• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Hand of the Dryads

Etele

Kertész bálvány
Sziasztok, rescape előtt állok (még nem túl közel de nem is túl messze :) ), kicsit növényesebb irányba szeretnék elmenni.
Még sok előkészítendő/szervezendő/vásárolandó/gyártandó dolog van amíg neki tudok állni a jelenlegi akváriumom tényleges szétbombázásának, de az agyam már napok óta csak ezen pörög, így fárasztalak kicsit titeket az ötletelésemmel.

Sok dolog adott a jelenlegi technikából, sok dolog pedig fejlesztésre vár. Az aláírásomban látható akvárium lesz az áldozat.
A 3D-s háttér elpusztításra kerül :D , kap egy füstszínű fehér fóliázást majd hátra (a fal sárga, bezavarna a látványba).

Ami marad és fix: az akvárium, 240 liter, 120x40x50 (tudom nem kertnek való, de ez van), marad az alu tető és a két LED világítás, ezzel 85 lumen/litert tudok produkálni, több mint elég.
Marad a CO2 rendszer (klasszikus Aqua Medic+Papillon kombó, 10 kilós törpe palacckal), de a mostani GA japán diffúzor helyett DIY reaktorban gondolkozom.

Marad a Tetratec1200 Plus, emellé fog jönni még egy hasonló tudású külső szűrő, attól függ milyet találok használtan.
Szűrőanyagban mindkét szűrőben fele siporax, fele seachem matrix a terv, mindkét szűrőbe perlon a tetejére, talán Seachem Purigen is de ez nem 100% még.
Mechanikai szűrést külön nem tervezek, arra ott az ülepítő a szűrőkben, és kevés élőlénnyel számolok, nem nagyon lesz mulm.
Plexi lily pipe és szívó lesz, sajnos a tető miatt üveget nem tudok ráakasztani, így is DIY csövezésre lesz szükség. :(

Továbbra is RO vízzel dolgozom, micmac szintén.

Marad a Twinstar nano is.

Ami viszont eladásra kerül majd: a Juwel akvárium bútor. Nincs benne hely, vagy DIY ADA stílusú bútor lesz, vagy GA-s laminált ADA bútor, meglátom, ez a legelső megugrandó akadály anyagilag.

És a sok pofázás után a terv: az akva nevéből kitalálhattátok, hogy erdős téma lesz (sziklás scape engem annyira nem hoz lázba).

Felskicceltem ami bennem most motoszkál:
rescape terv by Attila Szántó, on Flickr

Bocs béna vagyok.

Fontos, hogy az akvárium bal oldala a konyha felől "nyitott" (míg jobbról fal mellett van) így a scape klasszik előről hátrafelé emelkedő, de balról jobbra is... :D
Egy gigászi Red Moor fát tervezek az akvárium jobb hátsó traktusából előre-balra kinyúlni, mintha egy driád keze nyúlna ki az erdő sűrűjéből a tisztásra.

Most először rámegyek a mohára és a gyepesítésre is. A növény tervezet:

- kinyúló faágakra Weeping moha, a fa sűrűbb, belső részére az ágakra anubias nana és microsoriumok (windelov, narrow, és "sima")

- az előtérbe (jobb harmad) gyep, na itt a növényfaj kérdéses, kezdő gyepesként zavarban vagyok, kissé beljebb reinickii mini, utána jöhet némi crypto flamingo

- középtéri növényként blyxa japonica és pogostemon helferi

- stemként hátra, a tulajdonképpeni erdőbe a következő fajokat gondoltam a már meglévő irdatlan bolbitis tövem (amit erősen vissza fogok vágni...) mellé:
Tropica Ludwigia Palustris 1 300,00 Ft Green Aqua
Tropica Cardamine Lyrata 1 300,00 Ft Green Aqua

Szerintem kb. ennyi növény elég is kezdésnek.

Fauna tekintetében maradnak az amanok (izé passz, hogy mennyi :D ), otok (9), és a balthasú lazacok (11) minden más halfajnak mennie kell, szerintem hamar elkelnek. És egyfajta nano-szerű halfajból fogok beszerezni egy csapatot. Meg egy csapat cory pygmeus (15 körül). Ennyi.
Ja, és yellow fire garnikat is szeretnék, szóval csak bébigarnéla kompatiblis halcsapat jöhet számításba. Javaslatokat szeretettel várok. :)

Vélemények? :D
 
Utoljára módosított:
Szerintetek a parvula mini és a kicsit nagyobb blyxa és pogo "közé" átmenetnek van értelme staut ültetni néhány tövet hogy megtörjem a crypto flamingo és reinickii mini "szinességét" egy kis harsogó zölddel?
Tropica Staurogyne Repens TC (zselés) 1 500,00 Ft Green Aqua

Ja és persze benéztem, stemnek jobb hátra
Nymphoides sp. Taiwan - zselés 1 100,00 Ft Green Aqua
menne, nem pedig cardamine, annak túl aprók a levelei, jobban adja az erdő hatást nekem a nymphoides. :D

A moha fajtáját illetően is elbizonytalanodtam, de ezt még majd emésztem.
Tropica Fissidens Fontanus moha 3 300,00 Ft Green Aqua
Ez nagyon tetszik, de nem tudom, mennyire mutatna jól a vékonyabb Red Moor ágakon, ha egyáltalán rá lehet kötözni.
 
Utoljára módosított:
Egy dologra figyelj majd akváriumpucolásnál.Én is így jártam a kis garnélásnál(Evelin).Gyári dekor hátterem volt benne ,amit kiszedtem.A maradék szilikont az üvegről egy ilyennel kapartam le óvatosan:
61007_b.jpg

Aztán jött a feketeleves.A szilikon meg tudja marni az üveget,vagyis ha nem is marja meg ,de ugy rágyógyul ,hogy nem tudtam sehogy lekaparni a felületéről.Foltos maradt a szilikon helyén.Remélem te nem fogsz így járni ,csak gondoltam szólok ,hogy erre az eshetőségre is készülj fel.:);)További sok sikert az indításhoz,olvasni fogom a naplódat.
 
Fekete akvárium szilikont raktam rá, NAGYON remélem nem marta meg az üveget, ha igen, tökön szúrom magam. :(
Mondjuk akkor is van lehetőség, ahol megmarta, oda is megy kívülről az oldalára a füstszínű fólia, de azért az nem az igazi.
 
:D Ajjaj.
Tavaly szeptember óta, tehát mikor bontásra kerül, kb. egy éve lesz rajta. Reménykedem... Lehet egy helyen megkaparom, megnézem mi az eredmény. Mondjuk nem hatnak nagy erők a háttérre, talán nem passzírozta nagyon rá az üvegre a ragasztót, és így le lehet majd szedni...
Mert a tetőt is lebontani, új akváriumot venni, na arra nincs már keret. (Főleg hogy jól rászilóztam a tető keretét az akváriumra, hogy ne csorogjon ki mellette a pára... szerintem nem lehet lebontani úgy megfogta.)
 
A háttér beragasztásnál elkél az optimizmus, de a tető ráragasztásánál nincs rá szükség, ha le lehet kapni az akváriumragasztót az oldalfalról (aljáról nem erőlködök, úgyse látszik a talajtól, a teteje sem zavar mert azt meg a tető takarja... persze ezekről a helyekről is leszedem majd a ragasztót). :)
 
Na alakul a dolog, bár ennyit beszélni a semmiről már-már művészet. :D

Szombaton jön még egy Tetra1200 a mostani mellé, összeállítottam a szűrőanyagokat (lesz majd egy fájóan nagy összegű rendelésem a GA-ból sajnos jövő héten :D ), a következőképpen fog kinézni: mindkét szűrőben (már ha belefér, agyon sem akarom tömni őket) alulról felfelé Sera Siporax 3 liter, Matrix 2 liter, Bio Rio 1 liter, perlon. Az egyik szűrőbe még megy emellé 250 ml Seachem Purigen. A másikra meg rákötöm a reaktort.

A szivacson erősen filózok, hogy mégis kéne az alsó tálcába a siporax fölé mechanikai szűrésnek, de majd meglátom.

Na a szűrés miatt biztos nem fogok algásodni. :D Ez még több is mint 10x vízforgatás (1200l/h a most vásárolandó régi Tetra, és 1300l/h az én Plus-om) és nem alap szintű szűrőanyag.

Ámen.
 
Köszi. :)
Még maradhatna az a scape egyébként mert most kezd összeérni, de a háttérrel le kell számolni, és akkor már elkezdtem agyalni, kattogni hogy még mit kéne fejleszteni, és ez lett a vége. De ezzel szerintem itt mindenki így van, kitalálunk egy kis dolgot, végén meg ott a lavina, és a totális szétbombázás. :D
 
Élővilág kb. összeállt a fejemben: lesz 50-60
Hal - Razbóra - Törpe razbóra - Brigittae - Zöldsávos törperazbóra (Boraras Brigittae) 350,00 Ft Green Aqua
és 20
Hal - Harcsa - Törpe cory - páncélosharcsa (Corydoras Pygmaeus) 540,00 Ft Green Aqua
az otok és baltahasúak (meg amanok) mellé, ennyi. :D

Mondjuk ez még a jövő zenéje (lehet szó szerint :D ), mire oda jutok hogy jöhetnek az új halak.

Helló! Kíváncsian várom a fejleményeket.
Nem lesz sok a hal állomány? Így kb mennyi halad lenne?
A Törpe cory most nekem is felkeltette a érdeklődésem. :) Újabb faj a harcsa birodalomban......
 
Nah összeállt minden, a pincében feltornyozva a restart/rescape-hez minden ami kellhet, az új bútor a garázsban... Még kedd magasságában jön némi növény a GA-ból (remélem), és bummmmm. :D

Holnap reggel elkezdem a hardscape szétbontását (plusz élővilág áthelyezését), kedd délutánra végzek elvileg a talaj átmosással, egyebekkel. Szerdán már az "új" akváriumon dolgozom, háttérfólia ragasztás, technika összeszerelése, egyebek, plusz legózás a red moor-al és a 16 kilónyi megkövesedett fával ofc.
Ha minden jól megy, csütörtökön már ültetek, és estére el is tudom indítani a szűrőkkel, növényekkel, CO2-vel, tápozással.

Remélem nem lesz túl nagy falat ez az egész, igyekeztem maximalista lenni mindenben, de a tudásomat még nem érzem elég acélosnak ehhez a technikai háttérhez. Meglátjuk.

Csak hogy kb. mi minden van a pincében:
- plusz 1 Tetra 1200
- CO2 reaktor DIY
- Eheim Skim 350
- 2 kg BioRio
- 8kg Seachem Matrix
- 250 gr Seachem Purigen
- 0,5kg Sera perlon
- 35 cm (!!!) hosszú plexi esőztető 2db, plexi szívó ág 2db
- blackout kúra alatt műanyag ládában bolbitis, microsorumok, ipari mennyiségű növény
- 3 óriási red moor
- 2m tejüveg dekorfólia
- 16,5 kg megkövesedett fa
- 9 kiló amazonia (most 27 kg environment van az akvában, ebből nyilván lesz veszteség)
- Dennerle Nutribasis 6in1 9,6kg
meg az apraja. :D
 
Szűrők megtömve, bacter ballal ketyegnek a pinyóban a növénytároló ládára kötve. Ebben 2/3 RO víz, 1/3 frissen letöltött akváriumvíz van.
(Csak az alsó tálcába tudtam visszarakni a baktériumkúltúrás siporaxból a szivacs alá, mert a 8 liter matrix és a 2 liter biorio meg is töltötte a szűrőket. Purigent és perlont még nem raktam, majd ha berakom őket az akvárium alá.)

22872549019_2ac7ecc4e5_c.jpg20151123_112831 by Attila Szántó, on Flickr
 
Ilyesmi red moor elrendezés lesz, a 16,5 kilónyi kő az illesztési hézagok kozmetikázására lesz felhasználva (meg növénnyel is fogok még takarni ofc).

Azon gondolkodom mennyire toljam el a fa kompozíciót a jobb oldali oldalüveg felé... nagyon nem akarom, de túl középre sem tenném a fákat.

20151129_104204_HDR by Attila Szántó, on Flickr
 
Ilyesmi red moor elrendezés lesz, a 16,5 kilónyi kő az illesztési hézagok kozmetikázására lesz felhasználva (meg növénnyel is fogok még takarni ofc).

Azon gondolkodom mennyire toljam el a fa kompozíciót a jobb oldali oldalüveg felé... nagyon nem akarom, de túl középre sem tenném a fákat.

20151129_104204_HDR by Attila Szántó, on Flickr
Ha az arányokat nézem ,akár itt is hagyhatnád.
 
Ilyesmi red moor elrendezés lesz, a 16,5 kilónyi kő az illesztési hézagok kozmetikázására lesz felhasználva (meg növénnyel is fogok még takarni ofc).

Azon gondolkodom mennyire toljam el a fa kompozíciót a jobb oldali oldalüveg felé... nagyon nem akarom, de túl középre sem tenném a fákat.

20151129_104204_HDR by Attila Szántó, on Flickr
Véleményem szerint nagyon eltaláltad az egyensúlyt, és nagyon szép ez a fa. A kövekkel együtt lenne érdekes, azokat nehezebb lesz természetesre kialakítani. Azok még nagyban befolyásolhatják az arányokat, együtt próbázgasd! A fényképet pedig szemből középről készítsd, úgy jobban látni ezeket!
 
A gáz az, hogy pénteken lebetegedtem, most is lázas vagyok, szóval kutyafuttában csináltam ezt a scape tervet (@talachi azért adott támpontot :D )... a megkövesedett fából van választék bőven, ahogy néztem a fa megáll magától, nem kell kővel támasztani, szóval azzal majd holnap eljátszadozom... :( Van négy nagy meg négy kicsi, ki lehet hozni belőle természetes hatást.
 
A gáz az, hogy pénteken lebetegedtem, most is lázas vagyok, szóval kutyafuttában csináltam ezt a scape tervet (@talachi azért adott támpontot :D )... a megkövesedett fából van választék bőven, ahogy néztem a fa megáll magától, nem kell kővel támasztani, szóval azzal majd holnap eljátszadozom... :( Van négy nagy meg négy kicsi, ki lehet hozni belőle természetes hatást.
Jobbulást :)
 
Back
Oldal tetejére