Ezért lehet, hogy megköveztek, akkor bocsi.
Kezdőként szép lassan kezdem kiismerni magam az akvarisztikában, és például mikor az ötlet jött, hogy legyen akvárium, még azt sem tudtam, hogy létezik olyan, hogy garnélát tart az ember, most meg ők a kedvenceim és szeretném mélyebben beleásni magam.
Sajnos azonban elég szétszórtak az információk, az elmúlt napokban mást sem csináltam csak bogarásztam a különböző garnélás témákat, de nem igazán találtam mindenre választ.
Valaki a profik közül nem dobna össze egy általános leírást a garnéla tartásról a hozzám hasonló kezdők számára? Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokunknak hasznos lenne a dolog.
Legnagyobb sötétség számomra a vízparaméterek körül van. Oké, hogy tök jól leírják, hogy melyik fajtának mire van szüksége, de hogy hogy tudom azt előállítani, arról már kevesebb szó van. Olvasgatok itt olyasmit, hogy RO víz meg gyantával lágyított víz meg hasonlók, de sok-sok olvasgatás után sem tiszta, hogy melyik micsoda, vagy hogy ezt egy az egyben be kell önteni az akváriumba vagy azért csapvízzel kell keverni, stb.
És bár én valóban kezdő kezdő vagyok, a lelkes olvasgatásból fél év múlva se fogom megtudni ezekre a választ.
Érdekelne tehát, hogy mire kell figyelni, milyen megoldások vannak a víz lágyítására és savasítására (DIY-tól csilliárdos profi cuccokig, mert mindenki más szinten tudja megvalósítani álmai akváriumát), mit mivel lehet együtt tartani (tudom, a keveredésre vannak táblázatok, de arra pl tök véletlenül bukkantam rá egy helyen, hogy nem érdemes RC-t és CRS-t együtt tartani mert az RC sokkal szaporább és elnyomja a CRS társadalmat, ez egy topic X-edik hozzászólása volt csak, amit nekem volt időm és türelmem végigbogarászni, de nem biztos, hogy mindenkinek van), CO2 rendszer befolyásolja-e a savasságot (valahol ilyet is olvastam)
Van valaki, akinek van türelme esetleg összeszedni A-tól Z-ig mindent, amit a garnéla tartáshoz tudni kell és érdemes?
Ha ez a téma zavar titeket és nem helyénvaló itt ilyet kérni, szóljatok, és törlöm, de eddig nekem úgy tűnik, hogy mindenki lelkesen segít mindenkinek (sok hülye kérdésemre kaptam már rendkívül gyors választ) és talán a ti életeteket is könnyíti, ha a sok kérdésre egyetlen témában választ találnak az újoncok ahelyett, hogy mindent mindenhol újra le kelljen írni.
üdv:
egy pofátlan újonc
Kezdőként szép lassan kezdem kiismerni magam az akvarisztikában, és például mikor az ötlet jött, hogy legyen akvárium, még azt sem tudtam, hogy létezik olyan, hogy garnélát tart az ember, most meg ők a kedvenceim és szeretném mélyebben beleásni magam.
Sajnos azonban elég szétszórtak az információk, az elmúlt napokban mást sem csináltam csak bogarásztam a különböző garnélás témákat, de nem igazán találtam mindenre választ.
Valaki a profik közül nem dobna össze egy általános leírást a garnéla tartásról a hozzám hasonló kezdők számára? Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokunknak hasznos lenne a dolog.
Legnagyobb sötétség számomra a vízparaméterek körül van. Oké, hogy tök jól leírják, hogy melyik fajtának mire van szüksége, de hogy hogy tudom azt előállítani, arról már kevesebb szó van. Olvasgatok itt olyasmit, hogy RO víz meg gyantával lágyított víz meg hasonlók, de sok-sok olvasgatás után sem tiszta, hogy melyik micsoda, vagy hogy ezt egy az egyben be kell önteni az akváriumba vagy azért csapvízzel kell keverni, stb.
És bár én valóban kezdő kezdő vagyok, a lelkes olvasgatásból fél év múlva se fogom megtudni ezekre a választ.
Érdekelne tehát, hogy mire kell figyelni, milyen megoldások vannak a víz lágyítására és savasítására (DIY-tól csilliárdos profi cuccokig, mert mindenki más szinten tudja megvalósítani álmai akváriumát), mit mivel lehet együtt tartani (tudom, a keveredésre vannak táblázatok, de arra pl tök véletlenül bukkantam rá egy helyen, hogy nem érdemes RC-t és CRS-t együtt tartani mert az RC sokkal szaporább és elnyomja a CRS társadalmat, ez egy topic X-edik hozzászólása volt csak, amit nekem volt időm és türelmem végigbogarászni, de nem biztos, hogy mindenkinek van), CO2 rendszer befolyásolja-e a savasságot (valahol ilyet is olvastam)
Van valaki, akinek van türelme esetleg összeszedni A-tól Z-ig mindent, amit a garnéla tartáshoz tudni kell és érdemes?
Ha ez a téma zavar titeket és nem helyénvaló itt ilyet kérni, szóljatok, és törlöm, de eddig nekem úgy tűnik, hogy mindenki lelkesen segít mindenkinek (sok hülye kérdésemre kaptam már rendkívül gyors választ) és talán a ti életeteket is könnyíti, ha a sok kérdésre egyetlen témában választ találnak az újoncok ahelyett, hogy mindent mindenhol újra le kelljen írni.
üdv:
egy pofátlan újonc