1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Garnélás Garniga!

Kategória: 'Befejezett akváriumok bemutatása', témanyitó: GJade, téma nyitása: Jan 19, 2018.

 1. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
  Sziasztok!

  Első naplóm, illetve első akváriumom is :) Az indulás eléggé rögös volt, de végül csak elindult. Mindenképpen nano akváriumot szerettem volna, viszont nekem valahogy a 30*30*30-as nem jön be annyira, ezért 45*30*30 (40L) -es akváriumra esett a választásom. Így nagyobb életterük is lesz a garnéláknak. Szintén fontos szempont volt az Opti-White, mivel fotózni is szeretném a kis lakókat. Ezen kár lett volna spórolni. A lényeg, hogy minél több fotózási helyszín legyen benne :D A naplóba bekerülő képek főleg telefonosak (lenovo A6000), ezzel szerintem mindent elmondtam. Dokumentációra tökéletes. Előtérbe került két Seiryu kő, igazságot megvallva 3db-ot kaptam, de csak kettőt tudtam ízlésesen betenni. Amikor ránéz az akváriumra valaki, akkor automatikusan a köveket veszi észre, oda megy a tekintete, legalábbis remélem. Bal hátulra került a gyökér, mivel van egy kiálló hosszú rész is, ami szintén vezeti a tekintetet. Annak mindenképpen befelé kellett, hogy nézzen. Első tervbe még ez is előre került, de végül így egy félkört zár be a kövekkel. Azok jobbról balra befele kis ívben hajlanak. Közöttük van egy kis rés, hogy a garnélák át tudjanak mászkálni, ha akarnak :D Illetve azért is előtérbe került még a kő, mivel így mögé el tudnak bujkálni a sakurák, ha mászkálok a szobában. A növényválasztás szempontjai a könnyen tarthatóság, illetve mindegyik illeszkedjen a garnélák igényeihez is. Hogy lelegelik-e majd a lakók, azt nem tudom, ennek nem néztem annyira utána. Remélem nem, de ha igen, akkor legalább jól érzik magukat :) A világítással még játszani kellett egy kicsit, ez is egy külön történet, de végül is pont időbe sikerült összeraknom. 8520-as ledekbből lesz két sor betéve, jelenleg egy van. Maxon olyan 1600 lumen körül mozog, de dimmerrel a minimumon használom, ne algásodjon el olyan hamar. Aki össze szeretne tenni 1-et ezekből a ledekből, fontos tudnia, hogy melegszik azért rendesen, nem szerencsés maxon járatni szerintem, de bírja az a vékony kis aluprofil, ami nekem van. Orange sakurákat szeretnék az aksiba tenni, ha nem fogok tudni beszerezni, akkor green jade megy, hihi. Tudom, azt még nehezebb, de olvasok motiváló könyveket :D Ha ő se jön össze, akkor valami kék, és utána amit találok, csak legyen valami kis rákszerű benne. Ha eddig eljutottatok a naplóm olvasásában, akkor eléggé kitartóak vagytok, sokat tudok írni, ha úgy van. Az akvárium vize 25 Celsius fok, az Eheim Jager 50-es fűtő 23 celsiusra van beállítva, viszonylag pontos szerintem. Víztesztjeim még nincsenek sajnos, amint lesz időm, veszek. Egyik üzletben a neptun tesztről se hallottak, a narancs garnéláról még annyira se. Igen, próbálkoztam beszereztetni…

  Az indulás napján 18 csepp Seachem Prime vízelőkészítőt csepegtettem, illetve egy kupak Seachem Stability vízkezelőt öntöttem bele. Alig egy nap telt el és a növények kivirultak, aminek nagyon örülök, mivel csütörtökön hozta a GLS, de csak pénteken volt lehetőségem elültetni. Külön köszönet a GA-s csapatnak, nagyon szép és egészséges növényeket kaptam, nagyon jól becsomagolva. Erről teszek fel képeket is, mert egy kép felér ezer szóval. Nem is tudom, mit szövegelek még ennyit :D

  Első indulás napja:

  2018.01.12

  garnélák betelepítése körülbelül egy hónap múlva. Persze, ha kapok olyan garnélákat, amiket szeretnék, akkor leghamarabb két hét után.


  Növények:

  - Dennerle Ceratopteris thalictroides

  - Dennerle Rotala spec. green

  - Dennerle Echinodorus Ozelot

  - Green Aqua Eleocharis parvula mini - zselés

  Talaj:

  - Tropica Substrate növény táptalaj - 1 liter

  - Dennerle Nano garnéla aljzat - Sulawesi, fekete - 6kg


  Egyéb:

  Green Aqua akvárium, Opti-White - 40 l, 45x30x30 cm, 4 mm üvegvastagság

  JBL AquaPad akvárium alátét szivacs 60x30cm

  Seachem Prime vízelőkészítő - 50 ml. cseppentős

  Seachem Stability vízkezelő - 100 ml.

  Easy Life ProFito általános növénytáp - 500 ml

  Green Aqua karbantartó kefe - dupla


  Technika:

  Saját készítésű 8520-as ledsor

  Dennerle aljzattiszító - Mulmlopó NANO - Gravel Cleaner 10-40l

  Eheim Jager 50 akváriumi fűtő - 50W

  Dennerle Nano sarokszűrő 10-40l akváriumhoz

  hőmérő

  Dekoráció:

  Red Moor dekorációs fa – XS

  Seiryu kő
  JBL Novo Prawn garnélatáp - 100 ml  A köveket és a Red Moor fát egy hétig vízben áztattam. 1x cseréltem vizet benne és mostam át csap alatt még egyszer őket. Szinte tiszta volt a víz, nem penészedett a fa.

  Az akváriumba 1 napig szobahőmérsékleten pihentetett és Laica vízszűrős kancsón átszűrt vizet tettem. Na jó, csak kb. 25liter lett átszűrve, mivel 1,25literes a kancsó és túl sok időt vett így is igénybe.


  Holnap lesz 1 hetes az akvárium, nagyon boldog vagyok, mivel szépen fejlődnek a növények. Ezt úgy képzeljétek el, hogy az Echinodorus Ozelot 2 nap után hozott két levelet a semmiből, ma már nagyok. Tegnap szintén a semmiből kinőtt 2 levél és már nem kicsik :)

  A víz még mindig egy kicsit opálos, de ez normális. Napi 50%-os vízcsere megy. 1 napot szándékosan kihagytam és nem kapott bacikat + vízkezelőt se, hogy még időbe lássam, mennyit számít, ha elrontok valamit. Nagyon látszik sajnos. Alig lehetett átlátni a vízen, illetve a köveken valami fehér por is megjelent. A szűrőnél kicsit habzott a víz. Vízcsere után minden visszaállt az eredeti kerékvágásba.

  Amikor vizet cserélek, akkor, a langyos tiszta csapvízbe 6-7 csepp prime vízelőkészítőt teszek, amit az akváriumba töltök. Ezek után 2ml Stabilityt teszek az akváriumba. Heti egyszer pedig 3.5ml profitót csepegtetek. A világítás 8 órát megy, sajnos munka + egyéb tevékenységek végett nem nagyon voltam itthon, így szerintem olyan 10-12órát is ment a világítás, aminek annyira nem örülök az algák miatt. Ja igen, algának egyelőre semmi jele :) A faágon van egy kis minimális, de vízcserénél ilyen fogkefés izével :D leszedem. Még nem kezdtem el szándékosan szennyezni haleledellel a vizet, de jövő héten tervbe van. Szavakkal nem tudom kifejezni, mennyire várom már a garnélákat, körülöttem már mindenki ismeri őket, ha akarják, ha nem :D Ezzel szintén mindent elmondtam. Még mielőtt beköltöznének, előtte szeretnék venni egy ilyen Dennerle garnélatáp - Shrimp King 5in1-t, hogy változatosan táplálkozzanak. Illetve heti 1 nap zöldségnapot is beiktatnék. Arra gondoltam még, hogy az első 1-2 napig nem adnék nekik garnieledelt, hogy tisztítsanak le mindent, ami nem az akváriumba való. Nem tudom, ez mennyire jó ötlet, hisz nem tudom, mennyire tartották őket jól ott, ahol majd beszerzem a kis lényeket. Időközbe elkezdtem felkutatni, hogy hol lehet green jadét és orange sakurát beszerezni. Nos.. hatásszünet……. :rolleyes: Úgy néz ki, hogy sikerült találnom egy helyet, ahol árulnak zöldeket, bár képről csak jóindulattal nevezném őket annak, de majd élőbe kiderül, mi lesz. Sajnos kész rémálom ez az egész, mivel a hogolyó garnéla is annyira jópofa, hogy már nagyon sok akvárium van tervben, pedig még az első is csak alakulgat. Minden hely és pénz kérdése természetesen.

  És akkor jöjjön pár kép az akiról:
   
 2. nemjo
  Online

  nemjo VIP kertész

  Tag:
  Aug 6, 2016
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  2,423
  Hely:
  Pécs
  Map
  jöjjön!
  :)
   
 3. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
  Holnap valahogy megoldom a képfeltöltést, sajnos nekem ez a funkció nem jelenik meg, de majd képfeltöltőt használok..
   
 4. nemjo
  Online

  nemjo VIP kertész

  Tag:
  Aug 6, 2016
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  2,423
  Hely:
  Pécs
  Map
  Kell pár hozzászólás mire engedélyezik, de hamar összejön, szóval hajrá!
  :)
   
  GJade kedveli.
 5. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  5,331
  Kedvelik:
  5,926
  Hely:
  Budapest XIV.
  40 liter és Echinodorus Ozelot?

  Biztos? Teljesen biztos? :D
   
  Dervis, Meskó és Rebal kedvelik.
 6. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
 7. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
  A kedvencem, csak nő és nő.. :D
  De jogos a kérdés :)
   
 8. nemjo
  Online

  nemjo VIP kertész

  Tag:
  Aug 6, 2016
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  2,423
  Hely:
  Pécs
  Map
  ez annak tűnik...
   
 9. Szella
  Online

  Szella VIP kertész

  Tag:
  Júni 25, 2016
  Hozzászólások:
  1,979
  Kedvelik:
  6,370
  Hely:
  Budapest, I.ker
  Map
  Szia.
  Az E. Ozelot nagyon nagyra megnő. Tenyérnyi leveleket növeszt majd, gyökereivel a teljes akváriumot benövi, ezzel elveszi a tápanyagokat a többi növénytől, árnyékában nem nő meg semmi. Volt nekem egy a 112 literes akváriumba de kiszedtem pontosan ezért. Később nehezen tudod majd eltávolítani.

  Nézd csak:
  Echinodorus Ozelot
  Család: Alismataceae
  Származási hely: Természetben nem fordul elő
  Magasság: 20-40+ cm
  Szélesség: 25-30 cm

  Fényigény: alacsony-nagyon magas
  Hőmérséklet: 15-30 °C
  Vízkeménység: lágy-nagyon kemény
  pH tolerancia: 6-9
  Növekedési ütem: gyors
  Igény: nagyon alacsony.

  Ajánlom helyette e Crytocorynok népes családját.

  Szép akvárium lesz.
   
  Mr. Kapa és Rebal kedvelik.
 10. Ödönke
  Épp nem fórumozik ...

  Ödönke Tapasztalt kertész

  Tag:
  Febr 13, 2016
  Hozzászólások:
  42
  Kedvelik:
  34
  Ez a növény akkor is ilyen ádáz ha a gyökerét megfogod?
   
  Szabó Henrik kedveli.
 11. Rebal
  Épp nem fórumozik ...

  Rebal VIP kertész

  Tag:
  Ápr 21, 2016
  Hozzászólások:
  2,186
  Kedvelik:
  2,464
  Hely:
  Dunavarsány
  Map
  Legalább a ceratopterisnek lesz ellenfele!;)
   
  Szella és Szabó Henrik kedvelik.
 12. Szabó Henrik
  Épp nem fórumozik ...

  Szabó Henrik Legenda

  Tag:
  Dec 20, 2014
  Hozzászólások:
  6,878
  Kedvelik:
  13,488
  Hely:
  1035.Budapest.Szellő.u.6
  Map
  Ha úgy van kedve kimegy a szilikon ragasztáson is :facepalm:
   
  xpcxp67 és Szella kedvelik.
 13. Luigi13
  Online

  Luigi13 Legenda

  Tag:
  Ápr 4, 2013
  Hozzászólások:
  2,721
  Kedvelik:
  7,652
  Hely:
  Bp.XI. Torbágy u. 8.
  Szia!
  Ha még mindig erre lenne vágyásod, akkor nekünk vannak most eladó narancsaink a fotónk alatti címen. (A 'Buceland' naplóban láthatsz fotókat róluk.)
  Ha érdekel, csörögj bátran!

  Üdv.: Niki, Atti 70/5183807
   
 14. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
  Sziasztok,

  Úgy örülök, hogy ezeket írjátok, pont olyan lesz akkor, ahogy terveztem :)
  Szella köszönöm szépen, illetve a tippet is! Néztem én is a méreteit, amikor kiválasztottam őket, bár azzal valóban nem számoltam, hogy nagy gyökeret fog ereszteni. Olvastam, hogy a garnélák nem szeretik az erős fényt, ezért gondoltam beárnyékosítok nekik, illetve búvóhelyekben is legyen nekik sok az akváriumban. Illetve az ozelot nem sima zöld, így a fotókon is jól mutat majd. Főleg közeli képeket szeretnék, aminek köszönhetően elmosott lesz a háttér. A garnéla narancssárga színe, a zöld, mosott háttérrel jól fog mutatni. Illetve a barnával is. Az ozelot a vízből is kijön majd, vagy a vízfelszínen megáll a növése?

  Nagyon szépen köszönöm! Igen, érdekelnek, viszont olyan 3 hét múlva költözhetnének szerintem, pedig már úgy betenném őket.
   
  Mr. Kapa, Luigi13 és Szabó Henrik kedvelik.
 15. Szabó Henrik
  Épp nem fórumozik ...

  Szabó Henrik Legenda

  Tag:
  Dec 20, 2014
  Hozzászólások:
  6,878
  Kedvelik:
  13,488
  Hely:
  1035.Budapest.Szellő.u.6
  Map
  Tedd bele.

  Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
   
 16. Szella
  Online

  Szella VIP kertész

  Tag:
  Júni 25, 2016
  Hozzászólások:
  1,979
  Kedvelik:
  6,370
  Hely:
  Budapest, I.ker
  Map
  Sokan szeretik ezt a növényt
  https://www.greenaqua.hu/hu/limnobium-laevigatum.html
  Ez egy úszónövény, ha szeretnél árnyékolást, arra is jó. A garnélák szeretnek a gyökerein lógni+hasznos növény akvárium indításnál. Szokott lenni az ingyenes topicba, mert elég gyorsan szaporodik.
  (Tényleg nem lesz jó helyen az Ozelot;))
   
  Mr. Kapa és Szabó Henrik kedvelik.
 17. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
 18. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
 19. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
  6 nap elteltével :)

  9q4prhgulemktysaivi0.

  Még mindig nem olyan tiszta a víz, mint az első napon, nem is hiszem, hogy olyan lesz már. Ma is megvolt az 50%-os vízcsere, illetve ma adtam 3.5ml profitót is a növényeknek.
  A garnélák bekerülése előtt 1 héttel szeretnék az akváriumba tenni egy ilyet:

  https://www.greenaqua.hu/hu/dennerle-nano-catappa-barks-fakereg.html?nosto=nosto-page-search2

  illetve, még egy ilyet is szeretnék nekik beszerezni:
  https://www.greenaqua.hu/hu/dennerle-catappa-leaves.html

  Persze a levelet csak pár hónap után tenném bele nekik, amikor kiveszem az első fakérget.
  Kíváncsi leszek, hogy tényleg ellepik-e, remélem szeretni fogják. Valószínűleg az első napokon úgy elbújnak, hogy nem tudom megmutatni se őket. Titokba persze abban reménykedek, hogy egy hét után már többen lesznek :rolleyes:
   
  Gyukker, Kanyó Andor, Felvidéki és 5 mások kedvelik ezt.
 20. GJade
  Épp nem fórumozik ...

  GJade Főkertész

  Tag:
  Jan 6, 2018
  Hozzászólások:
  518
  Kedvelik:
  2,222
  Hely:
  Budapest
  Ki is találtam egy fotózási módszert arra az esetre, ha nagyon félősek lennének az elején. 2-3 méterről fotózom le őket, remélhetőleg úgy nem szúrnak ki (velem) :)

  Itt egy tesztkép:
  86vhvm0xl9svrm2yg6ac.

  Majd a kő mögül dugja ki a kis fejét és elcsípem :snaphappy:. Bocsi, már nagyon rápörögtem a témára.
   
  Mr. Kapa, Gyukker, Szabó Henrik és 4 mások kedvelik ezt.

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése