1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Ideális kezdő világítás 112l 80*35*40 akváriumhoz

Kategória: 'Világítás', témanyitó: Károly, téma nyitása: Júli 24, 2017.

 1. Károly
  Épp nem fórumozik ...

  Károly Új regisztrált

  Tag:
  Júli 24, 2017
  Hozzászólások:
  4
  Kedvelik:
  0
  Hely:
  Dunaszerdahely
  Sziasztok, útmutatást szeretnék kérni világítással kapcsolatban.

  Sztori röviden: Kb egy éve kezdtem akváriummal foglalkozni és mielőtt berendeztem volna minden tudásom egy 300 oldalas könyvespolcon talált könyvből szereztem, ami sajnos mostanra rájöttem, hogy több téren is elavult. Rossz technikának köszönhetően pár hónap után belepett az alga és elkezdtek kihalni a növényeim. (mostanra rendszeres takarítás ellenére teljesen belepte a kavicsok tetejét és az összes díszelemet a növények pedig egyet kivéve mind kipusztultak) Ekkortájt kezdtem el olvasgatni fórumokat és gyorsan rájöttem, hogy valószínűleg a világítás nem megfelelő, amit egy egyszerű 80W-nak megfelelő spórolós égővel oldottam meg mivel a könyv egyáltalán nem beszélt róla. Elkezdtem olvasgatni a LED-ekről és pár hónapot szemezgettem is az aquamorf termékeivel, míg végül ezen a fórumon https://akvakertesz.hu/threads/aquamorf-led.5625/page-7 többen is megírták, hogy két év után jelentősen veszítenek a fényerejükből, és én valami tartósabb megoldást keresnék.

  Probléma: Milyen világítást ajánlanátok egy 112 literes külső szűrős (jövőben majd co2-vel kiegészített) akváriumhoz?
  -anyagi korlátot kb 150 euróra (46000 forint) szabtam meg, de ha muszáj fizetek egy kicsivel többet is, ne azon a pár centen csússzak le a jobbról
  -barkácsolni nem nagyon szeretnék, ha nem muszáj, jobban örülnék valami kész megoldásnak
  -plafonra felfüggesztés nem opció, úgyhogy olyan kell amit az akvárium szélére lehet rögzíteni

  Pár kérdés:
  -a helyi akvarisztikában egy hétköznapi két csöves lámpát ajánlottak, azt mondták, hogy dobjam ki a hozzáadott csöveket és rendeljek JBL-től spéci akváriumhoz készülteket, viszont a fórumon több helyről is azt szűrtem le, hogy a T8 már elavult technológia és már nem érdemes beleinvesztálni, meg amúgy sem tartom túl szépnek egy sima lámpát rárakni az akvárium tetejére nem beszélve a biztonságról ha fröccsenne a víz
  -T5-ből viszont ebben a méretben (80 cm) már csak olyan lámpát találok amibe 4 cső megy, nem túlzás ez az én akváriumomhoz? nem találtam biztos infót arról mennyi fény is kell igazából...
  -megéri akváriumhoz tetőbe épített lámpát venni, vagy jobb a külön lámpatest? (jelenleg két plexi lappal van lefedve amik megrendelésre méretre lettek vágva és nincs tető)
  -érdemes lehet esetleg valami olcsó T5ös megoldást bekombinálni egy 50%-os fényerőre levett aquamorfal (LED-nek állítólag jó a színspektruma és így több az élettartalma)
   
 2. Szépe Kálmán
  Épp nem fórumozik ...

  Szépe Kálmán Főkertész

  Tag:
  Febr 17, 2017
  Hozzászólások:
  532
  Kedvelik:
  737
  Hely:
  Budapest 1108 szövőszék utca
  Ha lesz co2 akkor szerintem ez jó az ára se durva
  http://www.greenaqua.hu/hu/quad-t5-4-39-watt.html
   
 3. Barnapl
  Épp nem fórumozik ...

  Barnapl Legenda

  Tag:
  Jan 6, 2014
  Hozzászólások:
  2,103
  Kedvelik:
  3,248
  Hely:
  Szeged
  Map
  Hát igen pont a 80 cm szélesség a fénycsövek szempontjából nem a leg jobb. Vannak a 60 cm-es és a 90 cm-es lámpák. Neked elvileg egy 4x24w-os quad jó lenne és nem sok, főleg ha co2-t is szeretnél. Egyébként kettesével kapcsolhatók a csövek. A cső fajtákról anyit, hogy nem kell megvenni az akvarisztikai csöveket, meg felelnek a 6500K színhőmérsékletű csövek. A ledek miatt már nem wattban számolunk hanem Lumenben. Low techben kb. 30Lumen/liter high techben 60Lumen /liter. A led is jó de pl. az akvamorf sajnos csak fele annyit tud mint amit írnak paramétert. Itt a fórumon többen készítettünk magunknak led lámpát nagy fényerejű ledekből. A síma kis led szalagokkal nem érdemes vesződni mert egy halas akvában jók lehetnek de egy növényesben kevesek. Nem tudom tudtam-e segíteni vagy csak összezavartalak de csak kérdezz bátran ha valami nem tiszta.
   
  nemjo kedveli.
 4. Jopet
  Épp nem fórumozik ...

  Jopet Legenda

  Tag:
  Jan 9, 2015
  Hozzászólások:
  3,545
  Kedvelik:
  6,041
  Hely:
  Budapest XIII. kerület
  Map
  Szerintem rendelj egy Chihiros A801-et. 50 Euróból megvan, 7200 lm a fényárama. Ha biztosra akarsz menni a sok fényben, akkor vegyél kettőt :) Van topikja a fórumon a chihiros lámpáknak, többet ott is olvashatsz róluk. Lent mutatom a hogyant.
   

  Mellékletek:

  Utoljára módosított: Júli 24, 2017
  Meskó és Szépe Kálmán kedvelik.
 5. Felvidéki
  Épp nem fórumozik ...

  Felvidéki Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 9, 2017
  Hozzászólások:
  67
  Kedvelik:
  46
  Hely:
  Dunaszerdahely
   

Aktuális oldal megosztása