1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Halak beszoktatása

Kategória: 'Akváriumi halak', témanyitó: Etele, téma nyitása: Ápr 2, 2016.

 1. Etele
  Online

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  4,529
  Kedvelik:
  4,117
  Hely:
  Budapest XIV.
  Mivel elég sok tévképzet kering a neten, és itt a fórumon sincsen külön topik a frissen vásárolt halak már működő akváriumba való beszoktatásáról, így gondoltam összeszedem az én tapasztalataimat, és trükköket amiket kikísérleteztem. :)

  1. Szállítás
  Eleve ez már egy sokk a halaknak, lehetőség szerint kérjünk O2-t a zacsiba, vigyünk sötét zsákot/hungarocell tortaszállító cuccot (ami ezért jó mert hőszigetelő is) hogy a halakat lehetőség szerint sötétben szállítsuk. Nyilván télen fűtött kocsiba, nyáron ne hagyjuk az autóban a napon 4-5 órára a zacskót. :) A kulcsszó: leggyorsabban, legkisebb stresszel hazaérni velük.

  2. Vízparaméter változás
  A legnagyobb hibát akkor tudjuk elkövetni, ha nem hagyjuk a halak szervezetét hozzászokni a saját akváriumunk vízparamétereihez, okosan hazahozzuk a kereskedésből a halacsokat, néhányszor feltöltjük a zacskójukat saját vízzel és kész. Na ez így nem jó. :)
  A legtöbb kereskedésben csapvízben tartják a halakat, egy kezemen meg tudom számolni hol van 1-2 lágyvizes medence. Így akik lágyvizeznek, még óvatosabbnak kell lenniük.
  A módszerem: végy egy sötét vödröt, aminek van teteje is (én pl. Terrasan zöld szögletes gyeptrágya műanyag edényt használok - nem árt ha nem kerek, szögletes edényből könnyebb lesz majd kihalászni a hálóval a halakat :) ).
  Kellő hosszúságú levegőztető cső, ami elér az edényig az akváriumból.
  Toldjunk be egy levegőztető csapot valahova, ilyet pl. de a száz forintos műanyag is tökéletes:
  http://www.greenaqua.hu/hu/wave-fem-csap-levegocsohoz-4-6-mm.html
  Szívjuk meg, állítsuk viszonylag alacsony cseppszámra a csappal a lefolyó víz mennyiségét, rakjuk rá az edény tetejét és hagyjuk ott jópár órára.

  26094157232_dbb2a70a16_c. 20160402_soktatás by Attila Szántó, on Flickr

  Szerintem a hőmérséklet változás jóval kisebb stressz a halaknak egyébként, mint a vízparaméter.

  3. Mikor úgy ítéljük meg, hogy kellőképpen asszimiláltuk a halak szervezetét :) jöhet az áthelyezés. Érdemes a világítást visszavenni picit hogy ne 500W-al fényágyúzzuk a szerencsétlen jövevényeket, de sötétet se csináljunk. Soha ne öntsük a vödörből a vizet az akváriumba, hálóval fogjuk ki a halakat.

  4. Meddig ne etessünk?
  Semeddig. Általában úgyis vannak már lakók, akiket etetünk, ha az új halak akarnak majd enni, esznek, ha nem, nem. Nem kell leállni az etetéssel csak emiatt.

  5. CO2
  Kényesebb fajoknál érdemes aznap leállítani, és három-négy napon át fokozatosan egyre több időre visszakapcsolni a CO2-t. Sokan írjá hogy kiugrottak a halak, másnapra feldobták a pacskert - sokszor ludas benne az is, hogy aznap lekapcsoljuk a CO2-t, de másnap nyélgázon pöfög megint.
  garnélák, otok, algázó gébek nálam kényesebbnek számítanak. Pontylazacok viszont nagyon jól viselik a CO2-t a tapasztalataim szerint. De azzal nem lőhetünk mellé, ha óvatosan járunk el minden fajnál. :)

  Hirtelen ennyi jut eszembe.

  Persze van, amikor minden mindegy, mert import halaknál annyira le vannak gyengülve, hogy csinálhatunk bármit, néhány nap után elpusztul a hal - de vigasztaljon minket a tudat, hogy mi mindent elkövettünk.

  + 6.
  Még egy gondolat: SOHA ne vásároljunk olyan medencéből, kereskedésből halat, ahol nem tudják megmondani, hogy mikor és honnan került hozzájuk (=vadon befogott, tenyésztett...), vannak elhullott állatok, össze-vissza úszkálnak a halak, nagyon beesett a hasuk. Nyilván nem lesznek csúcsformában összezsúfolva, stresszelve, de ránézésre ne keltsenek rossz benyomást.
  Még jobb, ha egyenesen tenyésztőtől vásárolunk.
   
  Utoljára módosított: Ápr 2, 2016
 2. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,382
  Hely:
  Tatabánya
  Ehhez nagyon hasonló a módszerem. Új hal vásárlása előtt 1-2 nappal vízcsere. Zacskóból hozott vízzel együtt kiöntöm Őket egy 5 literes vödörbe, ez kb 1 liter. Levegőcsővel akváriumból töltöm a vödröt (Én egy lazán meghúzott csomót kötök a csőre, teljesen jó). Amikor a vödör 3/4-ig megtelt, leöntöm a felét, és megy vissza a csepegtetés alá, újból 3/4-ig töltésre. A művelet sebessége kb 2-3 liter/óra, tehát nem kapkodok, ezzel legalább 2-3 óra eltelik. Utána hálóval rakom be az újakat, a vödörből a víz megy a lefolyóba.
  Egy óra elteltével etetek, általában az újak is rá szoktak ekkor már rabolni. Pár törpe szívóharcsától eltekintve gondom még nem volt.
   
  ilk.balazs és Szűcs Péter kedvelik.
 3. Szűcs Péter
  Épp nem fórumozik ...

  Szűcs Péter Kertész szaki

  Tag:
  Márc 4, 2014
  Hozzászólások:
  106
  Kedvelik:
  50
  Hely:
  Recsk
  Az oto-kal nekem is szoktak gondjaim lenni, de ezek hasznos infók.
  Köszi mindkettőtöknek!

  Tapatalk-kal küldve az én SM-N910F-el
   
 4. The7up
  Épp nem fórumozik ...

  The7up VIP kertész

  Tag:
  Márc 2, 2013
  Hozzászólások:
  1,302
  Kedvelik:
  636
  Hely:
  Csákvár
  Map
  Semmi karantén?
   
 5. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,147
  Kedvelik:
  2,382
  Hely:
  Tatabánya
  1 akváriumom van, nincs lehetőségem karanténozni. Ezért ritkán is veszek halat, akkor is jó kondiban lévőket, tenyésztőtől, lehetőleg nem a bolti, haldokló import GERONIMO...
   
 6. Márk Csaba
  Épp nem fórumozik ...

  Márk Csaba Nézelődő

  Tag:
  Dec 13, 2016
  Hozzászólások:
  9
  Kedvelik:
  3
  Hely:
  Fertőszentmiklós
  Sziasztok, lehet, hogy én vagyok még kezdő de akadt egy két kérdés amire kíváncsi vagyok nektek milyen tapasztalataitok vannak... Sokat olvasok de erről így konkrétan nem találtam semmit. Három napja Kedden volt betelepítésem. Afrikai sügerek. 640 literes akvárium 58db hal. Nagyon messziről érkezeztek és még növendékek. Méret kb 2-2,5 cm. Szóval kölyök még mind:). Mivel két oldalas az aki és viszonylag központi helyen van így elég sokat mozgunk előtte mögötte. A kérdésem az lenne, hogy kb. mennyi idő után nyugszanak meg és veszik fel a stresszmentes életet. Ha elmegyek az aki előtt már spuri van. Próbálok óvatosan lépdelni és így tovább de még tiszta stressz mind. Az etetésre már szépen jönnek azt már megtanulták akkor nincs félelem. Ha megállok az aki előtt akkor is hamar megnyukszanak és jönek oda hozzám, de ha csak elhaladok riadalom tör ki és spuri mind a 58db:) Még soha sem jártam ilyen óvatosan itthon:) Valakinek ötlet tapasztalat?
   

Aktuális oldal megosztása