• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Fekete ecsetalga (BBA) - Black Brush Algae

Beszélgetésindító akart lenni.
Vegulis, sikerult. ;)
Újoncokat nehéz rávenni a napló írására, mert úgy tekintenek rá mint ha bemutatnák a szegénységüket. Lát pár dicsőséges naplót és úgy gondolja csak annak lehet indítani aki tud is letenni valamit az asztalra. "Milyen jogon indítanék naplót hisz nincs mit bemutatni, csak egy zavaros víz pár algával."

Ebből nagyon nehéz kimozdítani az embereket.
Csak igy segiteni is nehezebb. Mar igy is tobb idot forditottunk az infok osszeszedesere (raadasul nem is sikerult rendesen) kulonbozo topicokbol, mint amit egyesek a sajat akvajuk inditasa elott/kozben az utanajarasra raszannak, aztan jonnek a segelykeresek. :rolleyes:
Írta, hogy "..fele álott csapvíz,fele Ró víz"
Ja, hat neked kuldte valaszkent, igy konnyu :D
Akkor ez is egy kerdeses resze a tortenetnek. Mit tudunk a csapvizrol @bobek1982 ? Mert pl ha alapbol szikes, vagy sok a szilikat, azon a pihentetes vagy az RO-val keveres sem segit es maris van egy olyan kiindulasi problemad, ami mindent borit.

Viszont ez igy mar nem feltetlenul kapcsolodik az ecsetalgas temahoz. ;)
 
Utoljára módosított:
@bobek1982
Az én gondolataim:
Az algákkal kapcsolatban épp az a baj, hogy nehéz egyértelmű, és mindenhol működő tanácsot adni. :(
Némi tapasztalattal már tudható mik azok a dolgok, amikkel elkerülhető egy bizonyos fajta alga, de tényleg sok dolognak kell klappolni hozzá.
Az ecset algánál is megvannak ezek az egyértelmű dolgok, de sokszor nehéz rájönni a hiba okára, mert egy kevésbé tapasztalt kolléga talán nem is gondol az okra, így meg sem írja, vagy a segítőkész fórumtársak sem szúrják ki a kép, és a leírás alapján.
Ezért bár nekem is lennének a fentiek alapján tippjeim, de inkább azt mondom, érdemes végigmenni azokon a dolgokon, amik általában az ecsetet okozzák.
Ha ezeket rendbe teszed, akkor az ecset meg fog szűnni függetlenül attól hogy valaha megtudjuk-e mi okozta az algát! ;)
Az alacsony tápozás, nem tud ecsetet okozni. Lehet hogy Cipo3 tapasztalt valamikor ilyet, és a jó indulat íratta vele ezt. De valójában ez nem igaz, vagy csak más dolgokkal együtt.
Pl. úgy hogy olyan alacsony a tápozásod, hogy a növényeid elkezdenek szenvedni, és a MÁS MIATT megjelenő ecset nagyobb mennyiségben lepi el őket.
Szerintem kevés fórumtárs van aki a GA tápjával, és ráadásul már hightech akvában nálam kevesebb arányban tápozna, és még sincs ecset algám. :)
(90l-re heti egyszer adagolok 6ml macrot, és 9ml microt, 3ml foszfátot, de NEM követendő példaként írom)
Szóval bár már én magam is, és mások is leírták már sokszor, de az alábbi dolgok okozzák általában az ecsetet: (ezeket ellenőrízd kérlek)

- az egészséges ecset algának ásványi sóra van szüksége, ezért a kemény csapvízben (kevert vízben is) sokkal könnyebb ecsetet tenyészteni, de segít az is, ha olyan követ használsz, ami beoldodik a vízbe
- az ecset alga kifejezetten szereti a CO2 ingadozását. Ezért ha van CO2 adagolás, akkor arra kell törekedni, hogy a lehető legkisebb legyen a CO2 ingadozás, de kevert vízes akvárumoknál tipikus hiba pl. hogy frissen kiengedett, oldott CO2-ban bővelkedő vízzel cserélsz, ami ideiglenesen megdobja a CO2 szintet (cserélj pihentetett vízzel)
- a vízkeménységet érdemes mérni ha csapvízzel cserélsz, mert a víz párolgása miatt a keménység folyamatosan tud nőni hiába azonos aránnyal cserélsz (aprókat változtathatsz az arányon, ha elkezd felkúszni, és az elpárolgott vízet tiszta RO-val pótold)
- az ecset építkezéséhez a víz szállítja az építőanyagot (szerves anyagokat, és ásványi sókat) Ezért a magasabb áramlás több féle képpen is hozzájárul az ecset növekedéséhez. Részint a szűrőből kimossa az ott lebontandó nitrátot, nitritet, és anyagokat, amiknek inkább ülepednie kellene, másrészt kavarja a talajt is, és ugyanezen anyagokat felmossa onnan is (az áramlás mindenütt legyen folyamatos, de sehol ne legyen túl erős)
- ugyanezért az alábbi négy
- a talajt nem érdemes sehol fedetlenül hagyni, vagy ha igen, folyamatos talajporszívózás javasolt
- és a szűrőben sem álljon soha óriási adagban a lebontandó anyag
- a matéria az akváriumban sehol ne tudjon felgyülni, pl. kövek tövénél, de ha mégis, ezeket a részeket érdemes vízcsereként szintén leszívni
- rendszeres vízcsere
- az ecset, ha már egyszer jelen van az akváriumban, általában nem fúj magától visszavonulót (bár pl. a STABIL CO2-ban dús vízet nem szereti), ezéárt érdemes rásegíteni az alga eltávolításával, levelestül, a dekorról, üvegről lekaparva, valamilyen agresszív szerrel (Carbo, H2O2) végiglocsolva. De ha nem szüntetted meg az okot, vissza fog térni
- az akvakertész legfőbb erénye a kitartás, és a türelem!

Meglátod, ha ezekre odafigyelsz, akkor nem lesz ecset algád. Nekem ez mindig beválik.
Sok sikert, és kitartást!
 
Utoljára módosított:
Nem fogadtad meg @Jopet tanacsat ;)
Keresgeltuk az infokat, probaltuk osszerakni innen-onnan, de meg mindig nem allt teljesen ossze a kep.
Kerdesek:
- az oase eloszurojet milyen gyakran szoktad takaritani? Ha a gyari szivacsokkal hasznalod, 1-2 het alatt is eltomodhet annyira, hogy jelentosen csokken a szurod kapacitasa.
- ugyanez a kerdes a szurore is, mikor takaritottad utoljara? Az ecset probleman sokat segit egy alapos tisztitas, nemcsak a szurot, de a talajt is rendesen mulmozd ki (kepek alapjan frontuvegnel latszik, hogy felhalmozodott), ugyelve hogy a taptalajt (ha hasznaltal) ne kavard fel a fedoreteg fole
- a kep csaloka, vagy tenyleg opalos a viz? Ha opalos, lehet a felkavart taptalaj, ami szinten okozhatja az algasodast
- vizparametereket tudsz merni? Csapviz vagy RO?
- a mic/mac adagolast miert ennyire lotted be? Hightech ajanlas nagyon nem ez, kb a felet adod, mint a javasolt. Plusz miert ketnaponta?
Szerk: erre talan reszben valaszt kaptunk kozben: a vilagitas 3500 lumen 112 literre, ez lowtech also hatarahoz eleg kb

Szerk#2.: az alap problemat nem szunteti meg ugyan, de harcolhatsz az ecset ellen helyi kezelessel (a forumon tobb helyen is le van irva a javasolt eljaras) a nagyon ecsetes levelektol meg nyugodtan szabadulj meg. Lehet drasztikusan is csonkitani, ha el a noveny, magahoz fog terni.


Ezt a kerdest maskor is lattuk mar toled. Miert KELL azonos arany? A gyari adagolas csak ajanlas, az akva igenyeihez kell igazitani a tapozast. Tobbunknel (pl. nalunk is) eltero arany valt be, majdnem ketszeres macro megy mint micro.
Itt jobban izgat az a kerdes, miert adagol kevesebb mint fele tapot a hightech akvaba. Ugyan nincs benne rengeteg noveny, de nem annyival kevesebb, ami ezt indokolna.
Köszönöm a válaszod..mennyi tápot ajánlanátok?heti,napi,vagy kétnaponta történő adagolást javasoltok..??köszönöm a választ
 
Mert pl ha alapbol szikes, vagy sok a szilikat, azon a pihentetes vagy az RO-val keveres sem segit es maris van egy olyan kiindulasi problemad, ami mindent borit.
Többször olvastam már tőled, a szikes víz és az ecset kapcsolatát. Erről van valami konkrét forrás, vagy csak megfigyelésen alapul? Köszi.
 
Többször olvastam már tőled, a szikes víz és az ecset kapcsolatát. Erről van valami konkrét forrás, vagy csak megfigyelésen alapul? Köszi.
Minden alga egyensuly bomlas eredmenye (az ecset is). A szikes viz maga egy ilyen faktor: alapbol gatolja bizonyos tapanyagok felvetelet a novenyek szamara, amik igy nem tudnak annyit felvenni, amennyit amugy el tudnanak hasznalni. Emiatt tapanyag felhalmozodas lesz a vizoszlopban (foleg EI mellett), amit a novenyeken felul (mivel ok nem tudjak) egyeb szervezetek (algak) fognak felhasznalni. Azaz lehet minden egyeb parameter rendben egy akvaban (feny, tapozas, novenymennyiseg, co2, talaj, vizcserek, karbantartas stb.), ha szikes a viz melle, garantaltan nem fog megfeleloen mukodni.
 
Utoljára módosított:
Minden alga egyensuly bomlas eredmenye (az ecset is). A szikes viz maga egy ilyen faktor: alapbol gatolja bizonyos tapanyagok felvetelet a novenyek szamara, amik igy nem tudnak annyit felvenni, amennyit amugy el tudnanak hasznani. Emiatt tapanyag felhalmozodas lesz a vizoszlopban (foleg EI mellett), amit a novenyeken felul (mivel ok nem tudjak) egyeb szervezetek (algak) fognak felhasznalni. Azaz lehet minden egyeb parameter rendben egy akvaban (feny, tapozas, novenymennyiseg, co2, talaj, vizcserek, karbantartas stb.), ha szikes a viz melle, garantaltan nem fog megfeleloen mukodni.
És azzal kapcsolatban vajon van valami kutatási eredmény, hogy az ecsetnek vajon miért éppen a szikes víz tetszik?
Amit leírtál, az egy általános tápanyagfelvétel / algaképződés probléma. Elmondható bármelyik algával kapcsolatban.
Amennyire emlékszem, sok ismérvet felszoktak sorolni az ecsettel párosítva (például @Trappista is pár hozzászólással előbb), de a szikes víz probléma említését valamiért hozzád kötöm. Ezért érdeklődöm éppen tőled, hogy honnét lehet erről többet megtudni?
 
És azzal kapcsolatban vajon van valami kutatási eredmény, hogy az ecsetnek vajon miért éppen a szikes víz tetszik?
Amit leírtál, az egy általános tápanyagfelvétel / algaképződés probléma. Elmondható bármelyik algával kapcsolatban.
Amennyire emlékszem, sok ismérvet felszoktak sorolni az ecsettel párosítva (például @Trappista is pár hozzászólással előbb), de a szikes víz probléma említését valamiért hozzád kötöm. Ezért érdeklődöm éppen tőled, hogy honnét lehet erről többet megtudni?
Nem rémlik, hogy kifejezetten csak a szikes vízhez kapcsoltuk volna az ecsetet, igen, általános értelemben ez (is) segít a kialakulásában, mint a többi algánál is. Mi inkább a felhalmozódott mulmra, elmaradt szűrőtakarításra, nem jó táp/fény egyensúlyra szoktunk elsőként gyanakodni, azért is kérdeztük először ezeket. Viszont ha a víz eleve szikes, az ráerősíthet a kialakulásra és nehezíti a probléma kiszűrését.

Szerk.: nem lehet, hogy a szilikáttal kevered? Azt a fonalas algával többször összekötöttük, de szintén csak példaként hoztuk, hogy alap problémát okozhat.
 
Utoljára módosított:
Nem rémlik, hogy kifejezetten csak a szikes vízhez kapcsoltuk volna az ecsetet, igen, általános értelemben ez (is) segít a kialakulásában, mint a többi algánál is. Mi inkább a felhalmozódott mulmra, elmaradt szűrőtakarításra, nem jó táp/fény egyensúlyra szoktunk elsőként gyanakodni, azért is kérdeztük először ezeket. Viszont ha a víz eleve szikes, az ráerősíthet a kialakulásra és nehezíti a probléma kiszűrését.

Szerk.: nem lehet, hogy a szilikáttal kevered? Azt a fonalas algával többször összekötöttük, de szintén csak példaként hoztuk, hogy alap problémát okozhat.
Lehet, hogy kevertem. Bocs.
 
Üdv!
Egy 72l akvám van, benne több fa dekor, amire jávai moha van kötve. Ezeken jelent meg ez a feketség.
Végigolvastam a lehetséges okokat, ami kiválthatja, ezeken próbálok változtatni.
A mohás dekorokat szeretném rendbe tenni. Ki tudom venni, de nincs ötletem hogyan lehetne a feketeséget kiszedni közüle.
Nem lehet valami fürdőbe mártani, ami a mohának még nem ártana?
 
Üdv!
Egy 72l akvám van, benne több fa dekor, amire jávai moha van kötve. Ezeken jelent meg ez a feketség.
Végigolvastam a lehetséges okokat, ami kiválthatja, ezeken próbálok változtatni.
A mohás dekorokat szeretném rendbe tenni. Ki tudom venni, de nincs ötletem hogyan lehetne a feketeséget kiszedni közüle.
Nem lehet valami fürdőbe mártani, ami a mohának még nem ártana?
Ami biztos módszer nekem, leállított szűrőnél az algás mohákra és környékére közvetlenül injekciós fecskendővel carbo. Másnapra rózsaszínes lesz az alga amit az algaevők már elfogyasztanak. Néhány nap és eltűnik.
 
kicsit visszaolvasgattam, pár megjegyzés: Naplót én például azért nem írok, mert az elejétől kellene, az meg már régen volt:D + nincs normális fényképezőgép. Na de félretéve ezeket a dolgokat, én már kb 3/4 éve küzdök az ecsetalgával egy 112 literes akváriumban, mellette a nappalimban van 2 (most már 3) 15 liter körüli, garnéláknak. na most jön a probléma: Nyáron a nap túl magasan jár és ezért közvetlenül nem süt rá az akváriumra, azaz csak a világítás megy (4db ledes, kis akvákhoz való igazából, még a márkáját sem igazán tudom...) kb napi 5-6-10 órában attól függően, hogy hogyan dolgozom, mivel a kapcsoló manuális. Érdekesnek találtam, hogy a két kicsi akváriumban pontalgán kívül mást nem találok - az is kevés - így próbaképpen 1 hónapja átdobtam a nagy akváriumba 4-5 garnélát. Ezek közül 1-2-őt látok néhanapján, meg azt is látom, hogy a dániók kicsit meg szokták kergetni őket, néha meg simán elúsznak mellettük, miközben a garnéla úszik. De nem is ez a lényeg, hanem hogy közben megjött az ősz, az akvárium hőmérséklete lejjebb ment 24-25 fokra és lám a nap most délután 2-3 órát rásüt közvetlenül az akváriumra. És láss csodát, az üvegről is eltűnt az alga, valamint a növényekről (anubias) és a talajról is kezd eltűnni az ecsetalga. Most ezt nem tudom, hogy minek tudjam be igazából, hiszen 3 dolog változott: fény, hőmérséklet, garnélák kerültek be. Azért természetesen a fény és a hőmérséklet lehet inkább a ludas, az a 3-4 garnéla nem hiszem, hogy lelegelte hirtelen a fél akváriumot.... Hozzáteszem, hogy próbáltam régebben csipesszel eltávolítani az ecsetalgát, de akkor még jó formában volt, így nehézkes volt eltávolítani és újra előjött, most meg simán leszedegettem pár foltot kézzel és nem újul ki. Tanulság: csak olyan helyre rakj akváriumot ahol kap egy kis közvetlen napfényt (ha már nem telik 100e FT-os lámpára):D Mondjuk mióta a nap besüt, azért a növényeken is látszik, hogy jobban beindultak, persze a ledes világítással is növögettek, de a közvetlen napfény hatására "métereket" tudnak futni. Amúgy meg 1 nagyobb anubiast átdobtam a garnéláknak legelni, arról is tünedezik el szépen az ecsetalga, látom hogy rámásznak szépen és eszegetik. Szóval hajrá azoknak, akik küzdenek még az algákkal. Ja, még annyit hozzáfűznék, hogy a nagy akvárium (a kicsik is) eléggé low tech, manado talaj főleg cryptocoryne és anubias növényekkel, csapvízzel (hetente kb felét cserélem) és egy nagyobb eheim külső szűrő, valamint +1 nagyobb belső szűrő gondoskodik elvileg a víz tisztán tartásáról.
 
Amit a naplódba tettél fel képet, az staghorn (a cyano mellett). Az ecset kisebb, "bársonyos" hatású.
Emeld meg komolyabban a tápozást, a staghorn- carbozással együtt- el fog tűnni. Mehet bele egy darabig duplán vagy triplán is (nem tudom a jelenlegi paramétereket). Fokozatosan lecsökkentheted, amint eltűnt, de ne az eredeti mennyiségre, mert az- az algáidat látva- kevés volt.
Az ecset egyszerűbben eltüntethető.
Szia.Megírnád,hogy az ecsetalgát,hogy a legegyszerűbb legyőzni(180 liter,Tetra EX 1200+,9000 lumen 11.5V-on,napi 3-3ml mic-mac,6ml carbo (TZ) ,CO2 0-24 és 2 bubi/sec,TDS:145-155 ppm között )Az áramlás-CO2 eloszrásra gyanakszom,de nem jutok dűlőre vele.Nagyon köszönöm!
 
Sziasztok!
40 literes akvámban tavaly nyár vége fele jelent meg a fekete ecset alga. Nem nagyon foglalkoztam vele mert gondoltam október elején költözés és akkor majd komolyabban ráállok. Hozzá kell tegyem, hogy picit vissza esett a figyelmem az akváriumról a ház rendbe tétele miatt ahova mentünk. Vizcsere sokszor jobban elhúzodott és akkor sem figyeltem a víz pihentetésére illetve a keménységére. Gondolom ez is elősegítetre az alga terjedését. Kb. 2 hónapja helyére kerűlt az új akvárium, új aljzattal de a régi beltartalommal. Űrtartalom 5literrel nagyobb lett opti üveggel. Nem kapargattam, tisztitgattam. Ami levelek nagyon ganék voltak kuka de semmi egyébb. A garnélák mellé bele kerűlt 4 sziámi ormányosmárna plusz napi 1ml carbo. 2-3 hét elteltével már érezhető volt a változás. Sokan megijednek ettől az algától... Szerintem ez sem rosszabb mint más tipusai. Később még jelzem mi változott...
 
Sziasztok!
Eltelt egy hónap.... A 4 sziámi márna sajnos kettőre fogyott... Akik megmaradtak csipegetik az algát de a száraz kaját sem vetik meg. Lassan búcsúznom kell majd tőlük mert nőnek))) .... Az alga jelentősen visszaszorúlt. Van egy két helyen de már nem vészes. A co2-öt a hétvégén tevezem beindittani. Remélem pozitívan fog hatni az algásodásra. Eddig pozitív tapasztalataim vannak... Azt biztossan megtanúltam az akvarisztikában, hogy gyorsan nem lehet eredményt elérni de ha az ember türelmes a természet úgymond"helyre teszi"a dolgokat. Egyenlőre ennyi... Később írok és készítek képet.
 
Nálam is berobbant az ecset alga... Az oka nyilvánvaló: majdnem 1 évig nem nagyon foglalkoztam az akváriummal, csak ment a világítás, a tápokat nagyjából naponta kapta, de lassan fél éve elfogyott a co2, és úgy is maradt. Vízcsere kb havonta vagy 1.5 havonta, ha eszembejutott. Feltöltöttem a co2 palackot, csináltam egy komoly nyírást, ritkítást, és 1 hét múlva az ecset olyan szinten ütötte fel a fejét, hogy már a Seyriu kövek színét se látni, teljesen benőtte ez a rohadék alga. A növényekre is terjed, meg úgy kb mindenre. Képet nem csinálok most a kiskorúakra való tekintettel.
Most azon filózom, hogy kezdjek nekiállni lekapargatni egy ada pickerrel, meg nyomassam a Carbo-t, vagy szedjem ki a köveket, és savazzam le az egészet, majd restart?
Esetleg egy 1 hetes masszív Blackout kezelés pusztíthatja a BBA-t?
 
Nálam is berobbant az ecset alga... Az oka nyilvánvaló: majdnem 1 évig nem nagyon foglalkoztam az akváriummal, csak ment a világítás, a tápokat nagyjából naponta kapta, de lassan fél éve elfogyott a co2, és úgy is maradt. Vízcsere kb havonta vagy 1.5 havonta, ha eszembejutott. Feltöltöttem a co2 palackot, csináltam egy komoly nyírást, ritkítást, és 1 hét múlva az ecset olyan szinten ütötte fel a fejét, hogy már a Seyriu kövek színét se látni, teljesen benőtte ez a rohadék alga. A növényekre is terjed, meg úgy kb mindenre. Képet nem csinálok most a kiskorúakra való tekintettel.
Most azon filózom, hogy kezdjek nekiállni lekapargatni egy ada pickerrel, meg nyomassam a Carbo-t, vagy szedjem ki a köveket, és savazzam le az egészet, majd restart?
Esetleg egy 1 hetes masszív Blackout kezelés pusztíthatja a BBA-t?
Ha nagyon rossz a helyzet és egyébként is elhanyagoltad egy ideje, de most megjött a kedv és a lendület, akkor szedd szét és irány egy új scape. Nagyobb kedved lesz foglalkozni vele, mint most, nyűglődve az ecsettel. ;)
 
Nálam is berobbant az ecset alga... Az oka nyilvánvaló: majdnem 1 évig nem nagyon foglalkoztam az akváriummal, csak ment a világítás, a tápokat nagyjából naponta kapta, de lassan fél éve elfogyott a co2, és úgy is maradt. Vízcsere kb havonta vagy 1.5 havonta, ha eszembejutott. Feltöltöttem a co2 palackot, csináltam egy komoly nyírást, ritkítást, és 1 hét múlva az ecset olyan szinten ütötte fel a fejét, hogy már a Seyriu kövek színét se látni, teljesen benőtte ez a rohadék alga. A növényekre is terjed, meg úgy kb mindenre. Képet nem csinálok most a kiskorúakra való tekintettel.
Most azon filózom, hogy kezdjek nekiállni lekapargatni egy ada pickerrel, meg nyomassam a Carbo-t, vagy szedjem ki a köveket, és savazzam le az egészet, majd restart?
Esetleg egy 1 hetes masszív Blackout kezelés pusztíthatja a BBA-t?
Épp itt az ideje az újratervezésnek! Nagy levegő, aztán vágj bele!
Nem éri meg szenvedni vele, kezdj bele egy újba.👍🏻
 
Nálam is berobbant az ecset alga... Az oka nyilvánvaló: majdnem 1 évig nem nagyon foglalkoztam az akváriummal, csak ment a világítás, a tápokat nagyjából naponta kapta, de lassan fél éve elfogyott a co2, és úgy is maradt. Vízcsere kb havonta vagy 1.5 havonta, ha eszembejutott. Feltöltöttem a co2 palackot, csináltam egy komoly nyírást, ritkítást, és 1 hét múlva az ecset olyan szinten ütötte fel a fejét, hogy már a Seyriu kövek színét se látni, teljesen benőtte ez a rohadék alga. A növényekre is terjed, meg úgy kb mindenre. Képet nem csinálok most a kiskorúakra való tekintettel.
Most azon filózom, hogy kezdjek nekiállni lekapargatni egy ada pickerrel, meg nyomassam a Carbo-t, vagy szedjem ki a köveket, és savazzam le az egészet, majd restart?
Esetleg egy 1 hetes masszív Blackout kezelés pusztíthatja a BBA-t?
Rajtad (az egyéniségeden) múlik, hogy mit kezdesz a probémával. A blackout tartósan nem szünteti meg az ecsetet, mint ahogy semmi más algát sem. Ezzel nyilván nem mondtam újat. ;)
Kézenfekvő megoldás lehet a restart. De akkor mindent a nulláról kezdj! Hagy hozakodjak elő saját példámmal. A reménytelennek tűnő ecsetalgásodás után, lecseréltem a dekort (hatalmas lávasziklák) a talajt (Manado volt), a növények 90%-át kidobtam, és csak a teljesen algamentes egyedeket tettem át. A vízcsere 90% volt. Minden egyéb technikát és üveget gondosan letisztítottam. A csapvízről átálltam RO vízre, gondosan ügyelve, hogy a szilikát tartalom ne legyen 0,3-nál nagyobb. Ezután hátradőltem, mint aki jól végezte dolgát. Pár hét után, szinte úgy nézett ki a helyzet, mint az átépítés előtt. :( A talajon, az üvegen és a leveleken is ecsetcsomók, olyan sűrűséggel, kb. mint nálad ... még a süncsigák házán is algacsomók voltak! :(
Ezek után két dolgot változtattam:
- a külső szűrőt megszüntettem, és csak egy perlonvattás belsőszűrő van benne, amiben 1 naponta mostam a perlont. (Most már csak 1-3 naponta mosom vagy cserélem.)
- a legjobban fertőzött levelekre és talajrészekre koncentráltam, hígítás nélkül nyomtan 3-4 ml Carbo-t pár naponta (10 percre leállított szűrő mellett).
Kopp-kopp per pillanat nem látok ecsetet az akváriumban. :)
Persze csinálhattam volna full restartot is, új növényekkel és állatokkal. A meglévőket pedig leereszthettem volna a WC-be.... :sneaky:
De nem ezt választottam. Nekem ez egy sikerélmény volt.
 
Back
Oldal tetejére