• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

Hemigrammus bleheri - Vösörfejű (pirosorrú) pontylazac

Gerrrri

Nézelődő
 • Latin név: Hemigrammus bleheri (Géry, Mahnert; 1986)
 • Magyar név: Vörösfejű pontylazac
 • Származás: Dél-Amerika(Brazília).
 • Testhossz: 4 cm
 • Természetes élőhely: Elárasztott területek, trópusi folyók.
 • Tartás: Társas, rajban él.
 • Táplálkozás: Mindenevő.
 • Szaporítás: Bonyolult :)
 • Medence: Minimum 100 literes
 • Halnépesség: 100 literre 12 hal
 • Hőmérséklet: 25-28°C
 • pH: 5-6,4
 • Keménység: 5,6-6,72 NK°
 • Várható életkor: 3-6 év
"Megjegyzés: Ez a faj egyike azon háromnak, amelyeket közösen "vörösfejű/orrú pontylazac" néven árulnak. A leggyakoribb ezek közül a Hemigrammus bleheri, míg a "valódi" vörösorrú pontylazac a Hemigrammus rhodostomus. A három faj nagyon hasonló megjelenésű, de több tényező alapján meg lehet őket különböztetni. Az első szempont a vörös szín kiterjedése a fejen a törzs irányába. A H. bleheri az egyetlen a 3 faj közül, amelyen a vörös szín a kopoltyúfedőn túlnyúlik. A vörös szín mennyisége a másik 2 faj esetében hasonló, habára a Petitella georgiae esetében egy kicsit halványabb tónusú. Ez a tényező azonban önmagában nem elegendő az egyértelmű fajbeazonosításhoz, mivel ha a halak nincsenek jó állapotban, akkor a vörös szín jelentős mértékben elhalványulhat. Különösen igaz ez a H. bleheri-re. A második dolog, amit megvizsgálhatunk, az a faroktő. Mindhárom faj rendelkezik egy sötét folttal a faroktő tetején, de csak a Hemigrammus fajoknál van a faroktő alján is, tehát ha az alsó folt hiányzik, akkor nagy valószínűséggel Petitella-ról van szó. A harmadik szempont, a faroktőtől a törzs felé vezető sötét csík a hal oldalán. Ez a Petitella georgiae esetében meglehetősen széles, a H. rhodostomus-nál keskenyebb és a H. bleheri-nél szinte nem is létezik, vagy csak nagyon halvány. Ezen tényezők együttesét figyelembe véve beazonosíthatjuk a halfajt. A fajok egyéb jegyekben is különböznek, mint például a farokúszó és a farok alatti úszó mintázata. Természetesen meg lehet őket különböztetni úszósugárszám és pikkelyszám szerint is, de az itt leírt módszerek a legtöbb hobbi akvarista számára elegendőek. Minél nagyobb akváriumban, minél nagyobb csapatot tudunk tartani, annál jobb. Ha módunkban áll, akkor biotóp, feketevizes akváriumban gondozzuk. Elsősorban a kistermetű és kifejezetten békés társak alkalmasak mellé. Gyakorlott, profi akvaristáknak való hal. Lehetőleg használjunk külső szűrőt, és a vizet gyakran cseréljük (15-20%). Ennek a biológiai egyensúly fenntartásában van nagy szerepe. A vízben feldúsult káros anyagokat (pl. nitrát, nitrit, ammónia) nem viselik el érzékelhetőbb mennyiségben, továbbá a gyógyszeres kezelések is megviselik őket. Stresszelős halak, célszerű nyugodt, csendes helyre helyezni akváriumukat.
A nemek megkülönböztetése a pontylazacoknál általános: a kifejlett nőstények észrevehetoen kerekdedebb testűek a hímeknél. Tenyésztése problémás lehet. A megfelelő számú halivadék érdekében egy önálló, a célnak megfelelően beállított akváriumra van szükség. Egy kb. 45cm x 25cm x 25cm méretű medence elegendő. Ezt csak nagyon halványan világítsuk meg és helyezzünk el benne több csomónyi finom levelű növényt, például Jávai mohát, vagy ívató bojtokat, amikre a halak rakhatják az ikrákat, vagy tegyünk a medence aljára ikráztató rácsot, amelynek lyukai elég nagyok, hogy az ikrák átessenek rajta, de elég kicsi ahhoz, hogy a felnőtt halak ne tudják elérni őket. A víznek lágynak és savasnak kell lennie a gH 1-5 és a pH 5,5-6,5 tartományban, valamint a vízhőmérsékletet körülbelül 24-27 °C fokra állítsuk be. A víz tőzegen keresztül történő átszűrése hasznos lehet, csakúgy mint a RO víz használata. Egy kis, levegő-meghajtású, nagyon finom porlasztásra beállított szivacsszűrő szükséges a víz szűréséhez. Csoportosan is ívatható, ekkor egy fél tucat példányt kell mind a két nemből kiválasztani. A halak kondícióját sok, kisméretű élő eleséggel megerősítve maga az ívás nem jelenthet túl nagy problémát. A szülőket az ívás után el kell távolítani, mert előszeretettel falják fel az ikrákat. Az ívás hatékonyságának szempontjából mindenképpen kedvezőbb ha párosával ívatjuk őket. Célszerű a hímeket és nőstényeket az ívatásig külön, vagy elválasztott medencében tartani, amíg a megfelelő állapotba nem kerülnek. Amikor a nőstények észrevehetoen beikrásodtak, valamint a hímek a legjobb színüket mutatják, akkor válasszuk ki a legteltebb nőstényt és a legélénkebb színű hímet, és az esti órákban helyezzük át őket a fenti módon beállított medencébe, így az ívás jó eséllyel már másnap reggel megtörténik. Ha néhány napon belül nem jelennek meg az ikrák, akkor egy másik párral próbálkozzunk. A kishalak 24-36 óra múlva kikelnek, és további 3-4 nappal később szabadon elúsznak. Az első néhány napon infuzóriával etethetők, amíg elég nagyok lesznek ahhoz, hogy elfogadják a televényférgeket vagy frissen kikelt sórákokat. Az ikrák és a halivadékok fényérzékenyek életük ezen korai szakaszában, ezért a medencét lehetőség szerint sötétben kell tartani."*
Kb. ennyit, ami fontosként értelmezhető a neten erről(ezekről) a fajról.
Érdekelne kinek, mi a tapasztalata ezzel a szép kis halacskával kapcsolatban. Tervezem, hogy beszerzek egy kisebb csapatot...
AVE és kösz :)

 

kuchi

Legenda
Nekem 5 db van az Ekfoltos razboräk mellet.tenyleg nagyon szorosan usznak egymäs közeleben.mindenkinek csak ajänlani tudom,mert nem egy kenyes hal,minden evö es nem zavarja az Amanokat se.de talän az öt kicsit keves,lehet beszerzek meg 5-öt.
 

Piga

Legenda
Van belőle egy 12 tagú csapat az akváriumomban egy csapat Amandalazaccal.A két csapat általában együtt mozog.Mikor csak három darab volt belőle akkor is együtt nyomultak,de inkább az árnyékos helyeken bújtak.A csapat kiegészülése után egyből összeállt a csapat. :)
 

Gerrrri

Nézelődő
Köszi.
Én egy 100-asba tervezek 15-16 db-ot egy 10-15 db-os vörösneon rajocska mellé. Lehet, hogy az már sok lenne???
Piga nem rossz az akvád... ;) Tényleg nem láttam még előtte, de az én ismét új formát öltő vízikertem kísértetiesen hasonlít rá. Csakhogy az ényém még csak néhány hetes. Szóval még alakul...
 

Edwin

Kertész szaki
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata, hogyan tartható együtt nagyobb halakkal?
160 literről van szó, ebbe van 4 oto, 1 sziámi algázó, 1 anci, 2 sepregető, 3 amano, 5 sulawesi csiga. És ide tervezek egy 10 fős csapatot, majd utánuk érkezne 3 vagy 4 db, minél kisebb vitorláshal. Reményeim szerint, ha a sorrendre és a méretre ügyelek, akkor nem lesz gubanc. De ha van bárkinek tapasztalata ezekkel a halacsokkal kapcsolatban, akkor ossza meg velem. :)
(Nem szeretnék vérfürdőt, bátyámnak voltak piranhái, brrr...:hungover:)
 

ilk.balazs

Főkertész
Sziasztok!
Valakinek van tapasztalata, hogyan tartható együtt nagyobb halakkal?
160 literről van szó, ebbe van 4 oto, 1 sziámi algázó, 1 anci, 2 sepregető, 3 amano, 5 sulawesi csiga. És ide tervezek egy 10 fős csapatot, majd utánuk érkezne 3 vagy 4 db, minél kisebb vitorláshal. Reményeim szerint, ha a sorrendre és a méretre ügyelek, akkor nem lesz gubanc. De ha van bárkinek tapasztalata ezekkel a halacsokkal kapcsolatban, akkor ossza meg velem. :)
(Nem szeretnék vérfürdőt, bátyámnak voltak piranhái, brrr...:hungover:)
Saját tapasztalat, hogy amíg kicsik a vitorláshalak (nem ivarérettek), addig nincs probléma. Addig max. egymással rivalizáltak és osztották fel a teret, de amint elérik az ivarérett kort "gyilkosokká" válnak. Minden náluk kisebb élőlényt kajának néznek. Nekem a kék neonjaimat lakmározták be gyerekkoromban. 3 vitorlás (kb. 5 cm átmérőjű volt a törzsük) 1 nap alatt bekajált 10 db 3-4 cm-es neont. Én a vitorlást már csak kifejlett elevenszülőkkel engedem össze.
 

Edwin

Kertész szaki
Köszönöm a tapasztalatod megosztását, igazából csak azért esett bleherire a választásom, mert olvastam, hogy "szeret együtt élni" pontylazacokkal, illetve ajánlották is mellé. Továbbá amit mondtak, hogy lehet együtt tartani, az a ramirezi és a kakadu törpesügér volt. Most nagyon gondolkodóba estem.
 

ilk.balazs

Főkertész
Én (a feleségem unszolására) vettem vitorláshalakat amikor újra akvarizálni kezdtem. Most szeretném elajándékozni/eladni őket, mert nem tudom hova tenni őket és nem tudom az elképzeléseket megvalósítani, és az 54 literes aki kicsi nekik, nem kifejezetten érzik jól magukat. A 200 literesbe a nyáron szeretnék majd kakadu törpesügéreket venni, nekem nagyon megtetszettek.
 

Edwin

Kertész szaki
Az valóban pici, nekem gyerekkoromban volt 60 literesben egy pár, de visszagondolva összeszorul a szívem, szegények hogy érezhették magukat. Most ezen hibából kiindulva szeretnék megfelelő életteret biztosítani mindenkinek, hiszen nem nem az az élvezet ha az akváriumban vannak, sokkal inkább ha jól élnek benne. :)
Szerk.: És most rajtuk kivűl milyen halaid vannak?
 

ilk.balazs

Főkertész
Szerk.: És most rajtuk kivűl milyen halaid vannak?
Az 54 literes jelenleg "haltárolóként" funkcionál. Vannak benne mollyk, xiphok, guppik, ancik, torokátumok, ötöves dísznárnák, Stendhalok és egy dagadt szumi fiúcska. Nekik részben új gazdát keresek, részben megmaradnak az újraindítás utáni akváriumba. Amíg nem tudom a nagyrészüket eljaándékozni/eladni, addig nem tudom újraindítani az akváriumot.
 

stevo

VIP kertész
Medence: Minimum 100 literes
Halnépesség: 100 literre 12 hal

Ez mennyire állja meg a helyét?! 70 literes aksiban nem lehet (nem ajánlott) tartani?
 

Emzsé

Tapasztalt kertész
Medence: Minimum 100 literes
Halnépesség: 100 literre 12 hal

Ez mennyire állja meg a helyét?! 70 literes aksiban nem lehet (nem ajánlott) tartani?
Szia!
Nekem egy 81 literesben volt tegnapig 8 darab. Aztán minden előjel nélkül reggelre 1 kiugrott az akiból. :(
 
Oldal tetejére