• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Garnélákról újoncoknak

Mikkamakka

Új regisztrált
Üdv mindenkinek!
Újonc vagyok, ami az édesvízi akváriumot illeti, és habár a korábbi tengeri aksinkban is lakott pár tisztogató garnéla, az édesvízi jószágokról sem tudok túl sokat. Olvasgatom vissza a garnélás topikokat, de nem minden világos, szóval ha lennének kedves segítőkész fórumlakók, akik segítenének homályt oszlatni, hálás lennék. :giggle:
Egy kis nano akváriumot rendeztünk be a kisebbik (8 éves) fiamnak. Korábban kvázi karanténakváriumnak vettük a tengeri akvárium mellé, szóval gyárilag tengeri aksinak készült, bruttó 30 liter, de a berendezés, kövek, szikla bepakolása után csak 20l víz ment bele. Egy átfolyó rendszerű szűrő van benne, és egy eredetileg fehérjelehabzónak készült porlasztó egy plexi ketrecben. Mivel ez így együtt elég zajos a gyerek szobájában, meg csobog is, ezért éjszakára kikapcsoljuk őket, és egy cuki csendes belső szűrőt indítunk el, amit utólag pluszban tettünk bele. Vettünk valami hosszúlevelű növényt, “füvet” mohát meg pár gömbmohát, és járt magában 3-4 hetet (növénytáp tabik, bacikultúra került bele), aztán Apósom saját aksijából hozott 15-6 garnélát. Nem tudom, milyen fajtájúak, de a fórumon látott táblák alapján azt mondanám, hogy red rilik, mivel a zömük elöl-hátul piros, középen meg átlátszós. Első kérdés: jól tippelem? :D De van, ami majdnem teli piros volt (sajnos elpusztult), s olyan is, aminek a hátán pirosas csíkszerűség húzódik végig. Az ilyen módosult színváltozatokat nevezitek vadasnak? Vagy azok inkább barnás színűek? Olvastam ezt a kifejezést, de nem teljesen értem, így erre vonatkozik a második kérdésem. Mit takar az, hogy vadas?
Az első pár hét során elhullott vagy 4-5 garnéla, meg vedlettek is gyakorta, gondolom, a költözés utáni stressztől, de most már bő egy hónapja itt laknak, hetek óta nincs újabb pusztulás, s van vagy 20-30 baba garnéla is, és további kettő hasán láttam ikrákat, vagy mit. Hármas kérdés: Kb. mennyi ideig hurcolják az ikrákat, mielőtt kikelnek? Negyedik: ha szaporodnak, akkor azért jól érzik magukat, ugye?
Ez egy kis akvárium, mennyi az, ami már túl sok? Beszabályozzák ők magukat, ugye? De ha túlnépesednek, akkor mi lesz? További pusztulásokra számíthatok?:unsure:
Ahol a szűrő felszívja a vizet, elég nagy rések vannak, egy felnőtt garnéla nem fér át, de a frissen keltek, vagy a mostani, 4-5 mm-es babák azért beférnek, s felül a perlonon/szivacson fennakadnak. Ezért egy tüll “zoknit” varrtam a csőre, hogy túléljék a picik, de akkor még nem láttam, hogy további két garnéla is ikrás. o_O Mennyire lenne kegyetlen dolog, ha leszedném a zoknit? Egyrészt kevesebb szaporulattal kellene számolnom, másrészt azért így nem igazán hatékony a szűrés, a vízben lebegő szennyeződések csak fennakadnak a tüllön, de nem kerülnek kiszűrésre. Ha leszedem a tüllt, azért maradnak majd túlélő babák, elbújva a növényzetben, itt-ott? Vagy esélytelenek?
Mennyi kajára van szükségük? Mikor bekerültek az aksiba, a köveken kialakult algát gyönyörűen letisztították, de most a fehér “tesztkövem” megint zöld. Esténként kapnak pár szem gyári kaját, nem tudom, hogy milyet, Apósom hozta nekik egy fiolában, olyan, mint az aprított egérkaki. :D (Szerk.: kép alapján talán Sera shrimp táp.) A levedlett bundáikat eleinte kipecáztam, de aztán olvastam, hogy hagyjam csak ott nekik, el is szokták tűntetni szépen a nagy részét. Egy héttel a garnélák érkezése után fonálférgeket láttam úszkálni a felszín közelében, a nagyját lemertem, és csökkentettem a kajamennyiséget, mert olvastam, hogy a túletetéstől lehetnek. Szóval ez alapján próbálnám belőni, hogy mennyi granulátumot szórjak nekik, mert fonálférget sem szeretnék, de zöld köveket sem! Granulátumból ki mennyit ad?
A kertből tudok szedni pitypanglevelet, meg lollo salátát, olvastam, hogy a leveleket szeretik forrázva. Mit takar a forrázás? Mondjuk a vízforralóban forralt vízzel nyakonöntöm a leveleket egy szűrőben? Az elég? Vagy?
A tengeris akváriumban lakó doktorhalaimnak (igen, volt Szenilla is, meg Bubi is ;)) tartottam algalapot, s az akvárium eladása után ittmaradt pár lap. Apósom próbálta az saját aksijában áztatva, ahogy a tengeribe adtam, neki nem igazán jött be, de esetleg azt is forrázva nem lenne érdemes kínálni a garnéláknak? Spirulina meg vörös-, meg nemtuommilyen alga van még benne. :sneaky:
Egyenlőre ennyi kérdésem gyűlt össze, feladtam a számozásukat menet közben.:ROFLMAO: Igyekszem olvasni, tanulni, de nem könnyű megtalálni és kiszűrni az épp számomra aktuális témákat. Szóval előre is köszi, ha valaki válaszol bármely kérdés(ek)re!:giggle:
 
Utoljára módosított:
Oldal tetejére