• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Force of nature

A hardscape és az előtér elég menő, de ez a szabályosra nyírt gombóc-frizura szerintem valami borzalmas (mea culpa). Én azt javasolnám, hogy próbálj ki több, különböző nyírt formát, hogy mi áll jól az akváriumnak. Valószínűleg nehéz lesz eltalálni, mert a hardscape szerintem nem egy tömött hátteret kíván, vagy ha mégis, akkor több rétegű növényzettel. Nem biztos hogy ez a nyerő (sőt!), de az egyszerűbb verziókból én egy ilyesféle alakzatot mindenképp kipróbálnék (ami kicsit leköveti a fákat):

View attachment 97847

Vagy esetleg sokkal szabadabbra hagyva a háttérnövényzetet, hogy teljesen kitöltse az akvát(?)..
De ha már mindenképpen gombóc, akkor is csak a belső íveket hagynám meg, a széleken biztosan hagynám magasabbra nőni.

Amúgy viszont gratulálok, tényleg vagány ez a berendezés 👍
Köszönöm!!! A javaslatot meg pláne! 😉Azért gombóc még, mert a két széle nehezen zárkózik egyenlőre. Sokkal lassabban dúsul, mint a belfelé található Rotala részek. (Cryptocoryne spiralis, cyperus helferi) Ha a két szél felzárkózna, akkor tudnám csak a javasolt ívet létrehozni, illetve "vadabb" fazonra fogni. Ezt kell megvárnom, hogy tudjak érdemben alakítani. Igyekszem. Köszi még egyszer!
 
Hatra kozepre en flame mosst tennek. De V alakban. Bal alsoba pedig dekor homokot tennek, ugy mint a jobb oldalon hogy meglegyen a balansz.
Megtörtént a két terület kozmetikázasa. 😉 Sajna a Helanthium telennum „red”-nek mennie kelett. Sajnáltam kissé, de nekem is egyre jobban zavarta a szememet a bal sarok, így aztán bontást eszközöltem. Most tényleg jobb lett az egyensúly a két szélét illetően. Kicsit nyers még de pár hét és összeérik az előtér. Hátul szintén kikerült a telennum és kis szikladarabra ragasztott lángmoha zárja majd a középső - felső részt.
IMG_20201122_193032.jpg
A stemek hátul új fazot kaptak Jopet javaslatára, de ott még kell kis idő a bedúsulásra, illetve méretbeli növekedésre. Különben minden ok, heti vízcsere 100 liter. Alga nagyon - nagyon minimális. Növények szuper kondiban, bubizás nagyon erőteljes és látványos.😉

IMG_20201122_192427.jpg
Adagolok pár napja kiegészítő jelleggel Seachem Advance tápot és Ada Eca plus-t is. Szóval egyenlőre nagy az öröm és jó ránézni az üvegre. 😁
 
Sziasztok.
Közeledve az év utolsó napjához, pár dolog az elmúlt időszakból. Minden különösebb gond nélkül telnek a napok az aki életében. Alga szerencsére nincs, vagy csak nagyon - nagyon minimális. A növénymassza kezd komoly méreteket ölteni. 🙄 Ma volt megint egy alapos nyírás és vízcsere. Kb. 2,5 hónapja tértem át egy német ismerősöm javaslatára az Aqua Rebell Német tápokra. Tökéletesen hozza az eredményeket. Makrónak a Macro Basic NPK-t használom Micronak pedig az Eisen tápot. (15 nyomás és 5 nyomás a napi adag) Egy viszonylag vékony tápozási rendszerre alapul a termékcsalád, de nagyon elégedett vagyok eddig, nem beszélve arról, hogy a 300 literre az ára is rendkívül barátságos. Még várok kb. 2-3 hetet és csinálok egy rövid ideig tartó nitrát megvonás, hogy majd az új hajtások középen hátul frankón hozzák a piros színt és elkészítjük az emlékfotót. 😉

IMG_20201230_135650.jpg

Mindenkinek az ideinél csak szebb, jobb, boldogabb új esztendőt kívánok☝️😁
üdv, Tomi
 
Utoljára módosított:
Nagyon komoly!👍🏻
Sokkal, de sokkal jobb a scape, mióta kiszedted a bal elülső sarokból a nem oda illő dolgokat.
Alig várom, hogy megjelenjen a vörös növénytenger, sokat fog rajta dobni, az tuti.

Nektek is nagyon boldog szilvesztert és sikeres 2021-et.🍀
 
Nagyon komoly!👍🏻
Sokkal, de sokkal jobb a scape, mióta kiszedted a bal elülső sarokból a nem oda illő dolgokat.
Alig várom, hogy megjelenjen a vörös növénytenger, sokat fog rajta dobni, az tuti.

Nektek is nagyon boldog szilvesztert és sikeres 2021-et.🍀
Köszönöm! Amikor anno nekiálltam az akvakertészetnek, valami ilyesmit képzeltem el, amire azt mondhatom, hogy "ez frankó lett" 😉 Szerintem ez a fotó nem adja teljesen vissza, hogy élőben milyen is jelenleg, de majd a fotós ismerősöm orvosolja a problémát, ha oda jutok.
 
Az ilyen akváriumokból kellene vagy egy tucat, hogy Viktorék megint beizzítsák a HAC-ot, ami szerintem igenis nagy hajtóerő a magyar akvakertészek számára.

Persze az elsődleges cél mégis az, hogy hazatérve egy fárasztó munkanap után lehuppanj az akvád elé, és valóban ez az érzés járjon át: ez frankó lett.👍🏻
Igen, ez valóban az lett!👏🏻

Szerintem egyetlen profi fotó sem képes egyébként azt az élményt visszaadni, mint amikor élőben láthatod.
 
Az ilyen akváriumokból kellene vagy egy tucat, hogy Viktorék megint beizzítsák a HAC-ot, ami szerintem igenis nagy hajtóerő a magyar akvakertészek számára.

Persze az elsődleges cél mégis az, hogy hazatérve egy fárasztó munkanap után lehuppanj az akvád elé, és valóban ez az érzés járjon át: ez frankó lett.👍🏻
Igen, ez valóban az lett!👏🏻

Szerintem egyetlen profi fotó sem képes egyébként azt az élményt visszaadni, mint amikor élőben láthatod.
Igen, az élő az élő kétség sem férhet hozzá. Talán annyi, hogy belegondolni is nehéz, mennyire lenyűgözőek lehetnek élőben a világ top akváriumai....🙄
 
Sziasztok
Napokon belül 6 hónapos lesz a berendezés. Nem sűrűn jelentkezem, leginkább időhiány miatt, valamit az is igaz, hogy nem sok minden történik az akival, amit érdemes lenne különösebben posztolni. Vízcsere a szokásos, hetente 100 liter. A vékony tápozásnak köszönhetően nyírás két, de inkább három hetente. Szűrő takarítás 1-2 havonta. Purigent ezúttal nem használok egyáltalán, és nem látom nagyon a hiányát sem... Annak viszont kivállt képpen örülök, hogy az Aqua Rebell tápokhoz nyúltam, hisz teljesen tökéletesen működtek, eddig...!!! 🙏😉Alga szinte semmi, növények pedig kivétel nélkül élnek és virúlnak. AI freshwater HD led lámpák paradésak, utólag is köszönet érte eMZé-nek.

IMG_20210227_175231.jpg

De, hogy legyen valami izgalom is majd, nemrég elkezdtem böngészni a THE 2HR AQUARIST weboldalát és a sok - sok hasznos információ melett megakadt a szemem az Indonéz tulajdonosok álltal forgalmazott tápokon is. Aztán addig jutott a dolog, hogy Zolival az egyik kedves fórumtársal rendeltünk is egy - egy flakonnal. 🤭😉

IMG_20210227_180002.jpg
Az ATP Zero érdekessége, hogy a leírások alapján nagyban hasonlít az ADA tápokhoz, azonban az ára jóval kedvezőbb. És mivel van Európai lerakatuk is így 4-5 nap alatt cakk - pak kb. 11500 Ft ért itt is volt a fél literes flakon. Ami még nagyon érdekes, hogy nekem a 300 literre 9ml/nap a gyári adagolás, és nem kell többi táp hanem csak ez, mert egy teljesen komplex vékony, nullás nitrát és foszfát jellegű táp. (azért biztos ami tuti, egy kis nitrát van kéznél, ha esetleg túl vékony lenne ☝️) Már egy hete elkezdtem használni, meglátjuk, mit mutat majd és, hogy hoz-e bármiféle negatív, vagy pozitív dolgot az aki életében... Amint lesz bármi változás jelentkezem. Köszi!
Tomi
 
Szóval, semmi változás, hogy azóta sem jelentkeztél? Pedig biztosan lenne még pár vállalkozó szellemű fórumtárs, aki szívesen tenne egy próbát ezzel az új táppal, ha látja, hogy nálad gond nélkül bevált.
Tehát, mik a tapasztalatok vele?
 
Szóval, semmi változás, hogy azóta sem jelentkeztél? Pedig biztosan lenne még pár vállalkozó szellemű fórumtárs, aki szívesen tenne egy próbát ezzel az új táppal, ha látja, hogy nálad gond nélkül bevált.
Tehát, mik a tapasztalatok vele?
Szia.
Héten nem tartózkodom otthon vasárnapig, de természetesen kedvesem szigorúan felügyeli az akit. 🤭🙏 Minden a legnagyobb rendben van (legalábbis úgy jöttem el... 😁) eddig, ami a tápozást illeti. Sőt talán még sosem volt ilyen egyszerű... 😉 Pár sorban majd vasárnap összefoglalom a légenyegesebb észrevételeket és megosztom.
 
Sziasztok.
Egy kis infó akkor az új tápokról, tapasztalatokról, és az "anyagiakról" 🤭
Nos, az akival minden rendben szépen ketyeg. Időm nagyon kevés, vasárnap max egy-két óra, vízcsere, nyírás stb. és persze a napi etetések, tápozás. Pár e-mail váltásom volt közben az Indonéz gyártóval is, csak, hogy több infó birtokában legyek. Az ATP Zero tökéletes választás lehet, ha új akit indítasz. Nagyon vékony tápozást eredményez. Az első 4-5 hónapig javasolt, amíg a talaj bőven tartalmaz tápanyagokat! Mivel Nitrát, foszfát nullás, így nagyon szépen hozzák a piros, vörös növények a színeket. Ezt kipróbáltam rendben volt. 😉 Új építés után legközelebb biztosan ezzel indulok! Ha kezd fogyni a talajból a tápanyag, szükség lehet táprudazásra, és vagy javasolt átállni az ATP Complete tápra ami szintén - All in one -!! Tehát nem kell méricskélni, ezt adagold magában csak és kész!
20210428215035_IMG_5276.JPG
És most jöjjön a matek... Egy liter ára átszámolva postával kb. 19500 Ft. Az Indonéz gyártó "megsúgta" nekem közben, látva az akváriumról küldött fotót, hogy a javasolt adagolás fele!!! azaz napi 4-5 ml elég lesz a 300, 🙄 tehát 300 literre. Ez napi kb. 95 - 97 Ft. Az egy liter így 200 azaz 200 napra elég... Nos ha csak ADA Brighty K és Mineral kombót nézem, az Iront már pluszban nem is számolom, holott lehet kellene, az akkor a 200 napra nekem cirka 120.000 Ft lenne. Ironnal már 180.000 Ft... Teljes képet csak azért nem csináltam a jelenlegi mai állapotról, mert kb. bő egy hónapja "tarvágás" volt a hátsó régióban, mert úgy bedúsúltak, besűrűsödtek a stemek. Talán két hét még max és újra gyönyörűen elérik majd az immár friss megújúlt hajtások a felső régiót. 😉 Pár képet azért hoztam, ami mutatja, hogy minden rendben van. 👍 Tényleg csak és kizárólag az ATP Complete megy hol 4 hol 5ml/nap, ahogy sikerül. Még Excelt sem adagolok.
20210428213713_IMG_5272.JPG

20210428213009_IMG_5255.JPG
20210428213656_IMG_5271.JPG
20210428212509_IMG_5244.JPG
20210428212930_IMG_5253.JPG
Jelenleg a vízcserék előtt vasárnap ezek a paraméterek. Vas 0,5ppm Nitrát 5ppm Foszfát 0,2ppm Kálium 15ppm. Hiánytünetek nincsennek, minden rendben, illetve közben brutál sok rák is született, de ennek nem gondolom, hogy a táphoz lenne köze. Mivel minden hobbira költeni kell, és ezzel nincs is semmi baj, ☝️😉 ezért a tápozáson kb egy év alatt majd megsporólt összeget beruháztam egy aprócska kis kerti tóba, amit magam csináltam meg. A vizinövények még nem igazán tértek magukhoz, a szokatlanul hűvős tavasz miatt, de nem lesz rossz majd ez előtt iszogatni, nyáron a hűvös italokat.
IMG_20210417_084302.jpg
Remélem tudtam segíteni. 😉
Tomi
 
Utoljára módosított:
Sziasztok.
Egy kis infó akkor az új tápokról, tapasztalatokról, és az "anyagiakról" 🤭
Nos, az akival minden rendben szépen ketyeg. Időm nagyon kevés, vasárnap max egy-két óra, vízcsere, nyírás stb. és persze a napi etetések, tápozás. Pár e-mail váltásom volt közben az Indonéz gyártóval is, csak, hogy több infó birtokában legyek. Az ATP Zero tökéletes választás lehet, ha új akit indítasz. Nagyon vékony tápozást eredményez. Az első 4-5 hónapig javasolt, amíg a talaj bőven tartalmaz tápanyagokat! Mivel Nitrát, foszfát nullás, így nagyon szépen hozzák a piros, vörös növények a színeket. Ezt kipróbáltam rendben volt. 😉 Új építés után legközelebb biztosan ezzel indulok! Ha kezd fogyni a talajból a tápanyag, szükség lehet táprudazásra, és vagy javasolt átállni az ATP Complete tápra ami szintén - All in one -!! Tehát nem kell méricskélni, ezt adagold magában csak és kész!
View attachment 147040
És most jöjjön a matek... Egy liter ára átszámolva postával kb. 19500 Ft. Az Indonéz gyártó "megsúgta" nekem közben, látva az akváriumról küldött fotót, hogy a javasolt adagolás fele!!! azaz napi 4-5 ml elég lesz a 300, 🙄 tehát 300 literre. Ez napi kb. 95 - 97 Ft. Az egy liter így 200 azaz 200 napra elég... Nos ha csak ADA Brighty K és Mineral kombót nézem, az Iront már pluszban nem is számolom, holott lehet kellene, az akkor a 200 napra nekem cirka 120.000 Ft lenne. Ironnal már 180.000 Ft... Teljes képet csak azért nem csináltam a jelenlegi mai állapotról, mert kb. bő egy hónapja "tarvágás" volt a hátsó régióban, mert úgy bedúsúltak, besűrűsödtek a stemek. Talán két hét még max és újra gyönyörűen elérik majd az immár friss megújúlt hajtások a felső régiót. 😉 Pár képet azért hoztam, ami mutatja, hogy minden rendben van. 👍 Tényleg csak és kizárólag az ATP Complete megy hol 4 hol 5ml/nap, ahogy sikerül. Még Excelt sem adagolok.
View attachment 147043

View attachment 147044
View attachment 147045
View attachment 147046
View attachment 147047
Jelenleg a vízcserék előtt vasárnap ezek a paraméterek. Vas 0,5ppm Nitrát 5ppm Foszfát 0,2ppm Kálium 15ppm. Hiánytünetek nincsennek, minden rendben, illetve közben brutál sok rák is született, de ennek nem gondolom, hogy a táphoz lenne köze. Mivel minden hobbira költeni kell, és ezzel nincs is semmi baj, ☝️😉 ezért a tápozáson kb egy év alatt majd megsporólt összeget beruháztam egy aprócska kis kerti tóba, amit magam csináltam meg. A vizinövények még nem igazán tértek magukhoz, a szokatlanul hűvős tavasz miatt, de nem lesz rossz majd ez előtt iszogatni, nyáron a hűvös italokat.
View attachment 147051
Remélem tudtam segíteni. 😉
Tomi
Elmentettem az info-t, amíg elérhető. ;)
Köszi. 👍
 
Utoljára módosított:
Sziasztok.
Egy kis infó akkor az új tápokról, tapasztalatokról, és az "anyagiakról" 🤭
Nos, az akival minden rendben szépen ketyeg. Időm nagyon kevés, vasárnap max egy-két óra, vízcsere, nyírás stb. és persze a napi etetések, tápozás. Pár e-mail váltásom volt közben az Indonéz gyártóval is, csak, hogy több infó birtokában legyek. Az ATP Zero tökéletes választás lehet, ha új akit indítasz. Nagyon vékony tápozást eredményez. Az első 4-5 hónapig javasolt, amíg a talaj bőven tartalmaz tápanyagokat! Mivel Nitrát, foszfát nullás, így nagyon szépen hozzák a piros, vörös növények a színeket. Ezt kipróbáltam rendben volt. 😉 Új építés után legközelebb biztosan ezzel indulok! Ha kezd fogyni a talajból a tápanyag, szükség lehet táprudazásra, és vagy javasolt átállni az ATP Complete tápra ami szintén - All in one -!! Tehát nem kell méricskélni, ezt adagold magában csak és kész!
View attachment 147040
És most jöjjön a matek... Egy liter ára átszámolva postával kb. 19500 Ft. Az Indonéz gyártó "megsúgta" nekem közben, látva az akváriumról küldött fotót, hogy a javasolt adagolás fele!!! azaz napi 4-5 ml elég lesz a 300, 🙄 tehát 300 literre. Ez napi kb. 95 - 97 Ft. Az egy liter így 200 azaz 200 napra elég... Nos ha csak ADA Brighty K és Mineral kombót nézem, az Iront már pluszban nem is számolom, holott lehet kellene, az akkor a 200 napra nekem cirka 120.000 Ft lenne. Ironnal már 180.000 Ft... Teljes képet csak azért nem csináltam a jelenlegi mai állapotról, mert kb. bő egy hónapja "tarvágás" volt a hátsó régióban, mert úgy bedúsúltak, besűrűsödtek a stemek. Talán két hét még max és újra gyönyörűen elérik majd az immár friss megújúlt hajtások a felső régiót. 😉 Pár képet azért hoztam, ami mutatja, hogy minden rendben van. 👍 Tényleg csak és kizárólag az ATP Complete megy hol 4 hol 5ml/nap, ahogy sikerül. Még Excelt sem adagolok.
View attachment 147043

View attachment 147044
View attachment 147045
View attachment 147046
View attachment 147047
Jelenleg a vízcserék előtt vasárnap ezek a paraméterek. Vas 0,5ppm Nitrát 5ppm Foszfát 0,2ppm Kálium 15ppm. Hiánytünetek nincsennek, minden rendben, illetve közben brutál sok rák is született, de ennek nem gondolom, hogy a táphoz lenne köze. Mivel minden hobbira költeni kell, és ezzel nincs is semmi baj, ☝️😉 ezért a tápozáson kb egy év alatt majd megsporólt összeget beruháztam egy aprócska kis kerti tóba, amit magam csináltam meg. A vizinövények még nem igazán tértek magukhoz, a szokatlanul hűvős tavasz miatt, de nem lesz rossz majd ez előtt iszogatni, nyáron a hűvös italokat.
View attachment 147051
Remélem tudtam segíteni. 😉
Tomi
Szia :)

Pont az ada-tápok helyett kerestem olcsóbb alternatívát a piros szín kiemelése végett :) megnéztem a honlapjukat, youtube videókat és megrendeltem a 200 ml-s APT zero terméküket próba jelleggel. Kíváncsi leszek az eredményre!-köszönöm a posztot, amennyiben bevállik valóban elég sok pénzt tudok megspórolni hosszútávon :D futja bőven majd táprúdakra, ahogy idővel merül majd a talaj.
 
Sziasztok.
Nyolc hónap szorgalmas munkája a tegnap készült emlék - verseny képen. Sajna nem sikerült pontosan az időzítés, még egy hét szerintem pont kellett volna... Komolyabb versenyzési szándék részemről leginkább időhiány miatt nem alakult ki ezúttal sem. 😁 A T.A.C. - ra ma beküldtem, épp a határidő végére, de csak a kíváncsiság kedvéért. Máshová nem igazán tervezem. Mivel más céges dolgot is kellett fotóznunk, időközben megindult a növények bubizása sajnos... Van még mire figyelni, de majd legközelebb talán még jobb lesz, és akkor akár egy rangosabb versenyre is beküldöm majd a fotót... Mindenesetre a nappali ékköve, és már ezért megérte. ☝️😉

_D0A0434 22.jpg
Üdv. Tomi
 
Utoljára módosított:
Szerintem, ez nem csak a TAC-on indulna komoly eséllyel!
Mély meghajlás a fantasztikus teljesítményed előtt. Szerintem nagyjából tökéletesen sikerült minden versenyszabály. Vékony, egyenletes homok a frontüvegnél, remek fókuszpont, fény és árnyék, növények egyensúlya, még a halak is hibátlan csapatban úsznak.
Valóban csodás lehet naponta ebben gyönyörködnötök, mert élőben még káprázatosabb lehet.
@keszalvo , @kuchi mi a véleményetek, nektek már lapul több komoly helyezés, érem a tarsolyotokban. Mit szóltok hozzá versenyzői szemmel?
Nálam 5*
 
Szerintem, ez nem csak a TAC-on indulna komoly eséllyel!
Mély meghajlás a fantasztikus teljesítményed előtt. Szerintem nagyjából tökéletesen sikerült minden versenyszabály. Vékony, egyenletes homok a frontüvegnél, remek fókuszpont, fény és árnyék, növények egyensúlya, még a halak is hibátlan csapatban úsznak.
Valóban csodás lehet naponta ebben gyönyörködnötök, mert élőben még káprázatosabb lehet.
@keszalvo , @kuchi mi a véleményetek, nektek már lapul több komoly helyezés, érem a tarsolyotokban. Mit szóltok hozzá versenyzői szemmel?
Nálam 5*
Nekem tetszik,bär vannak dolgok amiket en maskepp csinalnek,de összesegeben ez egy jol sikerült akvarium.Gratulälok.
 
Sziasztok.
Nyolc hónap szorgalmas munkája a tegnap készült emlék - verseny képen. Sajna nem sikerült pontosan az időzítés, még egy hét szerintem pont kellett volna... Komolyabb versenyzési szándék részemről leginkább időhiány miatt nem alakult ki ezúttal sem. 😁 A T.A.C. - ra ma beküldtem, épp a határidő végére, de csak a kíváncsiság kedvéért. Máshová nem igazán tervezem. Mivel más céges dolgot is kellett fotóznunk, időközben megindult a növények bubizása sajnos... Van még mire figyelni, de majd legközelebb talán még jobb lesz, és akkor akár egy rangosabb versenyre is beküldöm majd a fotót... Mindenesetre a nappali ékköve, és már ezért megérte. ☝️😉

View attachment 149050
Üdv. Tomi
Mesés ez az akvárium, nagy gratula hozzá! Én mondjuk a végső versenyfotó előtt biztosan kipucoltam volna a frontüveget a dekorhomoknál, de amúgy szuper! 👌 ;)
 
Back
Oldal tetejére