• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes HuApa első akvája (vízhűtéses LED lámpával)

HuApa

Főkertész
Szandekosan vezeted at rajta felulrol a vizet?
Igen az volt az oka, hogy hat hengernél a légtelenítés eléggé macerásnak gondoltam. Pumpa elhelyezése is így egyszerűbb volt. , meg mindenképpen a szívó oldalra akartam a szűrőket tenni.
 

Gyukker

Legenda
Igen az volt az oka, hogy hat hengernél a légtelenítés eléggé macerásnak gondoltam. Pumpa elhelyezése is így egyszerűbb volt. , meg mindenképpen a szívó oldalra akartam a szűrőket tenni.
Nem maceras. Ebben a formaban elvesziti az ulepites funkciojat a szuro. Ha alulra teszed a perlont valoszinu nagyon surun cserelned kell, mivel az osszes trutyi a szuro aljaban fog landolni.
En megforditanam, alulrol felfele haladjon at a viz.
 

HuApa

Főkertész
Nem maceras. Ebben a formaban elvesziti az ulepites funkciojat a szuro. Ha alulra teszed a perlont valoszinu nagyon surun cserelned kell, mivel az osszes trutyi a szuro aljaban fog landolni.
En megforditanam, alulrol felfele haladjon at a viz.
Ez igaz, de van mind a két szűrőkörre egy egy előszűröm abban vannak a szivacsok és jó hogy mondod (holnap megyek a GA-ba veszek perlont is) lesz benne perlon, is az alján meg ülepítőnek szabad hely. Nézd meg az előző oldalon az április 7-én feltett képeket. Pont ezért csináltam így hogy könnyebben lehessen a mechanikai részt tisztítani. A szűrőház közvetlenül előtte utána van csap egy-egy csap, így nem sok vízvesztéssel, pocsolással jár majd a tisztítás.
 

HuApa

Főkertész
Most nézem, hogy mikor írogattam utoljára. Elrepült az idő és hát sok minden történt. Egy párat sorolnék.
Sajnos az alga nem repült el, hanem jött és még azért nem győzött. először egy kis poralga (könnyen letörölhető volt). Utána gondolom fonál és valószínűleg agancs alga. Vízcsere takarítás kicsit segített. Ekkor vettem 5 Ancit. A poralgát szépen takarították, a fát imádták tisztogatni és az egyik mániákusan bebujt az akvába beömlő nyílásba. először azért megijedtem ettől. Fonalhoz, agancshoz nem nyúltak. Gondolta csak kellene egy pár garnéla, és 20 kéket szereztem be két bébi Sulawesit és 3 rohamsisakos csigát. Hát ezek sem nagyon piszkálták a fonalat... Helyi, miskolci boltban felfedeztem Repülő rókákat, 4 darabot haza is vittem. Bingó!!! Ezek félelmetes, hogy mit műveltek, szinte percek alatt. Úgy zabálták a fonál, agancs algát, mintha évekig éheztetve lettek volna. Imádom Őket. Tulajdon képen szépen dolgozik most az egész csapat. Örömben üröm, hogy megjelent a pontalga az előzőek helyet.​
20200620_182113.jpg20200620_182446.jpg20200620_182018.jpg
 

HuApa

Főkertész
Két nagy alma csigát kihagyta a sorból mert ők már a múlté! Valami rejtélyes okból a két kifolyó nyílás behálózott felszínébe szerelmesedtek bele. Amikor egyszerre rátelepedtek az egyikre és valószínűleg egész éjszaka rajta voltak ez megártott az egészségüknek. Az egyik eltávozott, a másik sem hinném, hogy felépül. Egy hete szinte semmit nem mozog.
Jó hír: TERHES GARNÉLA ANYUKÁM VAN!!!!
Nem igazán jól sikerült kép, ezt még gyakorolnom kell, de egy fotó a teljes akváról
_MG_9234 B.jpg
Tanácsot szeretnék kérni. Hogyan tovább? Milyen növények jönnének még szóba? Halak telepítésében is tanácstalan vagyok. Válasszam a jó receptet: neonhalak?
 

Bálint Nagy

VIP kertész
Tanácsot szeretnék kérni. Hogyan tovább? Milyen növények jönnének még szóba?

:ROFLMAO: Íme:

 

HuApa

Főkertész
Valahogy így néz ki most:20200720_184133.jpg
Ideje lenni nyírni már a Rotala wallichii-t és a Alternanthera reineckii Mini-t. Nem is tudom miért hívják mininek. Érdekes, hogy a kövek előtt középen lévő bokor ilyen alacsony maradt. A talaj egyforma magas.
Nehéz dolog a kertészkedés. Az ember nem igazán ismeri a növényeket. A leírások sokszor sokat segítenek: pl fényigény alacsony-közepes-magas, pH lágy-nagyon kemény stb. Aztán ere hogy viselkednek....? Vagy Bálint viccesnek szánt bejegyzése fentebb.
Hossza töprengés vívódás után rendeltem pár növényt, de már most érzem, hogy egy pár problémás is van közte és a legszebbnek tartottat fogalmam sincs hogy hova tegyem.
Más: a kerti út, nagyon akartam,most is csinálnék, de ezek a nagyon hasznos k....pecér ancik, házmesterek, csigák direkt szórakoznak velem. Valami gereblye szerűt kéne csinálni.
 

HuApa

Főkertész
Új növények fognak beköltözni
Monosolenium tenerum
Bucephalandra 'Deep Purple'
Anubias nana Bonsai
Bucephalandra Wavy Green
Bolbitis heudelotii
Echinodorus bleheri
ha lesz ezt is szeretnék:
Aponogeton madagascariensis
Részben már beültettem, holnap teszek fel képeket.
 

HuApa

Főkertész
Egy pár új növény is bekerült az akvába, meg egy kis vasfai is. Megláttam megtetszett, annyira hasonlít a nagyra. Nehéz volt elhelyezni, lehet hogy nem is a legsikeresebb helyre. Néni nyírás is történt. Nem is tudom, hogy a Alternanthera reineckii Mini, miért nevezik mininek, brutál módon nő, rendszeresen kell nyírni.20200822_204510.jpg
Vízcsere is történt, meglehetősen szerencsésen, egy csepp sem ment ki. Nagy mázlim volt, mindenesetre erre mondják hogy púposan teli:eek:
20200822_145643.jpg
 

HuApa

Főkertész
Egy kis összefoglaló a vízhűtéses lámpáról (ha már ez a cím)
Stabilan 32 fokos a hűtőborda! Léghűtéssel 100%-on hajtva ezt azért nehéz elérni! És ez abszolút hangtalan .
A termelt hőt is ki tudom vinni a szobából, mivel a hőleadó radiátor a szuterénban van. Nyáridőben ez azért nagy előny.
5W-os LED 30 fokos lencsével. Először lencsék nélkül üzemelt. A lencsék felragasztása után látványosan megnőtt a fényerő az akvában. 140-160 fokos szórású fényforrásokkal nem lehet 30-40 cm magasból megvilágítani egy 55 cm mély akvát.
Eddig a pozitívumok.
Negatívum: bonyolultabb elkészíteni és működtetni! Na és hát sajna ez nekem ereszt is. Hegesztés hiányában epoxi-fém ragasztóval ragasztottam meg és kb 20 ragasztásból 2 ereszt. Megfeszült a ragasztási hely és kicsit eleresztett. Javítható lenne, de e helyett készül a 2.0 verzió!
Igyekeztem egy átgondoltabb verziót kitalálni, hibaforrásokat kiküszöbölni és főleg az egyszerűen után építhetőségre igyekeztem hangsúlyt helyezni. Ha haladok vele lesznek képek a jövő héten.
Ennyi bajlódás mellett felmerül a kérdés érdemes-e? Szerintem igen! Hangtalan, nem fűti a szobát az akvát, alacsony borda-LED hőfok jót tesz a LED élettartalmának
 

HuApa

Főkertész
Ha jól számoltam 350W az összteljesítmény.
Az komoly!
Heggesztőszemüveg kell hozzá? :)
Igazából csak 200W megy jelenleg. A hideg és a meleg fehér LED-k.
Látom miskolci vagy Te is. Vagyunk itt többen is miskolciak? Csinálhatnánk akkor egy Miskolci topicot.
 

HuApa

Főkertész
Két embernek felesleges. Más aktív miskolcit eddig nem vettem itt észre.
Ez igaz. Nyírásból eredő növényeket szívesen adok ha érdekel, pl: Alternanthera reineckii Minit vagy van Blyxa japonica tövem is na meg Rotala wallichii is mert azt is kell nyírni állandóan.
 

scitek

Főkertész
Köszi. Észben tartom.
Bár nem tudom, hogy ezek az igényes növények nálam megmaradnának-e.
Ha a rotalát nyírod szólj, azt kipróbálnám.
 
Oldal tetejére