• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Happy Iwagumi stílusú akváriuma

Happy

Új regisztrált
Sziasztok,

Szeretném a segítségeteket kérni a készülő iwagumi stílusú akváriumom tervezéséhez. Akik járnak az akvakertész tanfolyamra azoknak ismerős lehet a helyzet, akik nem, azoknak pedig röviden ismertetném.

Kedvet kaptam a stílushoz, és erre egy teljesen új tankot szeretnék berendezni, így gyakorlatilag semmi sem fix, és kőbe vésett. A jelenlegi állás, hogy megvan a három kő (a Vadonból), melyből építkezni szeretnék. Terveim szerint:

Az akvárium: 32l-es Green Aqua-s. Méretei: 45x24x30. http://www.greenaqua.hu/green-aqua-nano-akvarium-32l-45x24x30-cm.html
A szűrő egy meglévő: Hydor Prime 10-es + esőztető esetleg. Gyári adatok: 300l/h max, 1,5l szűrőtöltet
Co2: Jelenleg biológiait használok (+ Easy Carbo), a 160l-es akváriumomnál sikerrel, itt is ez van tervben (Kerámia diffúzorral), de még változhat.
Táptalaj:JBL/Tropica/ADA még nem döntöttem, a nagyban JBL-van, bevált.
Növény talaj: ADA Aqua Soil talán Malaya
Díszkő előre: ADA Branco
Tápozás: GA Micro/Macro
Világítás: ???

Ebből talán az egyetlen fix dolog a kövek, amik nekem tetszenek. A számukat bővíteni csak indokolt esetben szeretném.:) Ezzel is kezdtem az alkotást. Feltételeztem a fent említett akváriumot, és annak méreteit, aztán nekiálltam a kő pakolászásnak. Kialakult bennem egy elképzelés:
DSCF5346.png
Hogy szélesítsem a "látókörömet" a család kezébe adtam a köveket, és a lehetőséget az alkotásra, a jobbak:
DSCF5354.png
DSCF5378.png
DSCF5394.png
Ezek után végignézve az alkotásokat az enyém volt az, ami mindenkinek tetszett.

Röviden összefoglalva itt tart a dolog, fokozatosan szeretném a segítségetekkel megtervezni, és elkészíteni az akváriumot, így azt ne is kérdezzétek milyen növényeket, és egyéb élőlényeket szeretnék, mert mint mondtam sem a kövek, sem az akvárium mérete nem 100%-ig biztos. De persze ostromoljatok az ötleteitekkel nyugodtan, max később használom fel őket.

Kezdjük az akvárium elrendezésével. Nektek melyik tetszik, mit csinálnátok esetleg máshogy? Jónak találjátok a választott akvárium méretet?

A jelenlegi képek, és a későbbiek ebben az albumban lesznek elérhetők:
http://picasaweb.google.hu/tboldog/IwagumiTerv?feat=directlink
 

Happy

Új regisztrált
Ugyan eddig még senki nem kommentálta a tervem, én azért írnék. Talán a kevés információ miatt nincs ötletetek, talán eleve elvetélt ötlet, nem tudom.:)

Egy kis PhotoShop munkával növényeket, és halakat is tettem a tankba, hogy jobban elképzelhessem, hogyan is nézne ki:

7.png

Ha jól sejtem az előtéri növény HC, míg hátul Blyxa japonica található. A halak Amanda lazacok, amiket azt hiszem sikerült kicsit túlnagyítanom az akvárium méretéhez.

Nagy dilemmám, hogy a világítást hogyan oldom meg. T5-ös csőből a legkissebb 55cm, T8-ból van 36cm is. Gondoltam még DayLight takarékos izzókra is, de kérdéses számomra az ezzel elérhető eredmény. Ha T5-öst választok, akkor kb 60cm hosszú armatúra kerül a 45cm hosszú akvárium fölé. T8-ból nem hiszem, hogy találok olyat ami nekem megfelelő lenne, így ezt csinálnom/csináltatnom kéne. Takarékos izzó esetén 2db kerek lámpabúrát lógatnék az akvárium fölé. Ezek viszont nem páramentes foglalattal szereltek. Az akváriumot mindenképpen nyitottra szeretném, így csak a plafonról lógatós, esetleg fölé ívelő armatúrák jöhetnek szóba. Van esetleg ötletetek?
 

szentgyo

Szakértő
Szakértő
A világítást azért meg tudod oldani, vannak direkt "nano" akváriumokra tervezett kész szerkezetek, de ha saját magad akarsz barkácsolni, akkor power compact csövekkel szerintem nagyon kényelmesen meg tudod oldani, de nyilván majd írnak olyanok is, akik nálam jobban értenek a világításhoz.

Különben biztos vagy benne, hogy az a 3 kő elég lesz? Nekem hiányzik még valami, 1-2 kisebb kő, de hát ez teljesen szubjektív.
 

lacee13

Tapasztalt kertész
Jó a photoshop munka, szerintem szép lessz az akvád ígéretes....Jahh az akvárol hiányzik az ADA felirat, ha már photoshop.. ;) ;) ;)
 

keymaker

Alapító
Admin
Moderátor
A 3 kő elrendezése teljesen profi, a természetben azonban azt láttuk, hogy mindegyik kő mellett még van 1-2 kisebb kő, kvázi támasztva azt. Nézd meg Amano munkáit. A patakokban is úgy görgeti, mozgatja a köveket a víz, hogy a végén mindig van a nagyobb kő mellett lényegesen kisebb "támasz".

(A lufis ötlet zseniális, használhatom?)

Én ezt a 45 cm-es akváriumot - ha már függesztett világításról beszélünk - mindenképpen halogénnel világítanám meg. 1 db. 30 cm széles Solar I-es halogénnel vagy hasonlóval. ;) De kompakt fénycsöves 30 cm-es függesztett lámpa is szóba jöhet. Nem az ADA lámpát erőltetem (az ára miatt), hanem ezt a fajta koncepciót.
 

Happy

Új regisztrált
@szengyo: én sajnos eddigi kutatásaim során nem akadtam tetszetős, és megfelelő gyári megoldásra, de persze nem adom fel. Nem ragaszkodom a barkácsoláshoz, de ha így alakulna, akkor is a fém alkatrészeket csináltatni szeretném, hogy gyári hatást érjek el.

@lacee13: Csak összedobtam a képet, hogy jobban el tudjam képzelni a dolgokat, már más területen is alkalmzatam ezt, nálam beválik. ADA feliratot pont hogy leszedtem, még peberelnek, hogy a GERONIMO vázlatommal aláásom a cég hírnevét:)

@keymaker:Igen a Photoshopos képen (ami amúgy Gimp-el készült:)) én is éreztem a tartókövek hiányát, előtte valahogy nem tűnt fel. Akkor megpróbálok beszerezni még pár kisebb követ, és azzal javítani az összképen. Próbáltam úgy is, hogy előre nem rakok díszkő csíkot, de valahogy az sem tetszett.

A lufis ötlet Gyuritól származik a tanfolyamról. Homokot kell bele tölteni, és állítólag akár magába a kész kompozícióban is használható.

ADA lámpák sajnos kiesnek a keretből, hasonló okból nem kerül Opti White üvegbe az alkotás.:( Ugyanakkor ha bárkinek van tapasztalata ötlete egyéb konkrét gyári megoldásokra azt nagyon szívesen hallanám.
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
Happy said:
sajnos eddigi kutatásaim során nem akadtam tetszetős, és megfelelő gyári megoldásra, de persze nem adom fel.
Esetleg ebből 3 db? Innen elvileg szállítással együtt 25.000 Ft: http://www.onlinepetsupplies.uk.com/p/7 ... -lamp.html

Happy said:
de ha így alakulna, akkor is a fém alkatrészeket csináltatni szeretném, hogy gyári hatást érjek el.
Hasonló cipőben járunk. Elvileg a konkrét akváriumra szabott, T5-ös világítást barkáccsal lehetne a legjobban összehozni (a megfelelő reflektorok használata miatt), de én sem szeretnék valami igénytelen tetőt az akvárium főlé. Nekem viszont ötletem sincs, hol lehetne megfelelő fém lámpatestet csináltatni. Neked már van ötleted erre nézve? (Vagy bárki másnak esetleg??)
 

Happy

Új regisztrált
@oRphEus: Szerintem nem nézne ki jól 3 ilyen lámpa az akvárium fölött, talán ha szembe fordítanám őket, hogy felém "szúrjanak". Csak még méretet nem találtam róla, hogy mennyira lógna túl.

Helyre 2 ötletem is van, az egyik a csepel művekben egy cég, ahol mindenféle alkatrészeket gyártanak, méretra. Ha pl egy régi mosógépbe kell egy speckó fogaskerék, vagy a motorodra valami egyedi dolog, akkor ők jópénzért legyártják. Sajnos a cég nevét nem tudom, egy ismerős dolgozik ott, majd megkérdem.

Másik szintén egy ismerős, aki nagyüzemben gyárt fém alkatrészeket, és talán meg tudna valósítani valami ilyesmit is.

Festésre szintén lenne ismerős:)
 

Happy

Új regisztrált
Happy said:
Csak még méretet nem találtam róla, hogy mennyira lógna túl.

Közben megtaláltam, hogy 28cm hosszú, így picit túllógna. De mint lehetőség bent hagyom.
 

Happy

Új regisztrált
Újabb kutatások következtek a világítás ügyében.

A fémhalogén valóban jó megoldás lenne, de csak magas teljesítményűeket lehet kapni, ami nem villanyszámla barát. Viszont cserébe esztétikai szempontból talán a legszebb képet kapnám, mivel nem szórt fényt kapna a tank. Égőt ezt találtam ami gondolom jó lenne:
http://www.oceanshop.hu/product_info.php?cPath=57_93&products_id=146
Ehhez azonban még kéne foglalat, és valami egyéb világítás ráadásul 1-1,5 évente ezt is cserélni kell. Armatúrát kéne építeni.

A következő lehetőség a Power Compact. Innen OSRAM DULUX® L LUMILUX® DE LUXE 36W/950 azt hiszem megfelelő lenne. Ugyan pontos árat nem találtam, de olyan 2000 HUF körülre tippelem + itt is építeni kéne az armatúrát.

Következő lehetőség a kompakt izzók. Több lehetőséget találtam.
http://aquaimpex.hu/webshop/product/aquatic-nature-solar-lux-1850 Itt nagyobból kéne kettő.
http://webshop link moderálva/tungsram/id/00897_Megaman_kompakt_fenycso_15W_E27_Plant_lamp Kettő, de inkább 3 db kéne, mert kevésnek találom a fényerejét.
http://webshop link moderálva/tungsram/id/01019_Kompakt_fenycso_230V_30W_E27_Daylight_6500K Talán elég egy darab.
http://webshop link moderálva/tungsram/id/00993_Kompakt_fenycso_230V_21W_E27_Daylight_6500K Kettő biztos elég.
Utolsó háromnál főleg kétséges számomra az akvarisztikai alkalmasság. A Plant lamp gondolom inkább szobanövénynek való, így a piros fényét valószínűleg elbukom, bár ha nem túl magas az akvárium talán marad valami... Utolsó kettőnél, pedig a teljes spektrumú sugárzást kérdőjelezném meg. Az első tűnik a legalkalmasabbnak, hiszen elvileg erre való, de nem ismerem a márkát, az ár alapján még valami tényleg jó dolog is lehet. Valaki?
Ezeket az izzókat valamilyen kerek plafonról lógatható lámpatestbe csavarnám, és úgy lógatnám az akvárium fölé. Aquatic nature solar lux-hoz ha jól értelmezem jár valamilyen gumitömítés is, ami gondolom a páramentességet szolgálja.
 
Oldal tetejére