• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Időkapcsoló

viktorlantos

Alapító
Admin
Korábban már beszéltünk róla, de gondoltam megint feldobom a témát, ami minden alkalommal kiborít ha belefutok egy szívásba :)

Szóval az aktuális szitu a következő volt.

Az Asian Spirit akin egy durva tarvágást hajtottam végre kb 1.5 héttel ezelőtt. Mivel elég viharvert állapotok vannak én pedig a szokásosnál is elfoglaltabb vagyok, nem vettem észre, hogy a két kapcsolóból az egyik lehalt. De az utóbbi napokban gyanús jelei vezettek oda, hogy megint rásasoljak az időkapcsolóra. A növények nem fejlődtek, az algák közben megjelentek stb.

A CO2 időkapcsolója ugyan mutatta az órát, de minden programot elfelejtett. Lassan egy kínai fos 20 forintos papucs is jobban bírja, mint ezek. (n) Fel nem tudom fogni, hogyan képesek ennyire trágya melót készíteni cégek. Gyakorlatilag ezek a 2-5 ezer forint közötti termékek alkalmatlanok arra, hogy rábízzuk a berendezéseinket. Arra lenne jó, hogy a hátsójába dugjam annak aki készítette :cool:

De akkor miért nincs egy 10 ezres darab ami működik? Mindig!

Általánosságban véve 10-20% között van a selejtek száma márkától független, ami rövid időn belül kinyiffan.

Ezen kívűl 3 hibával találkoztunk eddig:
- Az időkapcsoló befagy. Bármit nyomsz nem reagál, természetesen nem működik, csak a reset és újrabeállítás segít
- a kijelző villog, mindent elfelejt
- az órát megjegyzi láthatóan minden rendben, de a programokat kilövi.

Most az utóbbit szívtam meg.

Szóval a kérdésem az, hogy milyen időkapcsolót javasoltok garantált üzemre, amit nem kell barkácsolni?
Biztosan lennie kell. Nem hiszem, hogy csak ezek a hulladékok vannak a piacon, vagy a másik véglet a profi computerek.

Lassan ott tartok, hogy már az ára sem számít, csak működjön.

Szóval jöhetnek a kommentek, linkek nélkül légyszi. Sem az analóg, sem a hagyományos digit pár ezres időkapcsolók nem érdekelnek, a fenti dolgok miatt. Van élet ezeken túl? :)
 
Átérzem az általad leírtakat! A legutóbb kb. 8 órányit dobbantott az időkapcsolóm, de fingom nincs, hogy miért. Nem volt sem áramszünet, sem nagyobb vihar (bár napkitörés éppen lehetett:D). Napi szinten ellenőrzöm, sajnos nem tudok jobbat, a környéken csak ezeket a gagyikat lehet beszerezni.
 
Együtt tudok érezni veled, bár nálam ennyire durva eset még nem történt, csak az analóg időkapcsolóm szívatott meg néha, mert a hely szűke miatt csak be van rakva a szekrénybe egy hosszabítóba dugva, és pár alkalommal sikerült az oldalán lévő kapcsolóval direktbe kapcsolnom, így éjjel is ment a CO. A világítást egy gagyi digitális kapcsolta, aminél észrevettem, hogy napi szinten simán elmászik 1 percet. Egy ideje már az egész akváriumot egy micro PLC kapcsolja, Omron Zen, talán a japán technikában lehet bízni, elég pontos , ráadásul bővítő nélkül is négy időkapcsolót helyettesíthetek vele, amik egymáshoz képest nem fognak elmászkálni, mint négy különálló időkapcsoló esetén. Erről a cuccról részletesebben írtam az akvárium vezérlés másképpen topicban. Sőt egy 220-as Siemens logot , ami hasonló, ráadásul még okosabb is mint a zen még itt a fórumon is árultam.
 
Én kb két éve vettem 3 darab egyforma időzítőt, azon kívül, hogy egy-két percet elmásznak egymástól nincs problémám velük. (1-2 havonta szinkronizálom őket :) )
A PLC-n én is gondolkodom, csak még egy kicsit tartok tőle ;)
 
Szia Vik!

A legbiztosabb, keress egy villamos szakit és mindent alakítass át PLC-vezérlésre, nem fogod megbánni! Egy 4 aljzatos elosztót csináltass vele amit egyenként vezérel a PLC, ezt profin el lehet készíttetni, a szekrénybe el tudod rejteni, nem lesz zavaró!

+1 a PLC-k javára!
 
Szia Vik!

A legbiztosabb, keress egy villamos szakit és mindent alakítass át PLC-vezérlésre, nem fogod megbánni! Egy 4 aljzatos elosztót csináltass vele amit egyenként vezérel a PLC, ezt profin el lehet készíttetni, a szekrénybe el tudod rejteni, nem lesz zavaró!

+1 a PLC-k javára!

És ha jól sikerül és terveztek neki egy szép kis házat, lehetne a következő GA termék ;)
 
A megoldást sajnos én sem tudom. Már én is kerestem azt a bizonyos közép kategóriát amiről Vik is érdeklődött, sajnos eddig sikertelenül.
Mindenhol a gagyi, egyszerszerű mechanikust vagy ugyanennek a kijelzővel szerelt változatát találtam csak.
A PLC-s vezérlés árát túlzónak találom, bár ha azt vesszük, hogy nálam is történt automata átállás amikor a CO2 egész éjjel ment és reggelre több mint 10 hal odalett, akkor nem is biztos, hogy olyan nagyon drága. És akkor még csak az anyagi oldalát néztem a dolgoknak:(
 
Én többek között anyagi okokból nem próbáltam még digitális időkapcsolókat..de a mechanikusak,amiket használok (3 db kb. 700 forintosak) már lassan 2 éve mennek,gyakorlatilag minden gond nélkül!Aláírom,ha áramszünet van,akkor okozhatnak gondot,de eddig még csak annyi negatívumot tapasztaltam,amit fentebb is említettetek,hogy pár perces eltolódás jön össze 1-2 hónap alatt,de ennek nem tulajdonítok nagy jelentőséget!
Lehet,hogy csak szerencsém van velük?
 
Én is mechanikusat használok.Ezekkel még nem volt gondom.Az áramszünetet többnyire bejelentik,a kapcsolót utána lehet állítani.Kb 4 éve működnek gond nélkül.Nekem is kb. 3 van.Nem is tudom,miért kell minden áron egy digitális cucchoz ragaszkodni.
Egyébként a hűtőkamránk is mech. cuccal működik,persze egy komolyabb berendezés.Ugyan úgy mech kell állítani,mint egy időkapcsolót.Az autó leolvasztást szabályozza.
 
A baj a mechanikussal pont amit írtok. Ha nem előre bejelentett áramszünet van akkor szívás. Ha olyan helyen laksz, ahol előfordul egy héten akár többszöri kimaradás is akkor megint nem jó.

Sajnos sok olyan hely van, ahol rendszeresek a kimaradások. És ha túl sok ilyen vacak van a lakásban amit egy áramszünet esetén újra kell lőni, akkor egy szívás az egész. Arról nem is beszélve, hogy ha a kimaradás olyankor történik, amikor nem vagy otthon pár napig akkor jó esetben ez pont elég, hogy komolyabb károk legyenek.
 
Én is szívtam időkapcsolóval. Az itthon kapható olcsó verziók rendre szarok. Az egyik pl. azt csinálta, hogy ha a vele közös elosztóba valamit bedugtam vagy kihúztam, akkor teljesen kinullázódtak a beállításai, még az időt is elfelejtette, nem csak az időzítéseket.

Legutóbb a németektől rendeltem egyet (amúgy is jön tőlük heti rendszerességgel áru, nem volt extra költség). 10 € körül van a végfelhasználói ára, de legalább használható, működik, nem vacakol. Ráadásul kisebb, mint az eddig használtak, formásabb is, illetve halkan, szinte némán kapcsol fel és le. Erről van szó.
 
Ha jól értem,akkor ilyen helyen laksz,Viktor? :D

A szomorú, hogy ahogy minden más szolgáltatás is ebben az országban az áram is így megy. Csak azon veszem észre, hogy áramszünet volt, hogy villog a konyhában a sütőn az óra :)
És ez nem Karakószörcsög, hanem BP. :cool:
 
Én is szívtam időkapcsolóval. Az itthon kapható olcsó verziók rendre szarok. Az egyik pl. azt csinálta, hogy ha a vele közös elosztóba valamit bedugtam vagy kihúztam, akkor teljesen kinullázódtak a beállításai, még az időt is elfelejtette, nem csak az időzítéseket.
Tényleg ezt nem is írtam, pedig ilyen a GA-ban is van. Még áramszünet sem kell hozzá..... sucks (n)
 
is A PLC-s vezérlés árát túlzónak találom......
Attól függ milyent néztél, ami nekem is van (Omron Zen) az programozható reléként is említik a szakik, több nagy PLC gyártónak is van ilyen a terméklistáján, a siemensnek a Logo, vagy a Möeller Easy, ezek mind kis méretűek, kismegszakító dobozába, kalapsínre pattinthatóak. Áráról meg csak annyit, hogy aukciós oldalon ki lehet fogni egész jó áron, én a Siemens Logo 230RC-met amit egyből be lehet dugni a konnektorba és 4db 10A-os relé van benne, 12 ezerért adtam és vettem, ráadásul új volt, persze boltban ugyanez 40 körül van. A Zen-em 19 ezer volt, de volt hozzá egy 4 kimenetes bővítő is. Ez mellett pedig még bővíthetőek is, nekem full akit ez viszi (3 dózispumpa, világítás, CO stb), és külön tetszik, hogy az egész egy órához igazodik.
Még ami szóba jöhet, csak ahhoz bele kell mélyedni a programozásba, az az olasz fejlesztésű Arduino, és klónjai erről nem sokat tudok, de ha jól sejtem ez is hasonló mint a PLC, csak más a programozási nyelv, míg a PLC grafikus addig ha jól nézem az Arduino szöveges programozású, amit USB- porton keresztül lehet feltölteni. Minden vezérelhető vele, nemzetközi aukciós oldalon 13 dolcsitól ingyen postával rendelhető, és rengeteg kiegészítő kapható hozzá, nagyon olcsón, persze alap hogy kell hozzá egy relépanel, de abból is egy 4 relés 10 $ postával.
 
Persze, így darabokból összerakva(aukciós oldalakról) jobban hangzik az ár. De ezzel meg az a baj, hogy sokaknak problémát jelent egy több darabból álló rendszer összerakása vagy csak egyszerűen nem akar vele vesződni az ember.
Tényleg jó lenne egy készen kapható minőségi cucc, aminél csak bedugod a konnektorba, rövid programozás és kész.
 
Én ilyen minden lében kanál vagyok, amúgy esztergályos a szakmám, de csinálok itthon mindent villanyszerelés, fűtés, víz. kocsin is sok mindent megcsinálok. Ezeket a kis PLC-ket sem nagy dolog összedugni, a zen programozása meg elég egyszerű, ás magyar nyelvű leírás is van hozzá. A kis kijelzőjén hamar be lehet programozni, pl egy időkapcsolás ami a Q0-ás kimenetet kapcsolja ennyiből áll:
@0-------------------Q0
természetesen ezután a @0-ás időzítőt meg lehet nyitni és ott beállítani a ki és bekapcsolási időt, vagy a kapcsolás jellemét, normál időkapcsoló, impulzus, ezt használom a táppumpáknál, vagy villogtatás, ez hullámvezérlésnél használható (megcsináltam :))
 
Sziasztok!

A lidl-ben vettem két darab Powerfix HBT 100 DE típusú kapcsolót,ami nekem két éve folyamatosan ment a beállítás óta annak ellenére,hogy egy elosztóba voltak bedugva,amit ezek a masinák általában nem igazán díjaznak.Ezek vitték a Co2-t és a világítást,de három hete átálltam ABB plc-re,hogy egyszerűbb legyen az élet.Az is zavart okozhat az időkapcsolóknál,ha a reléjük nem a fázist,hanem a nullát kapcsolgatja,ezt ki lehet mérni szakadásmérővel,persze kihúzott állapotban.Erre mindig figyeltem,hogy rendesen legyen bedugva,mert valamelyik csak úgy működött helyesen,vagy különben heti 2-3-szor lefagyott.
 
Legutóbb a németektől rendeltem egyet (amúgy is jön tőlük heti rendszerességgel áru, nem volt extra költség). 10 € körül van a végfelhasználói ára, de legalább használható, működik, nem vacakol. Ráadásul kisebb, mint az eddig használtak, formásabb is, illetve halkan, szinte némán kapcsol fel és le. Erről van szó.

Ezt használom én is, csak én itthon vettem :) Lehet szerencsém van, de egyikkel sem volt még problémám
 
Back
Oldal tetejére