1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Növényes Fekete-tengeri sziget

Kategória: 'Naplók', témanyitó: DonLeto, téma nyitása: Jan 7, 2018.

 1. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Üdv Mindenkinek!
  Egy 1/2 napló után, mely elég kusza lett, indítok egy rendeset naplót. Habár ez is inkább 3/4 napló mert ezt sem a tervezéssel kezdem: mindjárt bemutatom az elindított akváriumot növényekkel, de állatok nélkül, ez utóbbiban és kertészeti, technikai ügyekben számítok a tanácsokra.

  Technika:
  Akvárium: 64 l, Greenaqua Optiwhite 60x30x36
  Szűrő: Külső Aquael Minikani 120, gyári töltettel
  Világítás: Up Aqua Pro LED ET 60 lámpa
  Üveg ki- és befolyó
  CO2 nincs
  Aljzat:kerti talaj + kisméretű fekete kő
  Csapvíz + 40 ml biotopol
  Tápozás: Easycarbo/Micro/Macro 1-1-1 ml, aztán meglátjuk

  A cél nem egy versenyakvárium, hanem egy könnyen fenntarható de dekoratív akvárium. Igazán fenntartható akkor lenne, ha nem lenne benne szűrés - mint a másik naplómban látható, van egy 12 literesem, mely fél éve megy gyönyörűen szűrés nélkül. Ebben az esetben is elgondolkodtam ezen, de úgy látom a garnélák igénylik a vízmozgást, ezért a szűrő használata mellett döntöttem, mert szeretnék bele garnélákat.

  Az eredeti elképzelés szerint növények csak egy nagy lávakőn lettek volna. Ennek oka, hogy így könnyen tudom tisztán tartani az akvárium többi részén a talajt. Ez a koncepció kicsit változott, de szeretném, hogy a lávakövön kívül az akvárium nagyobb részén a fekete talaj domináljon. Innen az akvárium elnevezése is.

  Nos, jöjjenek a képek:

  1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

  A lávakövön lévő növényeket kaptam, nem mindet ismerem, és hülyeséget nem akarok írni, ha valaki azonosítja megköszönöm, de nem létszükséglet. Hasonló körülmények között az elmúlt fél évben jól érezték magukat.
  Egyéb növények:
  háttérben: Rotala Rotundifolia
  elől: Monosolenium tenerum
  Lávakő mögött: Nesaea Pedicellata
  és Gömbmoha
  Szerintem mindegyik jól bírja majd az adott körülményeket, de majd meglátjuk.

  Más növényeket nagyon nem szeretnék, esetleg kicsiket még a sziklára, és esetleg nagyméretű úszó nyövényt, pl. Limnobium Laevigatum. Állatok lesznek, ebben mint mondtam szeretnék tanácsot, de ne siessünk ennyire előre, maradjon téma későbbre is, és induljon be az akvárium.

  A ki és befolyóra kellenek még átlátszó tappancsok, ezt honnan tudom egyszerűen beszerezni?

  Növényeket köszönöm #Bükike #Greg Filth és #Fazoli
   
 2. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Ja, a Rotala Rotundifolia elé jön még egy dekoratív saját kis szőlőtőke, csak még áztatom egy kicsit, mert az elmúlt hónapon szárazon töltötte, és nem akart lesüllyedni.
   
 3. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Bekerült a fa is az akváriumba. Gondolkoztam, hogy a Monosolenium eltakarhatná a követ, de akkor eléggé eltorlaszolja a befolyót, így az 1. képen lévő verzió van érvényben.
   

  Mellékletek:

  • 1.
   1.jpg
   Fájlméret:
   175.2 KB
   Megtekintések:
   0
  • 2.
   2.jpg
   Fájlméret:
   205.6 KB
   Megtekintések:
   0
  Rebal kedveli.
 4. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  1,001
  Hátha segít:
  • Garnélák nálam elvannak mindenféle vízmozgás nélkül is és nem panaszkodnak. Persze abban az akváriumban sem, ahol van erősebb vízforgatás.
  • Ha nagyon kevergeted a vizet, a vízben lévő CO2 kimegy (a földben levő szerves anyag elég sok CO2-t adhat le, ilyen akváriumokban tipikusan több CO2 van, mint ami az egyensúlyból adódna. Ha kikevered belőle, az a növényeknek nem jó.)
  • nem igazán látszik jól, de mehetett volna bele több, 2.5 cm föld és rá 2.5 cm kavics. Mintha jóval kevesebb lenne benne, az utolsó képen nincs 5 cm a talajmagasság
  • Macro-t most NE tápozz, eleinte erre nincs szükség (jó pár hónapig, esetleg év...), hacsak nem akarsz algával küzdeni
  • Olvasd el a Walstad könyvet, biztosan találsz benne információkat, ami segíthet
  • én bele tennék valami old school kisebb méretű növényt, ilyen akváriumnál fontos, hogy legyen gyökeres növény benne ami jól nő (pl saggitaria?) A hátsó piros rotala valamiért nem megy majd, akkor cseréld le. Lényeg, hogy legyen benne valami ami nő és van gyökere.
   
  Utoljára módosított: Jan 11, 2018
  Rebal és DonLeto kedvelik.
 5. Rebal
  Épp nem fórumozik ...

  Rebal VIP kertész

  Tag:
  Ápr 21, 2016
  Hozzászólások:
  1,975
  Kedvelik:
  1,870
  Hely:
  Dunavarsány
  Map
  Tehetsz bele igényesebb növényeket is, a talajból származó CO2 miatt.;) Nálam a rotala mellett működik a palustris, brevipes, polysperma, hm. Ami nem stem, de az előzőek mellett szépen megvan: stau, pogostemon helferi, crypto parva, marsilea hirsuta. És mindez 19-20 fokon.;)
   
  DonLeto és Z1234 kedvelik.
 6. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  1,001
  Nekem egyik kedvencem a heteranthera zosterifolia, ez nálam eleinte olyan gyorsan nő, mint a gazok. De sajnos kb fél év után lelassul és kikopik az akváriumból. Hogy mitől? Nem tudom.... kevesebb CO2 a talajból, esetleg allelopátia, vagy idővel kevés a "táp" a vízben...

  Ha ebben megy a piros rotala, akkor valószínűleg minden rendben lesz. De ha véletlenül mégsem, akkor már nincs is olyan sok gyökeres növény ebben az akváriumban. Ezért gondoltam, hogy ebben az esetben mindenképpen tegyen bele valamit, nehogy magába forduljon az akvárium jó növő gyökeres növények hiánya miatt.

  A korábbi képeken van egy kép a talajról. Elég agyagos valaminek néz ki, nem tudom, hogy szerves anyag mennyi van benne, de lehet, hogy nem sok (CO2 miatt).. Túl sok szerves anyag sem jó. Ráadásul szerintem mehetett volna bele egy kicsit több föld.

  Fűtőt én sem használok, kb 20-21 fokon vannak az akváriumok halak és garnélákkal. (nincs olyan benne, aminek ez a hőmérséklet nem lenne megfelelő.)

  És még egyszer. Szerintem NE adagolj macro-t eleinte. Ezek a földes low tech akváriumok máshogy működnek.
   
  Utoljára módosított: Jan 12, 2018
  Mr. Kapa, DonLeto és Rebal kedvelik.
 7. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Ha a rotala nem fogja bírni, mindenképpen kerül bele más gyökeres növény hátulra.
  A koncepció alapján elöl nincs gyökeres növény, max csak a lávakő köré ültetek alacsony kis bokrokat valamiből, ami nem nő nagyra.
  Ezért is menni fog a külső szűrő, talán nincs elég növény ahhoz, hogy önfenntartó legyen, és nem akarok kockáztatni. Ez az akvárium a lakás fő helyén van, nem lehet kockáztatni, a többivel játszhatok. Walstad könyvet olvastam, habár nem mondom, hogy minden oldal és összefüggés fejből menne:rolleyes:
  A talaj alföldi homok kisütve. Hátul a homok is van 4-5 cm, de nem akartam elöl az üvegig kihozni. Valamiért a kő felétől lefelé fekete lett (talán a föld folyt közé?), felette pedig szürke maradt, ezért tűnhez úgy, hogy kevés van benne. Elöl is megvan több mint 5 cm, hátrafelé pedig magasodik az aljzat.

  Ok, Macrot elfelejtettem! Olyan tanácsot amitől kevesebbe kerül az akvárium üzemeltetése, mindig szívesen fogadok:)
   
 8. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  1,001
  Mit értesz homok alatt? Alföldön legfeljebb átutazóban voltam, pesti vagyok :) Nekem valami agyagos dolognak néz ki a kép alapján. Ha tényleg homok, az nem jó, mivel teljesen értéktelen, nem tud tápanyagokat megkötni. Pl agyag igen. Honnan szerezted? Ha mondjuk a talaj felső rétegéből, akkor jó lehet. Főleg, ha szárazföldi növények, gazok képesek voltak nőni benne. Ha gaz sem nőtt benne, vagy csak nehezen, akkor nem jó. De ha tényleg homok, akkor szerintem restart és kezd újra :).

  Szűrő miatt csak azért írtam, mert rosszul megválasztott szűrés többet árthat mint használ, akár a szoba közepén van az akvárium, akár nem :).

  Ha a talaj tényleg ekkora probléma akkor egy tipp: nemrég indítottam egy kis akváriumot blüh-fix virágföld-el, ezt elég sok helyen lehet kapni. Ez nem optimális, mert túl sok benne a táp, tehát indításkor nagyon körültekintően kell eljárni vele. Ráadásul ehhez műtrágyát is adalékolnak, ami nagyon nem jó. Halat stb nem lehet azonnal belerakni (Sima kertföldes akváriumaimnál már kapásból belerakhatom a halakat, garnélákat.). Nálam a blüh-fixes nanoban 3 hét után RCS-ek élnek benne. Közepes CO2 igényű heteranthera zosterifolia nő mint a gomba. Ezekkel a bolti virágföldek problémásak lehetnek, ezért nálam az egyszerű kertföldnek a felső rétege jobb megoldás.

  Relaxációképpen itt egy jó videó... a srác sem homokot rakott alá, és csak a nagyobb szerves anyag darabokat szedte ki. Földet sem spórolta ki, alsó hangon 2x annyi van benne, mint a tiedben (túl sok sem jó).  Sütéssel csak kinyírtál egy halom baktériumot stb, ami jól jöhetett volna..., de ez valószínűleg nem számít... első NPT akváriumomnál én is sütögettem, mert nem bíztam semmiben :)
   
  Utoljára módosított: Jan 12, 2018
  Kovács Imre, nemjo és DonLeto kedvelik.
 9. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Félreérthető voltam, bocsánat! Természetesen úgy gondoltam, hogy homoktalaj, azaz homokos kerti talaj, melyben kertészkedünk, növényt termesztünk (lényegében vegyszerek nélkül). És igen a talaj felső rétegét hoztam be, gaz is bőven nő benne ha hagyom. A homokos talajt azért hangsúlyoztam, hogy túl sok szerves anyag/táp nincs benne.
  Ilyen van a másik naplómban lévő 10 literes akváriumban is, ott egyenlőre bevált.
   
  Z1234 kedveli.
 10. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  1,001
  Ok, akkor ez jónak tűnik!
   
 11. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Fejlődött az állatvilág:
  Megjöttek az első élőlények. Vasárnap éjszaka bekerült 3 endler guppy hölgy (köszönöm #tsokee), akik hétfő éjszaka már 16-an lettek:eek:
  Kaptam 6 szép fehéres maláj tornyost is egy ismerőstől időközben, van pár postakürt, és persze hólyagcsigák, akik szeretnek öngyilkosok lenni a kifolyónál.

  Sárga neocaridinát még keresek, ha esetleg van valakinek felesleges.
   

  Mellékletek:

  Rebal, Gyukker és tsokee kedvelik.
 12. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Algák. Pont egy éve indítottam az első akváriumomat, azóta ez a negyedik, de az első amiben az algák megjelentek. Fonál, barna, ecset, zöld szőr ilyen sorrendben. A tápozást azonnal leállítottam. Viszont a tegnap újonnan bekerült állatok biztos nagyon örülnek ezeknek a körülményeknek:
  6 amano, 4 pinokkió garnéla, 2 algázó géb, 2 sulawesi és 2 hagymacsiga.
  Bébi endler guppik jól vannak, szerintem még mind a 13 megvan, és a 3 nagy is.

  Még azt nem tudom, hogy a Up Aqua Pro LED lámpa fényerejét utólagos beépítéssel lehet-e szabályozni, lehet szükség lenne rá.
   
 13. star67
  Online

  star67 VIP kertész

  Tag:
  Okt 21, 2009
  Hozzászólások:
  1,438
  Kedvelik:
  1,237
  Hely:
  Budapest, 11.kerület
  Nos, ha kapsz valakitől gömbhalat, akkor annak ez az akvárium maga lenne a Paradicsom!:whistle:
   
 14. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Érdekes, gondolkodtam gömbhalakon, de csak 4-5. akváriumom lesz olyan, addig maradok a csigáknál:)
   
 15. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Alga helyzetjelentés:
  Nos a kétirányból kezdett kezelés meghozza a gyümölcsét:
  1. Az algázó géb/amano páros hihetetlen pusztítást végzett az algák között. Főleg az algázó géb, ecset algát is simán rágcsálták el.
  2. Leálltam a tápokkal, ez is lassította egyértelműen az algákat. Az algák, amit nem legeltek le az állatok, nem is nőttek.
  Habár az alapvető okot valószínű egyik sem kezelte.
  Megnézem mit történik, hogy most ismét elkezdek adni 1 ml carbot naponta.
  IMG_20180203_182811. IMG_20180206_070633.
   
  Zuzmi, kmisi, tsokee és 2 mások kedvelik ezt.
 16. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  1,001
  Macro ilyen akváriumba tipikusan csak az algát stimulálja... Ha a talajod nem volt nagyon tápanyagszegény, akkor szerintem elhagyhatod egy jó ideig. De mintha ezt írtam volna már ;)

  Növények megfelelően nőnek? Lőhetnél egy képet szemből is...

  Ha kemény a csapvized, talán érdemes lelegózni, hogy növényeid közül melyik képes bikarbonátot hasznosítani.
   
 17. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Macrot rögtön elhagytam, azaz gyakorlatilag egyáltalán nem adtam.
  Microt adtam és carbot, de ezeket egy hete abbahagytam.
  Most kezdem újra a carbót.
   
 18. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  Viszont van egy hasonló 60as akváriumom. Abban fél éve adom a 2-2-2 ml micro-macro-carbo kombót, és nulla alga van benne. Növények nagyon jól érzik benne magukat. De olyan növények is vannak benne, amik felveszik ezeket a tápokat.
   
 19. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,110
  Kedvelik:
  1,001
  Végül is tied egy kicsit speciális helyzet... a képeket nézve a talajról amit használsz, nem tűnik túlságosan tápanyagdúsnak, de ezt persze így nem lehet pontosan megítélni. Ráadásul nem is raktál bele túl sokat, tipikus ajánlás kb 3 cm, nálad mintha kevesebb lenne. De gondolj bele: még egy "gyenge" talaj is szárazföldi körülmények között elég sok gazt, füvet képes növeszteni, mire lemerül. Low-tech akváriumban, ahol a növények sokkal nehezebben jutnak C-hez mint a szárazföldi növények, és tipikusan lassabban nőnek, a talaj még tovább kitarthat. Amikor a szárazföldi talaj bekerül víz alá, egy csomó bonyolult kémiai/biológiai folyamat játszódik le, és még rádurrantani macro-val szerintem teljesen felesleges és csak a kockázatokat növeli.
   
  Utoljára módosított: Febr 6, 2018
 20. DonLeto
  Épp nem fórumozik ...

  DonLeto Kertész szaki

  Tag:
  Febr 3, 2017
  Hozzászólások:
  101
  Kedvelik:
  70
  Hely:
  Dabas
  megértettem elsőre is(y)csak egy másik tapasztalatot is mondtam, ahol a macro fél év alatt még nem okozott semmi galibát.
  De ebbe mint mondtam NEM rakok:stop:
   
  Z1234 kedveli.

Aktuális oldal megosztása