1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Növényes Földcsuszamlás - avagy mindig minden egy bettával kezdődik

Kategória: 'Befejezett akváriumok bemutatása', témanyitó: Meskó, téma nyitása: Márc 12, 2018.

 1. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Sziasztok!

  Ahogy sokan mondtátok, és tapasztaltátok, egy akváriumnál nem lehet megállni. Én nagyon sokáig kitartottam, plusz erős ellenállásba is ütköztem, de a véletlen úgy hozta, hogy kénytelen vagyok összerakni egy második akváriumot. Szegény én. :D
  Az ok igazán egyszerű, véletlenül vettem egy bettát.
  001.
  A legutóbbi TerraPláza előtt sikeresen licitáltam erre a kékes-lilás kis szépségre, és bár kicsit viccből történt (reméltük, hogy leütik, mivel az első ajánlatunkat nagyon hamar túllicitálták), nem történt meg, ezért én lettem a szerencsés, aki a nyakába vett egy újabb halacskát. Akit véletlenül sem lehet betenni a más meglévő nanohalas, garnélás, amúgy is túlzsúfolt medencébe.
  Így hát előkotortam a kis 10 literes kockát, és elkészült az első ideiglenes helye. Szűrő nélkül, pár tő anubiassal, egy marék microsorummal, néhány úszónövénnyel.
  002.
  Ezt mindenképpen csak ideiglenesnek akartam, kicsi, nem fért bele a szűrő. Pár nappal később elhoztam @FFnFAA -tól az ő lecserélt 30-asukat.
  003. 004.
  A terv az volt, hogy paludáriumnak csinálom meg, kis szigettel, mocsári növényekkel. Addig-addig nézegettem, tervezgettem, míg végül arra jutottam, hogy túl magas, nem tudnám benne úgy megcsinálni a dolgokat, ahogy szeretném. Ettől az akváriumtól megváltam, ha minden igaz sok apró kis betta növekszik hamarosan benne.

  Pénteken vettem egy, a terveimhez kissé előnyösebb méretet: 40*25*25. Illetve 5kg Dennerle kavicsot. Nem a Yukont, de már bánom kicsit, azt a kavicsot egy tálban is el tudnám nézegetni. Éjszakára teletöltöttem vízzel az üveget, szerencsére nem tapasztaltam szivárgást. Szombaton kaptam @Szabó Henrik -től egy szép nagy adag Colombo talajt. Aznap este pedig elkezdődött az építkezés. Kissé hiányos felszereléssel, ugyanis a szigetnek szánt kő nem lett beszerezve. Nos, azzal dolgozunk, amink van, megszabadítottam a 30-as akváriumot a saját lávakövétől, illetve volt még 2 másik darab, ebből próbáltam összehozni valamit.
  Annyit még érdemes tudni, hogy egyelőre a régi, meglévő Eheim PickUp 45-ös fogja szűrni a vizet, így sajnos a minimum vízmagasság adott. A kövek pedig kisebbek nála, így egy szép nagy emelést kellett csinálnom. Miből, ha nem a 3500 Ft-ös kavicsból? :'D Nem vagyok normális...
  005. 006.
  No igen, a tervek.
  1. Túl alacsony a sziget, alig lógott ki valami. Nem elég az emelés.
  2. A talaj bepakolása közben is homokozási feelingem volt, és nem kötöttem össze a ténnyel, hogy hamarosan vizet fogok rá engedni. Ennek az egésznek pedig egy átláthatatlan színű, sáros trutyi lett az eredménye. Pedig óvatosan öntöttem rá a vizet. :(
  Újratervezés: talaj kiszed, átöblít. Az emelés kevés, kell valami más.
  B verzió:
  007.
  Határozottan jó volt a méret. A hungarocellre még raktam pár szem nagyobb folyami követ is. Sajnos a feltöltés után a bal oldali lépcsősor egyből felemelkedett. :( Aztán ahogy rendezgettem el a dolgokat, a jobb is megadta magát. Ez a verzió így egyelőre kuka.
  Úgy döntöttem, hogy hagyom a fenébe még egy darabig a szigetezést, elég lesz a kiálló fa és pár kőcsúcs a moháimnak. Ja ige, szedtem még mohát is pénteken, kiderült, hogy tele van a munkahelyem hátsó udvara. (y) Sose mentem még hátra.
  Itt adtam fel szombat este:
  008.

  Vasárnap reggel még feltöltöttem vízzel, hogy a szűrőt ellepje, aztán pedig hagytam leülepedni. Így áll most:
  009.
  Egész tűrhetően letisztult.
  A növényeim egy része Pécsen várnak, lesz benne sok crypto, és anubias. Cserélek rajta párszor vizet, hogy kijöjjön a lebegő szemcse nagy része. Lehet, hogy kap még rá talajt, ültetésre ez édeskevésnek tűnik, de látni se lehetett abban a vízben, hogy meddig is raktam talajjal, kell-e még bele. Kell.

  A szűrő le lesz majd cserélve, valószínűleg egy akasztósra. Még egy külsőt sajnos nem tudok hova tenni. :(
  A szűrő jelenleg egy perlonnal szűri a sarat, de kerámiagyűrűvel is meg lesz pakolva, illetve lefojtva további perlonnal, hogy ne szaggassa szét a betta uszonyait.

  Összegezve, pont olyan elbarmolt lett/lesz ez az akvárium, mint az előző, csak most legalább nem szenved benne a hal. :whistle:
   
  dhorvath, GJade, Dervis és 8 mások kedvelik ezt.
 2. Szabó Henrik
  Épp nem fórumozik ...

  Szabó Henrik Legenda

  Tag:
  Dec 20, 2014
  Hozzászólások:
  6,974
  Kedvelik:
  13,915
  Hely:
  1035.Budapest.Szellő.u.6
  Map
  Biztosan nem fer egy pici kulsoszuro? Esetleg egy spinnel?

  Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
   
 3. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Külső sehogy, az ablakban van így is az akvárium, előtte konvektor, jobbra-balra asztalok, amik szintén meg vannak pakolva :( Ez sajna így marad.
   
  Szabó Henrik kedveli.
 4. Rebal
  Épp nem fórumozik ...

  Rebal VIP kertész

  Tag:
  Ápr 21, 2016
  Hozzászólások:
  2,194
  Kedvelik:
  2,482
  Hely:
  Dunavarsány
  Map
  Na, a már emlegetett szigetes... sajnálom, hogy végül feladtad a szigetet. Ha a polisztirolra teszel 1-2 járólap, vagy csempe darabot, akkor nem úszik fel. A szigetet pedig jól körbe kell zárni kővel. Bár én egy lapos akváriumban képzelem el, de ebben is megvalósítható.
  A betta gyönyörű! Egyszer eljön a pillanat nálam is, a szigetre is és a bettára is, talán egyben a kettőre, mert a fiam már kezdi pedzegetni, hogy ő is akar akváriumot...:whistle::D
   
  Dervis, evavigh, Meskó és 2 mások kedvelik ezt.
 5. Szabó Henrik
  Épp nem fórumozik ...

  Szabó Henrik Legenda

  Tag:
  Dec 20, 2014
  Hozzászólások:
  6,974
  Kedvelik:
  13,915
  Hely:
  1035.Budapest.Szellő.u.6
  Map
  Nagyon kis Nocis es szep lesz. Vegulis ekkoraba mar elmegy egy akasztos csak ferjen bele jo es sok anyag.

  Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
   
  Meskó kedveli.
 6. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Nem adtam fel, csak elnapoltam. :D Vettem egy kálmost is, ha már szóba került a másik topikban. ;) Szerintem felfüggesztem a projektet péntekig, és kimegyek egy kőturkálóba. Vagy holnap kertészet a melóhely mellett. Vagy ha érzek magamban elég kreativitást, akkor purhab és csemperagasztó, a belsejét meg kitölthetném valami nehézzel. Mondjuk valami olcsóbb kaviccsal. Csak nem tudom, hogy a purhabot és a csemperagasztót hosszú távon mennyire szereti az akvárium élővilága. Majd kiderül. Csak már depressziósnak látom szegény bettát, bent van egy ikráztató hálóban a 30-asban, a garnélák meg terrorizálják, ott kaparnak az oldalán. :'D

  Igyekszem valami élhető közeget kihozni belőle. És gyorsabban, mint a másikban. : )
   
 7. tsokee
  Online

  tsokee VIP kertész

  Tag:
  Márc 22, 2017
  Hozzászólások:
  1,378
  Kedvelik:
  6,729
  Hely:
  Budapest, VII. ker.
  Ha még nem adtad fel teljesen, és tudnád használni emeléshez, tudunk adni ingyé bazalt zúzalékot, annyi, hogy át kell mosni. Elég sok van, régen ez volt a 60 lityis munkahelyi akva talaja.
  A mohával azért majd vigyázz, nekünk több hete van a kis tálkában a moha, és hiába mostuk át alaposan a beültetés előtt, hetente legalább 1 fura élőlény mindig kimászik belőle.

  Egyébként üdv a klubban, jó kezekbe került ez a betta, egy akvánál meg nem lehet megállni, és a korábbi hozzászólásaidból ítélve az is csoda, hogy eddig kibírtad :D ez még mindig az elviselhetőbb "kényszerbetegség" kategóriába tartozik azé :whistle:
   
  Dervis, evavigh és Meskó kedvelik.
 8. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Követ mindenképpen kell szereznem, akkora emelést nem tudok csinálni, hogy ez a 3 kis darab (emlékeztek, mekkorákat szedtem ki körülbelül a zsákotokból? :D ) normális szigetet alkosson. Aztán ha az sem elég, vagy valahogy polcolni kell, akkor jelentkezek a bazaltért. ;)

  A mohával majdnem sikerült földigilisztát hoznom, szegénykémet kicsit megnyomorgattam, miközben felszedtem a földről a kupacot. Pár bábot találtam, remélhetőleg a gazdáik már messze járnak.
   
  tsokee és Szabó Henrik kedvelik.
 9. Szabó Henrik
  Épp nem fórumozik ...

  Szabó Henrik Legenda

  Tag:
  Dec 20, 2014
  Hozzászólások:
  6,974
  Kedvelik:
  13,915
  Hely:
  1035.Budapest.Szellő.u.6
  Map
  Tudok neked adni nem tul nagy, de lavakore nott riccardiat emers valtozatban, csak kel, hogy nedvesseg erje.

  Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
   
 10. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Már így is sokat adtál, nem akarlak kifosztani. ;)
   
  Szabó Henrik kedveli.
 11. Szabó Henrik
  Épp nem fórumozik ...

  Szabó Henrik Legenda

  Tag:
  Dec 20, 2014
  Hozzászólások:
  6,974
  Kedvelik:
  13,915
  Hely:
  1035.Budapest.Szellő.u.6
  Map
  Miert lenne kifosztas? Akkor lenne az ha azt mondanam: ne vedd el a mohamaaaat.. DEEE De ne maaaa.. DEEE ES MEGETETEM A BETTAMMAL.
  Amugy meg amikor beokadott a vizgepem, Blackout es Trapista osszediskuraltak es kb par ora alatt lett egy olyan gepem ami 10x gyorsabb mint a regebbi uj koraban. Szoval ugy is szedem amit beszeltunk majd meg pm-ez hogy ha mi kell.

  Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
   
  nemjo, Dervis, evavigh és 2 mások kedvelik ezt.
 12. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Riccardia mennyire szeret low-ban? Mert ha nem nagyon, akkor inkább a tápozott, rendes fényes 30-asba raknám, nem az újonnan bejáratott, "fogalmam sincs mit csinálok"-ba. Viszont ha emers, akkor napoljuk el a dolgot. Ha beáll az új, meglátjuk, hogy szeret-e nálam.

  Btw, a kálmos most a 30-asban lakik, a pandák még aznap éjjel ráikráztak. Szerintem ők így jelölnek területet. :D
   
  Utoljára módosított: Márc 12, 2018
  Szella és Szabó Henrik kedvelik.
 13. Szabó Henrik
  Épp nem fórumozik ...

  Szabó Henrik Legenda

  Tag:
  Dec 20, 2014
  Hozzászólások:
  6,974
  Kedvelik:
  13,915
  Hely:
  1035.Budapest.Szellő.u.6
  Map
  Jol van majd szolsz. Eddig ugy vettem eszre lowban jobban nol mint highban. De akvarium valogatja.

  Tapatalkkal küldve az én MI 6 eszközömről
   
  Meskó kedveli.
 14. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Fogjuk rá, hogy elkészült. Sziget még nincs, majd lesz. Egyelőre két fa lóg ki a vízből, ráraktam a szárazföldi mohákat. Nagyon lelkesen sprickolom őket, hogy megtapadjanak. Oldalra bekerült a kálmos. Az egyik kertészet honlapján azt olvastam, hogy 10 centiméter vízfedettség kell neki. Meglátjuk mi lesz vele. Táptalaj nincs az akváriumban, szóval lehet, hogy lesz véve tápgolyó neki, nem tudom mennyire tolerálja a vízből kivett tápanyagokat. Hátulra ültettem pár szál vízicsillagot, neki viszont tuti, hogy kell majd kiegészítés a káliumigény miatt. Tervezem ismételten kinöveszteni. A többi talajrészre beültettem a @nemjo -tól kapott cryptokat. Még nagyon kócosak szegények, remélhetőleg lesznek olyan kedvesek nem elfonnyadni. Beraktam a kisebbik tő @Keinrath Adrian közreműködésével kapott anubiast. Sajnos az ide úton elvesztette mindkét virágát. :( Hatalmas adag volt, így a másik tövet be se tudtam rakni. Megy fel az ingyenesbe, ha nem ingyen kaptam volna, tuti kérnék érte legalább egy mogyorós Milkát. :oops: Hatalmas, gyönyörű adagról beszélünk.
  Amit beraktam, majd kicsit igazgatni kell, a fák nem állnak túl biztos lábakon, a rakosgatás közben arrébb úszott az anubias.
  Az elülső részt feltöltöttem a Dennerle kaviccsal. Kifejezetten tetszik ez a kavicsozás, szép a mintázata. A maradék ment a terráriumba aljzatnak. :D
  A technika borzalmasan néz ki. :dead: A fűtőről elfelejtkeztem, amikor csináltam hátra a szigetet. Ha előre gondolkozok, úgy hagytam volna hátul helyet, hogy el tudjam dugni. Hát így jártam. 1-2 hónap és úgyis kikerül, nyár elejétől már állandó lesz itt bent a 26 fok. :(
  A szűrő le lesz cserélve mindenképpen, egyrészt nagy, ronda zöld, és persze bent van. Ha mázlim van, át tudom paterolni a terráriumot az asztalról egy jelenleg még nem létező szekrényre. Ha ez megtörténik, az asztalra kerülhet az akvárium, az asztal alá pedig befér egy külső szűrő- :whistle: Vagy mellé az asztalra egy normálisabb. A Dennerle akasztós fehére nagyon tetszik, csak annyi pénzből már egy normális külsőt is lehet venni. Szóval még nem tudom mi lesz, de egyelőre úgyis lapítanom kell, mint kutya:poop: a fűben, és hallgatni a tervezett kiadásokról. :D
  A világítás is le lesz majd cserélve. Emlékeimben nem volt ennyire rossz ez a kis Xilong lámpa, de így, hogy itt van összehasonlításnak a Chihiros, hát sírnom kell. Pedig a fénye tetszik, csak kevéske.
  A betta kifejezetten élvezi, hogy van hol bujkálni, bár az ideje nagy részét az etetési helyen tölti. Társnak kap néhány maláj tornyos csiguszt, hogy túrják szépen a talajt. Következő hónapban, ha rendeződtek odabent a dolgok, megpróbálkozok néhány amano betelepítésével. Ha üldözi őket, akkor mennek a 30-asba, őkelme pedig marad a csigákkal.
  Pár borzalmasan sikerült kép következzék. Víz alattit nem tud fényképezni a telefonom, minden másról tök jó képek készülnek...
  39027727590_a4aafa1d54_h. DSC_0088 by Emese Csizmadia, on Flickr
  40837355271_50ec71c9b9_h. DSC_0087 by Emese Csizmadia, on Flickr

  Maradt egy kis talaj, és végre van mohám, meg egy rakat üres pici üvegem, így végre elkészülhettek a kis mohás üvegcsék. Sajnos köze nincs a tervezetthez, de talán rendbe szedik magukat, és szépek lesznek. :D
  Ez volt a prototípus, sok a lett a kő is, a talaj is.
  40128943304_859d2c206f_h. Névtelen 2 by Emese Csizmadia, on Flickr
  25966189687_0bc94a3da9_h. Névtelen 4 by Emese Csizmadia, on Flickr
  39943125565_2b5cc09a0d_h. Névtelen 3 by Emese Csizmadia, on Flickr
   
  Dervis, Trappista, GJade és 10 mások kedvelik ezt.
 15. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Ma bekerült egy csapat @star67 -től kapott maláj tornyos csiga. Ha már a másik naplóban nevesítettük, akkor itt is leírom, hogy a Henrik-féle beszoktatást alkalmaztam, zutty bele stílusban. Egy részük perceken belül beásta magát, egy részük most kezd magához térni. A betta persze egyből kajának nézte őket, eddig csak ehető dolog hullott az akváriumba. :D Néhánynál bepróbálkozott, még most láttam, hogy bámulja, és gondolkozik, hogy az most vajon ehető-e. Remélhetőleg nem fognak túlszaporodni, ugyanis csak a betta van bent, aki darabra pontosan kapja a kaját, csipesszel adagolva. Nincs lehullott eleség, így csak az elhalt növényi részeket tudják majd enni. Azért néha kapnak zöldséget, nálam aztán senki nem fog éhezni. : P
  A moháknak nem tetszik a fán, elég hamar kiszáradnak, napi többszöri utánpótlás mellett is. És hétfőtől nem fogom tudni őket locsolgatni. Muszáj lesz lefednem őket, hogy bent maradjon a pára. Fura, hogy a lakás 70%-os páratartalmát keveslik, ráadásul az akvárium felett még ennél is többnek kéne lennie...
   
 16. star67
  Épp nem fórumozik ...

  star67 Legenda

  Tag:
  Okt 21, 2009
  Hozzászólások:
  3,824
  Kedvelik:
  6,057
  Hely:
  Budapest, 11.kerület
  Szerintem a bettád csak sóvárogni fog utánuk, mert ezekkel még a gömbhalam sem bírt el!;)
   
  Meskó kedveli.
 17. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  Tanítom a társas együtt létre, akarok mellé amanokat rakni. Aztán talán kicsi garnikat, de azt csak akkor, ha naaaagyon sikerül rendben tartanom az akváriumot. És persze ha nem eszi fel őket, de egyelőre mindenre rámozdul, amit mozogni lát. :whistle:
   
  Zuzmi kedveli.
 18. Zuzmi
  Épp nem fórumozik ...

  Zuzmi VIP kertész

  Tag:
  Szept 8, 2017
  Hozzászólások:
  1,087
  Kedvelik:
  3,886
  Hely:
  Százhalombatta
  Szia. Szurkolok. Csodaszép, kis betta. Én is szeretnék majd egyet egy garnisba. Láttam, hogy valakinek nyugis a bettája és nem vadászik, valakinek meg kiegyelte az állományt. Remélem nálad is ellustul és nem lesz kedve vadászni, rájön, hogy mindig lesz elég kaja. Persze elhízlalni sem jó(azt olvastam, hogy el lehet őket).
  Nagyon csinosak a mini kertjeid.
   
  Meskó kedveli.
 19. Meskó
  Online

  Meskó VIP kertész

  Tag:
  Ápr 13, 2017
  Hozzászólások:
  1,841
  Kedvelik:
  4,182
  Hely:
  Budapest
  A csinostól messze van, de köszönöm. :D Az előző betta garnikkal volt együtt, őt sikerült megnevelni. Biztos falatozott a picikből, de volt szaporulat, ha nem is sok. :) Felhízlalni is sikerült sajnos, ráadásul rájárt a pandák spirulina tablettájára, lehetetlen volt kordában tartani az éhségét. :p Ha nem jön ki a garnélákkal, mennek át a 30-asba, ezen most szerencsére nem kell aggódnom. Van hova menekíteni őket.
  Ez a lila szépség határozottan agresszívabb, mint az előző. A tükörképét erősen támadja, fel-le úszkál, feszít. Az előző csak kifeszítette a kopoltyúfedőit, és mutogatta magát. Sok reményt nem fűzök a neocaridinákhoz, de talán az amanok elég nagyok, hogy ne kajának nézze őket majd. Ha kicsit nagyobb lenne az akva, még legyező garnival is megpróbálkoznék, nagyon jópofák. :D
   
  Zuzmi kedveli.
 20. nemjo
  Épp nem fórumozik ...

  nemjo VIP kertész

  Tag:
  Aug 6, 2016
  Hozzászólások:
  1,196
  Kedvelik:
  2,669
  Hely:
  Pécs
  Map
  Mondtam, hogy nagyon low-techből jönnek, ráadásul amikor gyomláltam őket kifele - kiderült, hogy a talajban a gyökerük durvább volt mint ami fölfele nőtt!
  Bocsánat, ha nem olyan amire gondoltál!
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése