• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Erdő - egy zöldfülű vergődései

Szia Eszter! :)

Nagyon örülök, hogy belekezdtél ebbe a naplóba, mert teljesen feldobtad vele a tegnap estémet...igen, egy bő óra alatt sikerült végig olvasnom az egészet és csoda, hogy nem jöttek át a szomszédok a hahotázásomra megkérdezni, hogy jól vagyok e!
Emelem kalapom a kitartásod, a precízséged, a kísérletezési hajlamod és a megfigyeléseid előtt és a legjobb az egészben, hogy ezt mind a sajátos, elmés stílusodban tálalod nekünk. Imádtam az egészet na, be kell valljam! 😄

Hirtelen felindulásból én eddig még csak egy 4*24w quad lámpát vettem használtan...az is egyelőre a dobozában pihen, igaz ennek őszinte oka az időhiány, amiben szenvedek.

Az akváriumoddal kapcsolatban csak annyit, hogy ne aprózd el a szűrést!
Az hogy mennyire marad alga mentes az a hegy nagyon fog függeni attól, hogy elég lesz e a szűrésed vagy sem. Egy ilyen low tech medencének mondhatni a szűrés a lelke, ha az nem elég jó, jönnek a szokásos betegségek; ecset alga és a staghorn formájában. Ha a szűrés megvan, utána pakolgathatod rá az erősebb világításokat, mehet bele a CO2 és lapátolhatod bele a tápot addig viszont csak óvatosan ezekkel. Jó hobbit választottál a türelmed fejlesztésére.

Ja igen, a sikerélményhez és a hibákhoz való hozzáállásod pedig pozitív példa előttem. ☺


Szóval sok sikert neked! 😉
Szia!

Kedves Joci!

Köszönöm dícséreted, és örülök, hogy soraim nevetést csaltak ki belőled. :)

Én a tervezett szűrést (a következő héten már tényleg megveszem az eheimclassicot, sikerült az árát elfogadnom) már így is kicsit túl soknak érzem. A jövőre vonatkozó viziomban a ket külső szűrő által keltett vízsodrásban az alábbbiak legalább egyike fog megvalósulni:
1.) A halakat az üvegfalhoz szorítja, azok meg sem tudnak mozdulni-> úgy fog kívülről mutatni, mintha ott egy absztrakt, vegyeshalas tapéta lenne, és/vagy
2.) A halak próbálkoznak majd az árral szemben úszni, aminek következtében kockás izomzat jelenik meg rajtuk, és úgy fognak kinézni, mintha genetikailag módosított állatokat tartanék.

1.) Esetén ha akarki feljelent "túlzott giccsizmus gyakorlása végett", akkor a súlyosságot figyelembe véve minimum 7,2 év ( kettőezer-hatszázhuszonkilenc nap) börtönre -méghozzá fegyházban letöltendő- ítélnek.
2.) Esetén, ha valaki feljelent, mert az EU-ban nem engedélyezett génmódosítást hajtok végre élő állatokon (es itt nem segit az hogy nem eu-s ország lakója vagyok, hiszen ezen megállapodás itt is érvényben van), akkor időtlen időkre elkerülök egy kitudjaholelhelyezkedo földalatti rejtekhelyre, ahol mindennemű igazságszérummal probalják majd kihúzni belőlem, melyik gént cseréltem ki mire.

Ha 1.) Ill. 2.) is megvalósulna egy azon időben, akkor 6*7=42

Mindezen kockázatokat vállalva, én megis hallgatok rátok, es az altalatok javasolt szurest fogom alkalmazni. Lesz, ami lesz...

Tehát Joci, köszönöm még egyszer, hogy a tegnap estedből egy egész órát a naplóm olvasására fordítottál. (;

Ui.: Majd elalélok a nickneved láttán, hiszen npontm alakzatod használsz, ahol n es m egy-egy természetes egész szám.:love: a leglogikusabb névválasztás. De mit jelent szamodra a pont utani 14? Az en nevadasi logikai rendszerben ez csak akkor lehetséges, ha
a.) Rendelkezel legalább 13 veled azonos nemű testvérrel
b.) Ha vannak klonjaid
c.) Te magad vagy klón

amennyiben b vagy c igaz rád, akkor kerlek ezen adatokat ne oszd meg velem, mert ez hatással lehet rám a jövőmet illetően (ha genmodositas miatt targyalásra kerulne sor, akkor az, hogy egy klonrol tudok, perdöntő bizonyitek lehet.)
 
Utoljára módosított:
Lesúlyozni viszont valmennyire le kéne, mert ez elég nagy negatív "terhelés" az üvegnek is, és a hajlítás ami az üveglapot éri nagy. Vagy tényleg a nagy felületű ragasztás kell, mert különben kis felületen húzod, a többin nyomod.. Nem egy életbiztosítás üveg esetében.. :)

Az de szép lett volna, hogyha a kiszakadó hegy húzta volna magával a feneklapot is. :D
Akkor egyszerűen csak beszúrtam volna egy képet nektek, és utolsó hozzászólásomként megkértem volna az egyik admint, hogy naplómat helyezze a "befejezettek" közé. Igaz, igy ezzel a "befejezett" kifejezést más értelemben használtam volna, mint ahogy azt a többiek szokták naplóik esetén.

Ezen incidens után mindenképpen a lehető legnagyobb felületen lesz leragasztva.

Köszönöm hozzászólásod, javaslatod. :)
 
A kiégetés nem biztos, hogy a legkörnyezettudasobb megoldás lenne a hungarocell eltávolítására. :D Továbbá az a sanda gyanúm is van, hogy a gyanta sem tart baráti viszonyt magasabb hőmérséklettel
Egy hőlégfújóval szerintem elég kontrolláltan ki lehetne olvasztani. De ha a farsagi Holle anyó jelmezhez kell a kikapargatott műhó akkor vedd ezt a hozzászólást semmisnek. :D
 
Ui.: Majd elalélok a nickneved láttán, hiszen npontm alakzatod használsz, ahol n es m egy-egy természetes egész szám.:love: a leglogikusabb névválasztás. De mit jelent szamodra a pont utani 14? Az en nevadasi logikai rendszerben ez csak akkor lehetséges, ha
a.) Rendelkezel legalább 13 veled azonos nemű testvérrel
b.) Ha vannak klonjaid
c.) Te magad vagy klón

amennyiben b vagy c igaz rád, akkor kerlek ezen adatokat ne oszd meg velem, mert ez hatással lehet rám a jövőmet illetően (ha genmodositas miatt targyalásra kerulne sor, akkor az, hogy egy klonrol tudok, perdöntő bizonyitek lehet.)
Örülök, hogy tetszik a nicknevem. 😀

Azt hiszem ha anyám látná az "a" lehetőséget hangosan felnevetne. 😅

A "b" és "c" lehetőségek természetesen kilőve, tudtommal nincsenek klónjaim.
Ha pedig lennének, véleményem szerint nem lenne túl korrekt ez a fajta névválasztás velük szemben, hiszen ellentétben a filmekben látottakkal; az egyező genetikai anyagunkon kívül nem lenne bennünk semmi közös. Mivel az életem folyamán megszerzett tudást nem tudom nekik tovább adni egyetlen sejtmagommal, továbbá a rám érvényes epigenetikai változások is elvesznek a klónozás folyamata során. Ennél fogva a "filmekben látott egyezés" csupán nagyon korai embrionális korra lehet igaz, amikor a magzati élet alatt ért hatások sem alakították még át a génjeim kifejeződésének mintázatát.
A gének kifejeződésével foglakozó tudomány tulajdonképpen az epigenetika.

Összefoglalva tehát, az én klónom önálló élettel és saját gondolatokkal rendelkezne attól függően, hogy milyen környezetben nevelkedett és milyen hatások érték. Ennél fogva minden joga meglenne ahhoz, hogy egy másik névvel rendelkezzen még akkor is, ha nagy valószínűséggel velem közel azonosan nézne ki.

Kíváncsian várom a tapétás akváriumod berendezését! 😜
By the way, a hegy készítésből és az üvegpolírozásból kiindulva, szerintem simán menne neked egy DIY külső szűrő építése is. Ebben az esetben lehet, hogy tudnál valamennyit spórolni azon a 400 eurócskán. Igaz több időbe telhet, mint megvenni a szűrőt, de hát a türelem... 😉
 
OFF

...de hát a türelem... 😉

És te pont a türelmemmel kezdtél játszadozásba: Elárultad Céloztál rá, hogy nem 13 bátyáddal/öcséddel nőttél fel, és megerősítettél, hogy legjobb tudásod szerint nem vagy egy klónprogram központi alakja.
Akkor mégis, honnan vannak a számjegyek?? O.O

Már gyerekkoromban érdekelt a szabad akarat. Hogyha embereket klónoz(hat)nék, több kísérleti csoportot is létrehoznék.
  • Lenne három hármas csoport, akik mindig mindent együtt csinálnak, ugyanolyan hatások érnék őket. Majd 33 éves korukban alaposan összehasonlítanám a 3-as csoportokat.
  • Lennének egy tucatnyian, akiket egyesével neveltetnék fel, úgy, hogy egymásról nem tudhatnak; arra törekednék, hogy a lehető legegyezőbb hatások érjék őket, egyazon időben.
  • Lennének egy tucatnyian, akiket véletlenszerűen szétszóratnék szét a világban, így különböző hatások érnék őket.
Mindezek után remekül megfigyelhető lenne, hogy valóban mindannyian tabula rasaval indulunk-e, illetve, hogy csak a külső, materiális hatások miatt lettünk olyanok, amilyenek; vagy esetleg rejlik bennünk valami extra, anyagon felüli, ami egyedivé tesz minket.*

/Persze a kapott eredményekbe bele lehetne kötni: az emberi kéz áltál "készített" klónok valóban ugyanolyan, teljes értékű emberek, mint mi? Vagy ők csak biológiai számítógépek?/


Az is érdekelne, hogy egy egyén, aki mindenféle hatástól mentesen (érintés, fény, illat és íz, hang) él le x időd, milyen gondolatai lennének. Lennének-e egyáltalán. (Hozzáteszem, akiknek az ilyen jellegű érdeklődésemről beszámoltam, szadistának tituláltak, ezért egy ideje már csak magamban tűnődök ilyesfajta humán-etológiai kísérleteken.)

Kieg.:
,,amikor a magzati élet alatt ért hatások sem alakították még át a génjeim kifejeződésének mintázatát"

Természetesen, egy valamire való klónprogramban, a magzati fejlődés során bekövetkezett hatások mind mesterségesen lennének előidézve, így ezen folyamat során a klónok ugyanazokkal a hatásokkal találnák magukat szemben, mint a klónozott egyén.

* Ajánlott olvasmány: Huxley- Szép új világ

OFF

a hegy készítésből és az üvegpolírozásból kiindulva, szerintem simán menne neked egy DIY külső szűrő építése is.

:D Ezekből kiindulva? Mármint a hegyből, ami 67,8 órán keresztül maradt a vízben, majd nem kívánta tovább a "hegy" titulust viselni, és inkább megpróbált madárként röpködni? Továbbá az üvegpolírozásból, amennyinek annyi látható eredménye lett, hogy a mai napig az orchideáim leveleiről a polírozó anyagot kell törölgetnem? :D
A magam által épített szűrőnél biztos, valamit nagyon elrontanék: fordítva kötném be a pumpát, így nem a szűrő szűrné az akváriumot, hanem az akvárium a szűrőt. xD

Ettől függetlenül köszönöm biztató soraid. ;)
 
Bocsánat, de nem tudtam elmenni a fizika nem ismerete mellett:
"Minden vízbe mártott test a súlyából annyit veszt, amennyi az általa kiszorított víz súlya". Talán ismeritek... Archimédész írta elég régen. :)
A víz mélységétől nem fog függeni a víz súlya, szóval ha elmerül a hegy, akkor ugyanúgy letesztelhető a kádban
Ha már egyszer idéztél a hozzászólásomból, és megidézted az öreg Archimedes-t, valamint elsiklottál az enyhe iróniám mellett, tegyük tisztába a dolgot itt és most. ;) A víz súlya függ a víz mélységétől. (Csak nem annyira, hogy jelen problémakörben érdemes lenne számolni azzal, hogy 40cm vagy 40m mélyre merítjük a tárgyat.).
Általános iskola: VI. osztály
Space. :)

Bocs az O.T. -ért @bamboocha46 .
Csak zárójelben jegyzem meg, hogyha csak a vékony 0,1-0,5mm-es külső réteg maradna meg a hungarocell nélkül (a belső teret is víz töltené ki), akkor a gyanta rétegre szinte mindegy, hogy mekkora nyomás hatna (akár 100-200m mélyen is lehetne) semmi baj nem történne. Az sem érdekes, hogy kemény/törékeny vagy viszonylag rugalmas/hajlítható. Ha viszont hugarocellel van kitöltve a "hegy" belseje, a külső víznyomás igyekszik a légköri nyomással töltött, zárt légkamrákat / boborékokat összenyomni, és mivel az szoros kapcsolatban van a külső gyanta réteggel, ezért értelem szerűen, arra is hat a víz nyomása, igyekszik összenyomni. Pont úgy, ahogy a tengeralattjárók burkolatát igyekszik összeroppantani a víznyomás.
Biztosan szép lesz, ha elkészül. Sok sikert!
 
Csak zárójelben jegyzem meg, hogyha csak a vékony 0,1-0,5mm-es külső réteg maradna meg a hungarocell nélkül (a belső teret is víz töltené ki), akkor a gyanta rétegre szinte mindegy, hogy mekkora nyomás hatna (akár 100-200m mélyen is lehetne) semmi baj nem történne. Az sem érdekes, hogy kemény/törékeny vagy viszonylag rugalmas/hajlítható. Ha viszont hugarocellel van kitöltve a "hegy" belseje, a külső víznyomás igyekszik a légköri nyomással töltött, zárt légkamrákat / boborékokat összenyomni, és mivel az szoros kapcsolatban van a külső gyanta réteggel, ezért értelem szerűen, arra is hat a víz nyomása, igyekszik összenyomni. Pont úgy, ahogy a tengeralattjárók burkolatát igyekszik összeroppantani a víznyomás.
Biztosan szép lesz, ha elkészül. Sok sikert!

Ahham, hogy így gondoltad. Ekkor viszont nem maradna meg a "hegy" azon tulajdonsága, hogy majd 150 kg könnyítést biztosít.
Úgy értettem, hogy a hungarocellnél egy ritkább anyaggal, legköri levegővel lenne kitöltve a keletkező üreg. :)

Ezen kívül nem élné túl az algák lesikálását. Továbbá így a hegyben lévő víz keringetéséről is gondoskodnom kellene.
 
:D Ezekből kiindulva? Mármint a hegyből, ami 67,8 órán keresztül maradt a vízben, majd nem kívánta tovább a "hegy" titulust viselni, és inkább megpróbált madárként röpködni? Továbbá az üvegpolírozásból, amennyinek annyi látható eredménye lett, hogy a mai napig az orchideáim leveleiről a polírozó anyagot kell törölgetnem? :D
A magam által épített szűrőnél biztos, valamit nagyon elrontanék: fordítva kötném be a pumpát, így nem a szűrő szűrné az akváriumot, hanem az akvárium a szűrőt. xD

Ettől függetlenül köszönöm biztató soraid. ;)
Ugyan kérlek! Apró hibák minden projektbe becsúszhatnak, így az hogy a hegyed madár akart lenni csupán a kivitelezés kiforratlanságát jelenti, nem pedig a kudarcot. El kell ismernem, hogy a leghangosabban akkor nevettem a naplód olvasása közben, amikor az ominózus polírozáshoz értem. Mindezekből én eddig csak azt vontam le, hogy vállalkozószellemű vagy, ami szuper! Elvégre ez kell egy szűrő készítéshez is! ;)
Én továbbra is azt mondom, hogy tanakodj el rajta! Max egy nagy eufória lesz számodra! :D

Szerintem ne offoljuk tovább a naplód a klónozásról szóló elmélkedéssel, ezért ha benne vagy, a válaszom ezen részét már üzenetben ejteném meg. :)
 
Tizenharmadik Bejegyzés; melyben lemondok Mordor feléről…
avagy: jól gondold meg, hogy akarsz-e röpködni nálam; rossz döntés esetén a hideg pincében is végezheted
+ Új projekt (ld.: lejjebb)

Előtörténet: Összességében most már örülök, hogy ki kívánkozott az a darab. Mérete miatt túl kevés teret engedett volna növényesítésnek.
Tegnap éjszaka újra kitakarítottam az akváriumot, minden itthon található eszközt bevetve az aljzaton maradt szilikont 95%-ban sikerült eltávolítanom, elkészültem az újra ragasztáshoz.
Majd tettem ide-tettem oda az emers életre vágyó csöppséget, végül arra jutottam, hogy előre meg nem határozott időre a pincében fog díszelegni. Ott -a sötétben- szépen átgondolhatja, hogy megérte-e ennyire akaratosan menekülni az akváriumból.

Így, majd egy fehér háttérrel a bennmaradt elem úgy fog festeni, mintha igen-igen távol lenne: ezzel optikailag növelve az aki méretét. (Érdekes, mennyit számít a megszokás: amikor beszereztem a legelső, 100literes akváriumomat, olyan nagynak tűnt. Ezt követően, amikor barátnőmet megfertőztem, ő magának kétszer akkorát szerzett be: úgy gondoltam, ez a maximális méret, melyet az ember otthon még nyugodtan tarthat. Most, hogy majd 3 hónapja osztozok ezzel a szörnnyel a lakáson, ez a méret teljesen átlagosnak tűnik, minden aksinak ekkorának kellene lennie.)
Saccperkábé így képzeltem el fehér háttérrel:
73301


Áttervezve, ilyen külsőt szeretnék első körben az akváriumomnak:
(A telefont simogatva sikerült ez így, de a lényeg talán látszódik.)
73299

(mini)Projekt: Alapozzuk most már végre meg egészet!
- avagy kavicselválasztó plexiből (Projektkezdés: 2019.02.20)

Előtörténet: Többféle megoldást is olvastam itt a fórumon a különböző színű aljzatok elválasztására. Van, aki PET palackokat darabol fel, ezeket rögzíti az aljzathoz, meg találtam merészebb tippeket is.

Legpraktikusabbnak számomra a plexi lapokból készült térelválasztók tűntek. El is mentem a boltba, és megvettem a legvékonyabb műanyag lapot ( szerettem volna vékonyabbak, hogy könnyebben hajlíthassam, de 1,5mm-nél kisebb nem volt).

Maga a projekt;
Röpke tervezésbe kezdtem:

73300

A lapok felszeletelése után lippanatragasztó géllel kívánom az aljzathoz rögzíteni, remélem, ez tartósabb lesz, mint volt a szilikonos próbálkozásom a hegy során…

Amint elkészülök, és feltöltöttem aljzattal, töltök fel képeket.


Addig is: köszönöm, hogy benéztél, és kívánom, hogy legyen kellemes napod!
 
Kedves SZTR!
Lehet, hogy a mai adag programozástól egy kicsit megőrültem, de honnan van az a csomagolópapír?
Egyébként úgy próbáltam kitalálni, hogy a tőlünk van-e, hogy elképzeltem csomagolópapírA és csomagolópapírB objektumokat, és utána if(csomagolópapírA == csomagolópapírB) {ezután rájöttem, hogy ez beteges, és gondoltam megkérdezlek téged} :)

Nekem jobban tetszik KisMordorral, tágasabbnak tűnik az aki (juhú már próbálom használni a szakzsargont), de mi lesz így a rettegett "jajistenemtúlnehézazakváriummileszhaleszakadazemelet" dologgal? (Igen-igen így egybe írtam, és szerintem is olvashatatlan, pedig én tudom mi van ott, de csak azért is így fogom hagyni).
Elegendő vizet tud kiszorítani KisMordor is?
Ami az akvárium üvegfelületén látszódik az kosz, vagy a polírozás után megmaradt karcolások, esetleg mindkettő? (kosz) || (karc) || (kosz || karc) || (kosz && karc)? //a megfelelő aláhúzandó!

Jó, bocs abbahagyom.
"Ahol rend van, ott nem lehet rendet rakni"
 
Kedves SZTR!

Ez igy ,,Eszétéer" es az, ahogy...ahh tökmindegy úgy is hallgatok rá. (Ez is passzív agresszív viselkedés? Hogy újra minden ok legyen, elfogyasztottam egy Kanellát.)

teH.t kedvS. M.S.E.!

Lehet, hogy a mai adag programozástól egy kicsit megőrültem, de honnan van az a csomagolópapír?
Lehet... De hogy valóban csak egy kicsit-e, az már kérdéses.
What kind of csomagolópapir??


de mi lesz így a rettegett "jajistenemtúlnehézazakváriummileszhaleszakadazemelet" dologgal?

Elerkeztem 2 év, 10 hónap, és 13 nap ittlakás után arra a pontra, hogy most már tényleg szeretném megtudni, ki lakik alattam. Ha másként nem sikerül, berongyolok (értsd beszakadok) a lakásába, és végre megtudom ki ö. Ez történik ha túl nehéz lesz az akvárium.
Ha nem, akkor marad minden úgy, mint eddig.

(kosz) || (karc) || (kosz || karc) || (kosz && karc)?

(kosz) || (karc) || (kosz || karc) || (kosz && karc)?
A frontüveget a pompomzsiros kezemmel biztos jól összataperoltam. Az nem karcos, csak az oldalsó (a kisebb).

Jó, bocs abbahagyom.
Helyes-helyes. Tul jó stílusban írsz, féltékeny is vagyok, hogy már most ennyi lájkot kapott a bejegyzésed.🤪
 
Ez igy ,,Eszétéer" es az, ahogy...ahh tökmindegy úgy is hallgatok rá. (Ez is passzív agresszív viselkedés? Hogy újra minden ok legyen, elfogyasztottam egy Kanellát.)

teH.t kedvS. M.S.E.!


Lehet... De hogy valóban csak egy kicsit-e, az már kérdéses.
What kind of csomagolópapir??




Elerkeztem 2 év, 10 hónap, és 13 nap ittlakás után arra a pontra, hogy most már tényleg szeretném megtudni, ki lakik alattam. Ha másként nem sikerül, berongyolok (értsd beszakadok) a lakásába, és végre megtudom ki ö. Ez történik ha túl nehéz lesz az akvárium.
Ha nem, akkor marad minden úgy, mint eddig.



(kosz) || (karc) || (kosz || karc) || (kosz && karc)?
A frontüveget a pompomzsiros kezemmel biztos jól összataperoltam. Az nem karcos, csak az oldalsó (a kisebb).


Helyes-helyes. Tul jó stílusban írsz, féltékeny is vagyok, hogy már most ennyi lájkot kapott a bejegyzésed.🤪
Más hátán/"naplóján" könnyű felmászni;):cautious:
 
Elerkeztem 2 év, 10 hónap, és 13 nap ittlakás után arra a pontra, hogy most már tényleg szeretném megtudni, ki lakik alattam. Ha másként nem sikerül, berongyolok (értsd beszakadok) a lakásába, és végre megtudom ki ö. Ez történik ha túl nehéz lesz az akvárium.

Hehe! 😁 Eddig azért úgy tűnt, nem vágysz ilyen közeli ismeretségre az említett szomszéddal!
 
Próbatöltés 2.0
/Tehát ez még le lesz engedve/
73333

73334

Az aljzatnál a fekete:fehér arányt a fekete javára kissé emelni kívánom. Az éles határokat pedig tompitani... most olyan, mintha vonalzóval húztam volna.
Amennyiben a "vízfelületnek" /é.: tónak/ szánt világos aljzat túl sokáig ilyen rikító marad, akkor változtatásokat fogok eszközölni e téren is.

.."Nagymordor" mar a pincében van, de előtte még:
73335
Mancikám jól megvizsgálta, hogy alkalmas lenne-e mogyoró raktárnak.
Vegül talált itt valami csillogó izét, amivel az a ágy mögé rohant. Utána kerestem mindenhol, de nem láttam, csak hallottam. Na majd csak előkerül.
,,Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul, ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul!"
 
Back
Oldal tetejére