• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Helix

Mert egyébként szépek és a családnak is tetszik, sajnáltam volna megválni tőlük egyelőre, ezért is gondoltam felbővíteni az állományt. Sokat rágódtam rajta, hogy kell-e, de nem bántam meg! Ahogy írtam is, sokkal aktívabb lett a csapat, jobban érzik magukat így 20 db felett. Ezúton is köszönöm!
Ezek szerint mind megérkeztek egyben.(y)
(Ha majd végleg megunom őket, akkor visszaviszem hozzád, de mind a 23-at!)
Hozzad csak, majd bedobálom őket a kerti tóba.:D Ha nem vitted volna el, vagy más, amúgy is az lett volna a sorsuk.:D Van még ott 1 szem molly is, és láthatólag elég jól érzi ott magát, a arany halak közt.:)
 
Emlékeztetőül magamnak: Tegnap szűrőtakarítás és perloncsere volt kellemes földszag kíséretében (Purigent nem cseréltem), illetve egy kis kertészkedés. Ma pedig vízcsere volt, illetve üzembe állítottam a ventilátort a világítás idejére, 25,5°C volt a vízhőmérséklet (nem ment a klíma).
 
És ha már a kezemben volt a drágám telefonja...
Kicsit oldalról, így tükröződött legkevésbé:
DSC_6006.JPG
(A halak azért vannak így besózva, mert a fotózás után kaptak csak enni, de élő szúnyoglárva és vízibolha volt a menü.(y))
A Sowerbyana "Bob Marley" társaságában:
DSC_6012.JPG
 
Sziasztok! Volt egy kis időm, ezért előbányásztam a naplót egy kép erejéig. Így nézünk ki most:
DSC_67922.JPG
Mindenki él és virul. Bár ez csak a szerencsének volt köszönhető, mert tegnap éjjel az egyik repülő róka kiugrott és a feleségem azzal keltett, hogy a gyerek mászkál kint...(mezítlábas csattogó hangot hallottunk) sötétben kibotorkáltam, a hal fölött kétszer átléptem, mire észrevettem, hogy ő a "mezítlábas" - mázlija volt. A gyerek persze aludt.:)
Az egyik lednél a forrasztás elengedett, úgyhogy lesz egy kis dolgom vele.
Vízcsere továbbra is kéthetente, tápozás 3 naponta megy.
 
Sziasztok!

Kedden sikerült rávenni magam az ledszalag elengedett forrasztására. Tetőt lekaptam, vezetéket blankolom, elszakad... újból blankolom, ismét elszakad... Képzeljétek el, hogy az a vezetékszakasz ami az akvárium tetőn belül volt, teljesen eloxidálódott! A szigetelésen keresztül!:eek: Ezen nagyon meglepődtem. 2 év alatt úgy megette a hő, és gondolom a pára, hogy szakadt, mint a cérna. Kicseréltem, most elől is fényár van.

Aztán vasárnap kitakarítottam a szűrőt, purigent nem cseréltem, de minden mást átmostam, a szivacsokat csap alatt... ma arra lettem figyelmes, hogy tele van az akvárium "pókhálóval". Gyanítom, hogy összefügg a kettő, és a barna alga szálas formája lehet!?:rolleyes: Túl jól sikerült az átmosás...
Mindig van új a nap alatt... remélem másnak is hasznos volt az infó!

Üdv
 
Kis helyzetjelentés:
Az akvárium működik, csak egy kicsit púposan van növényből és halból, mivel ide költözött a kockából a növények és a halak egy része.
A minap nem világított a gyári fénycső. Megfogalmazódott bennem pár kérdés. Előtétet kell cserélni Vagy vegyek másik világítást és legyen tető nélküli? Vagy egyszerűen verjem oldalba kalapáccsal? Végül megnéztem az időzítőt... ez miért nem megy!? :banghead: Szóval a kalapács sem lett vizes és a világítás is működik.:ROFLMAO:
Alkalomadtán majd egy-két képet is bedobok.
 
Sziasztok, bár ritkán, de látogatom a fórumot, mert vannak nagyon szép munkák, amik tartják bennem a vágyat a hobby iránt. :)
Az utóbbi időben nem csak a fórumot, de az akváriumot is hanyagoltam: 2-3-4 hetes vízcserék, rendszertelen tápozás, és néha elővettem az ollót, ha már nem látszottak a halak.
Talán meg is van a következménye, zöld pontalga eléggé megszaporodott. (Szerencsére más nincs.)
A hétvégén rávettem magam, és a bajszomat régóta piszkáló bal sarkot kipakoltam. Az eredetileg buce és anubias fának induló gyökérről leszedtem a Tridentet. És a bucékat és anubiasokat rendbe raktam. Kitéptem a sessiliflorát, átültettem pár crypto tövet.
Korábban már a jobb sarkot is betelepítettem egy buce-val csurig lévő szőlőtőkével (Ez az előző két képen kicsit látszik is). Lassan kifogynak a gyorsan növő növények, és ahogy terveztem, átalakul az akvárium.
Csak a zöld pontokra kell megoldást találni. Visszavettem a fényből. Odafigyelek a rendszeres vízcserére, tápozásra, alaposabb leszek a takarításkor is.
Csináltam egy képet is, bocs a minőségért.
72882
 
Hűha, majd egy éve posztoltam az utolsót erről az akváriumról... pedig még működik (jelenleg csak ez az egy), és nem sok gondom van rá, szerencsére.
A sessiliflora időszakos nyírásán kívül nincs sok teendő, tápok visszafogottan mennek bele, vízcsere kb. havonta 15%.
Szívesen csinálnék már vele/bele valami újat, de sajnálom megbolygatni, klasszul beállt a rendszer. Nagyjából ez volt atervem, lassú növekedésű növényekre váltani szinte 100%-ban.
Még egy (két) évig elmegy, ha a bucék ki nem nyomják az üveget. :)
Csináltam pár képet is, hogy ne csak rizsa legyen:IMG_20200106_164909.jpg
IMG_20200106_153851.jpgIMG_20200106_164926.jpg
 
Egész jó passzban van az akvárium!

Ha összehasonlítod a növekedést, állapotokat a "mostoha" NPT-vel, akkor mik a tapasztalatok?
Táptalajjal indult az akvárium, viszonylag sok stemmel. Az első 3-6 hónapban jelentős növekedést mutattak, majd a táptalaj fogyással lassult a növekedés, és elkezdtek kikopni ezek a növények. Ez a folyamat NPT-ben később és kevésbé intenzíven zajlott le, több stem növény maradt meg benne hosszabb távon. Így 2 év után szerintem kb azonos a növekedés mértéke, bár NPT-ben más fajta növényeim voltak. Egy sessiliflorat nem lehet összehasonlítani egy ludwigia palustrissal. Talajból táplálkozó növények téren az NPT-vel jobban meg voltam elégedve.
 

Hasonló topikok

Back
Oldal tetejére