• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Garnélákról újoncoknak

danyi03

GA főstatiszta
Moderátor
Ezért lehet, hogy megköveztek, akkor bocsi.

Kezdőként szép lassan kezdem kiismerni magam az akvarisztikában, és például mikor az ötlet jött, hogy legyen akvárium, még azt sem tudtam, hogy létezik olyan, hogy garnélát tart az ember, most meg ők a kedvenceim és szeretném mélyebben beleásni magam.

Sajnos azonban elég szétszórtak az információk, az elmúlt napokban mást sem csináltam csak bogarásztam a különböző garnélás témákat, de nem igazán találtam mindenre választ.

Valaki a profik közül nem dobna össze egy általános leírást a garnéla tartásról a hozzám hasonló kezdők számára? Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokunknak hasznos lenne a dolog.

Legnagyobb sötétség számomra a vízparaméterek körül van. Oké, hogy tök jól leírják, hogy melyik fajtának mire van szüksége, de hogy hogy tudom azt előállítani, arról már kevesebb szó van. Olvasgatok itt olyasmit, hogy RO víz meg gyantával lágyított víz meg hasonlók, de sok-sok olvasgatás után sem tiszta, hogy melyik micsoda, vagy hogy ezt egy az egyben be kell önteni az akváriumba vagy azért csapvízzel kell keverni, stb.

És bár én valóban kezdő kezdő vagyok, a lelkes olvasgatásból fél év múlva se fogom megtudni ezekre a választ.

Érdekelne tehát, hogy mire kell figyelni, milyen megoldások vannak a víz lágyítására és savasítására (DIY-tól csilliárdos profi cuccokig, mert mindenki más szinten tudja megvalósítani álmai akváriumát), mit mivel lehet együtt tartani (tudom, a keveredésre vannak táblázatok, de arra pl tök véletlenül bukkantam rá egy helyen, hogy nem érdemes RC-t és CRS-t együtt tartani mert az RC sokkal szaporább és elnyomja a CRS társadalmat, ez egy topic X-edik hozzászólása volt csak, amit nekem volt időm és türelmem végigbogarászni, de nem biztos, hogy mindenkinek van), CO2 rendszer befolyásolja-e a savasságot (valahol ilyet is olvastam)

Van valaki, akinek van türelme esetleg összeszedni A-tól Z-ig mindent, amit a garnéla tartáshoz tudni kell és érdemes?

Ha ez a téma zavar titeket és nem helyénvaló itt ilyet kérni, szóljatok, és törlöm, de eddig nekem úgy tűnik, hogy mindenki lelkesen segít mindenkinek (sok hülye kérdésemre kaptam már rendkívül gyors választ:)) és talán a ti életeteket is könnyíti, ha a sok kérdésre egyetlen témában választ találnak az újoncok ahelyett, hogy mindent mindenhol újra le kelljen írni.

üdv:
egy pofátlan újonc:)
 
Javaslom nezd meg a Magyar garnéla kiräly oldalät,en is sokat okultam,Szentgyo blogja:Edesvizi Garneläk.de en a gugliban räkeresnek kezdeskep:portre Szentgyo iräsra.;)
 
igen, ezt olvasgattam (végigmentem rajta és minden technikai részt elolvastam), nagyon hasznos dolgokat lehet találni, de pl a savasságra itt sem találok infót. illetve a keménységre pl említ egy másik blogról egy bejegyzést, ahol a kevert gyantás megoldást tök jól elmagyarázzák, de arról, hogy hogyan mérhetem a keménységet, milyen arányban keverjem a csapvizet/lágyított vizet és hasonlók, ott sem írják le
 
A keménység megmérésére rengeteg megbízható tesztet lehet vásárolni. Én a JBL csepegtetős teszteket javaslom. A lágyított vized elvileg 0-as KH-val rendelkezik és a ph-ja semleges ha neked a garnélákhoz 6,5KH kell és a csapvized pl. 13KH-s akkor fele-fele arányban kell keverned a csapvizet a lágyítottal.
 
tehát egyszerűen kiátlagolódik, na ez nem volt tiszta eddig, köszi! - de a ph akkor mitől lesz jó? mármint akkor lúgoshoz keverek semlegest ha jól értem, de nekem savas kéne, nem?
 
ilyen vízlágyító golyó is jó például a lágyításhoz? ha igen, hogyan? beteszem egy vödör vízbe egy napra és utána azt keverem csapvízhez?

magneses-vizlagyito-golyo1.jpg
 
Szerintem a csapvíz is közel semleges, esetleg enyhén lúgos. Általában 6-7,5-ig terjed a ph-ja. Az ozmó víz pedig olyan 6.0-ás kell, hogy legyen bár még nem mértem. Pl. CRS-eknek 6,5-7,5-ös ph-ra van szükségük, még a nagyon érzékeny Taiwan Bee-nek kell 5,9-6,9-es ph tehát neki is jó a semleges víz. Azt nem tudom, hogy melyik garnélának kell savas víz, ami 5,9 alatti Ph-t jelentene.
 
Szerintem ezek a golyók nem erre lettek kitalálva. Bár még nem próbáltam. Lehet valaki tudna erről véleményt adni.
 
ilyen vízlágyító golyó is jó például a lágyításhoz? ha igen, hogyan? beteszem egy vödör vízbe egy napra és utána azt keverem csapvízhez?

magneses-vizlagyito-golyo1.jpg
Nálunk a párom a mosógépben használ ilyen "csodagolyót" hogy ne kelljen vízlágyítót venni, de én nem hiszek benne. Tapintásra egy sima gumilabda.:bored: Még ha lágyítja is a vizet egy darabig, nem tudom, hogy kellene regenerálni. Ja és a mosogépünk is ugyanúgy tönkrement 5 év alatt, mint mikor nem használtuk.:( Szerintem ez egy tv shopos kamu, de érdekes lenne egy mérést végezni vele, csak nekem sajna nincsenek tesztjeim.
 
Hát a 7.5 szerintem sok, 7-esen még elvannak, de a legjobb és a szaporodás szempontjából is legideálisabb a 6.4-6.5. én még nem próbáltam meg 7.5-en tartani őket. ahhoz túl drágák hogy kísérletezzek:D
 
és a ph is egyszerűen átlagolódik a vízkeverékben? tehát ha mondjuk 8as a csapvíz és 6os a lágyított akkor 50-50%-os keverésnél 7es ph-t kapok?

ha igen, mi a fontosabb, a ph vagy a keménység? vagy ezek párhuzamban állnak és ha az egyik jó akkor általában a másik is?
 
ph is egyszerűen átlagolódik a vízkeverékben? tehát ha mondjuk 8as a csapvíz és 6os a lágyított akkor 50-50%-os keverésnél 7es ph-t kapok?

nem, a lágyított vízhez már nagyon kevés kezelt csapíz hozzáadása is nagy változásokat okoz. általában a normál akváriumok (értsd itt hogy nincsen benne valami spéci garnéla vagy hal, ami igényli az extra lágy vizet) 2/3 RO víz (lágy víz) és 1/3kezelt csapvíz arányban szokták keverni.


mi a fontosabb, a ph vagy a keménység? vagy ezek párhuzamban állnak és ha az egyik jó akkor általában a másik is?

mindkettő fontos, de attól függ mit szeretnél tartani.
a ph és a kh összefüggésben van egymással, de nem "rántják" magukkal a másikat. a ph és a kh viszonyának a megfelelő co2 szint beállításában van nagy szerepe: http://www.aquariumslife.com/wp-content/uploads/2009/04/co2chart.jpg

Garnéláknál általában nem kh-t mérünk hanem tds értéket (EC-, TDS - fogalma )
A tds érték változtatása, a megfelelő szintre való növelése nem befolyásolja a ph értéket, így sokkal egyszerűbb alkalmazni.
A tds-t pl ezzel lehet beállítani: SaltyShrimp - Bee Shrimp Mineral GH+ 90g most csak Ft3,100 - Green Aqua
 
A vízlágyító golyó sokak szerint egyszerű átverés, ami semmiféle valódi hatással nem bír. Magam is hajlok a nézet felé, mivel a gyártó által megadott működési elv egyszerűen csak jól hangzó ezoterikus maszlag.

Működési elv:

A víz keménységi fokától függően több kevesebb mész található.

Ez a háztartási gépekben vízkőformályában lerakódik a fémfelületre , fűtőszálakra.

A már meglevő vízkőlerakodások,amelyek nagyon durva, megkövesedett

kristályokből állnak,a felületeken illetve a szövetekben lerakódnak , a mágnesesen kezelt víz hatására ,újra lerakódnak.

A víz átfolyik a mágnes golyó nyílásain, és a közép pontban mágneses tér keletkezik.

A mágneses térben az oldott mész kikristályosodik és ebben a formában már nem tapad a ruhaszálaira , sem más felületekre.
• Öko mágnes golyó
 
köszi Szilvi, ez így tényleg jól összeszedett!

de pl CRS-re ez a Shrimp Keeping tök más ph-t ír mint a CRS S garnéla - Caridina cantonensis sp. most csak Ft2,300 - Green Aqua

azért a 6,2-6,6 vagy 6,5-7,5 nagyon nem ugyanaz, ilyenkor mivan?

Ez azért van, mert a tenyésztett formák érzékenysége erősen eltér. A vadhoz közeli típusok simán kibírják az enyhén kemény, semleges vizet, míg a túltenyésztett S meg afölötti változatok már jóval érzékenyebbek erre. De még az adott változaton belül is sokat jelent, hogy mennyire beltenyésztett egy-egy állomány. A díjnyertes, szigorúan szelektált vonalak sokkal érzékenyebbek, egy mezei gold bee-CRS hibridből összehozott mosura meg jóval ellenállóbb.
 
nem, a lágyított vízhez már nagyon kevés kezelt csapíz hozzáadása is nagy változásokat okoz. általában a normál akváriumok (értsd itt hogy nincsen benne valami spéci garnéla vagy hal, ami igényli az extra lágy vizet) 2/3 RO víz (lágy víz) és 1/3kezelt csapvíz arányban szokták keverni.

mit értesz spéci alatt? én CBS-t és CRS-t szeretnék tartani, arra ez az 1/3-2/3 arány vonatkozik vagy az már a "spéci" kategória?

A tds-t pl ezzel lehet beállítani: SaltyShrimp - Bee Shrimp Mineral GH+ 90g most csak Ft3,100 - Green Aqua

ezt még a lágyított+csapvíz keverékhez kell hozzáadni?

és mondjuk az RO-géppel lágyított víz meg a gyantával lágyított ugyanaz lesz? ugyanúgy kell használni? nekem egyelőre csak a gyantás megoldás elérhető, így az érdekel inkább, hogy azzal mit kell csinálni

ja és a gyantás lágyított vizet kell előtte/utána a sima vízkezelővel babrálni, vagy azok az anyagok is eltűnnek belőle ilyenkor?

van egy olyan érzésem, hogy én vagyok síkhülye ehhez, de minél több kérdés válaszolódik meg, annál több új jön
 
még egy dolog merült fel bennem

ha elkezdem lágyítani a vizet, a működő akváriumban, akkor felteszem fokozatosan kell, hogy ne sokkoljam be a lakókat

mondjuk ha 2 naponta cserélek vizet, először 10, aztán 20% és így tovább egészen a 70-30 arányig (tehát összesen 7 alkalom), az jó megoldás?
 
Szia,

Udv a garnisok vilagaban! Ha ennyi alapveto kerdesed van, akkor nem olvastad meg el a hazi feladatokat. Olyan konnyu dolgod pedig nem lesz, hogy valaki errol neked konyvet ir :( a garnela tartasnak a szepsege, hogy a kovetkezo idoszakod (remelhetoleg jo hosszan) arrol fog szolni, hogy estenkent blogokat, konyveket, wikipediat es forumokat bujsz, kerdzel, kiserletezel, csalodsz es orulsz.

szivesen valaszol mindenki a kerdesedre, de ahogy Szilvi is irta, jo volna rendberakni par dolgot mielott nekivagsz.

addig is, red cherry es neocaridina heteropoda valtozatait javaslom. nagyon sok oromet tudnak szerzeni es olyan lepcsofokokat ad, melyeket nem fogsz tudni atugrani.

es talan kevesebb penz es crs pusztul el :)
 
Az mindig jó, ha az emberben újabb kérdések merülnek fel, mert bármilyen témában így tudsz a legtöbbet tanulni, feltéve ha utána is jársz a válaszoknak. Sokat kell utánaolvasni és böngészni a megfelelő fórumokat és blogokat, ennél szerintem nincs jobb megoldás, na és persze saját tapasztalatokat kell szerezni!;)

Sokféle garnéla létezik(sokunk örömére) sokféle igénnyel, de azért nagyjából csoportokba gyűjthetőek igényeik szerint. Tehát először is el kell döntened melyiket szeretnéd tartani! Érdemesebb a Neocaridinákkal kezdeni, semmi esetre sem a Taiwannal! A Neocaridina fajoknak a legtöbb esetben megfelelő lehet a pihentetett csapvíz is...

Kellene tudni a csapvized paramétereit, mert ez sok nagyban meghatározza, hogy mivel kezeld vagy lágyítsd, esetleg savanyítsd. Víztesztekkel határozd meg a pH, KH, GH értékeket, megfelelő az olcsóbb Neptunos teszt is, de talán megbízhatóbb a Tetra, Sera, JBL. Most milyen a csapvized és milyen vized van az akváriumban? Milyen halat, egyebet tartasz benne?

Ha ezeket tudjuk, onnantól már egyszerűbb a képlet. Ha érdekel, majd leírom én hogyan lágyítok kevertágyas gyantával, nem bonyolult.

Üdv:)Gábor
 
Back
Oldal tetejére