• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Fonál alga

Köszi a segítséget Urak. Okés, a szűrés-világítás dolgot én is így gondoltam. Azaz veszek még egy szűrőt, oszt meglátjuk...
Keymaker: a co2 10 órakor indul, a világítás 13 órakor. De tuti gond van az eloszlással, még ha a beoldódás nem is rossz (tehát százalékosan jó mennyiség oldódik be a gázból, csak a flow hiánya miatt nem jut el mindenhova). Szerintetek még egy 2073-as megoldhatja a problémát? Már ez is erősen feszegeti a pénztárcám határait, és akkor még finom voltam.
Más: azt vettem észre, hogy a riccia akkor kezd el igazán bubizni, ha este 9kor leáll a co2 (a pilács világít még 22.00-ig). Ez a jelenség mi a csoda lehet szerintetek?
 
Azért ajánlottam a 2080-at - a flow-n felül - mert ajánlás szerint az aki 5-10%-a között kellene lenni a szűrő térfogatnak (az 5% is elég lehet).
A 2073-nak nettó 4,5 liter (bruttó olyan 5,5-6). Esetleg inkább a 2075 (nettó 6 liter), vagy tetratec ex 1200 (bruttó 12 liter) vagy 2400 (bruttó 22,7 liter). Mondjuk ezekben cserélnék szűrőközeget a 4 tálcában, ami emeli az árat.
 
Csak halkan megjegyzem, hogy ha erős szűrőtők van (pl. az említett eheim bikák:) ), de kevésnek gondoljátok a szűrőtérfogatot, akkor egy használhatatlan szűrőházat vagy házi megoldással vmilyen tartályt utánakötve szépen kitolható a térfogat. Többünknél bevált ;)
 
Természetesen teljesen igazad van, itt a megfelelő áramlásra is gondoltam a plusz szűrővel. Ha jó a flow, tökéletesen jó lehet egy + tartály is. Egyszerűbb (de drágább) egy gyári megoldás.
 
Proci said:
Csak halkan megjegyzem, hogy ha erős szűrőtők van (pl. az említett eheim bikák:) ), de kevésnek gondoljátok a szűrőtérfogatot, akkor egy használhatatlan szűrőházat vagy házi megoldással vmilyen tartályt utánakötve szépen kitolható a térfogat. Többünknél bevált ;)

Helló!

Engem érdekelne ilyen tartály, már ha van valakinek, én csak hátilag próbáltam egyet csinálni, de sajnos nem bírta nyomást és ledobta a tetőt! Megoldhatja az a problémát hogy mondjuk nagyobb a visszafolyó nyílás mint a beömlő?
Jelenleg Atman "átfolyós" külső szűrőt használok!
 
Re: Buborékok a növényeken

Lehet kicsit off, de ebben a topicban találtam!
"árnyékhely" -ez alatt azt értem hogy nekem a sűrűbb növényeim alatt fonalalgásodik az ajzatom!
Persze a fonalalgázó hozzá se nyúl, sőt a magasabb növényekhez sem!
Élesztős co-m van, 72 watt fény, 1200l/h szűrés ja és 120 lieres akvárium!
Nem ez az első algásodásom, porszívózok folyamatosan, bubiznak a növények. De az alga megmarad, kb 30 tő bakopát dobtam ki emiatt!
Mit tegyek?
 
Sokféle fonál alga van!
A tied ilyen vékony zöld?
Mert ha igen, akkor azért van ott ahol van, mert a dzsungelba kevés CO2 jut az áramlással.SZERINTEM.Nálam ez akkor fordul elő a riccia-n ha a P.stellata eustralis felér a felszínig és lefogja a moha előtt a flowt.
De majd a MESTEREK kijavítanak ha nincs igazam.
 
Én nem érzem a kérdést egyértelműnek, de ha arra gondolsz, hogy ha a szűrőnek az aksiba visszafolyó ága alá rakod, akkor a válasz-igen.A bejövő áramlás befújja azon részére melyre irányítod.(sacc per kb. de ez sem teljesen így igaz-- de körülbelül.)
 
Sziasztok!

Több kérdésem is lenne ezzel az algával kapcsolatban:

Ugye ez a Staghorn nevű alga?

Nekem sajnos ezzel van a legtöbb gondom.

Paraméterek: 112 liter bruttó, 110 w világítás, aquabasis táptalaj, egy cf800 külső (lávakő+kerámiagyűrű+perlon töltet) és egy aquaball 2212 belső szűri. 2 hónapos akvárium, nem tápozok, kb 20 darab hal összesen olyan 60 centik max, 2 sorba kötött 2literes (szerk:élesztős) palack adja wave üveg diffin a CO2-t amit világítás előtt kb 3 órával indítok, de lassan indul be mert kell hogy nyomás fejlődjön (bár nem eresztem ki teljesen) és közben melegítem őket mert éjszaka lehűlnek 20 fok körülire. szerk: vízcsere, heti 20 liter. indításkor 2x20 kb 3 hétig kb
(lesz magasnyomásúm is, de most háztervkészítés nyári gumi, minden szir-GERONIMO összejött.)

Tehát rögtön megjelenik gyorsan ez az alga.

Milyen alapvető problémához kössem?
Gyenge co2?
rossz szűrőközeg?
Kevés l/h? kettő együtt lefogva is adja sztem a 1000l/h-t.
Sok világítás?
Rossz áramlás?
Sok hal? :?
Nem tápozok és a táptalaj kevés?

Esetleg jópár kombinációja?

A fényt megemeltem 36 gyáriról 110w "powercompactra", de ez az alga azelőtt is jelen volt.

A növényeim amúgy jól vannak szépen bubizik most már mind és a stemek is egészségesek. Hidrocotyl, valisneria, vizikalász, hm, és brazil kardfüvem van és Eleocharis acicularis

Van bluegreen-em is, de azzal szerintem eredményesen harcolok. fogy. egy kis áramlás átgondolás, eltávolítás. és nem tészta. de az a fekete szakáll alga kiakaszt. :\

Az akvárium célja csak annyi, hogy megtanuljam a növényezés alapjait alga nélkül, úgyhogy látvány tekintetében nem mérhető a naplózottakhoz. Persze azért én imádom ;)

szerk: igen, élesztős sry. Egész szépen porlasztok befelé, tervezem egy harmadik pet palack sorba kötését, addig míg nincs magasnyomású rendszer, simán átnyomja a difit elég nagy mennységben egyenletesen, jó a technikám :), és nem ereszt. nagyon nagy benne nyomás. éjszakára ha nem lövöm le a halak eléggé megviselik.
 
Hogy régen mi válthatta ki, azon nem filózom most, de hogy 110W tápozás nélkül. Ez biztos út az algásodáshoz. Ha jól értem, élesztős co2-d van, ez is necces ekkora fénynél.
A szűrőközegeken is lehet javítani, bár erre már láttam ellenpéldát.
Fény, co2, szűrés, tápozás. 4 alappillérnek egyensúlyban kell lennie, különben rezeg a léc.
Érdemes volna átolvasni az ezzel a témákkal foglalkozó topikokat ;)
 
Még egy apróság és lehet hogy számít.
A cf800 as időszakonként levegőt ereszt vissza az akváriumba. most az utolsó két szétszedés után csinálja inkább. nem tudom hogy kerül bele ennyi levegő. légtelenítve indítom, de nap mint nap ha megrázom akkor fúj ki levegőt és néha magától is, főleg az esti időszakban. létezik, hogy egy-egy közeli növényről szívja be az oxigént?
Odafigyelve rakom össze, utoljára pont azért szedtem szét, hogy mert biztos rosszul raktam össze és valahol levegőt szív. (persze ez még most is előfordulhat, de nem igazán sejtem hogy hol)
 
someday said:
Még egy apróság és lehet hogy számít.
A cf800 as időszakonként levegőt ereszt vissza az akváriumba. most az utolsó két szétszedés után csinálja inkább. nem tudom hogy kerül bele ennyi levegő. légtelenítve indítom, de nap mint nap ha megrázom akkor fúj ki levegőt és néha magától is, főleg az esti időszakban. létezik, hogy egy-egy közeli növényről szívja be az oxigént?
Odafigyelve rakom össze, utoljára pont azért szedtem szét, hogy mert biztos rosszul raktam össze és valahol levegőt szív. (persze ez még most is előfordulhat, de nem igazán sejtem hogy hol)

Ha átmosod a szűrőben lévő kerámiagyűrűt, lávakövet stb. akkor azok belevegősödnek, mikor visszateszed és ráengeded az akvárium vizét akkor kezd a gyűrűkből felfelé szaladni az oxigén, minél több a porózus anyagod a szűrőtálcában annál több levegő marad a szűrőben tisztítás után, ez természetes szépen lassan ki fog jönni belőle, mozgasd/rázogasd meg néha a szűrőt de ha nem teszed az sem baj a felesleg fel fog oldódni.
Ha 2-3 nap alatt nem változik semmi akkor valahol levegőt szív a szűrő, de szerintem csak a szűrőtöltet lesz a ludas!
 
bár már off amiért elnézést, de attól a hatásfok csökken ha valahol levegőt szív be?
 
someday said:
bár már off amiért elnézést, de attól a hatásfok csökken ha valahol levegőt szív be?
Próbáld ki ;) Például fogj egy szívószálat vagy akváriumhoz használt szilikoncsövet és szívj fel vele némi vizet. Most szúrj rá egy lyukat (utóbbira nagyobbat) és próbáld ismét :thumbup:
 
Szia!

Máshol már volt szó róla. Nem lehet hogy a CO2 bubikat szívja be a szűrőd?! A difi és a beszívó közt mekkora a távolság?

Üdv: Namtar
 
dr.drake.ramoray said:
Sziasztok,
300 l akvárium, 2500 l/h szűréssel, 4X54W T5 fény, cca. 3 buborék/sec CO2;
Követve az utasításokat, egy hétig napi, majd második héten 2-3 napi, harmadik héttől heti vízcsere (itt tartok); 10 ml Easy Carbo naponta, ADA BStep 1 15 nyomás, Green Aqua Micro és Macro 15 nyomás.
No, a problémám az, hogy két(!) nap után már a második héten 5-6 cm-s fonál algák jelentek meg szorványosan az akváriumban, próbáltam róluk képet beszúrni, de nem vagyok már erre sem képes... :? Kétségbe vagyok én már nagyon esve kérem szépen, kérdőn nézve a monitorom felé, üveges tekintettel, melyben már nem tükröződik a juncus repens csírája sem.
A segítségeket, ötletek várva maradok nagy tisztelettel, drake

Sziasztok,
330 l, 2 x 54 w ,6500 k, szürés Belsö: Hydor Crystal 650 l/h, Külsö: JBL 1500e 1500 l/h, március 1 óta megy és világos szobában áll, de nem éri a napfény vagy valami!
lazasos (kb 5-8 cm), Vitorlás is van benne, Anci, Harcsák is, csomó növényel, vasfával...

én is easy carbot használom és amikor fónal alga ott volt az adagolását növeltem 4röl - 8/9 ml-re, sajnos muszáj volt vissza vágni a növényeket amelyek algások voltak, vettem bele 3 sziami-t is,
és szerintem az ami pluszban nekem segitett az hogy napközben egy 4 óra világitás után, egy 4 órás pihenöt adtam azt újbol bekapcs egy 5 órára és igy még este is élvezem! ;) Azaz a növények olykor több tápanyagot igényelnek, vagyis az algáknak nehezebb lett a fejlödése! Persze a csöveid igy jobban használodnak....
héti 40 % vizcserét is csinálok, olykor a talajt is tisztitom ott ahol az etetés szokott lenni, és nem etetek sokat! és azt is ugy hogy szépen végig nézem az egészet, vagyis adagolva adom nekik a kaját. persze ez nem mindig megy... de ha lehet akkor ugy teszem.
Easy Carborol meg azt is olvastam hogy ha növeled a dózist az csak segit az alga ellen!!! persze ez a növényektöl is függ hogy mennyire birják stb,
söt most rá is teszek egy lapátal... az anubias-t ki vettem az aksibol azt meg le is fujtam Easy Carbóval / kb 20 ml vizhez adtam egy 5 ml easy-t és ugy hagytam egy 10 percig azt vissza az aksiba. Uygebár vastag a levele és NÁLAM ki birta!
Persze ez nem ajálatos mindegyik növényre!!!! Mindenkinek a saját felelösége ha ki próbálja!!!
èn csak azért csináltam mert lassú fejlödö növény és ezért nem akartam vissza vágni... meg hát jó kemény vastag levele van! Ezt valamelyik angol oldalon olvastam algásodás ellen ... Google it please!!!

Hát az egészben a lényeg az hogy ez a próbléma kb 5 hete volt és most már szinte nincs nyoma ... kb 2 hete Easy Carbo-bol megint csak 4/5 ml-t adok. Ha meg lenne valami azt szerintem a sziamik meg találják :thumbup:
Azt is tudom is hogy mivel ...urtam el, szerintem az akvárium nem volt bejáratva rendesen! ...

Üdv.J
 
Back
Oldal tetejére