• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Használjuk-e a lecserélt vizet szobanövényeinkre?

zsotyi

Kertész szaki
A kérdés adott.Kedveskedjünk-e asszonykánk szobanövényeinek a lecserélt ,tápanyagban gazdag EI tápos vízzel,vagy inkább menjen a lefolyóba?
Fennáll-e a veszélye a túladagolásnak,tápanyag feldúsulásnak? ;)
 

Luna

Főkertész
Re: Használjuk-e a lecserélt vizet szobanyövényeinkre?

Elméletben a szobanövények szeretik az ilyesmit, például a paludáriumoknál (remélem jól írtam) közvetlenül az akvárium vizéből táplálkoznak a szárazföldi növények.
Szerintem érdemes lehet próbálkozni vele.
 

pure07

Kertész szaki
Kiönteni a lefolyóba?Ááááá.Én nem pazarlom el ezt a drága vizet.Minden szobanövényem imádja.Én már mindent ezzel locsolok.Csak a vízcsere húzódik el kicsit jobban de megéri.
 

viktorlantos

Alapító
Admin
ezt még én sem próbáltam pedig rengeteg növényem van...
azért örülnék ha botanikus, szakmabeli tagok is mondanának valamit erről. :lol:
mielőtt ledózerolom a növényparkot
 

Levinen

Kertész szaki
Biztos vagyok benne, hogy csak is jó lehet a dolog. A növények is nagyjából ezeket az tápanyagokat kapják, csak jóval nagyobb koncentrációban, így túladagolásról nem lehet szó. Én is szoktam a növényeknek adni a lecserélt vizet, csak nem nagyon van erre helyem, hogy a vizet tároljam. Szerintem, sima liba! :)
 

Nigro

Alapító
Admin
Ahová a GA növénytáppal tuningolt vizet öntöm a kertben, ott bolond módjára nő a fű. ;)
 

inadsz

Sasszem =)
Admin
Moderátor
Legjobb napló
Én (is) fogom locsolni a növényeket/füvet vele :roll:
Szerintem is csak jót tud tenni a víz vele, máshol is olvastam hogy használják.
 

zsotyi

Kertész szaki
Jahh kérem aki üvegházban lakik.... :lol:
Egyébként gyönyörű,látom vizen kívül is szereted a zöldet.
 

jojo

Kertész szaki
Hali!

Vigyázni kell, hogy mire öntöd, mert pl. az orchideák nemigen bírják.
Én odaadtam az asszonynak az EI-s vizet (a porokból kevert tápok, és Happy Life táp)és sok minden elkezdett pusztulni.Tehát nem mindenre jó.Vagy túl tömény és csak ritkán lehet használni.Mikor visszatért a sima csapvízre minden helyrejött.Viszont a kerti borbolya, ujjasjuhar,fenyő stb. elviseli.
 

Arizona

Tapasztalt kertész
Igen, nagyon hasznos a szobanövényeknek sőt még a kaktuszok is minden cseppjét felhasználják. Túladagolástól nem kell félni, mert a vizinövények tápja szinte majdnem egyezik a szobanövények tápjaival csak a vizben lévő sokkal higítottabb változat. A vízben lévő mulm, és növényi maradványok meg egyenesen jót tesznek és növényeinknek megadják az optimális trágyázást..
Egy dologra kell csak figyelni a víz ne pangjon a növények alátétjében.
 

viktorlantos

Alapító
Admin
zsotyi said:
Jahh kérem aki üvegházban lakik.... :lol:
Egyébként gyönyörű,látom vizen kívül is szereted a zöldet.
hát a növény az akin kívül is gyönyörű. ;) mindkét műfajt szeretem. a banán egyébként lakásban termett. isteni volt.
 

Labirintkopoltyus

Főkertész
Arizona said:
Igen, nagyon hasznos a szobanövényeknek sőt még a kaktuszok is minden cseppjét felhasználják. Túladagolástól nem kell félni, mert a vizinövények tápja szinte majdnem egyezik a szobanövények tápjaival csak a vizben lévő sokkal higítottabb változat. A vízben lévő mulm, és növényi maradványok meg egyenesen jót tesznek és növényeinknek megadják az optimális trágyázást..
Egy dologra kell csak figyelni a víz ne pangjon a növények alátétjében.

Arizona!

Én vigyáznék a kaktuszokkal. Eléggé haza tudod őket vágni ha sok tápot adsz nekik. Ez hosszú távú folyamat. Gondolj bele hogy hol élnek, mennyi vizet kapnak évente persze ugye ez fajonként változik. De általánosságban elmondható hogy a Astrophytum, echinocactus ők több gondoskodást igényelnek, meghűlést nehezen viselik. Lehet hogy rövid távon örülnek neki, de hosszú távon inkább ártasz nekik mert nem fognak szépen nőni. A sok víz, tápanyag miatt deformálódni fognak. A földet is keverni szokás (komposzt,agyag,apró sóder) keverési arányra mindenki mást mond. De itt akváriumokról van szó nem kaktuszokról :)

Amúgy volt idő hogy felhasználta anyu a szobai növényekre, de valaki mondta, vagy olvasta hogy nem jó ötlet mert lehetnek benne olyan anyagok amik rosszat tesznek a növényeknek.

Viktor meg gyanús nekem :D Fürdő kád méretű akvárium, banán fa mi lehet még ott? Egy élő közvetítéses akvárium telepítés során majd előbújik egy anakonda a kanapé alól :D
 

Arizona

Tapasztalt kertész
Labirintkopoltyús!

Nem azt mondom, hogy naponként kell a növényeket nyakonönteni a vízzel, mert azt még a sima vízzel sem bírják! Minden növényt az igényéhez mérten kell locsolni ezt nem írtam oda de reméltem ez egyértelmű.. :?
Nos, ezek a növények már nem ugy lettek termeszte mint a szabadban élő társaik, igy megvan a táp igényük is... Közel 17 éve foglalkozom a kaktuszokkal, termesztésükkel és tartásukkal, sok más növény mellett, igy bátorkodtam saját tapasztalatból és a megtanultakból írni!
 

lacee13

Tapasztalt kertész
Csak annyit szólnék ehez, vannak növények melyeket vizes tartásra is lehet alkalmazni pl futók :) és ajánlott az akva víz.... azt hiszem ez sokat elárul... ;) ;) ;)
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
Én is csak ajánlani tudom mindenkinek. Megfigyeléseim szerint ugyan nem minden növény reagál rá, pl. nálam a kaktuszok esetében nem volt változás, viszont többek között a különböző Dracaena-k sokkal nagyobb, erősebb és sötétzöldebb leveleket hoznak, mióta az akváriumvizet kapják. És még csak nem is EI szerint tápozok..
 

DLaci

Tapasztalt kertész
Hello!
Én is rendszeresen akváriumvízzel öntöztem kb. 0,5 - 1 évig mindent. Nálunk a házban annyi szobanövény van ha mindet szorosan egymás mellé pakolnám 6-7 m2 vagyis egy átlag fürdőszobányi méretű hely biztos hogy tele lenne.
Mivel a a barátnőm nővére kertész..?..mérnök mikor pár növény kipusztult megkérdeztem mi lehet az oka. Megnézett mindent rajta... és kiderült, hogy a növény gyökerére alga tapadt elég vastagon így nem tudta felvenni a tápanyagokat hiába locsoltam a csúcs akvárium vízzel.
Amit elmondanék ezzel kapcsolatban, hogy ez csak a szárasságtűrő, sivatagi jellegű növényeken volt tapasztalható (pl. kaktuszok a .....pálma ....nemtudomnevét...). Azok viszont egy idő után mind kissé betegesen néztek ki hiába öntöttem rájuk keveset. Némelyik növények amik bírják az akivizet azok gyökerein szintén tapasztalható (kevesebb!) algásodás, de a növények itt mégis nagyobb iramban nőnek, mint szerintem normális. A gyökéren található alga nem mind ugyanúgy néz ki, de általában sárgásbarna színe volt. (Állítólag ez azért van mert az akváriumvíznek nagyon magas a csíratartalma is.) Ami nem bírta még az akivizet az az orchidea, de ebből sem általánosítanék bár azok elég szeszélyesek. Szóval ugyanúgy ahogy az akváriumban is más tápanyagigényei vannak a növényeknek a szobanövényekre is igaz. Most mikor legutóbb voltunk egy kertészetbe a kipusztult helyére direkt mocsári növényeket vettünk. (A legjobb erre egy bambusz szerű növény lett volna állítólag csak az 19e volt, pedig azt mondták azon nyugodtan akár állhat is a víz.)
Szóval én azt javaslom a szárazságtűrő növényeket ne vagy csak ritkán havi egyszer locsoljátok akivizzel.
(A kinti növényeknél semmi hasonló probléma nem volt.)
 

zsotyi

Kertész szaki
Érdekes amit írtál.Nekem nincsenek ilyen problémáim,február óta locsolkodunk akivízzel.Az összes növény jól tolerálja,a szerencsebambuszok is,melyek vízben állnak,azok is bírják.
A gyökérzónában keletkező algásodás azért szerintem enyhe túlöntözésnek tulajdonítható.Szerintem. :)
 
Oldal tetejére