. :) Tetszik hogy egy szuresrol megy tobb akvarium, nalam igaz ez csak 2 db lenne, de mar ez is sokat jelentene. Az RC-k futoszalagon gyartjak a kis RC-ket, a babaultiknak ez nem valoszinu hogy kedvezne.

Szoval ha raszanom magam, akkor mar csak az lenne erdekes szamomra, hogy maga a szures vajon mukodokepes lenne-e?
 
Szerintem jó ez nagyon. Én valóban tudnék különböző vizet csinálni a három akváriumban, de nem csinálok. Pont a közös víz a klassz dolog, hogy kockázat nélkül lehet ide-oda pakolgatni a garnélákat. Egy ilyen akvárium szerintem arra jó, hogy egy fajt lehet tartani úgy, hogy könnyű szelektálgatni, csoportosítani. Szabályozható, hogy ki kivel ívhat. Ezt vacakabb külön akváriumokkal csinálni. Tehát szerintem konkrétan ez a fenti terv jobb, mint két akvárium. Nyilván stabilabb is és vagányabb is! :)
 
Koszonom a biztato szavakat! :)

Ugy erzem a jezuska uveglapokat hoz... :D

Termeszetesen a fejlemenyekkel jelentkezem majd itt, ha addig is barkinek valamilyen eszrevetele, javaslata van szivesen fogadom. :)
 
Nem tudom, hogy írta-e már valaki, de a TM20 nem való biológiai szűrésre. TM30-at tegyél bele, esetleg TM45-öt. TM30 a megfelelő cellaméret biológiai közegnek, viszont a TM45 szokás alkalmazni garnélás akvákban elválasztónak :) Most legyél okos... :D A TM30 ilyen méretben kb. sosem fog eltömődni, a TM45 meg lehet, hogy egyszer takarításra szorul, és akkor borul minden..
 
Mindenkepp kellene szivacsot vennem, mert az elozo 50x50-es lapot szet vagdostam. Szoval TM30-as szivacs lesz az elvalaszto.
 
Sziasztok!

Csak hogy ne álljon annyira a napló, gondoltam lövök pár képet, és megmutatom jelenleg hol élnek a garnéláim. :)

Kezdetben így nézett ki a helyzet, semmi extra:

upload_2016-12-18_18-45-30.png

A mai nap azonban bekerült 2 darab fa, amit már régóta terveztem. Kicsit ködös még a víz, és nagy izgalmamban elfelejtettem az algát letakarítani az üvegről ott ahol a jávai moha volt... De a garnélák nagyon örülnek a mulasztásomnak. :D

Hát íme:

upload_2016-12-18_18-47-37.png

upload_2016-12-18_18-48-0.png

upload_2016-12-18_18-48-27.png

upload_2016-12-18_18-48-47.png

upload_2016-12-18_18-49-8.png

A képek telefonnal készültek, úgyhogy elnézést a minőségért, de a lényeg látszik. :)

Januárban pedig jön a nagy akvárium, ahol majd a terveim szerint a két különálló oldalra szétszedem a fákat.
 
Hát ez lett belőle :) A montecarlot nagyon bénán ültettem, de ez végre az enyém. A víz fele használt, fele pihentetett csapvíz.

Növények:
Montecarlo
Sessiliflora
Tripartita (belőle nem sokára kerül még be)
Jávai és Gömbmoha

A világítás meglepően erős, ahhoz képest hogy voltak kételkedéseim. A képekhez is muszáj volt utólag nyúlnom, mert a telefonom fényképezője nem nagyon bírt mit kezdeni ezzel az erős fénnyel. :D Viszont eléggé melegszik, úgyhogy megpróbálkozom majd egy kis dimmeléssel, hátha az jobb lesz. Szinte elviselhetetlenül forró az aluprofil...


upload_2017-1-6_21-37-40.png

A szíve-lelke az egésznek (reméljük jó lesz):

upload_2017-1-6_21-39-36.png

"A" szárny:

upload_2017-1-6_21-38-2.png

"B" szárny:

upload_2017-1-6_21-38-23.png

Első lakók:

upload_2017-1-6_21-38-44.png

Montecarlo:

upload_2017-1-6_21-40-4.png
 
Szerintem a B szárnyban a fa alá rakj be egy követ mert most úgy néz ki mint ami lebeg. Ha keresel olyan követ ami alá illik azzal sokkal természetesebb hatása lesz :)
 
Na meg is van az elso problema. A viz nem melegszik fel mindenhol. A szivacsok kozott eleri a beallitott erteket, ekkor lekapcsol. De a viz aramlasa nem eleg jo hogy a szivacson tuli viz is melegedjen. Vegyek egy nagyobb teljesitmenyu futotestet? Vagy tegyek be meg egyet a szivacsok koze? Persze a legtisztabb az lenne ha ket oldalra betennem a futoket, de az nagyon elcsufitja az osszkepet... :(

Jelenleg 23 fok a viz de a futo 28-ra van allitva. 32-ig lehet tekerni, ugyhogy most kiprobalom hogy mekkora hofokra kell allitsam ahhoz hogy kint legalabb 24 legyen.
 
Lehet, hogy csak több idő kell neki. Szerintem ne állítsd lényegesen magasabbra, mint amire szükséged van! Azt próbálgasd esetleg, hogy a szivacsok között hogyan tudod elhelyezni úgy, hogy a legjobban az áramlásba legyen. Nincs is szükség egyébként olyan meleg vízre, nyugodtan lehet 23-nál is alacsonyabb szerintem. Nekem alacsonyabban üzemelnek az akváriumok.
 
Kb 5 centire van a fűtőrész a pumpától. Onnan már csak átszippantja a meleg vizet. A babaultik miatt szeretnék legalább 24 fokot. Lehet hogy amíg tél van és hidegebb van a szobában addig átteszem a fűtőkét az ő oldalukra, az RC-knek a túloldalon jobb a hűvösebb víz is. 50W-os a fűtőtest, 49 literre. Elég lehetne, de szerintem az a probléma, hogy bekapcsol, és a meleg víz felfelé áramolva eléri a hőérzékelőjét, és kikapcsol. Megpróbálom teljesen rácuppantani a pumpára a fűtőszálas részt.
 
Történt némi bővülés tripartita téren:

upload_2017-1-9_20-15-0.png

upload_2017-1-9_20-15-23.png

Az utóbbi képen szálakat sehogy sem tudtam szépen rendezni, úgyhogy majd megoldják maguknak a dolgot. Az elsővel nagyjából elégedett vagyok. :)
Ami viszont kissé bosszant, hogy még mindig taknyosodik a red moorok oldala. :mad:
 
A garnélák mellé nem tennék ancit, talán pár oto szóba jöhetne. :/ Csak erre az időre pedig szintén nem szeretnék halat venni.
 
Back
Oldal tetejére