• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Homokozó

Szella

Mágus
A cím bővebben: Gizus homokozója.
Az akváriumot már tegnap berendeztem, de a szűrőt csak ma indítottam el.
Itt van pár kép, bővebben, kicsit később. Volt egy kis gikszer a feltöltésnél, vízcserénél máris kezdhetem a homok tisztítását-lásd a címet: homokozó. A feltöltésnél került a másik akváriumból is víz ide, és mivel nincs itthon indító baktériumom, belemostam a szivacsot is.
20210528_160632.jpg20210529_085153.jpg
 
A szűrő maradt a tetra ex 1200 plusz esőztetővel, eheim felszíntisztító.

Adatok:
Akvárium: kb. 180 liter (101x41x50 cm)
Tető/világítás:
Juwel Multilux 100 LED
- 1 x 23 Watt Day LED fénycső, 9.000 K, 5.290 Lm, 895 mm
- 1 x 23 Watt Nature LED fénycső, 6.500 K, 5.290 Lm, 895 mm

Fekete lávakő-a szigetekhez
Jbl volcano mineral (lávakő zúzalék)-az aljzat alá
Jbl volcano powder-a lávakőre
Ista water plant talaj
A dekorhomok Jbl Sansibar Orange.

Most Profito tápot adtam a vízbe és Seachem prime vízkezelőt.

Végül is ugyanolyan zöldséges akvárium lett, mint amilyeneket eddig csináltam, csak most kisebb területen lettek ültetve és homok is került bele. Még a homokos területre fogok pár növényt tenni.

+poén
Nem volt itthon filtervatta, csak maradék kisebb darabok. Jobb híján azokat tettem bele, de kicsit aggódtam, hogy esetleg az egészen kicsi szűrőanyag darab valahogy bekerül a rotor térbe és ott galibát okoz. Mert hallottam, hogy valami zörög a szűrőben.
Sebaj, amúgy is mentünk az Örs vezér téri Ikeába, ott a Sugárban bementünk a Röltexbe. Vettem 1 méter Vatelint, az elég lesz 1-1,5 évre. Itthon szétszedtem a szűrőt, levettem a tetejéről a perlon darabokat....és az új szűrőanyagok szépen felúsztak a víz tetejére. 😱 Mivel a szűrőanyag olyasmi,mint a habkő és újonnan ilyet is tud csinálni. Szóval azt a fura hangot a szűrőkosarakban lévő szűrőanyag adta ki, ahogy a víz áramolt a szűrőben. Nem volt semmi baj.
 
Utoljára módosított:
20210530_180441.jpg
A Crinum leveleit kifésültem. Nagyon össze tudnak gubancolódni.
Szépen szűr a Tetra ex 1200 plusz. Holnap kitakarítom a másik akvárium szűrőt,és az ottani szivacsot ebbe az akváriumba fogom belemosni.
Növényekből mindkét sziget csücskébe kerültek magas háttérnövények. A bal oldali sziget növényei magasabbak lesznek, mint a jobb oldali kisebb szigeten.
 
Imádom, hogy a védjegyedül szolgáló zöldséges uszonyos lesz megint!
A növény elhelyezésénél mi volt a koncepció?
Bolyhoska mit szólt hozzá? Ül előtte estenként?
Bolyhoska leginkább az akvárium tetején szeret pihenni. Halak még nincsenek az akváriumban,így annyira neki most nem érdekes a látvány. Jövő héten visszarakom a halakat, majd akkor lesz mit nézegetni.
 
Utoljára módosított:
Mindig mondtam, hogy a Hölgyek /lánykák/ a legjobb akvaristák! Én hónapokig gondolkodok, mit is kéne csináljak, " Szella " meg lazán
vacsora előtt összeüt egy ilyen csúcsakvát. :)
Köszi szépen. Azért pár videót megnéztem berendezés előtt és sokat agyaltam mit hova tegyek/ültessek. Még finomítok rajta kicsit, mielőtt a halak bekerülnek.
 
Köszi szépen. Azért pár videót megnéztem berendezés előtt és sokat agyaltam mit hova tegyek/ültessek. Még finomítok rajta kicsit, mielőtt a halak bekerülnek.
Persze, kicsit túloztam, ebben nyilván rengeteg tudás és tapasztalat benne van, de azért ilyen természetesen növényesíteni és berendezni
egy akváriumot, szerintem ehhez ritka veleszületett érzék is kell, az előbbieken felül.
 
Vasárnap megcsináltam a vízcserét, és a homokot is kitisztítottam. A vízcsere ro vízzel történt, jó sok gh/kh + kellett hozzá.
Ma még elültettem pár Tripartitát és átszoktatás után visszakerültek a halak. A 64 literes átmeneti akváriumban, ahol eddig voltak, nem pusztult el egy sem. 4 Db Süncsiga, 1 Amano, 1 Otocinclus, 3 Sziámi nemalgázó, a neonok,a gébek és a 2 féle harcsa a lakói az akváriumnak.

20210608_152648.jpg20210608_152632.jpg20210608_152704.jpg20210608_152643.jpg20210608_152638.jpg20210608_152653.jpg
 
Utoljára módosított:
Nagyon patyolat!👍

Kedvenc csatahajó nőstényem!:love:

Garnélák nem is lesznek benne?
Köszi.
Igen, még megvan az öreglány. Ő még a legelső halam egyike-2016-os évjárat. Nagyon bejött a harcsáknak a homok, úgy túrják, mint a disznók.
Szeretnék bele garnélákat, de maradok a könnyen tartható fajtáknál. Hátha van valamelyik ismerősömnél fölösleges szaporulat vagy kiszelektált garnéla. A lényeg, hogy kapirgáljon valami az akváriumban.
Az algaevőket most az 1 Otocinclus, 4 Süncsiga és az 1 Amano képviseli csak. A 3 Sziámit nem számolom közéjük. Ők szép nagyra megnőttek.
 
Utoljára módosított:
A kis harcsák násztáncot jártak. Tehát szerintük is rendben van az akvárium. A nagy nőstény páncélosharcsa van zavarban, mert nem igazán tud elbújni a növények között.
A Sziámiknak viszont sikerült. Mikor néha előjönnek, akkor úgy viselkednek, mint egy torpedó.
Mivel nincs dzsungel- egyelőre- a neonok is elől úszkálnak. Nagyon szépek, a színük hol rikító kék, hol ibolyakék, attól függ, hogyan esik rájuk a fény.
A homokkal nem lesz gond, nem fog betömörödni, a harcsák nem hagyják.
Most már tényleg csak a garnélák hiányoznak.
 
Back
Oldal tetejére