1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Low-tech Groot's jungle

Kategória: 'Akvárium naplók', témanyitó: tsokee, téma nyitása: Szept 29, 2018.

 1. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Sziasztok,

  Az egész történet Algaland egy eldugott zugában indult, akvakertész időszámításunk kezdete után két héttel. Sokáig nem tudtuk, milyen nevet is kapjon a csöppség, végül az idő eldöntötte helyettünk. A Scutariella japonicaval folytatott végtelen harcunknak köszönhetően a ScutarielLand név ragadt rá. Sajnos ugyanez az élősködő vezetett el ehhez a naplóhoz is. Fájó szívvel, de végül úgy döntöttünk, nem harcolunk tovább és szétrobbantjuk a berendezést. Atomjaira szedjük, kitisztítjuk a felhasználható dekorokat, növényeket, megmentjük a még életben maradt kék garnélákat és új életet lehelünk a kis kockánkba.

  Rescape-et még sosem csináltunk, szóval arra is tökéletes az alkalom, hogy ebbe a naplóba rögzítsük, mit hogyan csinálunk, és megosztjuk veletek is a tapasztalatokat, hátha más tanulhat belőle valami hasznosat, vagy a nálunk tapasztaltabbak oszthatnak meg velünk olyan infót, amit rosszul csinálnánk. Igyekezni fogunk mindent rendesen dokumentálni, képekkel, akár videókkal is, bár ezeket menet közben mindig elfelejtjük. :whistle:

  Hogy honnan jött az új napló elnevezése? Az akvárium egyik sarkában le van választva egy szivaccsal elzárható rész, amibe a szűrő befolyó ágát és a fűtőt rakhatjuk, nem utolsó sorban ez végzi az előszűrő funkciót is, elképesztően hatékonyan. Ennek köszönhetően elég lenne akár évente szétszedni a szűrőt, de kb. fél évente azért kap egy takarítást.
  Ezt a leválasztott sarkot valamivel takarni kell, mert egyébként csúnya ott az a rikító szűrőszivacs, ami még koszosan is elüt a növényektől. A jelenlegi scape-ben a takaráshoz lávakő dombot emeltünk oda és a tetejére nagy levelű bucék kerültek.
  Most valami másban gondolkoztunk. Két opció merült fel: vagy valamilyen sziklás, vagy pedig valamilyen fás részt szerettünk volna kialakítani. Tegnapi GA látogatásunk megoldotta ezt is. A vasfák között túrva egy elég jellegzetes darabra leltünk, innen a név, ez a fa lesz a központi dekor elem. Ugye nem csak mi látjuk a hasonlóságot? :happy:
  groot_vasfa.

  Ha minden jól alakul, ezen a hétvégén szétszedjük, az új scape indítása pedig 2-3 héten belül lesz. Addig naplózzuk a rombolást és az előkészületeket, mert ilyet sem csináltunk még, csak a kész akváriumokat mutattuk be.

  A hardware marad ugyanaz, kisebb módosításokkal:
  Akvárium: Dennerle Nano Cube 60l
  Szűrés: Eheim 2073 (minden tálcán Substrat Pro, keverve pár marék Biomechkel), egy TM45-ös sarokszivaccsal, ami mögött van a szívó ág
  Talaj, táptalaj: Dennerle Shrimp King active soil, Osmocote tápkapszula
  Tápozás: GA mic-mac, Seachem Excel
  Fény: Chihiros A301 Plus (ki fogjuk cserélni ebben is a ledeket CRI95-ös szalagokra. 2 sor 4500K-s és 3 sor 6500K-s lesz)
  Fűtés: Oase Heatup 100
  CO2 nem lesz.
  Dekor: Vasfa, bazalt
  Dudvák: Bucék, Cryptok, Anubiasok, Fissidens, Alternanthera reineckii mini, Hydrocotyle Verticillata, Hygrophila polysperma, Rotala h'ra és még ki tudja mi minden más :D
  Tervezett élővilág: Blue Dream, Otok, Amanok, süncsiguszok
   
  Luigi13, Selfedestroyer, dexkill és 15 mások kedvelik ezt.
 2. Bandesz
  Épp nem fórumozik ...

  Bandesz Legenda

  Tag:
  Ápr 17, 2013
  Hozzászólások:
  3,762
  Kedvelik:
  3,204
  Hely:
  Gyula, Galbácskert
  Map
  Mit is mondhatnék: groot!
   
 3. Zuzmi
  Online

  Zuzmi VIP kertész

  Tag:
  Szept 8, 2017
  Hozzászólások:
  1,092
  Kedvelik:
  3,891
  Hely:
  Százhalombatta
  Es tenyleg olyan! Nagyon szuper! Varom a folytatast!:hungry:
   
  tsokee kedveli.
 4. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Ma addig jutottunk, hogy kiszedtünk belőle minden növényt és dekort, csak az állatok és a talaj + a (remélhetőleg már) kimerült táptalaj maradt.
  Garnéla sajnos nem sok van, nyolcat sikerült megszámolni, valószínűleg sokkal hamarabb kellett volna meglépnünk a restartot.
  Az akvárium alján volt egy fekete szivacsdarab-szerű (mintha polifoam lenne) izé, amit biztos hogy nem mi raktunk bele, mivel fekete az akva alatt lévő polifoam is, emiatt nem vehettük észre hogy az is ott van. Lehet, hogy ez okozta a kezdetektől a gondot?
  A 2 géb nagyon élvezi, hogy túrhat mindent, a rasbora és a 2 oto annyira nem örvendezett az állapotok miatt. :)

  Kiszedtünk egy hatalmas és gyönyörű csokor bucét:
  IMG_20180929_181643.

  Jelenleg így állunk, holnap kihalásszuk az állatokat és leszívjuk/átmossuk a talajt.
  IMG_20180929_190437.
   
 5. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Most nem felejtettünk el videózni sem. :)
  Rövidke time-lapse felvétel a rombolásról (azt a részt sajnos már nem rögzítette, amikor a nagy polifoamot vettük ki):


  Növények és dekorok külön-külön vödörbe kerültek.
   
  Luigi13, Szabó Henrik, Bandesz és 11 mások kedvelik ezt.
 6. Gyukker
  Épp nem fórumozik ...

  Gyukker Főkertész

  Tag:
  Okt 27, 2017
  Hozzászólások:
  583
  Kedvelik:
  1,505
  Hely:
  Gyula
  Jo gyorsan tudtok dolgozni!:)
   
  tsokee kedveli.
 7. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  A tegnapi nap fele erre az akváriumra ment el, kicsit alulbecsültük, mennyi időt vesz igénybe a szétszedés. :)
  Nehezítette mondjuk a dolgot, hogy a punk garnélák miatt őket mindenképp külön kellett szedni a többiektől. Az állatok 3 külön helyre mentek: a 2 oto és a 2 géb beköltöztek a lány bettákhoz, a merah ment a pici bettákhoz Hickoryhoz és Dickoryhoz, a kék garnélák pedig egy vödörbe. A kihalászás egész gyorsan ment, a garnéla kiemelő pipa nagy találmány, a talaj túlságos felkavarása nélkül szedtük ki kb. 10 perc alatt az összeset. Végül 11-et számoltunk, köztük volt egy petés mama is, de a petéken már lehetett látni, hogy nem élnek a picik (estére feladta mami is :( ).
  Az otok és a merah kihalászása is könnyen ment, a gébek viszont iszonyat, milyen gyorsan tudnak helyzetet változtatni, ráadásul könnyen be is ássák magukat a laza talajba, meg felforgatnak mindent és látni sem lehet rendesen. Végül 10-15 perc alatt ők is meglettek. (y)

  Az állatok után jöhetett a talaj kiemelése. Láttunk korábban (pont ennek a dennerle kockának az előző tulaja mutatta) egy módszert, ami tetszett, vastag csővel leszívni vödörbe vízzel együtt az egészet, majd elég csak leönteni a vizet a vödörből, vagy átszűrni az egészet. Neki is estünk nagy lelkesen egy 16/22-es csődarabbal, 2 OBI vödör előkészítve a műveletre. Igen ám, de azzal nem számoltunk, hogy a táptalaj között vannak olyan nagy kavicsok, amik keresztbe állva simán eldugítják a csövet. :whistle::banghead: Hamar kiderült, hogy ez nem fog így menni, vastagabb cső nem volt, maradt a kanalazgatás. Egy szűrőkanalat találtunk legalkalmasabbnak erre a feladatra, hát mit mondjunk, jó móka volt kiszedni a 9 liternyi trutymót így. :rolleyes:
  Egy idő után annyira zavaros lett a víz, hogy csak érzésre csináltuk, mire kb. 80-90%-át kiszedtük, már tényleg semmit sem láttunk, azt sem, mennyi maradt még az akváriumban.

  Ez volt az az állapot: garnélák a citromsárga vödörben, aljzat nagy része a két OBI-s vödörben (egyikben látható a célszerszám is) :D
  groot1.

  A szűrő közben folyamatosan ment, a nagy előszűrő szivacs miatt a szmötyi nem ment a szűrőbe, a bacik viszont így nem purcantak ki. Ennél a pontnál döntöttünk úgy, hogy járatjuk kicsit maxon, tisztuljon le legalább annyira a víz, hogy lássuk, hogy állunk. Mivel meg is éheztünk, volt idő gyorsban sütni pár palacsintát is, amit saját készítésű eperlekvárral majszoltunk el. :hungry::coffee:
  A szűrő közben dolgozott (a poppy pocsolt így félig üresen, lefedtük az akváriumot konyharuhával és egy üveglappal, a poppy alá a vízfelszínre pedig egy vékony polifoam darabot raktunk, hogy eloszlassa a lezúdoló vizet):
  groot2.

  A maradék nagy részét még kikanalaztuk, aztán a legvégét már tényleg a csővel szívtuk le. 4 kör volt OBI vödörrel, 1-1 kör után a vizet és a mulmot/iszapot leöntöttük a WC-be, az alján maradt talaj meg ment a másik vödörbe, amibe már eleve kanalaztunk.
  Az üres akva így már könnyen mozdítható volt, fürdőben lecsapattuk, átmostuk, szűrőszivacsot a sarokban kicseréltük, és gyorsan össze is állt a következő scape garnélákkal, hogy a szűrő ne álljon sokáig, tartsuk életben azokat a drága bacikat. :D:snaphappy:
  groot3.
   
  Utoljára módosított: Okt 4, 2018
  Luigi13, Szabó Henrik, rutilans és 9 mások kedvelik ezt.
 8. star67
  Épp nem fórumozik ...

  star67 Legenda

  Tag:
  Okt 21, 2009
  Hozzászólások:
  3,826
  Kedvelik:
  6,067
  Hely:
  Budapest, 11.kerület
  Legközelebb ilyen házi eperlekváros palacsintázós átrendező buliba örömmel megyek ám segédkezni!:love:
   
 9. Meskó
  Épp nem fórumozik ...

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Nagyon finom a palacsintájuk. :D
   
  Luigi13 és tsokee kedvelik.
 10. star67
  Épp nem fórumozik ...

  star67 Legenda

  Tag:
  Okt 21, 2009
  Hozzászólások:
  3,826
  Kedvelik:
  6,067
  Hely:
  Budapest, 11.kerület
  Én meg pont ott voltam náluk, amikor rotyogott a lekvár!
   
  tsokee kedveli.
 11. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  5,445
  Kedvelik:
  6,119
  Hely:
  Budapest XIV.
  Jó kis Tupperware kanál. :D
   
  tsokee kedveli.
 12. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Groot úgy döntött, beiratkozik egy búvártanfolyamra. Két napja gyakorol is szorgosan, de nagyon bénácska és nem tud önerőből sokáig a víz alján maradni, muszáj segítséget kérnie egy kődarabtól. Szegény náthás is egy kicsit, elkezdett taknyosodni, de nem adja fel, küzd tovább kerül amibe kerül. Groot kitartó, hiszen Ő Groot! :shame:
  IMG_20181003_201002.

  A Chihiros 301Plus-ban is kicseréltük ma a ledeket ugyanolyan formában, mint Algalandban. 2 sor 4000k-s, 3 sor 6500k-s 95CRI-s szalagokra. Ennél a lámpánál kínai barátaink kicsit selejtes darabot adtak ki, a 4 kis csavar közül 3-nak szét volt koptatva már a feje, nem tudtuk kicsavarozni, kb. 1,5 óra alatt tudtuk viszonylag finoman kivarázsolni belőle az eredeti led csíkokat. Az eredményért viszont megérte. (y)

  A kék garnélák átkerültek ideiglenesen egy 4 literes optiwhite! kockába wellnessezni és rehabilitálódni. Kaptak egy újabb Tremazolos kezelést (a dennerle kockában úszkáló növények is, de mivel abban nem voltak állatok, a 6 helyett 24 órásat), egyelőre nem látunk újabb punkot és még megvan mind a tíz. :love:
  IMG_20181003_201115.
   
  Utoljára módosított: Okt 17, 2018
 13. Meskó
  Épp nem fórumozik ...

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Ez az akva már így is jobban néz ki, mint az enyém. :ROFLMAO:
   
  star67, nemjo és tsokee kedvelik.
 14. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Melyik? A garnikocka? :D:ROFLMAO::p
   
 15. Meskó
  Épp nem fórumozik ...

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Nem, a Dennerle. :p
   
 16. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Mi mással is lehetne hasznosabban eltölteni egy szombati munkanapot home officeban, mint Grootnak előkészíteni a köveket. ;) Végül nem bazalt lett, fakő, ezzel sem próbálkoztunk még soha, kísérletezünk. A talajemeléshez pedig zeolitot fogunk használni.
  IMG_20181013_093133.
   
  Utoljára módosított: Okt 13, 2018
  Luigi13, Gyukker, Szabó Henrik és 9 mások kedvelik ezt.
 17. star67
  Épp nem fórumozik ...

  star67 Legenda

  Tag:
  Okt 21, 2009
  Hozzászólások:
  3,826
  Kedvelik:
  6,067
  Hely:
  Budapest, 11.kerület
  Nagyon szép formájú köveket sikerült összeválogatnotok.
  Ezeket melyik vasúti sín között gyűjtöttétek?
   
 18. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Köszi, nekünk is megtetszettek rögtön, ahogy megláttuk őket. :) Túrtuk, a tudodhol ;)
  Közben kiszedtük a tárolt növényeket is, rengeteg buce fog visszamenni. Konkrét scape elképzelésünk nincs egyelőre, majd rakosgatunk mindenfélét mindenhova, csak kialakul menet közben valami vállalható. Viszont innen már nincs nagyon visszaút, ma alkotni kell valamit, már csak a növények miatt is ;)
  IMG_20181013_123808.
   
  Gyukker, Szabó Henrik, star67 és 5 mások kedvelik ezt.
 19. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,733
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Talajemelés, tápgolyók (a többi akvánál már jól bevált Osmocote) és bacigolyók bent vannak. Haladunk... (y)
  IMG_20181013_130934.
   
  nemjo, Luigi13, SMAdrián és 10 mások kedvelik ezt.
 20. star67
  Épp nem fórumozik ...

  star67 Legenda

  Tag:
  Okt 21, 2009
  Hozzászólások:
  3,826
  Kedvelik:
  6,067
  Hely:
  Budapest, 11.kerület
  Sok fotót és videót készítsetek közben, imádjuk nézni, ahogy apránként összeáll a nagy mű!:snaphappy::snaphappy::snaphappy::snaphappy:
   
  tsokee kedveli.

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése