• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Gabko 20l tanuló aksija

ngabko

Tapasztalt kertész
20090806-1.jpg
rc.jpg
rc2.jpg
Sziasztok!

Ez az én kis 20 literes aksim
Elég sok kisebb-nagyobb átalakításon ment keresztül, először kikerült a cserép bujkáló meg, egyéb nem oda illő szemét amit az akival együtt örököltem:)
Bekerült pár növény amit kisebb nagyobb sikerrel sikerült életben tartani. Aztán odatévedtem Nigro blogjára és jött a lavina Élesztős szökőár:)-világítás homemadetuning-kerámia diffúzor-EI tápozás-Nagynyomású CO2
A talajom sajnos még nem az igazi, bár már beszereztem az amazoniát, de nem igazán egyszerű feladat egy totál aljzat cssere egy fél éve üzemelő aksinál főleg, hogy nem tudnám addig hova tenni a halakat-garnikat, mert csak ez az egy aksim van. Azt tervezem, hogy ősszel indítok egy 70 liter körülit, addig már kihúzom ezzel.
Az algával még mindíg meggyűlik a bajom, legfőképpen a vasfán lévő, folyamatosan visszatérő ecset-zöldalgával, illetve a HC ból szüretelem folyamatosan a fonal algát. Valószinűleg tennem kéne a helyes Co2 eloszlásért, vagy legalább bátabban adagolni.
Tudom elég sok hiba van az akimban, de én így is nagyon szeretem, ahhoz képest ahonnan indult már így ís egy csoda:) az ősszre tervezett új akiban igyekszem majd mindent rendesen megtervezni.

Üdv: Gabko
 

keymaker

Alapító
Admin
Moderátor
Az aki arányai nagyon tetszenek! A jobbról balra lejtő fa (kő?) és a hozzá kapcsolódó "riccia-foltok" vonala, valamint a jobb oldali súlypontos stem bokor nagyon szépen kompenzálják egymást. A kompozíció ettől igen kiegyensúlyozott lesz. A bal alsó hardscape és jobb hátsó sötét folt (szűrő?) szintén baromira kiegyensúlyozza az elrendezést. Tudatos vagy sem, ezt nagyon odatetted! Régen láttam ilyen jól komponált képet akiban.

Mindig meglepődöm, hogy a Riccia fotóitok milyen jól néznek ki (közeliben és totálképben is). Csak ne lenne az a fránya karbantartási mizéria ezzel a növénnyel, biztosan beszerelnék egyet az akimba én is. :) Ja, és hab a tortán, hogy az előtér HC jobbra lent egy világos, homokos foltba fut bele, ellensúlyozva a "balsúlyos" hardscape-et... Nagyon gratula! Tökéletes.

studyk.jpg


A hőmérő nem kell, a háttérkép (poszter) nem kell. Szvsz tegyél a poszter helyett valami sötétzöld stem növényt a bal oldalra hátra és megnyerted.

ngabko said:
(...)nem igazán egyszerű feladat egy totál aljzat cssere egy fél éve üzemelő aksinál főleg, hogy nem tudnám addig hova tenni a halakat-garnikat, mert csak ez az egy aksim van.
Ez örök gond. Én első körben ilyen helyzetben azt javasolnám, hogy be kell őket átmenetileg pár hétre tenni egy vödörbe vagy lavórba, vagy a sarki boltban párezer forintért vásárolt normál akiba tenni, amibe egy második (be nem járatott) szűrőt teszünk. Minden rendes növényes akvaristának van legalább egy (ha nem más akkor belső) szűrője, "talonban", amit még amatőr korában vásárolt, kidobva némi pénzt az ablakon. Nekem pl. a 20 litereshez pl van 2 db. vadiúj belső szűrőm (elajándékozom!) és egy szemét 2011-es, amit rövid úton tehermentesítettem a megvásálása után. Pont jó lesz. Utána már csak arra kell figyelni, hogy a vödörben a halak vizét rendszeresen - legalább 2 naponta - cseréljük (ugyanolyan hőmérsékletű klórtalanítóval kezelt vízzel), így az ammónia-mérgezést is elkerülhetjük. Meg arra is, hogy legyenek növények is a vödörben (pót-akiban), hogy legyen hová elbújjanak - a stresszt elkerülendő.

ngabko said:
Valószinűleg tennem kéne a helyes Co2 eloszlásért, vagy legalább bátabban adagolni.
Jól látod. ;)
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Innen szép egészségesek a növényeid :)

Az algával még mindíg meggyűlik a bajom, legfőképpen a vasfán lévő, folyamatosan visszatérő ecset-zöldalgával, illetve a HC ból szüretelem folyamatosan a fonal algát.

Az fán megjelenő ecsettel szemben ha minden igaz most van egy termékünk amire már régóta vadászom én is. ADA Phyton Git. A mostani szállítmánnyal jött. Ez a cucc amellett hogy jotékony hatással bír pár növényre elméletileg vízbe csepegtetve alga ölő hatású. Fára ecsetelve, amikor vízcserénél leszívod a vizet, pedig megszünteti az ilyen gonosz ecsetet.

Mivel az én nanomban is van ilyen alga a fa végein ki fogom próbálni és majd beszámolok róla. A shopba ha minden igaz Balázs hétvégén teszi fel.

A Phyton Git-ről nem sokat lehetett hallani eddig, de nagyon sok profi akvaristánál látom a rendszeres tápozás, és a Green Bacter mellett.
A benne lévő phytoncide anyag miatt amit növényekből vonnak ki semmilyen káros hatással nincs az akvárium élővilágára.

itt láthatod az ecsetelős képet Amano-tól: http://www.aquatic-gardeners.org/driftwood.html

Mégegyszer gratula. Az akvaristan mar lattam tegnap is, a helye mégiscsak a növényes akik között van. :)

UI: közben fel is került a shopba: http://www.greenaqua.hu/ada-phyton-git- ... -50ml.html
 

viktorlantos

Alapító
Admin
A háttér csere jót tett neki :)
A rotala ívét egy picit szebben levágtad volna, akkor nem vonzaná annyira a szemet. Jó ez a kupola forma, csak kiigazítanám az ívet.
 

ngabko

Tapasztalt kertész
viktorlantos said:
A rotala ívég egy picit szebben levágtad volna akkor nem vonzaná annyira a szemet. Jó ez a kupola forma, csak kiigazítanám az ívet.

Hát kb holnap utánra újra a plafonig nől, tökmindegy milyen a forma:) valami lassabban növő növény kellene, de leginkább egy nagyobb tank. A rotalát amúgy szeretem, csak sajnálom folyton kidobálni amit levágok.
a heti vízcsere elött szinte mindig vissza kell vágnom, max 2 hét.
Nem mintha a Riccia lassan nőlne:)
most megyek egy hétre nyaralni, remélem az aki túléli.
Addig is jó nyarat mindenkinek!
 
Oldal tetejére