• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Four seasons

A mai napból 1.5 órát ez az akva vitt el. :)
Alapos mulmozás, a caloglossa megtépázása és szűrő valamit csövek és ki-befolyó üvegek tisztítása fért bele. Ezek takarítását már jó ideje halogattuk, igazából az a furcsa, hogy a szerencsétlen szűrőnek még volt ereje szűrni. :D
1 liternyi iszapot szedtünk ki belőle, az előszűrő szivacs úgy nézett ki mint egy sárkupac, de a többi tálca is jó dzsuvás volt. A kiszedett iszap nem ment kárba, a balkonládába öntöttük, hamarosan úgyis ültetünk bele. ;)
A csövekre is nagyon ráfért már a puceva, a színtiszta megnevezés erős jóindulattal sem volt már elfogadható, inkább barna vagy fekete. Az akva kialakítása és a szűrő helyzete miatt a beszívó ághoz elég hosszú cső megy, ezt még a két végéről indulva sem lehet a Spring washerrel tisztítani, egyszerűen nem elég hosszú. Kb félúton van egy toldás, ott szétszedve jobban elérhető, de még így is meg kellett toldanunk az 50cm-es tűvel, amit a helyik carbozáshoz szoktunk használni.
Most viszont már minden csilli-villi. :) Karbantartás közben észrevettünk két Dariot a téli rekeszben. Ez csak azért furcsa, mert mind az 5-en a nagyobb részbe kerültek, és elvileg nem férnek át sehol. Elvileg. Sokáig kellett figyelni őket, de végül lebuktak, hát simán átférnek a kb. 4mm-es lyukakon, amik a plexin vannak. 😳
Vízcsere után kapott tápot és láthatóan erősebb lett a flow.
 
nem szaporodnak ezek a halak? Már szmókinál tetszett ami volt neki, de nálatok még szebbek ;)
Ez nem is kerdes, hogy a mienk szebb. :D
Megigerjuk, ha lesz szaporulat, elsok kozott gondolunk rad. ;)
5-en koltoztek, koztuk 1 nosteny. Nagyon-nagyon aprocska volt szegeny, hasa is be volt esve, a tobbiek folyamatosan zaklattak is, enni nem nagyon akart semmit, ezert a mult ido, sajna mar csak negyen vannak. Ketten nagyon szep szinezetuek, van Sanyi, az Alfa, es a kepen lathato Megnincsneve. Ok uraljak az akva 1-1 reszet, aki odateved, elzavarjak. A masik 2 kozul az egyik talan nosteny, vagy pedig egy Omega him. :) fako a szine es kisebb is, nem egyertelmu mi akar lenni.

Viszont, van letetben egy szlovak akvarista ismerosnel 10 peldany, csak a karantent kell kivarni es hozza oket. Azok kozott tuti van nosteny.
 
Kérésre, egy kis beszámoló a Hygrophila pinnatifida 'UK' -ról, ami @csokemarcell jóvoltából @star67 segítségével került hozzánk. :) Ezúton is köszönjük!
Pár hajtást ide raktunk, az alacsonyabb vízoszlop miatt itt kapja a többi akvához képest a legtöbb fényt, meg ezzel tesztelhető az is, hogy a viszonylag magasabb hőmérsékletet (26°C) hogy bírja. Hightech körülmények között Algalandban van egy kép róla. Ott sajnos a talajban nem tudtuk volna olyan helyre rakni, ahol megfelelő fényt kapna, a tapikorongot emiatt választottuk. Így viszont a gyökereken keresztül nem jut táphoz.
Nem egy sprinter és nincs is szép piros színe, de határozottan él, és hozza az új hajtásokat. A fonal (és egyéb) algák továbbra is boldog lakói az ökoszisztémának ;)
IMG_20200426_113535.jpg

Ha már képek, akkor a lakókról is pár friss fotó. Az egyik omega hím vagy nőstény dario :)
IMG_20200426_113831.jpg

Sanyi is pózolt egyet:
IMG_20200426_113903.jpg

Végül egy super dark green jade :D
IMG_20200426_113949.jpg
 
Az első és második kép között annyi a különbség, hogy az elsőn még rengeteg, de tényleg rengeteg Phyllanthus fluitans és Hydrocotyle leucocephala árnyékolt. 98%-tól megszabadultunk, újra jut fény a talajra. :cool: Lett színe a halaknak és a garnéláknak is. :D
IMG_20200607_193632.jpg
IMG_20200607_194723.jpg
 
Az első és második kép között annyi a különbség, hogy az elsőn még rengeteg, de tényleg rengeteg Phyllanthus fluitans és Hydrocotyle leucocephala árnyékolt. 98%-tól megszabadultunk, újra jut fény a talajra. :cool: Lett színe a halaknak és a garnéláknak is. :D
View attachment 92739
View attachment 92740
Az hagyján, de már a Caloglossa sem hasonlít egy mulm kupacra.
 
Eddig tartott! :)
Szerettük az alap koncepciót és - bár nehézségekkel - elég jól működött is, amire kicsit büszkék is vagyunk. 😇
Az emeléshez használt zeolit viszont már az elején megpecsételte a sorsát, előbb-utóbb bontásra volt ítélve.
Ma tudtunk rá annyi időt szakítani, hogy szétszedjük, jószágokat kihalásszuk belőle, menthető növényeket kiszedjük és kezeljük alga/caloglossa ellen, leszívjuk teljesen, kitakarítsuk és gyorsban újrarakjuk. Mindez durván 5 órát emésztett fel, ebből kb 2-t állt a szűrő.

Szóval Four Seasons bezárta kapuit, köszönjük az eddigi vendégeknek az itt töltött időt! Folyt.köv. máshol, máshogy ;)
 
Back
Oldal tetejére