1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Fekete ecsetalga (BBA) - Black Brush Algae

Kategória: 'Alga', témanyitó: viktorlantos, téma nyitása: Máj 30, 2010.

 1. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,128
  Kedvelik:
  50,777
  Hely:
  Budapest
  Map
  Kaptam egy üzit privátba, gondoltam inkább itt válaszoljuk meg közösen. Hogy maradjon valami az utókornak is. Nyugodtan írjátok meg a saját tapasztalatokat is.

  A fenti link ami említésre került James alga segédlete ami az egyik legjobb gyűjtemény: http://www.theplantedtank.co.uk/algae.htm
  Érdemes mindig itt kezdeni.

  De hogy a kérdést is megválaszoljam....
  Nálam is hasonló probléma válthatta ki az algásodást amit James ír. Azaz a hirtelen CO2 változás és a nem megfelelő keringetés. Nanoba állandóan trükköznöm kell, hogy melyik az az állapot amikor a szűrő jól megforgatja az akit, de még nem zavarja az aljzatot. Emiatt az átalakítás után nagyon sokat szívtam. Most úgy látom sikerült egy hatékony pozíciót felvenni. Mivel a HC imádja a co2-t, a kezdeti boldás után alaposan rákapcsoltam. És sajnos elkövettem azt a hibát, hogy az algásodásra további co2-t adagoltam. Carbo eleve ki volt zárva próbáltam co2-vel megoldani az alga kezelést. Közben a difi is koszolódott és nem működött már hatékonyan, ahelyett, hogy azonnal beálltam volna a heti takarításra, inkább kompenzálni próbáltam és megint rácsavartam. Ezzel is csak fát tettem a tűzre. Szépen lassan elterjedt az alga....

  Az ecset alga általában nem nagy ellenfél növényes akváriumban ahol co2 is van. Ha megfelelő co2 szintet lövünk be kis munkával rövid időn belül kiírtható. Növényekről ha nem tudod leszedni a leveleket le kell vágni. Bár olyan is volt már, hogy megvártam míg az alga elpusztul a megtámadott levélről (pl anubias). Ez általában hosszabb folyamat és addig is folyamatosan jelen van az alga ami nem jó ezért inkább az eltávolítást javaslom.

  A dekorációról le kell kaparni. Néhány esetben ez körülményes és fárasztó, de meg kell tenni. Én pl a Papillon csipeszemet használtam erre. A bumfordi vége most kifejezetten jól jött. Ami jó, hogy fém és könnyebben le tudtam piszkálni vele az ecset darabokat. Amit a szűrő simán menet közben beszippant.
  Miközben csináltam megint rá kellett jönnöm, hogy a célszerszámok azért nem véletlenül vannak kitalálva. Az ADA Pro Picker szerszámát pont erre találták ki: http://adana.co.jp/_e_product/162_index.html - talán reklámnak hangzik, de a mostani szállítmányba pont ezért kértem pár darabot az ADA-tól.
  Visszatérve egy fém dologgal könnyebben boldogulsz. A maradékra jól jöhet a fogkefézés, bár ez hatékonyságban durván elmarad a fenti módszertől.
  Így eltüntetheted az alga nagy részét. De egy ideig még vissza fog nőni, ezért a folyamatot meg kell ismételni párszor. Viszonylag gyorsan írtható így ez az alga. Közben persze vízcserékről nem szabad elfeledkezni. Easy Carbo vagy Seachem Excel is segíthet. És az eredeti ok, a stabil co2 beoldás és a megfelelő keringetést meg kell oldani.

  A nanóm amikor rendesen bealgásodott:

  4636095173_46908e90ab.

  pár nappal később egy kis manuális meló után ;)

  4648220738_84b2d33885.

  Az ecset jellemzően a co2 nélküli low tech akváriumok velejárója, de előjön akkor is ha van co2 jelezve, hogy valami nem okés a rendszereddel.
   
  parduc74 és Tibi kedvelik.
 2. Sid
  Épp nem fórumozik ...

  Sid Új regisztrált

  Tag:
  Febr 27, 2010
  Hozzászólások:
  283
  Kedvelik:
  11
  Hely:
  Bp 13. ker
  Köszi Vik a gyors választ, az én esetemben szerintem az lehet a problem hogy kb 1 hete meg kelett bontanom a szűrőt mivel nem volt még előtte rajta a duplacsap és valószínűleg máshogy lett visszarakva az esőztető.Másik dolog hogy az élesztőssel nemtudok egyenletesen beoldani :( Nade pár hónap és váltok nagynyomásúra addigis tűzzel(Carbo) vassal(Csipesz) kűzdök az alga ellen :)
   
 3. Cecska
  Épp nem fórumozik ...

  Cecska Moderátor Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 20, 2009
  Hozzászólások:
  2,440
  Kedvelik:
  2,449
  Hely:
  Nagykőrös
  Map
  Nállam is volt ecsetalga a kis nano akimban és a legegyszerűbb dolog miatt jött elő!
  Mivel itt a meleg szezon, így 1 hónapja beállítottam egy kis ventillátort a kis akimra!!
  Ezáltal javult a hömérséklet ingadozás és a fűtővel ismét tudom tartani a 26 fokot, viszont nagyobb lett a párolgási víz mennyiség (akinek nanója van , tudja hogy minden liter meglátszik és számít)! Így a Jet kifolyócsőve közelebb kerűlt a vízfelszinhez, és sajnos a nagy felszini mozgás, sok széndioxidot hajtott ki a vízből! Tehát példáúl nállam a nagy co2 ingadozás miatt jött elő ez a fránya alga, de 2-3 napos carbo fecskendezés után el is tünt!
   
 4. svarci2
  Épp nem fórumozik ...

  svarci2 Kertész szaki

  Tag:
  Febr 15, 2011
  Hozzászólások:
  591
  Kedvelik:
  143
  Hely:
  Budapest XV.
  Segítséget szeretnék kérni ezzel az algafajjal kapcsolatban!Kezd megjelenni az akiban és lassan-lassan terjed szét,de eddig nem nagy mértékben.De nekem szúrja a szemem.Tartózkodási helye :p a frontüveg előtt, pár centi szélesen az aljzaton, kis csomócskákban,az aljzat szemcséin.Aki nem tudná az aki nettó 140liter low-tech.Világítás: 20 cm-ről függesztve 72W+refik napi 8 órába.Szűrés:1200l/h+650l/h esőztetők egymás mellett a hátfalon.Tápozás: 6-6ml Micro-Macro, 7 ml Carbo.Tippem van: valahol olvastam,hogy a túl közvetlen áramlás előhozhatja,ill. a CO ingadozás.Az áramlás lehet a ludas.?(mivel itt fordul a víz a talaj közelben az előfalnál,pedig mind a két esőztető kicsit felfele van állítva,hogy fodrozza a vízfelszínt és ne direktbe kapja a frontüveg a flow-t)Én erre gondolok.A CO is ingadozik igaz,mert a Carbo 6 óra alatt lebomlik,de akkor máshol is felütötte volna a fejét.És csak itt van :evil:
  Valakinek valami ötlet???
   
 5. inadsz
  Épp nem fórumozik ...

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,419
  Kedvelik:
  8,331
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Jól gondolod. A frontüvegnél lefelé áramló víz felkavarja elől az aljzatot és emiatt algásodsz. Megoldás? Vagy lejjebb tolod az esőztetőt és beállítód, hogy kisebb szögben érje a felszínt vagy szerintem egy kicsit vedd lejjebb a szűrő teljesítményét hátha. (esőztetőz tipp remélem érthető volt.)
   
 6. svarci2
  Épp nem fórumozik ...

  svarci2 Kertész szaki

  Tag:
  Febr 15, 2011
  Hozzászólások:
  591
  Kedvelik:
  143
  Hely:
  Budapest XV.
  Köszi a választ Inadsz.Én is az erős áramlásra gondoltam a frontüvegnél,kicsit állítottam az esőztető szögén,így nem veri annyira a felszínt és az áramlás fordulópontja ezáltal remélhetőleg áttevődött.?Az ecsetes kavicsszemcséket lenyomjam közelről Carboval(ez használhat??)vagy szedegessem ki egyesével az ecsetes szemcséket??
   
 7. inadsz
  Épp nem fórumozik ...

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,419
  Kedvelik:
  8,331
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Carbo mehet már, én a 30ml-s kupakban szoktam hígítani az még elég tömény, de így több helyre jut. De ha csak már helyen kell mehet töményen is.
   
 8. raggacs
  Épp nem fórumozik ...

  raggacs Tapasztalt kertész

  Tag:
  Júni 10, 2009
  Hozzászólások:
  281
  Kedvelik:
  11
  Hely:
  Debrecen
  Érdekes tapasztalatom van ezzel az algával. Mindenfajta törekvés, tehát flow csökkentés, Co2 emelés, mechanikai eltávolítás, vízcserék, H2O2 és Carbo kezelés ellenére terjeszkedik.
  Szinte látszata sincs a tevékenységnek, vagy legalábbis 2 napig tart. Tehát keresem az okot továbbra is mert szerintem bizonyos dolgok együttállása okozza nálam, vagy a lezuhant uars műhold hiánya.

  A felszíni trutyi és BBA között lehet szorosabb összefüggés?
   
 9. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,128
  Kedvelik:
  50,777
  Hely:
  Budapest
  Map
  Az ecset egy érdekes dög. Ha nem sikerül rendesen leírtanod a rácsszerkezetet is, amivel megkapaszkodik a dekorokra, akkor simán újra megjelenik pár nap alatt.

  Ha úgy érzed minden rendben van akkor nézz rá a CO2 adagolásra. A túl sok CO2 legtöbb esetben ecsetet okoz.

  Tömény carboval le tudod írtani ha 1 héten 2-3 alkalommal direktbe fecskendezel rá lekapcsolt szűrővel. Ha a CO2-t belövöd lehet nem nagyon jön majd vissza.
   
 10. raggacs
  Épp nem fórumozik ...

  raggacs Tapasztalt kertész

  Tag:
  Júni 10, 2009
  Hozzászólások:
  281
  Kedvelik:
  11
  Hely:
  Debrecen
  Teljesen rendben van amit írsz, csak azért írtam hogy az uars-hoz lehet köze, mert amíg fent volt addig az általad is leírt metódussal visszaszorítottam, de azóta kiröhög. Leírtom a gyökérről, az üvegről ki és befolyóról erre elkezd a parvulára nyomulni. Tőből levágom, tehát szinte kiírtom a parvulát erre átmegy a manado-ra. Leszívom a fertőzött manado-t és ezután mindenhol nyomul egyszerre. Próbáltam hetekig alacsonyabb Co2-vel, utána a flow-t is csökkentettem. Nem segített, ezért elkezdtem őket növelni mindenféle kombinációban erre pofánröhögött annyira szétterjedt már. Blackout is volt, jó tudom hogy nincs rá hatással de volt. :mrgreen:

  Lassan az fog segíteni amikor tudod az asszony "picit" leégeti a kaját és edénnyel együtt off. :shifty:
   
 11. atti76
  Épp nem fórumozik ...

  atti76 Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Jan 19, 2010
  Hozzászólások:
  2,066
  Kedvelik:
  171
  Hely:
  Hódmezővásárhely
  Magas nitrátszinttől is lehet ecset ;)
   
 12. raggacs
  Épp nem fórumozik ...

  raggacs Tapasztalt kertész

  Tag:
  Júni 10, 2009
  Hozzászólások:
  281
  Kedvelik:
  11
  Hely:
  Debrecen
  Hmm

  Nem fogok hivatkozni a Sera No3 teszt halvány citromsárga színű eredményre, mert tojásfestésre lehet alkalmasabb. Inkább elmondom, hogy GA-ból napi 3-3ml szombatonként 50% vízcsere plusz kedden és csütörtökön egy 10l-es vödörrel szoktam cserélni. A csere után pedig rögtön a vízmennyiségnek megfelelő, tehát 10 liter friss vízhez 1ml táp megy vissza és egy 60-as akvárium egyébként.
   
 13. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,128
  Kedvelik:
  50,777
  Hely:
  Budapest
  Map
  A topikban szereplő nanomon végül nem tudtam leírtani az ecsetet korábban. Egyszerűen minden védekezési módszernek ellenált. NEM NITRÁT probléma volt, mivel ADA tápok mentek bele. Viszont egy UP atomizerrel toltam a CO2-t és a 20 literre rengeteg volt.
  Most ugyanez a nano egy kis difivel ecset nélkül fut.

  A boltban az akváriumok nagy részében EI szerint tápozunk (Green Aqua Micro Macro) a Nitrát 20-30mg/l között lebeg. Ecset időnként elhanyagolt akiknál jelentkezik. Nem figyelhető meg össszefüggés a Nitrát szint és az ecset között. A CO2 és a karbantartás miatt annál inkább.
   
 14. atti76
  Épp nem fórumozik ...

  atti76 Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Jan 19, 2010
  Hozzászólások:
  2,066
  Kedvelik:
  171
  Hely:
  Hódmezővásárhely
  Szerintem itt lesz a megoldás.
  Csapvízzel cserélsz?
  (a vízcserék miatti CO2 fluktuációra gondolok)
   
 15. raggacs
  Épp nem fórumozik ...

  raggacs Tapasztalt kertész

  Tag:
  Júni 10, 2009
  Hozzászólások:
  281
  Kedvelik:
  11
  Hely:
  Debrecen
  Sajnos ezt már próbáltam és nem jött be, mert lehet nem csak ez volt a problem vagy nem tudom :crazy:

  Nem tudom számít-e, de lámpa lekapcs előtt szokott lenni a vízcsere.

  Akkor ezek szerint ne cseréljek vizet hét közben próba képpen?
   
 16. sszever
  Online

  sszever VIP kertész

  Tag:
  Okt 5, 2011
  Hozzászólások:
  1,500
  Kedvelik:
  1,256
  Hely:
  Budapest, IV.
  Ez fekete ecset alga?

  [​IMG]
   
 17. inadsz
  Épp nem fórumozik ...

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,419
  Kedvelik:
  8,331
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
 18. LGA
  Épp nem fórumozik ...

  LGA Kertész szaki

  Tag:
  Júni 7, 2011
  Hozzászólások:
  436
  Kedvelik:
  114
  "Végre" nekem is van ilyenem. Mostanság tehettem rá szert, mert még kicsik a pamacsok. No CO2, heti vízcsere. 4 gigászi Molly és 5 neon. Az elmúlt pár hétben ami változott: esôztetô helyett jet (nagyon hangos volt), eltûnt egy Molly (tudományos alapokhoz ragaszkodva vélelmezem, hogy az akváriumon belül részben ammóniává redukálódott), világítás kb. 20%-kal erôsebb lett, elôtte meg 2 napig fele (és szilveszterkor eg plusz pár óra. Ja és Karácsony elôtt ritkítottam mohát, igyekeztem lemulmozni a fát, most mellette jelentkezett - a mohán, amit nem ritkítottam meg a fán.

  Nyilván kap ápolást meg Carbót. De a CO2 szinttel nem sokat tudok tenni egyelôre. Viszont esetleg rá tudok rakni egy levegôztetôt. Ez a pici pluszt bevinné a pici felesleget meg ki, azaz a légkörhöz simítaná a dolgot.

  Javaslat rabbi urak? Amíg van liba, van min kísérletezni. ;)
   
 19. gézsé
  Épp nem fórumozik ...

  gézsé Főkertész

  Tag:
  Nov 26, 2010
  Hozzászólások:
  611
  Kedvelik:
  357
  Hely:
  Bonyhád
  De ez a megszólítás nagyonnemgyerebe!!!! :x
   
  Marquess kedveli.
 20. LGA
  Épp nem fórumozik ...

  LGA Kertész szaki

  Tag:
  Júni 7, 2011
  Hozzászólások:
  436
  Kedvelik:
  114
  Ezek szerint a vicc nincs meg. :)
   

Aktuális oldal megosztása