• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Hemianthus micranthemoides - Hemianthus glomeratus

Levinen

Kertész szaki
A jól ismert Hemiathus család nagyobbik testvére. A HC-val nagyjából megegyező hatású, csak levelei egy kicsit hegyesebbek és magasabbra nő, mely így, impozáns bokrokat alkot. Egy tökéletes lehetőség a növények harmóniájának kiegészítésére. A növény megerősödése után, a rendszeres nyírással nagyon szépen lehet növelni a levelek sűrűségét, így a hatás elég jól fokozható.

Család: Scrophulariaceae
Kontinens: Észak-Amerika
Magasság: 5-15+ cm
Szélesség: 5-10+ cm
Fény igény: közepes-nagyon erős
Hőmérséklet: 20-28 °C
Víz keménység: nagyon lágy-nagyon kemény
pH tolerancia: 5-8
Növekedési ütem: gyors
Tartás: nehéz
 
Csak egy kép... :D Szeretem látni a dolgokat..
98901.jpg
 
nálam is van belőle a nagy akváriumban. viszonylag igénytelen növény. nanoban is szépen nő, bár ha kevés a fény inkább felfele, mint oldalra terjeszkedik.
nálam a nanoban co2 nélkül is remelkül megvan.

a nagy aksiban a bal elöl lévő bokor az a lótusz mellett:
3497012190_40ece9fd2d.jpg

nanoban jobb elöl:
3486270162_1a95120782.jpg
 
Csak annyit javítanék, hogy a HC-vel, és a leírással ellentétben a hőmérsékletet 20-30 °C-ig is jól bírja.
 
Hali!

Valakinek lenne valami ötlete arra, hogy a szép üdezöld HM bokrom , mitől veszthette el a szinét és lett fakózöldesbarnás? Jó az igaz , hogy drasztikusan megmetszettem majdnem felére de már egy hónapja és amiket hajt azok sem szép zöldek. Amúgy nem látni rajta semmi más elváltozást. GA-s tápokat és Easy carbot használok. Létezhet valami amitől a növények zöldebbek lesznek és nem vész össze a GA-s tápokkal? Esetleg próbáljam meg a zöldítő komlexet?
 
hzshalas said:
Hali!

....Létezhet valami amitől a növények zöldebbek lesznek és nem vész össze a GA-s tápokkal?....

A növények a nyírástól stresszessé válnak. Ilyenkor növekedésük leáll/lelassul. Minél tompább szerszámmal nyírunk, annál nagyobb sérülést okozunk. Ezért is fontos a jó minőségű olló.
A bestresszelt növénynek nem "zöldítő komplexre" van szüksége, hanem a botanikából jól ismert stresszt csökkentő cytokininre. Az ADA Green Gain terméke pont erre a célra lett kifejlesztve. ;)
 
Egyébként fura növény. Amikor beindul borzalmasan tud bokrosodni, amikor megvágod egy jó ideig stressz miatt leáll a növekedése. El fog indulni, csak idő kell neki.
A tápozásod miatt nem lehet hiány. Ha mégis adagolnék bármit akkor a fent említett Green Gaint-t vízcserék után nyírásoknál, vagy kis extra vasat (nem kifejezetten emiatt a növény miatt, hanem általánosságban). ADA ECA pl.

De a Micro/Macro/Carbo párosítás meg kell hogy oldja a problémát, nem egy szuperigényes növény ez.
 
viktorlantos said:
Egyébként fura növény. Amikor beindul borzalmasan tud bokrosodni, amikor megvágod egy jó ideig stressz miatt leáll a növekedése. El fog indulni, csak idő kell neki.
Megerősítem. Egyébként érdemes gyakrabban nyírni ezt a növényt. Ha nagyon hagyod megnőni a bokor alsó fele besárgul, mert nem kap elég fényt. Nyírás után így viszont még lassabban fog beindulni.
 
Véleményetek szerint egy 25x40cm-es és egy 15x40cm-es sáv beültetéséhez mennyi HM-re lenne szükség? HC-t próba gyanánt kipróbáltam az akvárium bal felében de valahogy nem az igazi... nem kapkod a terjeszkedéssel pedig elvileg minden adott a növekedéshez. Lehet hogy a 4db-ra vágás viselte meg, vagy nem tudom... HM-et esetleg el lehet ültetni egyben is? Talán kisebb stresszt jelentene a növénynek. Én olyan 30-40 cserépre gondoltam bele, nem tudom jól saccoltam-e. N-DEE diszhalboltos aksijában láttam ezt a növényt és ott elég komolyan befutotta a talajt, bár asszem ő irta is hogy nyirni kell ezerrel.
Ide kellene elhelyezni két oldalra:


A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. http://www.kepfeltoltes.hu

Nem tudom egyébiránt hogy a HC-nek mi baja, Rotalat most tettem be hátulra végig a Red Moor mögé, és a kb. 8-10cm-es hajtás alig egy hét alatt megduplázodott és a levelek is kezdenek átalakulni submerse formára. Bár ha jól olvastam másnak is voltak már rossz tapasztalatai HC-vel tisztázatlan okokból.

A segitséget előre is köszönöm! :)
 
Hali!

Hát ha jó helyre kerül akkor nem foglalkozik ez a kis átok semmivel.

Nyirástól számítva 2 nap múlva úgy nő mintha mi sem történt volna.Én már vágtam négyfelé is, nőttek mint a bolond.

Már ültettem egyben is, szép nagy bokor lett belőle.

Viszont terjeszkedni nálam sem akar, inkább felfelé nő.De a levágott darabokat fel lehet használni "sűrítésre".
 
Ezért is gondoltam arra hogy veszek annyit amennyi nagyjából már alaphelyzetben fedi a területet, mondjuk egymástól 1-1cm távolságra, azt meg már csak befutja.
Azt hiszem valamelyik témában olvastam hogy a japánok is valami hasonló módon csinálják hogy minnél gyorsabban eredményt érjenek el. Csak nem tudom hogy 40 cserép elég lesz-e.

Papiron 40x40cm-es rácson 5cm-enként ültetve 42 darabból összehozható.
 
Szerintem a fele is bőven elég. Baromi gyorsan nő, felesleges kiadás a 30-40 cserép. Szálanként leültetve 10 is elég lehet. 2 hét múlva már kazalnyi lesz.
 
atti76 said:
Szerintem a fele is bőven elég. Baromi gyorsan nő, felesleges kiadás a 30-40 cserép. Szálanként leültetve 10 is elég lehet. 2 hét múlva már kazalnyi lesz.
Csak pont ezt a szétdarabolást szeretném elkerülni, mert lehet -bár nem bizotos- hogy a HC-nak is ez tett be, az kb. azóta ugyanúgy áll hogy el lett ültetve.
 
A HM egy idő után gyomnövény lesz , ha nem nyírod rendesen.Szerintem a fele is elég lesz annak ,mint amire gondoltál. Én hetente 1 nagy marékkal dobok ki a kukába az 54L-s aksiból. Amúgy még 1 befőttes üvegben is képes gyökeret ereszteni ,ha van elég fény.
 
Back
Oldal tetejére