Sziasztok!
Hát nem biztos, hogy olyan rövid leszek, az ivadék etetéssel kapcsolatban merült fel bennem pár kérdés. Régebben amikor még több időm volt akkor a cory-jaimnak keltettem artemiát, ezzel azért sikeresen felneveltem akkoriban egy akkora csapatot, hogy alig bírtam őket elpasszolni ismerősöknek, emlékezetem szerint olyan 150-en lehettek, de nem számoltam meg őket... Most vettem pár dániót amik leikráztak nálam közvetlenül azután, miután hozzám kerültek, persze én nem igazán vettem észre ezt, csak akkor, mikor vízcsere után a 60l-es "használt víz" hordóm tartalmának egy részét öntöttem ki a wc-ben... (nem igazán szoktam egyből kiönteni a vizet két okból.1: ebből öntözöm a lakásban található növényeket, 2: ide szórom bele az akváriumból azokat a növényeket amik nyíráskor, ritkításkor kihullanak. Szóval a vödör alján most 5-6 cm mulm réteg és pár élő növény is van, de most muszáj volt valamennyi felesleget leöntenem, mert épp a kisebb akváriumokat készültem takarítani.) Sikerült kimentenem 8 nagyon pici kishalat 2 napig tartó vadászat után (tehát ezek akkoriban kelhettek ki a mulmban található ikrákból) ez kb 10 napja lehetett. Átraktam őket egy kisebb 15 literes akváriumba ahol a garnéláim egy részét nevelgetem és ekkor gondolkodnom kellett, hogy hirtelen mivel is etessem őket. Eszembe jutott, hogy annó olvasgattam, hogy ilyen apró kishalakat - ha nincs más - akkor érdemes főtt tojássárgájával kezdeni etetni, így hát így is tettem. A probléma ott van, hogy 8 kishalnak ugyebár nagyon keveset kellene adni, hogy a vízminőséget azért ne romboljam annyira. Persze azért a garnélák és a csigák sem vetik meg a tojássárgáját, de hát akkor is nagyon kevés kell egy alkalommal, én kb. egy késhegynyit morzsolok bele a vizükbe, ezen élnek egyelőre míg nagyobbak nem lesznek más jellegű tápokhoz. Na most ugye 10 napja megfőztem 1 db tojást és abból porciózok nekik. Nem tudom, hogy hűtőben tárolva ez meddig fog elállni, de gyanítom, lassan úgyis áttérek más tápra. Közben azt is észrevettem, hogy a garnélák és a csigák viszont a főtt tojásfehérjére utaznak, de a tojássárgáját sem vetik meg, így 3-4 db 1 mm-es tojásfehérje törmeléket be szoktam dobálni naponta a 3. akváriumba ahol kb 30 db garnéla lakik, verekednek is érte a csigák a garnélákkal(a bedobást nem szó szerint kell érteni, egy hajlított műanyag kanálban lógatom be és két perc múlva látom, hogy a kanál tele van csigával meg garnélával...). Na most, hogy ne kelljen pepecselni naponta ezekkel a tojásos dolgokkal, elgondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha a tojássárgájából eleve egy oldatot csinálnék és ezt lefagyasztanám jégkockatartóban, így talán könnyebb is lenne pontosabb adagokat kimérni. Tehát etetéskor csak simán egy jégkockát kellene a vízbe dobnom. Természetesen az is az elgondolásom része, hogy hosszabb távon egy következő ikrázáskor ne ezzel kelljen megint pepecselnem. (ez csak azért van, mert olyan munkakörben dolgozom, hogy van úgy, hogy napokig csak este 10-kor érek haza és este 10-kor valljuk be egyszerűbb benyúlni a mélyhűtőbe egy fagyasztott ivadéktápért mint tojást főzögetni...) Gondolom az oldatom azért fagyasztóban tárolva 1-2 évig felhasználható lesz. Ugyanezt eljátszanám a tojásfehérjével is, azzal elpepecselnék egyszer egy darabig, hogy jó kicsi szeletekre aprítsam, így a garnéláknak is kiegészítőként be-be dobnék hetente egyszer belőle. Szóval ti mit is gondoltok erről, egyáltalán a tojásfehérje/sárgája garnélák és halivadékok táplálására való felhasználásáról valamint a fagyasztós módszerről?
Hát nem biztos, hogy olyan rövid leszek, az ivadék etetéssel kapcsolatban merült fel bennem pár kérdés. Régebben amikor még több időm volt akkor a cory-jaimnak keltettem artemiát, ezzel azért sikeresen felneveltem akkoriban egy akkora csapatot, hogy alig bírtam őket elpasszolni ismerősöknek, emlékezetem szerint olyan 150-en lehettek, de nem számoltam meg őket... Most vettem pár dániót amik leikráztak nálam közvetlenül azután, miután hozzám kerültek, persze én nem igazán vettem észre ezt, csak akkor, mikor vízcsere után a 60l-es "használt víz" hordóm tartalmának egy részét öntöttem ki a wc-ben... (nem igazán szoktam egyből kiönteni a vizet két okból.1: ebből öntözöm a lakásban található növényeket, 2: ide szórom bele az akváriumból azokat a növényeket amik nyíráskor, ritkításkor kihullanak. Szóval a vödör alján most 5-6 cm mulm réteg és pár élő növény is van, de most muszáj volt valamennyi felesleget leöntenem, mert épp a kisebb akváriumokat készültem takarítani.) Sikerült kimentenem 8 nagyon pici kishalat 2 napig tartó vadászat után (tehát ezek akkoriban kelhettek ki a mulmban található ikrákból) ez kb 10 napja lehetett. Átraktam őket egy kisebb 15 literes akváriumba ahol a garnéláim egy részét nevelgetem és ekkor gondolkodnom kellett, hogy hirtelen mivel is etessem őket. Eszembe jutott, hogy annó olvasgattam, hogy ilyen apró kishalakat - ha nincs más - akkor érdemes főtt tojássárgájával kezdeni etetni, így hát így is tettem. A probléma ott van, hogy 8 kishalnak ugyebár nagyon keveset kellene adni, hogy a vízminőséget azért ne romboljam annyira. Persze azért a garnélák és a csigák sem vetik meg a tojássárgáját, de hát akkor is nagyon kevés kell egy alkalommal, én kb. egy késhegynyit morzsolok bele a vizükbe, ezen élnek egyelőre míg nagyobbak nem lesznek más jellegű tápokhoz. Na most ugye 10 napja megfőztem 1 db tojást és abból porciózok nekik. Nem tudom, hogy hűtőben tárolva ez meddig fog elállni, de gyanítom, lassan úgyis áttérek más tápra. Közben azt is észrevettem, hogy a garnélák és a csigák viszont a főtt tojásfehérjére utaznak, de a tojássárgáját sem vetik meg, így 3-4 db 1 mm-es tojásfehérje törmeléket be szoktam dobálni naponta a 3. akváriumba ahol kb 30 db garnéla lakik, verekednek is érte a csigák a garnélákkal(a bedobást nem szó szerint kell érteni, egy hajlított műanyag kanálban lógatom be és két perc múlva látom, hogy a kanál tele van csigával meg garnélával...). Na most, hogy ne kelljen pepecselni naponta ezekkel a tojásos dolgokkal, elgondolkodtam azon, hogy mi lenne, ha a tojássárgájából eleve egy oldatot csinálnék és ezt lefagyasztanám jégkockatartóban, így talán könnyebb is lenne pontosabb adagokat kimérni. Tehát etetéskor csak simán egy jégkockát kellene a vízbe dobnom. Természetesen az is az elgondolásom része, hogy hosszabb távon egy következő ikrázáskor ne ezzel kelljen megint pepecselnem. (ez csak azért van, mert olyan munkakörben dolgozom, hogy van úgy, hogy napokig csak este 10-kor érek haza és este 10-kor valljuk be egyszerűbb benyúlni a mélyhűtőbe egy fagyasztott ivadéktápért mint tojást főzögetni...) Gondolom az oldatom azért fagyasztóban tárolva 1-2 évig felhasználható lesz. Ugyanezt eljátszanám a tojásfehérjével is, azzal elpepecselnék egyszer egy darabig, hogy jó kicsi szeletekre aprítsam, így a garnéláknak is kiegészítőként be-be dobnék hetente egyszer belőle. Szóval ti mit is gondoltok erről, egyáltalán a tojásfehérje/sárgája garnélák és halivadékok táplálására való felhasználásáról valamint a fagyasztós módszerről?