• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Helix

Ami késik, nem múlik. Megvan a sowerbyana süni.;)
DSC_5329.JPG És ha már a csigát fotóztam, ugyan a körülmények nem voltak optimálisak (minden tükröződött), de azért csináltam pár részletképet is.:)
DSC_5331.JPG Blyxa már megmarad, látni új hajtásokat. Viszont a Gratiola viscidula... életben van, hajt újat is, de látni rajta, hogy nem szívleli a helyét, gondolom a CO2 hiányzik neki.
DSC_5333.JPG
Itt a jókérdés milyen buce (talán copper) új levelének színárnyalata fogott meg, talán valami látszik belőle (ne a velvet leaf 4-et nézzétek az előtérben, hanem mögötte középen).
DSC_5336.JPG Crypto petchii pink:love:
DSC_5342.JPG

És egy kép oldalról. Sikerült megint ránövesztenem mindent a frontüvegre. Ezért is lenne jobb egy mélyebb akvárium, abban lehetne úszóteret hagyni a halaknak.
DSC_53533.JPG

Jah, fénycsövek cseréjére tegnap került sor. Nem sokkal, de azért észrevehetően erősebb a fényük. Most kezdhetek gondolkozni, hogy hova használom a régi fénycsöveket... így az élettartamuk 75%-ánál...:rolleyes:
 
Tegnap 20 liter vízcsere 3:1=GH:KH -ra visszasózott RO vízzel. Uhh basszus:facepalm:, tápot meg elfelejtettem adagolni:banghead:.
 
Tegnap vízcsere, kb. tiszta RO-val. A Manado majd "bekeményít".:)
Tápozást egy hete megdupláztam. Várom a fejleményeket.
A négy süni elég szép munkát végez, és külön meg vannak dicsérve, hogy először a látható részeket takarítják.(y) (Kezdek azon gondolkozni, hogy mi kopik el előbb a kő vagy a foguk?:LOL:)
De az Otocinclusok sem tétlenkednek, mert eltűnt a barna alga a növényekről. Legutóbb még láttam mindet, tehát új lakó elhullás még nem volt.
Valamelyik nap láttam egy cérna alga csomót az egyik sarokban, tegnap gondoltam kiveszem. Hát nem megették a sziámik!?:eek: Jót tesz, ha heti egyszer nem kapnak kaját, másnap túrnak- nyalnak mindent... lusta kövér disznók:D

Két hét után így néz ki most a front:
DSC_5449.JPG
A kis képet csak azért teszem be, hogy legyen nyoma a sziámik munkájának:) :
 

Attachments

  • DSC_5448.JPG
    DSC_5448.JPG
    385.4 KB · Megtekintések: 0
Valami nem OKÉ-s. A Rotala néhány csúcshajtása csökött, más pedig hatalmas és szépen színesedik. Miért?! A Ludwigia-nál úgyszintén. A táptalaj még nem fogyhatott ki...
Majd két hete tolom GA ajánlás szerint a tápokat (eddig ennek fele ment) többek közt ezért, de nincs változás. Ca hiány? Ha jobban belegondolok, lehet, hogy a tiszta RO-s vízcserék után jelent meg ez a tünet. A Manadoból mi "keményedik vissza"? Ki tudja!? Lehet, hogy visszaállok a megszokott visszasózott RO-ra, csak a TDS-t le kellett volna szorítani 200 környékére...:unsure:
Ami még aggaszt, az a BGA. Néha egy egy levélen megjelenik egy kis folt, azonnal eltávolítom, nem vészes, de mi az oka? Olvastam az alacsony nitrátot (ez volt tápmennyiség emelés másik oka), és az áramlás hiányát, mint kiváltó tényezőket. Az tény, hogy sűrű a hátsó szekció, és ott, de mindig a felső részen jelentkezik a BGA, de ott azért csak van áramlás!?:rolleyes:
Csak hangosan gondolkodok... (hátha valaki meghallja, akinek van ötlete a fentiekre):)
Azért a hétvégén kap egy nyírást a rotala és a myrio is.
Mivel régen volt totál, tegnap csináltam egyet, kertészkedés előtt, de üvegtakarítás nélkül. Íme: DSC_54922.JPG
Üde kis színfolt, topolni kéne...
DSC_5495.JPG
 
Tegnap kertészkedés volt, nagy tavaszi metszés. Myrio-t megritkítottam, a Rotala tarvágásnak esett áldozatul, és kicsit kevesebbet, de ültettem vissza belőle. Az Erectust is frissítettem kicsit, mert úgy vettem észre, hogy ő az első vágás után nagyon nehezen indul, inkább elrothad a régi tő, és az új hajtások a vízben lebegve próbálnak talajt fogni... @Micro , ha eddig nem is látszott, de megvan a Hippuridoides;) és mivel kiállta a próbát, a sarokban kevés fény mellett is nőtt!!!, ezért megérdemel egy előkelőbb helyet, a középpontba került félig a Rotala helyére, remélem itt már színben sem fogja vissza magát.:)
Szűrőt nem, de csövezést takarítottam. Nagyon vad rajta a barna alga. Lehet, hogy szűrőkapacitást kell növelnem?:rolleyes: Vízcsere ma lesz.
Egy kép púder nélkül:
DSC_5488.JPG
Egy sárga (valahogy nem akarják ellepni az akváriumot:unsure:, talán egy kis vérfrissítésre lenne szükség...):
DSC_5487.jpg
 
Heti vízcsere 20%, táp 1,8 ml/2 nap, fényt visszavettem 0,5 órával és áttettem egy tő pogostemon helferit az NPT-ből.
 
Karbantartás info:
- 2018. április 23-án szűrő takarítás volt (volt mit), és kicseréltem a purigent, mert igencsak barna volt.
- A heti vízcsere megy, tápozásban nincs változás. Világítás kicsit rakoncátlankodott, néha megállt az idő, mert az időkapcsolók "T" elosztóba voltak téve, ami nem mindig továbbította az áramot...

A BGA továbbra sem akar tágítani. Most többedjére a rotala hajtásvégein jelentkezik. Egyébként ezen a részen érezhetően elfogyott a táptalaj!!! (kb. 4 hónapot bírt... low-techben...(n)) Igaz, hogy itt az első időszakban elég erős növekedést mutatott minden növény. Lehet, hogy ennek hiánya miatt jelentkezik ezen a részen a BGA!? Legközelebbi "kézmosásnál" tolok egy kis gyökértápot ide.
A jobb oldal kicsit átrendeződött: Blyxát áthelyeztem, mert a Bolbitis kezdte beárnyékolni; Bekerült még egy kis fa (ez nem kap növényt), és két kis Bucephalandra Brownie Phantom a másik akvából.
Bal szélen a Sessiliflora formában van, ha nem is tetszik az erőteljes növekedése, de azért meg kell hagyni, szép "kis" növény.:)
Kezdem megunni a neonhalak bamba pofáját, le kellene cserélni a csapatot... 15-en vannak, és elég szépen megnőttek. Ha valakinek szintén van csere gondolata, ne fojtsa magába, hátha találkoznak az elképzeléseink...;)
 
Szia @Rebal !
Nagyon tetszik a napló!(y)
Iszonyat jópofa a "sowerbyana" süncsiguszod! ;)
( Nekem is van 3, nagyon lelkes kis munkások. A sowerbyana a színt jelenti? A google nem akarta megmondani, viszont nagyon bejön ez a "változat", de "sehol" nem láttam még hasonlót sem. :( )
 
Szia @Rebal !
Nagyon tetszik a napló!(y)
Iszonyat jópofa a "sowerbyana" süncsiguszod! ;)
( Nekem is van 3, nagyon lelkes kis munkások. A sowerbyana a színt jelenti? A google nem akarta megmondani, viszont nagyon bejön ez a "változat", de "sehol" nem láttam még hasonlót sem. :( )

Köszi!
Valószínű, hogy a színt/mintázatot jelenti. Én a googliba keresgélve találtam, mármint a nevét:)
Helyes kis dögök, csak mindent telepetéznek...
 
Köszi!
Valószínű, hogy a színt/mintázatot jelenti. Én a googliba keresgélve találtam, mármint a nevét:)
Helyes kis dögök, csak mindent telepetéznek...

Ezt én is tapasztalom, viszont úgy érzem: "ennyit megér".Legalábbis az én akimat tekintve, megéri a befektetés.(y)
Kicsi vagyok még ahhoz, hogy pár pöttyön "hisztizzek"...:D:ROFLMAO:
 
Tegnap vízcsere megvolt. Ludwigia repens rubint száműztem (ment a tóba), nem bajlódok piros növényekkel, ami nem megy, azt ne erőltessük. Bár egy reineckii valahogy bekerült, már magam sem emlékszem hogy :ROFLMAO:, de ő szépen lassan növöget. A hátsó traktus felét (Rotala, brevipes, esetleg myrio) kellene lecserélni valami igénytelen, hálás, de kezelhető növényre, mert elegem van belőlük, nem úgy viselkednek, ahogy azt elvártam volna tőlük. A Limnophila hippuridoides sem akarja azt amit én, elég makacs. A gyep sem az igazi, az igénytelen hirsuta és parvula is csak sínylődik, a brasiliensisről pedig ne is beszéljünk. tripartitát meg eszi valami - sziámik, nem tudtok róla valamit?o_O:bored:. Ez a táptalaj-manado kombó nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, pedig az első 2-3 hónap ígéretes volt, aztán valahogy minden megállt, elfogyott a kraft.(n) Bezzeg a mostoha NPT...:whistle:
Amivel elégedett vagyok az a Pogostemon erectus, lassú de szépen nő, Bolbitis, Microsorumok, Stau(!), Buce-k, Crypto-k, apropó Crypto... valahogy bennmaradt a korábban kiszedett bokorból egy flamingo gyöktörzs darabja a talajban, és kihajtott:), a myrio és sessili nyomják a versenyt, de őket meg sűrűn kell nyírni
Szépen lassan át kellene alakítani valami lassú-növényesre a tankot, meg hiányzik a moha, de a már emlegetett drága dögök miatt nem (azt sem) lehet.:bored: A tüskéshátú barátaimat pedig meg kellene fegyelmezni, minden tele a :poop: fehér petéikkel, már a növényeken is van belőle...:mad::mad::mad:
...na ez már kikívánkozott, most egy darabig nem panaszkodok:D
 
Tegnap vízcsere, és gazolás volt. A cserevizem visszasózására használt Easy Life Magnesium elfogyott, ezért mostantól magnézium-szulfáttal (pontosabban magnézium-szulfát-heptahidrát (gyógyszerkönyvi minőségű)) megy a Mg ionok pótlása. Ehhez ismét nagyon jól jött dexkill akvárium magazinos cikke a vízkeménység beállításáról.(y) Így már teljesen DIY a visszasózás.:happy: (cserevíz TDS: 170 ppm)

Növények terén elkezdtem a szelektálást. Rotala lesz az első, aki teljesen eltűnik az akváriumból. És a helyét a visszatérő Hygrophila polysperma veszi át (akármennyire low-tech és klasszik, de szép tud lenni). Myriophillum is leépítésre kerül majd, mert nagyon elhínárosodtam ott hátul, de az ő utódját még nem tudom. Mindesetre kicsit szellősebbé teszem a hátsó traktust.

A halakról is pár szót. Reggelente mindig meglesem a sziámi őrséget. A legnagyobb arcok, rendszeresen úgy pihennek az akva jobb első sarkában, hogy a három hal három irányba néz, tökéletesen belátva a teret. Napközben pedig aktívak, kergetőznek, legelésznek. szerencsére a kezdeti félénkség már a múlté.:)
A neonok kövér disznók lettek, és a héten elvileg bővül a csapat, 24-en lesznek. Azt hiszem, lesz nyüzsi.:D
Jah, és majd elfelejtettem: a garnélacsapat azért szaporodik, most van egy halom ifjonc, aki már előmerészkedik kapirgálni.
 
Utoljára módosított:
Nos, ide szántam még pár képet. Azt meg elfelejtettem naplózni, hogy kb. egy hete bekerült két tő emers acicularis a wabiból (a skimmer mellett látszik is a teteje), meglátjuk mire megy.
Szóval a képek...
Az egyik kövér neon... durván nagy, főleg kaja után.DSC_5836.JPG
Azért neki is van hasa:
DSC_5845.JPG
A takarító brigádDSC_5847.JPG A sárgák anyja:DSC_5854.JPG
...de a gyerekek kevésbé telt színűek:
DSC_5832.JPG
(Amikor a blyxát beraktam, előtte a lilaeopsis-t ki kellett szednem, de jött fel szőnyegként, aztán a blyxa sem akart lent maradni, kénytelen voltam rászórni egy kis követ. Manado...)
 
Nálam a manadoban csak a gyökereivel kapaszkodott a blyxa, a szárát sehogy sem tudtam lent tartani. Kövekkel nem próbálkoztam, egy darabig lelkesen nyomogattam lefelé, aztán feladtam.
 
Nálam a manadoban csak a gyökereivel kapaszkodott a blyxa, a szárát sehogy sem tudtam lent tartani. Kövekkel nem próbálkoztam, egy darabig lelkesen nyomogattam lefelé, aztán feladtam.
Jaja, a nagyobb növényeket (pl. crypto-k) nehéz beleimádni, nagy a felhajtóerő.
 
Nálam a manadoban csak a gyökereivel kapaszkodott a blyxa, a szárát sehogy sem tudtam lent tartani. Kövekkel nem próbálkoztam, egy darabig lelkesen nyomogattam lefelé, aztán feladtam.

Jaja, a nagyobb növényeket (pl. crypto-k) nehéz beleimádni, nagy a felhajtóerő.

A kerámia gyűrűk, amit olyan lelkesen kidobáltok a szűrőkből, nagy csodákra képes ilyen helyzetbe. :);)
 

Hasonló topikok

Back
Oldal tetejére