• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Fifty Cube

Szívás a kocka?

  • Igen

    Votes: 3 17.6%
  • Nem

    Votes: 14 82.4%

  • Total voters
    17

adam3

Tapasztalt kertész
Sziasztok!

Párommal minket is megfertőzött a növényes akváriumok világa. Két hónapja onnan indultunk, hogy bementünk egy plázában lévő akvarisztikai boltba, ahol 40 ezerért ajánlottak nekünk egy komplett szettet, nem sokon múlt, hogy elhozzuk. Majd rátaláltam a Green Aqua honlapjára, és erre a fórumra. Na innentől fogva borult minden, a napi 2-3 óra fórum olvasás megtette a hatását, teljesen megváltoztatta a terveinket.

A célunk:
Mivel semmivel nem rendelkezünk, ezért anyagi okok miatt első körben egy low-tech akváriumot szeretnénk, de úgy, hogy adott legyen a lehetőség 1-2 év múlva high-tech-re váltásra. Emiatt mindenből (kivéve a világítás) igyekeztünk olyat választani, amit nem kell majd cserélni. Indítás várható ideje nyár eleje, szeretnénk mindennek alaposan utánanézni.

Az akvárium:
Ezért kapni fogunk, de végül egy 50x50x50cm-es Opti-White kocka akvárium mellett döntöttünk. Tudom, hogy nem szabvány méret, tudom, hogy szívni fogunk a berendezéssel, de sajnos csak olyan helyet találtunk neki a nappaliban, ahol egy íróasztal és egy kanapé közé fog kerülni, korlátozott a szélesség (max 50cm), és 3 oldalról is látni lehet majd. @Jopet már jelezte is, hogy gondoljuk át mégegyszer, de nem célunk versenyekre menni, mi csak egy szép akváriumot szeretnénk. Sőt, az ő naplója is csak megerősített minket abban, hogy bele fogunk vágni.

A szekrény:
Terveztünk egy szekrényt, ami méretezéséhez nagy segítség volt a fórum. (A renderelt képen csak egy random kép van az akvárium helyén.) Egyelőre asztalost keresünk, nulla sikerrel :(

33559666802_d0ca2f940b_n.jpg

A technika:
  • Akvárium: 50x50x50cm Opti-White GA
  • Külső szűrő: OASE Biomaster 250 Thermo (pár hónapig az ajándék 1l Matrix, majd később ez bővítve lesz)
  • Világítás: Up Aqua Pro Led P 45cm (amíg nincs CO2, addig ezzel elketyeg)
  • Talaj:
    • Tropica Substrate növény táptalaj
    • ADA Amazonia általános talaj
Az élővilág/dekor:
  • Ez még sehol nem tart, ahogy meglesz a szekrény és az akvárium, nekiállunk tervezni.
  • Indításnál alacsony igényű növények, Seachem Stability és Prime, majd Green Aqua Micro Macro tápoldat és Easy Carbo óvatosan adagolva.

Itt tartunk most, és a következő pár hétben, amíg el nem készül a szekrény és az akvárium, valószínűleg nem is lesz előrelépés.
 
Sőt, az ő naplója is csak megerősített minket abban, hogy bele fogunk vágni.
Köszi. Örülök, hogy a pozitívumokat láttátok meg és nem a negatívumokat.
Szívás-e? Ekkora méretben azt mondom, igen. De elsősorban inkább azért, mert ezt a térfogatot látványosabban is el lehet osztani, pl 80x40x40, ahol a kisebb magasság és mélység miatt könnyebb bevilágítani és takarítani, a nagyobb hosszúság pedig a látványt, a jobb áramoltatást és a halak nagyobb kiúszó terét támogatja. Világos, hogy 3 oldalas a betekintés, de a sarkok megtörik az egységes látványt, bárhonnan is nézitek. Ettől még persze lehet szép, sőt. A magasságot is nehéz lesz hasznosan kitölteni. Persze a növények nagyra tudnak nőni, de ez főleg a holland stílusú akváriumokban előny, az iwagumit és társait nagyjából kizárhatjátok.
Viszont ha korlátozott a hely, azt azért nem mondom hogy legyen inkább 50x30x30 :)
Szekrényben legyen hely a későbbi CO2 palacknak és némi mozgatási lehetősége a szűrőcsöveknek, erre figyeljetek.
A lámpát nem ismerem, adatlapja szerint kisebb üvegre is ültethető, nagyobbról nem esik szó, de a GA segíteni fog.
Szépen tervezett kezdés, sok sikert (y)
 
...ezt nem így látom...tök érdekes lehetőségeket kínál...;) :)
Persze, mert Te - egy ilyen palettával - már tök mást értesz iwagumi alatt, mint egy átlag akvakertész (hiszen vsz valahol már az extrémitást is keresed). Sokaknak egy valamirevaló talajemelés megvalósítása is nagy kihívás. De egyébként teljesen igazad van, ezért is fogalmaztam én is úgy, hogy "nagyjából..." ;)
 
Utoljára módosított:
Persze, mert Te - egy ilyen palettával - már tök mást értesz iwagumi alatt, mint egy átlag akvakertész (hiszen vsz valahol már az extrémitást is keresed). Sokaknak egy valamirevaló talajemelés megvalósítása is nagy kihívás. De egyébként teljesen igazad van, ezért is fogalmaztam én is úgy, hogy "nagyjából..." ;)
Túlozgatunk fiatalember...:D Mindettől függetlenül elég bátor dolog ez...! :notworthy: Figyelni fogom, mi valósul meg, akármilyen stílusú is lesz. Igazán izgalmas akkor lesz (lenne), ha high-tech felé venné az irányt az aki...:)
 
Ha érzel magadban némi kreativitást és elszántságot, akkor magad is elkészítheted a szekrényt, nem kell feltétlenül asztalos hozzá és így "biztosan" olyan lesz, amilyet szeretnél.

Papír, ceruza és vonalzó kell csupán. Készítesz egy méretarányos rajzot, hogy lásd a végeredményt és kiszámolod az anyagot, majd lapszabászatban leadod a rendelést. Ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor ott ellenőriztetheted a rajzot. Nekem készségesen segítettek. Összerakni 2 ember, 1 fúró - csavarozó és némi facsavar kellett.

Persze az asztalosra bízni kényelmesebb. :D
 
Hajrá! Szerintem is össze lehet rakni normálisan a szekrényt akár otthon is, nyilván a megfelelően levágatott lapokkal :)
 
Januárban még nem gondoltam volna, hogy fél év lesz mire beindul az akvárium, de végül közel annyi lett. Szekrény időközben elkészült, bár pár esztétikai dologról le kellett mondanunk, azért jó lett.

A technika az első hozzászólás óta nem változott, a lámpát egy SonOff vezérli, eddig minden probléma nélkül. Olcsó és eddig még megbízható a kis doboz.

Az akvárium június 3-án indult. Dekornak redmoor gyökér és manten kő került bele, emelésnek apróbb lávakő, növények egy része Luigi13-tól érkezett, utolsó három bolti zselés:
  • Lindernia rotundifolia
  • Lomariopsis lineata
  • Valisneria sp. 'Asiatica'
  • Hottonia palustris
  • Staurogyne repens
  • Jávai moha
  • Parvula mini
A kezdetektől fogva a GA által ajánlott értékek fele megy bele mind a Micro mind a Macro tápokból, a vízcserék számától függően (3 csere - 9ml, 2 csere - 6ml, 1 csere - 3ml naponta). EasyCarbo napi 2.5ml. Indításnak összesen 100ml Stability ment bele, amíg el nem fogyott. Azóta Prime + Pristine megy vízcserék után. Első héten 3 alkalommal 50%-os vízcsere, második héten 2 alkalommal 50%, ezen a héten próbálok átállni a heti egyszeri 50%-os cserére. Fogalmam sincs ez az indítás és tápadagolás mennyire jó, a sok hozzászólás olvasása után ez működőnek tűnt, és nagy látható problémát még nem okozott.

Növények első héten meg sem mozdultak, második héten összeszedték magukat, egyelőre low-low-tech sebességgel fejlődnek. Víztesztek szerint nincs nagy probléma, a növényekkel behozott hólyagcsigák hetente háromszorozódnak. Ma kap az akvárium 5-5 otot és amanot, plusz 2 helena segít a hólyaginvázió megfékezésében. Pár napja megérkezett a barna alga, így enniük is van már mit. Ha az első betelepítés jól bírja, 2-3 hét múlva jönnek a yellow fire garnélák, és még kiválasztás alatt lévő nanohalak.

Szűrő hasít, eleinte volt félelmem, hogy gyenge lesz (igen, jobb lett volna a 350-es, már bánom a spórolást), de az előszűrő tisztításával visszanyeri az erejét. Nagytakarításokkal még bizonytalan vagyok, első körben a havi rendszerességet szeretném tartani. Két hónappal az indítást követően bekerülne még 1 liter matrix, majd erre egy hónapra kapna 100ml purigent.

Fotókat még nem szeretnénk mutogatni, mivel első akvárium, az ültetéssel pár helyen hibáztunk, azóta korrigáltuk őket a fórumos leírások alapján, súlyozókövek is még bent vannak, szóval nem szép a látvány :)
 
Eltelt újabb egy hét. Amano és Oto csapat látszólag jól érzi magát, barna alga teljesen el is tűnt, de azért a folpack hétvégéig marad akvárium tetején, ne legyen kiugrálás. A két Helena az összes nagyobb hólyagcsigát elfogyasztotta, a kicsikhez még nem nyúlnak, de közben jó pár pajzscsiga is megjelent, remélem majd őket is ritkítani fogják. A háromból két súlyozókő kikerült, de a harmadiknak még maradnia kellett.

Növények beindultak, csak kettővel szívok folyamatosan. Mind a Lindernia rotundifolia mind a Hottonia palustris szárainak alja barnul, alsó leveleit ledobja, miközben felül hozza a friss zöld és szép leveleket. Mikor már nagyon odavannak (alsó 5 centin nincs levél), levágom a föld felett a szárat, majd lerövidítem a levágott rész csupasz szárának alját, és ezt az egészséges részt visszadugom a talajba. Eddig a ~20 tőből a kezdeti nulla után most már 5-6 tűnik teljesen egészségesnek, őket majd maximum vágni kell, a többivel még megy az újraültetős játék :(
 
Szia Ádám!

Lindernia rotundifolia mind a Hottonia palustris
Kapnak elég fényt?
Jó lenne pár kép is!

AmegA
 
Szia,

kicsit hosszúak a napok ezért csak reggel tudtam egy gyorsat lőni, elnézést a minőségért, de talán aminek kell, az látszik. Alsó levelek kezdenek barnulni, majd el is dobja őket. Jelenleg napi 6 órát megy a világítás, alga nincs, 3-3ml MicMac megy heti egy 50% vízcserével, plusz napi 2.5ml EasyCarbo.

35544748786_11fa46c278_b.jpg
 
Szia,

kicsit hosszúak a napok ezért csak reggel tudtam egy gyorsat lőni, elnézést a minőségért, de talán aminek kell, az látszik. Alsó levelek kezdenek barnulni, majd el is dobja őket. Jelenleg napi 6 órát megy a világítás, alga nincs, 3-3ml MicMac megy heti egy 50% vízcserével, plusz napi 2.5ml EasyCarbo.

View attachment 33422
Szerintem kevés a fény ideje és/vagy a mennyisége. Erre utal a hosszú megnyúlt szár. A fény felé tör. Normális esetben, ezek oldalra is terülnének egy kicsit. A tápanyag elég lehet, mert vastag szára van,
Én is így jártam az algától való félelmemben. Most 8 órát világítok, és amikor eszembe jut, öntök bele egy kis macro tápkeveréket, meg egy kis Profito-t. A CO2 is megy bele, elég rendszertelenül, de Carbo-t nem használok.
Egyébként ez óaz egyik legszebb, és legigénytelenebb növény (szerintem). Ráadásul tökéletesen és viszonylag gyorsan mutatja a víz állapotát a növények szempontjából. Még ami nagyon tetszik: amikor álmos, összecsukja a leveleit. :)
Holnap küldök képet, hogy hogy néz ki, miután levágtam a felcsupaszodott szárakat és elültettem, ami maradt belőle.
 
Sziasztok!

Fény emelve lett napi 7 órára, ahogy a Carbo is napi 5ml-re. A szűrő végleges állapotába került, így összesen 3 liter Matrix és 100ml Seachem Purigen tisztítja a vizet. Végre ki lehetett venni a súlyozó köveket, így már képet is tudok mutatni. Így a képeket látva jobban meg lehetett volna emelni a jobb hátsó oldalt, de most már ilyen marad, élőben jobban átjön.

Amivel szívunk:
  • Parvula marha lassan terül, pedig már 5 doboz bele lett rakva. Low-tech átka... :)
  • Lindernia rotundifolia és a Hottonia palustris továbbra is szenved.
  • Lomariopsis lineata nem marad egyben, többet is ki kellett már szedni, mert az áramlás szétszedte őket.
Amiben tanácstalanok vagyunk:
  • A Staurogyne repens nem tetszik a jobb oldali fa mellett, de nem tudom hova rakjam. Lehet kiszedem egy az egyben.
  • A hátsó részt nem bírjuk összerakni fejben, melyik növényt pontosan hova kellene raknunk, stb... :(
35301399870_41d87fd590_z.jpg
 
@czegebi Megvennénk a riccardia-t, de nem bírok privátot írni még :( Ha megkérnélek, e-mailben meg tudnánk beszélni a részleteket? kamad3(kukac)gmail(pont)com Köszönjük!
 
Eltelt újabb két hét.

Parvula szenved, de aztán fórum alapján kiderült, hogy kevés, ha csak este megy a klíma mikor otthon vagyunk, mert 28°-os volt a víz. Most megy reggeltől estig, 25-26° között ingadozik a víz hőmérséklete, remélem ez már elég lesz ahhoz, hogy ne szenvedjen a fű. A többi növény helyrejött a kezdeti szörnyű állapotuk után, minden fejlődik szépen lassan.

Beköltözött egy csomó élőlény is. Először 15 yellow fire garnéla került be, a kezdeti félénkségük elmúlóban, mára már van 4 petés nőstény is. Rá pár napra két palacsinta algázó és 15 zöld neon érkezett. A palacsinták együtt mozognak egész nap, kivéve ha etetés van, akkor hajlamosak elüldözni a másikat az akvárium másik végébe is. A zöld neonok nagyon félénkek voltak, nem is láttuk őket az akvárium első, nyitottab felében, csak hátul úszkáltak, ezért kaptak barátokat 15 fekete neon formájában. Azóta sokkal bátrabbak a zöld neonok is, nagyrészt együtt mozognak a feketékkel, jót tett nekik a nagyobb méretű bátrabb társaság. De sajnos a fekete neonokkal bajban vagyunk, mert méretük miatt veszélyesebbek a kicsi garnélákra, de még nem találtunk olyan halat, ami egy méretű lenne a zöld neonokkal, de bátrabb azoknál, és hajlandóak lennének együtt úszni.
 
Újabb egy hónap után mondhatom, hogy beállt egy számomra már kedvező irányba az akvárium.

Vizet 26° alatt sikerült tartani még a nagy melegek alatt is, így a második hőséghullámot nem szenvedte meg semmi és senki. Parvula elkezdett terjedni, Lomariopsis és jávai moha (számomra) nagy sebességgel nőnek, kéthetente nyírni kell. Stemek közül Valisneria gyönyörűen nő, alulról folyamatosan hozza a friss töveket, levelei csavarodnak, jól érzi magát. Lindernia rotundifolia és a Hottonia palustris a kezdeti rémálom után helyrejöttek, jelenleg ha elérik a ~30 centit, levágok 10-et, és ezekkel próbálom sűrűbbé tenni őket.

Alga kevés, de van. Kövekre megy a carbo, így az esetlegesen megjelenő ecsetet pár napon belül kinyírom. Üvegen van pár zöld pontalga, de ahogy olvastam, ez még nem nagy probléma, nem érdemes külön foszfátot adagolni ennyi miatt. Van egy foltban az egyik növény alatt egy kis barna valami az üvegen (barnaalga talán), azzal még nem tudom mit kezdjek (kicsi folt, 3-4cm hosszú és 1cm magas max). Nem férek oda, és nem eszik le az algaevők sem, lehet vennem kell majd pengés algakaparót, talán azzal lejön és oda is férek.

Hólyagcsiga eltűnt, pajzscsiga itt-ott. Helenák szaporodnak, jelenleg kb. 10 félcentis kicsit nevelünk, ha kell valakinek, szóljon és szívesen adunk bármikor, ahogy én is szívesen fogadok felesleges csigát Helenák etetésére :) . Neonok úszkálnak, probléma nincs velük, de semmi más se. Yellow Fire szaporulat erős, bő másfél hónap alatt jelenleg legalább 20 kicsink van. Probléma, hogy sajnos nem jó helyen vettük őket, így némelyikük nagyon színtelen pár másik társukhoz képest :( Valószínűleg majd szelektálnunk kell, szóval "nem olyan szép" garnélát is tudunk majd adni ha valakinek kellene.

Világítás napi 6 óra, 3-3ml micmac és 5ml carbo megy naponta heti 50% vízcserével, de egy hónapon belül váltunk Excel-re. Képet még nem adnék, szeretném előtte a növényeket még növeszteni.
 
Nem akarsz képet feltenni? :) Tudom, hogy feltölteni még nem tudsz, de külső oldalról tudod linkelni, szerintem nem csak én vagyok kíváncsi. :rolleyes:

De, nagyon szeretnék. Csak ahogy ránézünk jelenlegi formájában az akváriumra, még mi, teljesen kezdők is látjuk, hogy ezt így nem lehet mutogatni. Szombatra beütemeztük a nyírást, ültetést, így hétvégén remélhetőleg tudunk képet csinálni.
 
Back
Oldal tetejére